Tokodaltáró Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 11. 01

Tokodaltáró Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról

2023.11.01.

Tokodaltáró Község Önkormányzata a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a következőket rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. §2 A rendelet hatálya kiterjed a Tokodaltáró község közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. §-ában meghatározott személyekre.

2. Általános eljárási szabályok

2. § (1) Az e rendeletben, valamint az Szt. 48. §-ában meghatározott hatásköröket első fokon – Tokodaltáró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete által átruházott hatáskörben – a polgármester gyakorolja. A polgármester döntésével szemben benyújtott fellebbezésről Tokodaltáró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt.

(2) A polgármester az átruházott hatáskörben végzett tevékenységéről félévente köteles a Képviselő-testületnek beszámolni.

3. § (1) Az e rendelet alapján nyújtható ellátások iránti kérelmeket a Tokodaltárói Polgármesteri Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.

(2) A szociális ellátások iránti kérelmet a Hivatal által közzétett formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét,

b) a kérelmező születési helyét, idejét,

c) a kérelmező anyja nevét,

d) a kérelmező állandó lakcímét, tartózkodási helyét,

e) a kérelmező Társadalombiztosítási azonosító jelét,

f) a kérelmezővel egy háztartásban élők személyi adatait,

g) az igényelt szociális ellátás jogosultsági feltételeire vonatkozó adatokat, nyilatkozatokat.

(3) A jelen rendeletben szabályozott szociális ellátásra nem jogosult az,

a) aki vagy akinek családja az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyonnal rendelkezik;

b) aki vagy akinek családjában van olyan személy, aki a kért ellátásra már jogosultsággal rendelkezik.

4. § (1) A kérelmező a kérelem benyújtásakor – ha jogszabály az adott ellátás vonatkozásában másként nem rendelkezik, a jelen rendelet 1. mellékletében foglalt vagyonnyilatkozat útján – köteles nyilatkozni saját és családja vagyoni viszonyairól (a továbbiakban: vagyonnyilatkozat).

(2) A Hivatal a vagyonnyilatkozatban foglaltak valódiságát a rendelkezésre álló adatbázisok felhasználásával ellenőrzi.

5. § (1) A kérelemben a kérelmező köteles saját, és családja (házastársa) jövedelmi viszonyairól, valamint a jogosultság megállapításának egyéb feltételeiről nyilatkozni, és azokat igazolni.

(2) A havi rendszeres jövedelmet, a jövedelem tényleges összegét hitelt érdemlően tanúsító irattal kell igazolni. Ilyen irat lehet:

a) bérjellegű jövedelmeknél a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás,

b) a társadalombiztosítási, nyugdíjszerű, illetve a rendszeres pénzellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónap utalási szelvénye, ennek hiányában az utolsó havi bankszámlakivonat,

c) vállalkozó, illetve gazdálkodó szervezet tagja esetében az illetékes állami adóhatóság által kiadott jövedelemigazolás,

d) munkanélküli ellátás esetében az illetékes Munkaügyi Kirendeltség ellátást megállapító határozata, vagy a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvény,

e) gyermektartásdíj megállapítása esetén a gyámhivatali, bírósági határozat,

f) az egyéb jövedelmek esetében, illetve ha a kérelmező nem tud, illetve nem képes jövedelemi viszonyairól igazolást becsatolni, a kérelmező büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozat

(a továbbiakban az a) – f) pontok együttesen: jövedelemigazolás).

(3) A jövedelemszámításnál irányadó időszak a havonta rendszeresen mérhető jövedelmek esetében a kérelem benyújtását megelőző három hónap, egyéb jövedelmek esetében egy év.

(4) Az Szt. 4. § (1) bekezdés db) pontja szerinti családtag esetén iskolalátogatási bizonyítványt, felsőfokú tanulmányok esetén hallgatói jogviszonyról szóló igazolást, a dc) pont szerinti családtag esetén a fogyatékosság bekövetkeztét és tényét igazoló dokumentumot kell csatolni a kérelemhez.

