Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (XII. 22.) önkormányzati rendelete

a kitüntető díjak és elismerő címek alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2022. 01. 01

Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (XII. 22.) önkormányzati rendelete

a kitüntető díjak és elismerő címek alapításáról és adományozásuk rendjéről

2022.01.01.

Téglás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Téglás Város Önkormányzata kitüntető díjak és elismerő címek alapításával kívánja méltó módon kifejezésre juttatni nagyrabecsülését mindazok iránt, akik példamutató közösségi és magánéletük mellett, a város érdekében huzamosabb időn át kiemelkedően tevékenykedtek, munkájukkal hozzájárultak a település anyagi, szellemi, történeti értékeinek gyarapodásához, a hagyományok megőrzéséhez, továbbá munkájukat a lakosság közmegelégedésével, huzamosabb ideje lelkiismeretesen, kiemelkedő eredménnyel végzik, vagy kiemelkedő teljesítményükkel, önzetlenségükkel példát mutatnak.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a Tégláson élő, vagy tevékenységét Tégláson, vagy Téglás érdekében végző természetes személyekre, jogi személyekre és közösségekre.

1. Az önkormányzati elismerések és azok közös szabályai

2. § (1) Téglás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a város javát szolgáló kimagasló teljesítmény vagy huzamosabb időn át nyújtott kiemelkedő tevékenység, illetve életmű, vagy példamutató teljesítmény, vagy önzetlen magatartás elismerésére az alábbi önkormányzati elismeréseket alapítja:

a) Téglás Város Díszpolgára cím,

b) Téglás Városért kitüntetés,

c) Téglásért Díszoklevél,

d) Pedagógiai díj,

e) Közszolgálati díj,

f) Egészségügyi Ellátásért díj,

g) Szociális Ellátásért díj,

h) Kulturális és Művészeti díj,

i) Sport díj,

j) Polgármesteri Díszoklevél.

(2) Az (1) bekezdés a)–i) pontjában meghatározott önkormányzati elismeréseket a Képviselő-testület, a Polgármesteri Díszoklevél elismerést a polgármester adományozza.

(3) A Téglás Város Díszpolgára címből – posztomusz is – évente egy, az (1) bekezdés b)–i) pontjában meghatározott elismerésekből évente legfeljebb kettő-kettő adományozható azzal, hogy a Képviselő-testület az adományozáskor a tárgyévben kiadható elismerés számát legfeljebb eggyel megemelheti. A Polgármesteri Díszoklevél elismerésből évente legfeljebb tíz adományozható.

(4) A Díszpolgári cím, és a Téglás Városért kitüntetés egy személynek, egy közösségnek legfeljebb egy alkalommal adományozható, a többi elismerő díj – legfeljebb öt évente – akár több alkalommal is odaítélhető ugyanazon személynek, közösségnek.

3. § (1) Az elismerő címekkel, kitüntetésekkel járó pénzjutalom bruttó összege, az adományozáskor érvényes minimálbér ötszöröse a Téglás Város Díszpolgára cím, kétszerese a Téglás Városért kitüntetés, egyszerese a 2. § (1) bekezdés c)–i) pontja szerinti díjak, egynegyede a Polgármesteri Díszoklevél esetében.

(2) A 2. § (1) bekezdés j) pontja szerinti díj esetében a pénzjutalom helyett, annak megfelelő összegű tárgyjutalom is adományozható.

(3) Ha a kitüntetésben, díjban közösség vagy csapat részesül, esetükben a pénzjutalom az (1) bekezdés szerinti összeg kétszerese, és annyi oklevél kerül átadásra ahány tagja van a közösségnek, csapatnak.

(4) A pénzjutalom az adományozást követő öt napon belül kerül kifizetésre.

(5) Az elismerő címekkel, kitüntetésekkel járó pénzjutalmak fedezetét az önkormányzat éves költségében biztosítja.

(6) A Téglási Polgármesteri Hivatal az adományozott kitüntetésekről, címekről nyilvántartást vezet, továbbá kezeli a Díszpolgárok Könyvét, mely tartalmazza a cím birtokosainak nevét és az adományozás évét.

