Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjéről

Hatályos: 2024. 07. 01- 2024. 07. 01

Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjéről

2024.07.01.

Tokod Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § (1) Az Önkormányzat elismeri és megbecsüli a civil szervezetek helyi közéletre gyakorolt hatását, támogatja a civil szervezeteknek a kultúra, a közművelődés, a hagyományok ápolása, az oktatás-nevelés, gyermek- és ifjúságvédelem, a sport, az egészséges életmód, a természet- és környezetvédelem érdekében végzett tevékenységét.

(2) Az Önkormányzat anyagi lehetőségeitől függően pénzügyileg is támogatja a nagyközség közigazgatási területén működő, tevékenységét a település lakossága érdekében kifejtő civil szervezeteket.

(3) A rendelet célja, hogy meghatározza a civil szervezetek támogatásának részletes szabályait, a támogatás rendjét.

(4) E rendelet alkalmazásában civil szervezet:

a) az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (a továbbiakban: Civil. tv.) szerinti civil szervezet (bejegyzett civil szervezet), amely az önkormányzat illetékességi területén bejegyzett székhellyel rendelkezik, vagy tokodi székhellyel (al)szervezetet működtet,

b) az olyan önszerveződő közösség (nem bejegyzett civil szervezet), amely meghatározó szerepet tölt be Tokod település közéletében.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed mindazon természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre, akik részére Tokod Nagyközség Önkormányzata pénzeszközt ad át.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a magánszemélyeknek juttatott segélyekre, adományokra, ösztöndíjakra.

II. Fejezet

Támogatás eljárási szabályai

3. Önkormányzat által nyújtott támogatások típusai, a támogatásban részesítés feltételei

3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetéséről szóló rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, amelyek terhére támogatás adható.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás lehet:

a) az Önkormányzat költségvetési rendeletében címzett támogatásként megállapított támogatás,

b) egyedi kérelemre megállapított pénzbeli támogatás.

(3) A Képviselő-testület a (2) bekezdésben meghatározott támogatásokon kívül a civil szervezetek részére természetbeni támogatást nyújthat ingyenes vagy kedvezményes helyiséghasználat, ingyenes gépkocsihasználat formájában.

4. Támogatási kérelmek benyújtása

4. § (1) A civil szervezet a támogatás iránti kérelmet a rendelet 1. melléklete szerinti „Adatlap” -on nyújthatja be 1 példányban az önkormányzat Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának (továbbiakban: bizottság) címezve a polgármesteri hivatalban január 31. napjáig.

(2) Az „Adatlap”-hoz új kérelmező esetében csatolni kell a civil szervezet

a) bejegyzéséről szóló bírósági végzés másolatát, vagy

b) alapszabályát, vagy

c) működésének egyéb alapdokumentumát.

(3) Amennyiben a civil szervezet korábban már kért és kapott támogatást, a (2) bekezdés a)–c) pontjaiban felsorolt dokumentumok benyújtását mellőzheti, ha az előző támogatás óta eltelt időszakban e dokumentum(ok) tartalmát érintő változás nem történt.

5. A támogatási kérelmek véleményezése

5. § (1) A bizottság – melynek ülésére tanácskozási joggal a polgármestert, az alpolgármestert és valamennyi bizottság elnökét meg kell hívni – valamennyi támogatási kérelmet megvizsgálja, véleményezi, és javaslatot tesz

a) a támogatás megítélésére a támogatási összeg meghatározásával együtt, vagy

b) a támogatási kérelem elutasítására, annak indoklásával együtt.

(2) A bizottság vizsgálata arra terjed ki, hogy a támogatást kérő civil szervezet

a) az előző évben kapott támogatással megfelelően és határidőre számolt-e el,

b) a kitűzött cél megvalósításához – a támogatás esetleges összegét is figyelembe véve – rendelkezik-e a megfelelő pénzügyi és egyéb feltételekkel.

(3) A bizottság a véleményezési eljárása során vizsgálja, hogy a civil szervezet a támogatási kérelméhez csatolta-e a 4. § (2) bekezdésében előírt mellékleteket. A hiányos támogatási kérelmet benyújtó civil szervezetet 8 napos – jogvesztő – határidővel hiánypótlásra kell felhívni.

(4) A hiánypótlást nem, vagy nem határidőre teljesítő civil szervezet támogatási kérelmét nem lehet a képviselő-testület elé elbírálásra beterjeszteni.

6. A támogatási kérelmek elbírálása

6. § (1) A bizottság által véleményezett támogatási kérelmeknek a képviselő-testület elé terjesztéséről a polgármester gondoskodik.

(2) A támogatási kérelmek elbírálása során a képviselő-testület dönthet úgy is, hogy pénzügyi támogatás helyett a kért támogatást más formában biztosítja, feltéve, hogy a támogatás más módja a támogatást kérő civil szervezet által megjelölt cél megvalósításának támogatására alkalmas.