(5) A jelen rendelet által szabályozott egyéb jogosultsági feltételt okirattal kell igazolni. Ilyen okirat különösen a személyi igazolvány, lakcímkártya, hatósági döntés, bírósági döntés, iskolalátogatási igazolás, közműszámla, háziorvosi igazolás. Ha a kérelmező nem tud, illetve nem képes okiratot becsatolni, a kérelmező büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozata is elfogadható.

6. § (1) A kérelmek elbírálása során a Hivatal a kérelmező által közölt adatokat, tényeket, nyilatkozatot, azok valódiságát, valamint a szociális helyzetet környezettanulmány végzésével ellenőrizheti.

(2) Az Szt. 10. § (6) bekezdése szerinti fenntartási költséget igazoló dokumentumnak minősülnek a közszolgáltatási díjakról, a lakbérről, a közös költségről, a telefondíjról, a kötelező és önkéntes biztosítás díjakról, az adó- és adójellegű befizetésekről, valamint a hiteltörlesztésről szóló igazolások, számlák.

7. § (1) A szociális ellátások közül a megállapított rendszeres ellátást havonta utólag, a tárgyhónapot követő hó 5. napjáig kell kiutalni a jogosultaknak. A megállapított nem rendszeres pénzbeli támogatás kifizetéséről a megállapító szerv rendelkezik az ellátást megállapító határozatban közölt időpont és hely szerint.

(2) A pénzbeli és természetbeni támogatás indokolt esetben az arra rászoruló személy részére a családgondozó, vagy a gyermekintézmény megbízottjának közreműködésével is adható, aki a felhasználást a kifizetést követő 15 napon belül köteles igazolni.

(3) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az e rendelet szerinti rendszeres pénzbeli ellátásokra való jogosultság naptári évenként egy alkalommal, március 31-ig felülvizsgálatra kerül.

8. § (1) A jogosulatlanul felvett támogatás összegének visszafizetését el kell rendelni.

(2) Ha a jogosulatlanul felvett szociális ellátás megtérítését kell elrendelni, a megállapító szerv a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét méltányosságból elengedheti vagy csökkentheti.

(3)3 A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátás megtérítése méltányosságból 50 %-kal akkor csökkenthető, ha a megtérítésre kötelezett jövedelme, vagy családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegét nem éri el.

(4)4 Az ellátás részletekben való megtérítése akkor engedélyezhető, ha a megtérítésre kötelezett jövedelme, vagy családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének a 200 %-át nem haladja meg. A részletfizetés időtartama legfeljebb 12 hónap lehet.

(5) Méltányosság iránti kérelmet a megtérítést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül lehet benyújtani a megtérítést elrendelő szervnek címezve.

3.

9. §

4. Az egyes szociális ellátások formái

10. §5 Az önkormányzat az alábbi pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokat (a továbbiakban együtt: szociális ellátások) biztosítja:

a) települési lakhatási támogatás,

b) települési ápolási támogatás,

c) települési gyógyszertámogatás,

d) települési temetési támogatás,

e) rendkívüli települési támogatás

f) köztemetés,

g) 70. év felettiek támogatása,

h) Mikulásnapi támogatás,

i)6 Babakelengye-csomag,

j) karácsonyi ajándék,

k) szabadidős tevékenységek támogatása,

l) tehetséggondozó támogatás.

10/A. §7 Az önkormányzat a házi segítségnyújtást, az idősek nappali ellátását, valamint a szociális étkeztetést, mint szociális alapszolgáltatásokat a Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás útján látja el.

5. Települési lakhatási támogatás

11. § (1) A polgármester a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásához, a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez települési lakhatási támogatást nyújt.

(2) A települési lakhatási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakhatással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(3)8 A települési lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegét, a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona és eleget tesz a (6) bekezdésben foglalt kötelezettségnek.

(4) A települési lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani, mely támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(5) A települési lakhatási támogatás összege havonta legfeljebb 2.000 Ft lehet.

