Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 3.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról valamint a használati szabályok megszegésének jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2023. 05. 15- 2023. 12. 30

Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 3.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról valamint a használati szabályok megszegésének jogkövetkezményeiről

2023.05.15.

Tokodaltáró Község Önkormányzatának Képviselő testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § Jelen rendelet célja azon szabályok megállapítása, amelyek Tokodaltáró Község településképi, településrendezési, az épített és természeti környezet védelmére vonatkozó, továbbá közlekedésbiztonsági érdekei figyelembevételével meghatározzák a közterületek rendeltetéstől eltérő használatának, továbbá a köztárgyak közterületen történő elhelyezésének előírásait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit.

2. § (1) A rendelet hatálya Tokodaltáró község Önkormányzata illetékességi területén található valamennyi közterületre kiterjed, az országos közutak kivételével.

(2) Jelen rendelet előírásai kiterjednek valamennyi természetes személyre, jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra,

(3) E rendelet hatálya nem terjed ki az útügyi igazgatásról szóló 26/2021. (VI. 28.) ITM rendeletben foglalt tevékenységekre, díjfizetési kötelezettségekre és az azokkal kapcsolatos hatósági eljárásokra.

(4) E rendelet hatálya nem terjed ki az olyan gyalogosforgalom számára nyitva álló közterületen folytatott politikai kampánytevékenységre, amely a választópolgárokkal való személyes kommunikációra irányul, ha az ennek során alkalmazott berendezés, kellék elhelyezésére igénybe vett közterület a négy négyzetmétert nem haladja meg. Ilyen tevékenységnek minősül különösen

a) a választópolgárokkal való kapcsolatfelvétel,

b) a közügyekről folytatott személyes beszélgetés,

c) a szórólaposztás,

d) az aláírásgyűjtés.

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. engedély: engedélyen az e rendelet alapján, a hatósági eljárás keretében kiadott közterület-használati engedélyt kell érteni.

2. idényjellegű árusítás: 90 napot meg nem haladó, meghatározott időszakban folytatott kereskedelmi tevékenység,

3. kereskedelmi tevékenység: a közterületen végzett minden olyan tevékenység, amely a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény hatálya alá tartozik

4. közterület: A közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésnek megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván, továbbá az egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrésze.

5. mozgóbolt: kiskereskedelmi tevékenység folytatására kialakított jármű, illetve járműre szerelt vagy általa vontatott eszköz;

6. parkosított terület: minden olyan terület, amely nagyobbrészt növényzettel, fűvel fedett, benőtt, betelepített, különösen játszóterek, utcai fák és zöldsávok, virágágyások, virágtartók, szobrok és emlékművek környezete.

7. reklám-hirdető és útbaigazító berendezés:

a) cégér: valamilyen mesterség jelvényeként használt, rendszerint a műhely, üzlet bejárata fölé kifüggesztett tárgy, vagy címszerű ábra,

b) cégtábla: kereskedelem, szolgáltatás, vendéglátás célját szolgáló helyiség nevét és az ott folyó tevékenységet bejáratnál feltüntető tábla,

c) címtábla: vállalkozás nevét, esetleg egyéb adatait feltüntető tábla,

d) hirdetőoszlop: több különböző hirdetmény, plakát kihelyezésére szolgáló építmény,

e) információs tábla: közhasznú és kereskedelmi célú információkat együttesen tartalmazó tábla,

f) hirdetőtábla: hirdetéseket, közleményeket építményre vagy közterületre önállóan kihelyezett tábla,

g) reklámtábla: valaminek a reklámozását szolgáló, épületen vagy önállóan, nyilvánosan elhelyezett tábla, beleértve a fényreklámot is,

h) árnyékoló szerkezet: az üzlet kirakata fölé helyezett napfénytől való védelemre szolgáló berendezés,

i) útbaigazító (megállító) tábla: nyitvatartási idő alatt az üzletek elé, a közterületre kihelyezett mobil reklámtábla,

j) kirakatszekrény, reklámvitrin: egyedi megjelenésű hirdető berendezés,

8. tárolás: gazdálkodó szervezet tulajdonában vagy üzembentartásában álló, vállalkozási vagy egyéb célra használt, tehergépjárművek, gépek és eszközök közúton és közterületen történő elhelyezése arra az időszakra, amely alatt a járművel közúti közlekedési szolgáltatást, saját számlás közúti áruszállítást, személyszállítást nem végeznek, kivéve az e tevékenységek folytatása között a 4 órát meg nem haladó időtartamú várakozást.