II. Fejezet

A Képviselő-testület által alapított önkormányzati elismerések

2. Téglás Város Díszpolgára cím

4. § (1) Díszpolgári cím annak a természetes személynek adományozható, aki a példaértékű kiemelkedő tevékenységet végzett a közélet, tudományok, művészetek, gyógyítás, oktatás, nevelés vagy a gazdaság területén, illetőleg a város nemzetközi külkapcsolatainak fejlesztésében és ezzel Téglás város és polgárai számára a város fejlődését gyarapodását és hírnevének növelését szolgálta. A cím a város tiszteletét és háláját fejezi ki, melyet a címről kiállított, e rendelet 1. melléklete szerinti oklevél tanúsít.

(2) A cím birtokosa

a) meghívandó a város ünnepségeire és egyéb kiemelkedő rendezvényeire,

b) jogosult a címet aláírásánál és egyéb kitüntetései között feltüntetni,

c) halála esetén, az önkormányzat költségén a helyi köztemetőben díszsírhelyre jogosult.

3. Téglás Városért kitüntetés

5. § Téglás Városért kitüntetés adományozható azoknak a természetes személyeknek és közösségeknek, akik a város társadalmi, gazdasági életében több éven keresztül kiemelkedő munkájukkal, maradandót alkottak, hozzájárultak hírnevének öregbítéséhez.

4. Téglásért Díszoklevél

6. § (1) Téglásért Díszoklevél adományozható azoknak az önkormányzati dolgozóknak és volt önkormányzati dolgozóknak, akik több évtizeden keresztül munkájukat kiemelkedően, példaértékűen látták el, ezzel hozzájárultak az önkormányzati intézmény eredményes működéséhez.

(2) Téglásért Díszoklevél adományozható azoknak a természetes személyeknek, akik közéleti-, közösségi munkájukkal, vagy a társadalmi-, gazdasági-, kulturális élet területén tanúsított kiemelkedő, példaértékű tevékenységükkel elismertséget vívtak ki a város lakóiban.

5. Pedagógiai díj

7. § (1) Pedagógiai díj adományozható azoknak a személyeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el az óvodai, iskolai, és intézeti oktató-nevelő munkában. A tehetséggondozás területén, magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültség alapján, élen járnak az újszerű és hatékony pedagógiai módszerek kidolgozásában és alkalmazásában.

(2) A díj adományozására a Pedagógusnap (június első vasárnapja) alkalmából kerül sor.

6. Közszolgálati díj

8. § (1) Közszolgálati díj adományozható azoknak a személyeknek, akik a lakosság köztisztviselői szolgálatában hosszú időn át kiemelkedő munkát végeztek vagy valamely jelentős szellemi alkotással hozzájárultak a közszolgálat színvonalának emeléséhez és ezzel általános elismerést vívtak ki az ügyfelek és a lakosok körében.

(2) A Közszolgálati díj adományozására a Közszolgálati Tisztviselők Napja (július 1.) alkalmából kerül sor.

7. Egészségügyi Ellátásért díj

9. § (1) Egészségügyi Ellátásért díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik a város egészségügyi ellátása érdekében huzamosabb ideje kiemelkedő tevékenységet és példaértékű munkát végeznek.

(2) Az Egészségügyi Ellátásért díj adományozására egészségügyi szakmai területen Semmelweis-nap (július 1.) alkalmából kerül sor.

8. Szociális Ellátásért díj

10. § (1) Szociális Ellátásért díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik a város gyermekvédelmi-, és szociális ellátása érdekében huzamosabb ideje kiemelkedő tevékenységet és példaértékű munkát végeznek.

(2) A Szociális Ellátásért díj adományozására a Szociális Munka Napja (november 12.) alkalmából kerül sor.

9. Kulturális és Művészeti díj

11. § (1) Kulturális és Művészeti díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el valamely művészeti ág területén, illetve huzamosabb ideje közművelődési tevékenységben példaértékű munkát végeznek.

(2) Kulturális és Művészeti díj adományozására a Magyar Kultúra Napja alkalmából (január 22.) kerül sor.