(6)9 A kérelem benyújtója a támogatás odaítélésének további feltételeként köteles lakókörnyezetének rendezettségét biztosítani a következők szerint:

a) a lakáshoz, lakóházhoz tartozó udvar, kert gondozása, fűnyírása, gyommentesítése, tisztántartása,

b) az ingatlan előtti járdának (járda hiányában egy méter széles területsáv) tisztántartása, a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének, a gondozása, hulladék- és gyommentesítése, az árok és áteresz rendben tartására.

(7) A kérelmező köteles a (6) bekezdésben felsorolt állapotot a jogosultság megállapítását követően is fenntartani.”

6. Települési ápolási támogatás

12. § (1) A polgármester a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végző nagykorú, cselekvőképes hozzátartozó részére települési ápolási támogatást nyújt.

(2) A települési ápolási támogatásra való jogosultság feltétele, hogy

a)10 a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegét,

b)11 egyedülálló esetén a kérelmező havi jövedelme a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 130 %-át nem haladja meg, és

c) a kérelmező és az ápolt személy is Tokodaltáró községben lakcímmel rendelkezzen és életvitelszerűen is Tokodaltáró községben lakjon.

(3) Az (1) bekezdés alkalmazása során tartósan beteg: a 18. életévét betöltött személy, aki előreláthatólag három hónapnál hosszabb időtartamban állandó ápolást, gondozást igényel.

(4) A települési ápolási támogatás megállapításához a tartósan beteg állapot tényét - háziorvosi igazolás becsatolásával - igazolni kell.

(5) A közeli hozzátartozók közül az kérheti a települési ápolási támogatás megállapítását, aki a tartásra kötelezett személyek sorrendjében az ápolthoz közelebb áll. Amennyiben a tartás sorrendjében az ápolthoz a közeli hozzátartozók közül közelebb álló személy saját egészségi állapota miatt az ápolásra nem alkalmas és ezt orvosi igazolással igazolja, vagy a támogatásra való jogosultság megállapítása munkahelyvesztéssel járna, abban az esetben a támogatást a tartásra kötelezett személyek sorrendjében a soron következő tartásra köteles személy, annak hiányában a Polgári Törvénykönyv szerinti hozzátartozók valamelyike igényelheti.

(6) A települési ápolási támogatást meg kell szüntetni, ha

a) az ápolt személy állapota az állandó ápolást már nem teszi szükségessé,

b) az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti,

c) az ápolt személy meghal,

d) az ápolást végző vagy az ápolt személy tartózkodási joga megszűnt vagy tartózkodási jogának gyakorlásával felhagyott,

e) az ápolást végző az ápolási települési támogatásra való jogosultság felülvizsgálatára irányuló eljárásban az eljáró hatóság felhívásának nem tesz eleget.

(7) Amennyiben a kérelmező az Szt. 41. § (1) bekezdése, 43. §-a, vagy 43/A. § (1) bekezdése, valamint a jelen paragrafus (1) bekezdése szerint egyaránt jogosult támogatásra, a jelen paragrafus (1) bekezdése alapján települési ápolási támogatásra való jogosultság nem állapítható meg.

(8) Az ápolást végző személy számára egyidejűleg csak egy ápolási támogatásra való jogosultság állapítható meg, továbbá egy ápolt személyre tekintettel csak egy ápolást végző személy számára állapítható meg települési ápolási támogatás.

(9) Az ápolási települési támogatás havi összege legfeljebb 15.000 Ft.

(10) A települési ápolási támogatásra való jogosultság megállapítása határozatlan időre történik. Ha a támogatás felülvizsgálata során megállapítást nyer, hogy a feltételek továbbra is fennállnak, a polgármester az ellátás további folyósításáról dönt.

(11) Az ápolt személy halála esetén az ápolási települési támogatás folyósítását a halál időpontját követő hónap utolsó napjával kell megszüntetni.

7. Települési gyógyszertámogatás

13. § (1) Települési gyógyszertámogatásra jogosult az a személy, aki daganatos betegségben szenved.