9. üzemképtelen jármű: minden olyan jármű vagy gépjármű, amely közlekedési balesetből, vagy egyéb okból bekövetkezett sérülései, valamint meghibásodásai, műszaki állapota miatt időszakosan vált alkalmatlanná a közúti közlekedésre vagy nem rendelkezik a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (továbbiakban: KRESZ) 5. § (1) bekezdés a), b), és d) pontjában a meghatározott, a járművek közlekedésben való részvételének előírt feltételeivel,

4. § (1) A közterületet rendeltetésének megfelelő célra - a jogszabályok keretei között - bárki szabadon használhatja.

(2) A közterület rendeltetésszerű használata, mások hasonló célú jogait nem csorbíthatja.

(3) Rendeltetéstől eltérő célú a közterület használata, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét az e rendeletben megfogalmazott módon akadályozza.

(4) Gépjármű közterületen való várakozása olyan közterület-használat melynek egyes kérdéseiről, a közúti közlekedés szabályairól a KRESZ rendelkezik.

(5) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához, a továbbiakban közterület-használat, közterülethasználati engedély, valamint -a jogszabályokban meghatározott kivételekkel- használati díj fizetése szükséges.

(6) Közterület- használati engedélyt a közterület-használatot megelőzően kell kérelmezni, visszamenőleges kérelem benyújtásának nincs helye.

(7) A közterület-használati engedély eredeti példányát, illetve annak hiteles másolatát a tevékenységet folytató személy köteles a helyszínen magánál tartani és azt a polgármester vagy a jegyző felszólítására felmutatni.

(8) A közterületnek a közterület-használati engedély szerinti használatra történő alkalmassá tételéről, lezárásáról, illetve a használható állapotban tartásáról a közterület-használati engedély jogosultja gondoskodik.

(9) Az építési munka végzésével kapcsolatos tevékenységre – ide értve különösen az állvány, építőanyag, törmelék elhelyezését - közterület-használati engedély csak az építési munka végzésének tartamára adható.

(10) Az üzlethelyiség melletti vagy előtti területre a kitelepülés joga elsősorban az üzlethelyiség üzemeltetőjét illeti meg. Amennyiben az üzemeltető ezen előjogával nem kíván élni, abban az esetben adható meg az engedély más kérelmező részére.

(11) Települési szilárd hulladék képződésével járó közterület-használathoz közterület-használati engedély akkor adható ki, ha a kérelmező igazolja, hogy a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást - ennek teljesítésére jogosult szolgáltató útján - igénybe veszi.

(12) A közterület-használati engedély másra át nem ruházható. Nem minősül a hozzájárulás átruházásának, ha a jogosult közterületen folytatni kívánt tevékenységét ténylegesen a kérelmében megjelölt és a hozzájárulásban is megnevezett személyek (alkalmazottak, segítő családtagok) végzik.

(13) Jelen rendeletben foglalt előírások betartását a Jegyző ellenőrzi.

II. Fejezet

A közterület-használata és a közterület-használati engedély szabályai

5. § (1) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) közterületbe nyúló reklám-hirdető és útbaigazító berendezés elhelyezéséhez, amennyiben az a közterületbe legalább 10 cm-re benyúlik,

b) tüzelő-, valamint építőanyagnak nem minősülő anyag három napot meghaladóan történő tárolása,

c) védőtetőhöz, előtetőhöz és üzleti ernyőszerkezethez, ollós- és csuklókaros ponyvatetőhöz,

d) kerékpártároló kihelyezése, létesítése,

e) bármilyen reklámhordozó, megállító-tábla elhelyezéséhez, fennmaradásához,

f) szórólap osztásához,

g) választási kampányt szolgáló önálló hirdető-berendezés elhelyezéséhez,

h) bódé vagy pavilon (pl. élelmiszer, cukorka, gyümölcs, virág, hírlap, dohány, stb.) elhelyezéséhez,

i) a közúti közlekedéssel és fuvarozással kapcsolatos állomáshely, fedett várakozóhelyiség, taxiállomás elhelyezéséhez,

j) köztisztasági szolgáltatással összefüggő gyűjtő edényzet, síkosság mentesítő anyagot tároló doboz, láda elhelyezéséhez,

k) szobor, emlékmű, díszkút, vízmedence, szökőkút, alapzatos zászlórúd nem önkormányzat általi elhelyezéséhez,

l) közhasználatú tárgyak (pad, figyelmeztető és tájékoztató táblák, közvilágítási lámpák, tartóoszlopok, stb.) nem önkormányzat általi elhelyezéséhez,

m) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezéséhez,

n) alkalmi és mozgó árusításhoz, valamint egyéb mozgóbolt elhelyezéséhez, javító- szolgáltató tevékenységhez,

o) üzleti haszonszerzés céljából készített fénykép és reklámfotó készítéséhez és a mozgófilmről szóló 2004. évi II. törvény hatálya alá nem tartozó filmezésre, amennyiben ezen tevékenységek eredményeként keletkező termék kereskedelmi forgalomba kerül, kivéve a híradást, hírszolgáltatást,

p) kerthelyiség vagy vendéglátó terasz, ülőbútor, asztal kihelyezéséhez,

q) üzleti szállítás, vagy kirakodás alkalmával göngyölegek elhelyezéséhez,

r) vendéglátást kiegészítő berendezések kihelyezéséhez (kerthelyiségben vagy vendéglátó teraszon is),

s) kiállítás, vásár, alkalmi (ünnepi) vásár, alkalmi rendezvény, sport és kulturális rendezvényekre, az azokhoz kapcsolódó vendéglátó, szórakoztató tevékenységekre és reklámhordozókra, valamint az ezekhez kapcsolódó ideiglenes parkolók létesítéséhez, fennmaradásához,

t) fák és zöldterületek védelmét szolgáló berendezések elhelyezéséhez, fennmaradásához,

u) a közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt 3500 kg össztömeget meghaladó, súlyú, valamint a nem közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt beépített erőgép által hajtott mezőgazdasági vontatók, lassú járművek, gumikerekes vagy lánctalpas munkagépek, illetve a 750 kg-ot meghaladó megengedett legnagyobb összsúlyú nem beépített erőgép által hajtott járművek közúton, illetve más közterületen történő 4 órát meghaladó tárolásához,

v) az üzletet magában foglaló olyan építmény előtti közterületre, ahonnan az árusítás az építmény valamely nyílászáróján keresztül közvetlenül a közterületre történik,

w) kereskedőnek, ha az ingatlannal érintkező területet alkalmi jelleggel árubemutatásra kívánja használni, a mozgatható állvány kihelyezéséhez,

x) mutatványos, cirkuszi tevékenységhez, énekléshez, utcai zenéléshez, bűvészmutatványhoz, üzleti célú képzőművészeti tevékenység folytatásához;

y) utcai árusító és egyéb automaták (pl. pénzváltó, ital, vonaljegy, telefonkártya, bármilyen bankautomata, csomagautomata, stb.) felállításához, fennmaradásához;

z) vallási, politikai, kultúrális rendezvények esetében, amennyiben a közterület igénybe vétele a 4. § (2) vagy (3) bekezdésébe ütközik.

(2) Nem adható ki közterület-használati engedély:

a) olyan közterületre, ahol a tervezett tevékenység a gyalogos közlekedést, vagy az úttestre lépő gyalogos észlelését akadályozná,

b) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések, anyagok elhelyezésére,

c) zöldterületekre, ha a tervezett használat az ott lévő növényállomány rongálásának, pusztításának, csonkításának, károsításának elkerülését, megelőzését nem biztosítja, kivéve a területükön húzódó közművek javításához, létesítéséhez nélkülözhetetlen munkálatokat,

d) közterületen nem árusítható termékek forgalmazásához,

e) olyan tevékenység gyakorlására, amely a környezetre káros hatással lenne, a közbiztonságot vagy az egészséget veszélyeztetné,

f) olyan létesítmények és berendezések létesítésére, amelyek működtetéséhez a szükséges energia- és vízellátás, csatorna vagy a szabványoknak megfelelő zárt rendszerű szennyvízelvezetés és hulladéktárolás nem biztosítható, vagy a felhasználás mértéke nem állapítható meg,

g) jármű iparszerű javítására,

h) sátorgarázs létesítésére,

i) környezetbe nem illő kialakítású pavilonokra, árusítófülkékre,

j) olyan tevékenység végzéséhez, amely veszélyezteti a közegészségügyi előírások érvényesülését a közrendet a közbiztonságot,

k) annak a személynek, akinek Tokodaltáró Község Önkormányzatával szemben lejárt határidejű különösen közterület-használati díj, helyi adó, bérleti díj vagy bírság tartozása van.

6. § (1) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Ha a közterület használata építési (létesítési) engedélyhez kötött épület vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, az erre vonatkozó engedélyt az építési (létesítési) engedély kérelem benyújtása előtt az építtetőnek kell beszereznie.

(3) Az építési munka végzésével kapcsolatos tevékenységre – állvány, építőanyag, törmelék, konténer elhelyezésére – közterület-használati engedély csak az építési munka végzésének időtartamára adható.