(3) A képviselő-testület pozitív elbírálása esetén a támogatás megállapításáról szóló határozatban meg kell jelölni, hogy a támogatott civil szervezet a támogatást milyen célra kapja.

(4) A támogatás megállapítását, annak mértékét a polgármester közli a civil szervezetekkel.

7. § A támogatásban részesülő civil szervezet a megítélt támogatást csak a képviselő-testület által meghatározott célra használhatja fel. A támogatás eltérő célra történő felhasználása csak akkor lehetséges, ha ehhez a képviselő-testület előzőleg – a bizottság véleményének kikérése mellett – hozzájárult.

8. § Nem részesíthető támogatásban az a civil szervezet, amelyik

1. az előző évben kapott támogatással

a) nem megfelelően számolt el,

b) nem számolt el határidőre,

2. az előző évben kapott támogatást – a képviselő-testület előzetes hozzájárulása nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használta fel.

9. § Az elbírálás során a döntéshozatalra jogosult különösen a következő szempontokat veszi figyelembe:

a) Civil szervezet társadalmi támogatottsága:

aa) Tokod kulturális, társadalmi életének gazdagítása, színesítése,

ab) széles rétegek elérése,

ac) huzamosabb ideje kiemelkedő kulturális/társadalmi érték létrehozása,

ad) együttműködés más civil szervezetekkel.

b) Az önkormányzattal való együttműködés, önkormányzati rendezvényeken való részvétel, aktív szerepvállalás, műsorban való közreműködés önkormányzati rendezvényeken.

7. A támogatás kifizetése és felhasználásának elszámolása

10. § (1) A képviselő-testület dönt a támogatás összegéről, a kifizetés időpontjáról és ütemezéséről, figyelembe véve az önkormányzat likviditási helyzetét, valamint a támogatási kérelemben megjelölt cél megvalósulásának tervezett időpontját.

(2) Az önkormányzat a támogatás bejegyzett civil szervezet részére történő kifizetését megelőzően támogatási szerződést köt a támogatásban részesített civil szervezettel.

(3) A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a támogató és a támogatott nevét, adatait,

b) a támogatás összegét, a természetbeni támogatásra vonatkozó adatokat,

c) a támogatás célját, azt, hogy a támogatás mely kiadásokra és költségekre használható fel,

d) a támogatás felhasználásának időpontját,

e) a teljesítés, illetve az elszámolás határidejét, módját,

f) a támogatás visszafizetésének, a támogatási szerződés felmondásának eseteit,

g) a támogatás felhasználásának ellenőrzésére vonatkozó szabályokat.

(4) A támogatásként megítélt összeg kifizetéséről a polgármesteri hivatal gondoskodik a civil szervezet

a) folyószámlájára történő utalással, vagy

b) meghatalmazott képviselőjének pénztárból történő kifizetéssel.

(5) A támogatás kifizetése történhet utólagos elszámolás mellett előfinanszírozás, vagy utófinanszírozás formájában.

11. § (1) Nem bejegyzett civil szervezetek kizárólag konkrét önkormányzati feladatokra igényelhetnek támogatást.

(2) A támogatás összege étkezésre, élelmiszer beszerzésére nem használható fel.

12. § (1) A támogatott a támogatást kizárólag a támogatási szerződésben meghatározott célokra használhatja fel, más szervezet részére támogatásként tovább nem adhatja.

(2) A támogatott köteles a számára juttatott közpénzt hatékonyan, költségtakarékosan, közösségi célok megvalósítása érdekében felhasználni.

13. § (1) A civil szervezet a kapott támogatás pénzügyi elszámolására tárgyév december 15. napjáig köteles.

(2) Az elszámolási kötelezettség a támogatás összegének felhasználásáról szóló pénzügyi bizonylatok benyújtásával teljesíthető.

(3) A civil szervezet a kapott támogatás felhasználásáról írásban köteles beszámolót benyújtani tárgyév december 15. napjáig.

(4) A támogatott különösen indokolt esetben kérheti az elszámolási határidő meghosszabbítását. A kérelmet írásban kell benyújtani, legkésőbb tárgyév december 15. napjáig. A határidő meghosszabbításáról a képviselő-testület dönt.

8. Természetben nyújtott támogatás

14. § (1) Az önkormányzat a civil szervezetek számára természetbeni támogatásként ingyenes vagy kedvezményes helyiséghasználatot, ingyenes gépkocsihasználatot biztosíthat.

(2) Az önkormányzati intézmények nyilvántartást vezetnek arról, hogy mely civil szervezetnek milyen időtartamban biztosítják az ingyenes vagy a kedvezményes helyiséghasználatot, a Polgármesteri Hivatal pénzügyi ügyintézője nyilvántartást vezet az ingyenes gépkocsihasználatról.

15. § Hatályát veszti a helyi civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjéről szóló 7/2010. (IV. 27.) önkormányzati rendelet.

16. § Ez a rendelet 2024. július 1-jén lép hatályba.