(2) A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező havi rendszeres gyógyító ellátásának szükségletéről szóló, az Szt. 50/A. § (3) bekezdésben meghatározott tartalommal kiállított háziorvosi, kezelő szakorvosi igazolást.

(3) A támogatás mértéke legfeljebb havi 10.000 Ft összegben állapítható meg.

(4) Az (1) bekezdés szerinti települési támogatás egy évre állapítható meg.

8. Települési temetési támogatás

14. § (1) Települési temetési támogatás nyújtható annak a kérelmezőnek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2)12 Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt önkormányzati segélyt az (1) bekezdés teljesülése esetén annak az eltemettetőnek lehet megállapítani, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülálló esetén a havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.

(3) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt rendkívüli temetési települési támogatás összege a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10 %-a.

(4) Az eltemettető az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt rendkívüli temetési települési támogatás iránti kérelmét az elhalálozás napjától számított 60 napon belül nyújthatja be.

(5) A támogatás megállapítása iránti kérelemhez a kérelmezőnek csatolnia kell a temetés költségeiről az eltemettető nevére kiállított számla eredeti példányát.

9. Rendkívüli települési támogatás

15. § (1) A polgármester rendkívüli települési támogatásra való jogosultságot állapít meg

a) azon személy részére, aki a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd és önmaga, illetve családja megélhetéséről más módon gondoskodni nem tud;

b) azon személyek részére, akik alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadásaik – különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, iskoláztatáshoz, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – miatt vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(2) Rendkívüli települési támogatást nyújt az Önkormányzat:

a)13 annak a kérelmezőnek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, és a családnak nincs vagyona;

b)14 annak az egyedülálló kérelmezőnek, akinek az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, és a családnak nincs vagyona;

c)15 annak a gyermekét egyedül nevelő szülőnek, akinek az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 180 %-át, és nincs vagyona.

(3)16 Nem állapítható meg rendkívüli települési támogatás annak az aktív korú személynek, aki álláskeresőként, illetve akinek a családjában élő személy munkanélküliként a munkahely keresés céljából nem működik együtt az Esztergomi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályával.

16. § (1)17

(2) A kérelmező köteles szociális helyzetének feltárásában az Önkormányzattal együttműködni. A rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelemnek tartalmaznia kell a kérelem indokául szolgáló tényt, rendkívüli körülményt.

(3) A rendkívüli települési támogatás mértéke:

a) alkalmanként nem lehet kevesebb, mint 1000,- Ft

b) évenként nem haladhatja meg a 6.000 Ft-ot.

(4) Különös méltánylást igénylő esetben a 15. § (2) bekezdés a), b) és c) pontjaiban foglalt jövedelmi határtól, valamint a 16. § (3) bekezdésében foglalt legmagasabb segélyösszegtől, és a 16. § (1) bekezdésében foglaltaktól eltekintve a polgármester egyedi elbírálás alapján is megállapíthat rendkívüli települési támogatást. Különös méltánylást érdemlő esetnek minősül:

a) elemi csapás esetén, mely miatt a kérelmező lakhatása veszélybe kerül vagy azt elvesztette,

b) a családfenntartó súlyos balesete esetén, mely folytán a család létfenntartása veszélyben van,

c) gyermek súlyos betegsége esetén, rendkívüli mértékű orvosi, kezelési költségek felmerülésekor,

d) az egyedülálló kérelmező olyan visszafordíthatatlan egészségkárosodásban szenved, mely miatt képtelen elhagyni lakóhelyét, saját ellátására segítség nélkül képtelen, hozzátartozói bizonyítottan nem gondoskodnak róla, és más önkormányzati támogatásra nem jogosult.

e)18 a kérelmező nem rendelkezik tüzelőanyaggal és olyan rendkívüli élethelyzetbe kerül, hogy azt önerőből nem tudja megvásárolni.

(5) Különös méltánylást igénylő esetben a támogatás mértéke legfeljebb 50.000 Ft-ig terjedhet.

(6) Az Önkormányzat a rendkívüli települési támogatást pénzbeli, vagy természetbeni ellátás formájában biztosítja a rászorulók részére.