(4) Az országgyűlési képviselő, Európa Parlament tagjainak, a helyi önkormányzati képviselő és polgármester, valamint a helyi nemzetiségi önkormányzati képviselő választással kapcsolatos önálló hirdető-berendezések, a továbbiakban választási kampányt szolgáló önálló hirdetőberendezés, meghatározott ideig történő elhelyezése iránt, közterület-használat engedély iránti kérelmet kell benyújtani.

(5) A közterület-használati engedély nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb – hatósági, szakhatósági – engedélyek beszerzését.

(6) A közterület-használat engedély kiadását e rendelet 1. melléklet szerinti formanyomtatványon a Tokodaltáró község Polgármesteri Hivatalába (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) történő benyújtásával lehet kérelmezni.

(7) A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelemnek tartalmaznia kell az alábbiakat:

a) a kérelmező nevét (cégnevét), lakcímét (székhelyét/telephelyét), telefonszámát,

b) a közterület-használat célját és időtartamát,

c) a közterület-használat módjának és mértékének pontos meghatározását,

d) az igénybevétel helyének megjelölését egyértelmű leírással vagy helyszínrajzzal,

e) a hozzájárulást kérő vállalkozó vagy gazdasági társaság adószámát és számlaszámát,

f) a kérelmező által folytatni kívánt tevékenységre jogosító okirat egyszerű másolatát,

g) a kérelmező által folytatni kívánt tevékenységben részt vevő segítő családtagok, alkalmazottak, nevét és lakcímét.

h) a keletkező hulladék gyűjtésének és elhelyezésének, a terület tisztán tartásának módját.

7. § (1) A közterület-használati engedély kiadása önkormányzati hatósági eljárás keretében történik. Az engedély kiadása átruházott hatáskörben első fokon a polgármester hatáskörébe tartozik.

(2) Építési engedélyhez kötött közterület-használat esetében a közterület-használati engedély az építési engedélyben foglalt feltételekkel, legkorábban az építési engedély véglegessé válásának napjától adható ki.

(3) A közterület-használati engedély jogosultja kizárólag az engedélyben meghatározott módon, az engedélyező határozatban meghatározott feltételek teljesítésével használhatja a közterületet.

(4) Építőanyag tárolására közterület-használati engedély csak abban az esetben adható, ha a telken belüli tárolásra nincs alkalmas hely.

(5) Építőanyag közterületen történő tárolása csak az alábbi módon engedélyezhető:

a) raklapon szállított építőanyag különösen tégla, cserép, cement csak raklapon,

b) építési törmelék csak konténerben,

c) ömlesztett építőanyag különösen kő, homok, sóder a lehető legkisebb térfogatú területen tárolható.

(6) A járdán történő közterület-foglalás a gyalogosforgalmat és a mozgáskorlátozottak járművének forgalmát nem akadályozhatja.

(7) A közterületen árusítható termékek körét a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 5. számú melléklete határozza meg.

(8) A választási kampányt szolgáló önálló hirdetőberendezés országgyűlési képviselő, Európai Parlament tagjainak, helyi önkormányzati képviselő és polgármester, valamint nemzetiségi önkormányzati képviselők választását megelőzően kampányidőszakban jelölő szervezetenként vagy független jelöltek esetén jelöltenként legfeljebb 20 darab helyezhető el, amely megfelel az alábbi követelményeknek:

a) mobil, nem rögzített jellegű, lábakon önállóan megálló,

b) a közterületre biztonságosan kihelyezhető,

c) egy - vagy kétoldalú,

d) oldalanként legfeljebb 1 m2 hirdetési felülettel rendelkezik.

(9) Nem helyezhető el választási kampányt szolgáló önálló hirdetőberendezés az alábbi területeken:

a) gépjármű-várakozóhelyek területén,

b) játszóterek területén és azok 20 m-es körzetében,

c) sportpályák területén és azok 20 m-es körzetében.

(10) A közterület-használati engedély másra át nem ruházható, harmadik személynek tovább nem adható.

8. § (1) A közterület használata:

a) határozott időre vagy

b) meghatározott feltétel bekövetkeztéig engedélyezhető.

(2) A határozott időre történő közterület-használati engedélyezés kérelemre korlátlanul ismételhető, ha annak feltételei továbbra is fennállnak.

(3) A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama egy nap, leghosszabb időtartama egy év.

(4) Élelmiszer utcai árusítására közterület-használati engedély kiadása csak idényjelleggel, határozott időre engedélyezhető.