10. Sport díj

12. § (1) Sport díj adományozható azoknak a személyeknek és csapatoknak, akik kiemelkedő eredményt értek el valamely sportág területén, illetve huzamosabb ideje a testnevelés, vagy valamely sportággal kapcsolatos munkájukkal példaértékű eredményt értek el.

(2) A Sport díj adományozására a Kihívás Napja (május utolsó szerdája) alkalmából kerül sor.

11. Polgármesteri Díszoklevél

13. § Polgármesteri Díszoklevél adományozható azoknak a személyeknek, akik a település lakóközössége, vagy kisebb közössége számára példamutató teljesítményt nyújtottak, vagy önzetlen tevékenységükkel vagy támogatásukkal hozzájárultak az önkormányzat feladatainak sikeres teljesítéséhez.

III. Fejezet

Eljárási rendelkezések

12. Az önkormányzati elismerések adományozására vonatkozó javaslat

14. § (1) A kitüntető címek és elismerő díjak adományozására az önkormányzati képviselők, az önkormányzat költségvetési szerveinek vezetői, a városban működő civil szervezetek, egyházak, valamint gazdálkodó szervezetek tehetnek javaslatot.

(2) A javaslatnak az elismerésre javasolt személy, vagy közösség megjelölésén túl tartalmaznia kell a javaslat indokolását is.

(3) A javaslatot a polgármesterhez, az adományozás alkalmát megelőző 30 nappal korábban kell benyújtani, a Polgármesteri Díszoklevél esetén a javaslat bármikor benyújtható.

13. Az önkormányzati elismerések átadása

15. § A kitüntetés, a díj, a díszoklevél elnevezését tartalmazó – a 2. melléklet szerinti tartalmi követelményeknek megfelelő – oklevelet és pénzjutalmat a város polgármestere adja át az adományozottnak vagy hozzátartozójának, megbízottjának az alábbiak szerint:

a) a 2. § (1) bekezdés a)–b) pontja szerinti elismeréseket a Képviselő-testület ülésén, vagy Téglás Város Napja alkalmából tartott önkormányzati rendezvényen,

b) a 2. § (1) bekezdés c)–j) pontja szerinti elismeréseket az adományozás alkalmának napján, vagy a Képviselő-testület ülésén, vagy az önkormányzat rendezvényén, vagy az előtt a közösség előtt, melyben a díjazott tevékenykedik, vagy az elismerésben részesült személy életeseményéhez kötődően.

14. Önkormányzati elismerés visszavonása

16. § (1) A Téglás Város Díszpolgára cím visszavonható attól, aki arra érdemtelenné vált. Érdemtelen a címre, akit szándékos bűncselekmény miatt a bíróság jogerősen elítélt.

(2) A visszavonásról a Képviselő-testület határoz és döntését közli az érdekelttel. A visszavonás nem terjed ki a Téglás Város Díszpolgára címmel járó pénzjutalomra.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

17. § Hatályát veszti az önkormányzat által adományozható címekről és kitüntetésekről szóló 10/2002. (V. 30.) önkormányzati rendelet.

18. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

A díszpolgári címről szóló oklevél tartalmi elemei

1. Az oklevél tartalmazza:

a) a város címerét,

b) a kitüntetett személy nevét, foglalkozását,

c) a cím megjelölését magyarul és latinul: Téglás város Díszpolgára, Civis honoris causa civitatis Téglás

d) az adományozás okát,

e) az oklevél keltét,

f) a Polgármester és a jegyző aláírását, pecsétjét.

2. Formai követelmények: A/4-es méretben, különleges papírra készül, mely keretezésre kerül.

2. melléklet

A kitüntetések és díjak adományozásáról szóló oklevél, valamint a díszoklevél tartalmi elemei

1. Az oklevél tartalmazza:

a) a város címerét,

b) a kitüntetett személy nevét, foglalkozását,

c) a kitüntetés vagy díj megnevezését,

d) az adományozás okát,

e) az oklevél keltét,

f) a Polgármester és a jegyző aláírását, pecsétjét.

2. Formai követelmények: A/4-es méretben, különleges papírra készül, és mappába kerül elhelyezésre.