(7) A rendkívüli települési támogatásformái:

a) egyszeri vissza nem térítendő készpénz,

b) élelmiszer vagy élelmiszerutalvány,

c) tüzelőanyag.

(8)19 Az önkormányzat a (7) b) és c) pontja szerinti természetbeni juttatást nyújt az alábbi esetekben:

a) a természetbeni juttatás gyorsabb és hatékonyabb segítséget biztosít a kérelmező részére,

b) a kérelmező összes körülményeire tekintettel vélelmezhető hogy a pénzbeli ellátást nem élelmezésre vagy tűzifára fordítja.

16/A. §20 (1) A polgármester az Önkormányzat hatáskörére és illetékességére tekintet nélkül rendkívüli települési támogatásban részesíti a rászorultat, ha a támogatás azonnali hiánya a rászoruló életét, testi épségét veszélyezteti.

(2) Az (1) bekezdés szerinti esetben a rendkívüli települési támogatás formája lehet

a) készpénz, melynek mértéke legfeljebb 20.000 Ft-ig terjedhet,

b) élelmiszer vagy étkezés, d) az ellátáshoz szükséges gyógyszer.

10. Köztemetés

17. § Az Szt. 48. §-a alapján a köztemetés elrendeléséről a halálesetről való tudomásszerzést követő 30 napon belül a polgármester gondoskodik.

18. § A köztemetés költségei 50 %-ának megtérítése alól az eltemettetésre köteles személy annak a különös méltánylást érdemlő körülménynek a fennállása esetén mentesíthető, ha

a)21 családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegét, vagy

b)22 egyedül élő személy esetén a havi jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 150 %-át

nem haladja meg.

18/A. §23 A 70. év felettiek támogatására jogosult az a 70. életévét adott év december 31-ig betöltött természetes személy, aki állandó vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezik Tokodaltáró Községben. A támogatás mértéke: 5.000,- Ft.

18/B. §24 Az Önkormányzat tárgyév december hónapjában mikulásnapi támogatásban – mikulás csomag formájában – részesíti Tokodaltáró Községben állandó vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, 0-14 éves korú gyermekeket. A mikulás csomag értéke: maximum: 2.000,- Ft.

18/C. §25 (1) Az Önkormányzat legfeljebb 50.000 Ft értékű természetbeni támogatásként babakelengye-csomaggal támogatja azt a gyermeket,

a) aki Tokodaltáró közigazgatási területén lakóhellyel rendelkezik, és

b) és akinek a családi pótlékra jogosult törvényes képviselője a gyermek születésekor és azt megelőző egy évben Tokodaltáró közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik, továbbá életvitelszerűen itt tartózkodik

c)26 aki lakóhelyet még nem tudott létesíteni a településen, azonban a település védőnője igazolja, hogy terhesgondozásra hozzá járt, illetve életvitelszerűen a településen él

(2) A támogatás iránti kérelmet a 2019. január 1-je után született gyermek törvényes képviselője nyújthatja be a gyermek születését követő 6 hónapon belül. Az igénylés benyújtásának elmulasztása esetén igazolásnak nincs helye.

(3) A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, a törvényes képviselő és a gyermek személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványának másolatát, valamint a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy a gyermeket saját háztartásában neveli.

18/D. §27 Az Önkormányzat tárgyév december hónapjában „Karácsonyi ajándék” természetbeni támogatásban részesíti a Tokodaltáró Községben állandó vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, 0-14 éves korú gyermekeket. A természetbeni támogatás értéke maximum: 2.000,- Ft.

18/E. §28 (1) Tokodaltáró Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Helyi Esélyegyenlőségi Programmal összhangban a gyermekek esélyegyenlőségének érdekében – a felmerülő igények, valamint mérlegelés alapján – szabadidős tevékenységek támogatásáról dönthet. Ezen döntések minden esetben önkormányzati határozatban kerülnek rögzítésre.

(2) A támogatásra való jogosultságot évente felülvizsgálni szükséges.