(5) A közterület-használati hozzájárulás hatálya a lejárta előtt legalább 30 nappal korábban benyújtott kérelemre meghosszabbítható. A hosszabbítási kérelemre és annak engedélyezésére az e rendelet szerinti hozzájárulás megadására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

9. § A közterületet kereskedelmi és vendéglátó céllal igénybevevők kötelesek a részükre engedélyezett közterületet és annak közvetlen környékét rendszeresen tisztántartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és annak elszállításáról gondoskodni.

10. § (1) A közterület-használati engedély hatálya megszűnik:

a) határozott idő elteltével;

b) megállapított feltétel bekövetkeztével;

c) a jogosult halálával, jogi személy – jogi személyiséggel nem rendelkező társaság – esetében jogutód nélküli megszűnésével;

d) ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat hatálya megszűnik, vagy a jogosult a tevékenység folytatására való jogosultságát egyébként elveszti;

e) az engedély visszavonásával.

(2) Az (1) bekezdés e) pontjában meghatározott esetben a közterület-használati engedély érvényének megszűnésére 15 napos határidő állapítható meg.

(3) Megszűnik az engedély hatálya a bejelentés időpontjától akkor is, ha a jogosult bejelenti az önkormányzatnak, hogy a közterület használatával – érdekkörében felmerült okból – felhagy.

(4) A közterület-használattal járó kötelezettségek különösen a közterület-használati díj megfizetése szempontjából azt az időt is be kell számítani a közterület-használatba, ameddig a jogosult az eredeti állapotot hiánytalanul helyre nem állította.

(5) A határozott időre szóló engedély érvénye az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható, illetőleg meghatározott időszakra szüneteltethető.

11. § (1) A közterület-használatért - e rendeletben szabályozottak szerint – közterület-használati díjat kell fizetni.

(2) A közterület-használati díj a közterület tényleges használatára, a közterületen lévő létesítmény üzemeltetésére tekintet nélkül megfizetendő, kivéve, ha hatósági intézkedés miatt a közterület-használat szünetel.

(3) A közterület-használati díj mértékét kategóriák szerint e rendelet 2. melléklete határozza meg.

(4) Az elfoglalt közterület nagyságának megállapítása a négyzetméterekben számított alapterület alapján történik.

(5) A közterületre 10 cm-t meghaladóan benyúló reklám-hirdető és útbaigazító berendezés esetén annak teljes hirdetőfelületét kell számításba venni.

(6) A számítás szempontjából minden töredék négyzetméter egész négyzetméternek számít.

(7) Kézből történő utcai árusítással elfoglalt közterületet egységesen egy négyzetméternek kell tekinteni.

(8) A Képviselő Testület az Önkormányzat, vagy az intézményei által megrendelt beruházásokhoz, illetve jótékonysági tevékenységhez kapcsolódó közterület-használat esetén a közterület-használati díj fizetése alól mentességet adhat.

(9) a közterület-használati díjból 50%-os mértékű legfeljebb 50.000.- forint összegig egyedi kérelem alapján kedvezményt adhat, amennyiben a közterület-használat az önkormányzat gazdasági érdekében áll.

12. § (1) A közterület-használati díj az engedély kézhezvételét követő három napon belül egy összegben fizetendő meg.

(2) A három hónapot meghaladó időtartamú közterület-használat esetén a közterület-használati díj megfizetésére egyedi írásbeli kérelemre havi részletfizetés kérhető.

(3) A közterület-használati díj határidőre történő be nem fizetése esetén a rendelet a 15 § (2) bekezdése alkalmazandó.

(4) A közterület-használati díj fizetése történhet:

a) csekken vagy

b) átutalással Tokodaltáró Község Önkormányzatának a Duna Takarék Bank Zrt.-nél vezetett 58600441-11231350 számú számlájára.

13. § Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

a) közfeladat ellátásával, a lakosság közszolgáltatásokkal való ellátásával, valamint e feladatok ellátásához szükséges infrastruktúra biztosítása céljából, az ahhoz szükséges mértékben történő közterület használat esetén

b) választási kampányt szolgáló önálló hirdetőberendezés, meghatározott ideig történő elhelyezése iránt benyújtott közterület-használat esetén

c) a hatóságok által engedélyezett szobrok, emlékművek, dísz-kutak, szökőkutak, vízmedencék és más köztárgyak elhelyezéséért,

d) edényes élődísznövény elhelyezéséért,

e) arra az időszakra, amikor a közterület-használati engedély jogosultja kereskedelmi, vendéglátó ipari tevékenységet nem folytat.

14. § (1) A közterület-használat közérdekből bármikor megszüntethető. Ilyen esetben a közterület-használó részére - kérelmére - másutt biztosítandó a közterület-használat lehetősége.

(2) A közterület-használati engedély visszavonásra kerül, ha:

a) a közterületet az engedélyben meghatározottaktól eltérőn, más célra vagy más módon használják,

b) a közterület rendeltetésszerű, tisztán tartására vonatkozó kötelezettségét nem tartják be vagy

c) díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig nem tesz eleget.

(3) Akinek közterület-használati engedélye díjfizetési kötelezettség elmulasztása miatt lett visszavonva, közterület-használati engedélyt nem kaphat mindaddig, amíg hátralékát nem rendezi.

(4) Ha a közterület-használó a közterület használatát az engedélyben feltüntetett határidő lejárta előtt meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát az engedély egyidejű visszaadása mellett a hatóságnak 15 nappal korábban írásban bejelenteni.

(5) Az engedélyező hatóság a (2) bekezdésben foglalt megszüntetés tényéről 8 napon belül értesíti a Polgármesteri Hivatal Jegyzőjét.

(6) Ha az engedély érvényét veszti, a közterület-használó a saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani és a közterület használatával esetlegesen okozott kárt megtéríteni.

(7) Ha a közterület-használat a (2) bekezdésben említett módon szűnt meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.

(8) Az építési engedélyhez kötött közterület-használat a véglegesé vált engedélyben szereplő határidőn belül, csak időarányos díjfizetéssel mondható fel.

15. § (1) A közterület engedély nélküli használata esetén a közterület-használó az engedélyező hatóság felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát a saját költségén – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani. Ha a közterület-használó az engedélyező hatóság felhívására ezt nem teljesíti, akkor a tulajdonos a közterület használójának terhére és veszélyére állítja helyre a közterületet.

(2) A közterület engedély nélküli, vagy az engedélyben foglaltaktól eltérő használata esetén – a ténylegesen használt időtartamra – az egyébként irányadó közterület-használati díj kétszerese állapítandó meg.

(3) Ha a közterületet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel – kérelmére – az engedélyező hatóság a közterület-használatot engedélyezheti. Ezzel azonban a közterület-használó nem mentesül a (2) bekezdésben említett következmények alól.

(4) Közterületen engedély nélkül kint lévő anyagok, hirdetőtáblák beszállításáról a tulajdonos költségére az engedélyező hatóság gondoskodhat, amennyiben a tulajdonos személye ismeretlen, vagy azt a tulajdonos írásbeli felszólítás követő 15 napon belül nem szállítja el. Ha a tulajdonos 30 napon belül nem jelentkezik a beszállított anyagokért, hirdetőtáblákért, akkor az engedélyező hatóság szabadon rendelkezik vele.

16. § (1) Az üzemképtelen, vagy forgalmi rendszám nélküli járműveket azok tulajdonosa saját ingatlanán, vagy bérleményén köteles tárolni.

(2) Az üzembentartó üzemképtelen, vagy forgalmi rendszám nélküli járművét saját költségén köteles a közterületről eltávolítani.

(3) Az üzemképtelen, vagy forgalmi rendszám nélküli járműveknek közterületen történő, a KRESZ 59. § (3) bekezdésében meghatározott időtartamot meghaladó időtartamú tárolására a közterület-használati engedélyt az üzembentartó kérheti.

(4) A jármű üzembentartója a köteles nevét, címét a közterület-használati engedély másolatát a járművön jól látható helyen a szélvédőüveg mögött elhelyezni.

(5) Az üzemképtelen, vagy forgalmi rendszám nélküli jármű közterületen, engedély nélkül történő tárolása esetén a hatósági elszállítása előtt a hatóság írásban felszólítja az üzembentartót gépjárművének közterületről 8 napon belül történő eltávolítására.

(6) A szabálytalan elhelyezés miatt baleseti veszélyt jelentő, vagy a forgalmat akadályozó járművet a Tokodaltáró Község Önkormányzat, a továbbiakban Önkormányzat, által szerződött vállalkozó telephelyére tárolás céljából felszólítás nélkül elszállítható.

(7) Hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező jármű esetében, ha az üzembentartó vagy tulajdonos kiléte a helyszíni intézkedéskor nem állapítható meg, a jármű azonnali hatállyal elszállítható.