18/F. §29 (1) Tokodaltáró Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Helyi Esélyegyenlőségi Programmal összhangban a gyermekek esélyegyenlőségének érdekében a gyermekek számára tehetséggondozó támogatást állapíthat meg.

(2) A támogatásra jogosultak köre Tokodaltáró Községben állandó vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező 3-14 éves korú gyermek.

(3) Ezen támogatást a Tokodaltárói Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója, vagy a Tokodaltárói Brunszvik Teréz Óvoda Mini-Bölcsőde intézményvezetőjének véleményét kikérve mérlegelés alapján Tokodaltáró Község Önkormányzat Képviselő-testülete dönt. Ezen döntés minden esetben önkormányzati határozatban kerülnek rögzítésre.

(4) A támogatásra való jogosultságot évente felülvizsgálni szükséges.

11. Szociálpolitikai kerekasztal

19. §30 A helyi Szociálpolitikai kerekasztal tagja a polgármester, a Pénzügyi Településfejlesztési és Szociális Bizottság elnöke, a háziorvosok, a fogorvos, a védőnő, a Tokodaltárói Brunszvik Teréz Óvoda vezetője, a Tokodaltárói Gárdonyi Géza Általános Iskola vezetője, Dorog és Térsége Szociális Alapellátó Szolgálat Tokodaltárói Telephelyének vezetője, a Dorogi Szociális Szolgáltató Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat gondozói, a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete, valamint a jegyző.

12. Záró rendelkezések

20. § (1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba, és rendelkezéseit a folyamatban lévő, még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.

(2) Hatályát veszti:

1. A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 10/2012.(IV.27.) önkormányzati rendelet.

2. A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 10/2012.(IV.27.) önkormányzati rendeletet módosító 3/2014.(III.25.) önkormányzati rendelet

1. melléklet

Vagyonnyilatkozat
A kérelmező személyes adatai:
Neve: ...............................................................................................................................................................
Születési neve: ................................................................................................................................................
Anyja neve: .....................................................................................................................................................
Születési hely, év, hó, nap: .............................................................................................................................
Lakóhely: .......................................................................................................................................................
Tartózkodási hely: ..........................................................................................................................................
Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ...........................................................................................................
A kérelmező és a vele együtt élő közeli hozzátartozójának, lakásfenntartási támogatás esetén a háztartás valamennyi tagjának vagyona.
A.Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: .................................................... város/község ................... út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: .................................................. város/község .................................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: .................................................. város/község........................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .............................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

II. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű:

a) személygépkocsi: ......................................... típus .................. rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ................................................................................................................
Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű: .............................. típus .................. rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .............................................................
Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft
Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.
Kelt: ………………………………….., ............... év .............................. hó ............ nap
..................................................................
aláírás
Megjegyzés:
Ha a kérelmező vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.
* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.
** Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.
1

A bevezető a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 8. § (3) bekezdése a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 8. § (4) bekezdése a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 10. § a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 10. § i) pontja a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

A 10/A. §-t a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

8

A 11. § (3) bekezdése a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 11. § (6) bekezdése a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 12. § (2) bekezdés a) pontja a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

11

A 12. § (2) bekezdés b) pontja a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

12

A 14. § (2) bekezdése a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

13

A 15. § (2) bekezdés a) pontja a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

14

A 15. § (2) bekezdés b) pontja a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

15

A 15. § (2) bekezdés c) pontja a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

16

A 15. § (3) bekezdését a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

17

A 16. § (1) bekezdését a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 12. §-a hatályon kívül helyezte.

18

A 16. § (4) bekezdés e) pontját a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

19

A 16. § (8) bekezdését a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 9. §-a iktatta be.

20

A 16/A. §-t a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 10. §-a iktatta be.

21

A 18. § a) pontja a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

22

A 18. § b) pontja a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

23

A 18/A. § a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

24

A 18/B. § a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

25

A 18/C. § a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

26

A 18/C. § c) pontját a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

27

A 18/D. §-t a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

28

A 18/E. §-t a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

29

A 18/F. §-t a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

30

A 19. § a Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.