(8) A hatósági elszállításnál az üzemképtelen jármű műszaki állapota – szükség esetén szakértő bevonásával – kerül megállapításra és erről jegyzőkönyv és fényképfelvétel készül. A jegyzőkönyvben rögzíteni kell:

a) az elszállítás időpontját;

b) az elszállítás okát a jogalap megjelölésével;

c) az elszállítás költségét, továbbá befizetésének és igazolásának módját;

d) a jármű elszállítás előtti helyét;

e) a jármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és külföldi rendszámú jármű esetén az államjelzését;

f) a jármű elszállítás előtt látható sérüléseit és egyéb meghibásodását;

g) a járműben kívülről látható tárgyakat,

h) a tárolóhely címét, illetőleg azt a helyet ahol az elszállított jármű található, valamint annak a személynek a nevét és telefonszámát, akitől a jármű a költségek megfizetését követően kiváltható.

(9) Az üzemképtelen jármű elszállításával egyidejűleg a Dorogi Rendőrkapitányság minden esetben – az elszállításról készült jegyzőkönyv elektronikus úton történő megküldésével – 3 napon belül írásban értesítésre kerül, valamint az elszállított jármű forgalmi rendszáma – tájékoztatás céljából – a www.tokodaltaro.hu honlapon közzétételre kerül.

(10) Az elszállított üzemképtelen jármű az üzembentartó illetve a tulajdonos költségére és veszélyére kerül tárolására. Az elszállítással kapcsolatos költségek és a tárolás költségei az üzembentartót terhelik.

(11) Az elszállítás napjától számított 15 napon belül az üzembentartó írásban felszólításra kerül, hogy a járművét a tárolás helyéről 30 napon belül szállíttassa el.

(12) Ha az üzemképtelen jármű üzembentartója vagy tulajdonosa nem állapítható meg, vagy a felszólítás ellenére az elszállított járművet az elszállítástól számított hat hónapon belül nem veszi birtokba, a jármű értékesíthető vagy más módon hasznosítható. Ha értékesítésre nem kerül sor, akkor a jármű értékének megállapítására szakérő kerül megbízásra.

(13) Ha az elszállított üzemképtelen jármű üzembentartója vagy tulajdonosa a jármű értékesítését követően jelentkezik, részére az értékesítésből befolyt, elszállítási és tárolási költséggel csökkentett ellenértéke kifizetendő.

17. § Ez a rendelet 2023. május 15-én lép hatályba.

18. § A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a közterületek használatáról és tisztántartásáról szóló 15/2013. (XII. 17.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet az 5/2023. (V. 3.) önkormányzati rendelethez

Közterület-használati hozzájárulás iránti kérelem

Alulírott (kérelmező neve, gazdasági társaság esetén a cég neve, és a képviseletre jogosult személy neve): …………………………………………………………………………………….....................
…………………………………………………………………………………………………...
kérem, hogy az alábbi célból, a megjelölt helyen és időtartamra a közterület-használatához hozzájárulni szíveskedjenek.

1. Kérelmező állandó lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye, azonosító adatai, telefonszáma, e-mail címe:

………………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………….

2. Közterület-használat célja:

………………………………………………………………………………………………….

3. Közterület-használat időtartama vagy feltétel bekövetkezése:

20…. év ...….................. hó ......... naptól
20…. év .......….............. hó …...... napig
mindösszesen ……. nap
vagy
20…. év ...….................. hó ......... naptól
……………………………………………………………………….. feltétel bekövetkezéséig.

4. Közterület-használat helye (igénybe venni kívánt közterület pontos meghatározása, egyértelmű leírással vagy helyszínrajzzal):

………………………………………………………………………………………………….

5. A közterület-használat módja, mértéke, pontos leírása: .......…. m2:

………………………………………………………………………………………………….

6. Tevékenységet végző személy(ek) neve, személyi igazolvány száma:

…………………………………………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………..……………………….

7. A közterület-használati díjat az alábbi ütemezéssel és módon kívánom megfizetni:

□ egyösszegben □ havonta □ negyedévente □ félévente □ évente
□ átutalással □ postai csekken
Kereskedelmi szolgáltatási célú közterület-használat esetén a kérelemhez mellékelni kell a
kérelmező által folytatni kívánt tevékenységre jogosító okirat egyszerű másolatát.
Amennyiben a tevékenység szakhatósági hozzájárulást igényel, a kérelemhez csatolni kell.
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Tudomásul veszem, hogy közterületen engedélyhez kötött tevékenységet csak érvényes közterület-használati engedéllyel, és az abban foglaltak szerint folytathatok. Tudomásul veszem továbbá, hogy a közterület-használati hozzájárulás nem pótolja a jogszabályban előírt egyéb, hatósági, illetve szakhatósági-engedély beszerzését
Kijelentem, hogy Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közterületek használatára vonatkozó hatályos önkormányzati rendeletében foglaltakat ismerem, és azokat a hozzájárulás megadása esetén magamra nézve kötelezőnek ismerem el.


Kelt ………………………….., ……….. év ………………. hónap …. nap



……………………………………………………
kérelmező aláírása

2. melléklet az 5/2023. (V. 3.) önkormányzati rendelethez

Közterület-használati díjak

Végzett tevékenység

Díjak

árusító és egyéb különösen: élelmiszer, gyümölcs, virág, könyv, hírlap árusítására szolgáló bódé, pavilon *

1500 Ft/m2/hó

idényjellegű, alkalmi és mozgóbolti árusítás *

400 Ft/m2/hó

mozgóbolt (jármű esetén a foglalt terület nagyságának megállapítása a jármű alapterülete alapján történik) *

400 Ft/m2/hó

kiállítás, vásár, alkalmi vásár *

300 Ft/m2/hó

könyvárusítás *

250 Ft/m2/hó

bérelhető közlekedési eszközök különösen kerékpár, gépjármű kölcsönző üzemeltetése *
1. 100 m2-ig
2. 100 m2 feletti rész


200 Ft/m2/hó
100 Ft/m2/hó

mutatványos, cirkuszi tevékenység, utcai zenélés, éneklés, bűvészmutatvány, üzleti célú képzőművészeti tevékenység folytatása *

200 Ft/m2/nap

vendéglátó terasz, vendéglátó üzleti előkert létesítése *

800 Ft/m2/hó

a közterületre 10 cm-t meghaladóan benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, előtető, hirdető-berendezés, fényreklám, nem közlekedési tájékoztató, hirdető tábla továbbá cég- és címtábla elhelyezése

1.200 Ft/m2/hó

reklámhordozó céllal elhelyezett járművek tárolása

1.200 Ft/m2/nap

önálló hirdető-berendezés elhelyezése

1.200 Ft/m2/hó

a közterületre jogszerűen – tulajdonosi hozzájárulás alapján - kihelyezett bármilyen építményre, vagy tárgyra, különösen pavilonra, nyíltszerkezetű elárusító pultra vagy építési vagy egyéb célt szolgáló állványzatra felszerelt reklám elhelyezése

200 Ft/m2/hó

építési és karbantartási munkával kapcsolatos állvány, konténer, építőanyag és törmelék három napot meghaladóan történő elhelyezése *

250 Ft/m2/nap

közutak, járdák építési területként három napot meghaladóan történő igénybevétele

250 Ft/m2/nap

teher, illetve áruszállításra, valamint szerződéses személyszállítási szolgáltatásra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi tárolása

1.000 Ft/m2/hó

menetrendszerinti járatú autóbusz tárolása

500 Ft/m2/hó

az üzemképtelen, valamint az érvényes hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező járműveknek vagy gépjárműveknek közterületen történő, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (továbbiakban: KRESZ) 59. § (3) bekezdés ében meghatározott időtartamot meghaladó időtartamú tárolása

500 Ft/m2/hó

pénzautomaták, csomag és egyéb automaták elhelyezése

10.000 Ft/m2/hó

potrérajzolás

400 Ft/m2/nap

a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény hatálya alá nem tartozó film-, televízió-, videó- és hangfelvétel készítése

1.000 Ft/m2/nap

1. közösségi különösen zenés, kulturális, sport rendezvények megtartása 1.000 m2-t meg nem haladó közterület-használat esetén
2. közösségi különösen zenés, kulturális, sport rendezvények megtartása 1.000 m2-t meghaladó közterület-használat esetén

20.000 Ft/m2/terület
40.000 Ft/m2/terület

tüzelőanyag, egyéb nem építőanyag kategóriába tartozó tárgy három napot meghaladóan történő tárolása,

150 Ft/m2/nap

kerékpártároló kihelyezése, létesítése

350 Ft/m2/hó

Kiemelt rendezvény (Falunap, Gesztenye fesztivál, Gyermeknap)
Kereskedelmi és vendéglátó tevékenység:
Egyéb tevékenység:


25.000 Ft /nap
15.000 Ft/nap

A * csillaggal jelölt kategóriáknál a díjak a használt terület és a használati idő függvényében a következőképpen módosulnak:

Napok/hónapok
---------------------
terület

1-6 / 1

7-12 / 2-4

13-18 / 5-8

19- / 9-

1-6 m2

100 %

90 %

80 %

70 %

7-15 m2

90 %

80 %

70 %

60 %

16-30 m2

80 %

70 %

60 %

50 %

31 m2 felett

70 %

60 %

50 %

40 %