Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete

a sporttal kapcsolatos feladatokról

Hatályos: 2023. 03. 14

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete

a sporttal kapcsolatos feladatokról

2023.03.14.

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Törökbálint Város Sportkoncepciójában meghatározottak figyelembevételével megfogalmazza Törökbálint Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) sporttal kapcsolatos feladatait és kötelezettségeit, valamint biztosítsa a Sportkoncepcióban foglaltak megvalósításához szükséges feltételrendszert.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed

a) a Törökbálinton székhellyel rendelkező sportszervezetekre,

b) a nem törökbálinti székhelyű, de programjaikat, rendezvényeiket részben vagy egészben a település lakosainak javára megvalósító sportszervezetekre,

c) a Törökbálinton székhellyel rendelkező köznevelési intézményekre, egyéb önkormányzati intézményekre és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokra,

d) a helyi sporttevékenység megvalósításában résztvevő magánszemélyekre, egyéb civil szervezetekre, gazdasági társaságokra, valamint

e) az önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítményekre.

(2) E rendelet alkalmazásában sportszervezet a sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: sporttörvény) szerinti sportszervezet.

2. Az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai és kötelezettségei

3. § (1) Az Önkormányzat elfogadja a város Sportkoncepcióját, amelyben megfogalmazza a város sportéletének jövőképét, célrendszerét, ezek megvalósulási stratégiáját, valamint az ehhez szükséges feladatokat.

(2) A Humánpolitikai Bizottság a Sportkoncepcióban foglaltak megvalósulását 3 évente ellenőrzi és szükség esetén javaslatot tesz a felülvizsgálatra.

(3) Az Önkormányzat a sporttal kapcsolatban – a sporttörvény 55. § (1)-(2) bekezdésben meghatározottakon túl, figyelemmel a Sportkoncepcióban megfogalmazott elvekre – az alábbi feladatok ellátását tartja kiemelten fontosnak:

a) a köznevelési rendszerben az óvodai, illetve a tanórán kívüli sportolási lehetőségek fejlesztése,

b) a városi tulajdonban lévő sportlétesítmények hatékony kihasználása és működtetésének szükségessége,

c) a versenysportban résztvevők számára a létesítmények igénybevételével és egyéb, közvetlen támogatás nyújtásával a magas szintű eredmények elérése,

d) az utánpótláskorú fiatalok sportolási lehetőségének jó színvonalú biztosítása,

e) a szabadidősportban minél nagyobb létszámú résztvevő aktív sportolási lehetőségének az elősegítése,

f) a helyi társadalom egyre jelentősebb részét kitevő idősek aktívabb életvitelét elősegítő körülmények megteremtése,

g) a hátrányos helyzetű fiatalok esetében a sport integráló és esélyegyenlőség-teremtő hatásainak kihasználása,

h) a fogyatékkal élők sportolási lehetőségének biztosítása,

i) sportrendezvények szervezése, megvalósításának támogatása,

j) sport népszerűsítéséhez szükséges rendszeres és megfelelő színvonalú kommunikáció megvalósítása.

3. Az önkormányzati sportfeladatok ellátásának struktúrája, szervezeti keretei

4. § (1) A Képviselő-testület a 3. §-ban meghatározott feladatai ellátásának keretében:

a) elfogadja a város sportkoncepcióját és az ahhoz kapcsolódó intézkedési tervet, rendszeresen ellenőrzi az azokban foglaltak megvalósulását,

b) elfogadja a sportrendeletet és a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló rendeletet,

c) a költségvetési rendeletben meghatározza az éves önkormányzati sporttámogatási összegeket,

d) gondoskodik az önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények és a közterületi sportpályák fenntartásáról, működtetéséről, felújításáról, új létesítmények építéséről,

e) a helyi kitüntetések, elismerések alapításáról, adományozásának szabályairól szóló önkormányzati rendeletben meghatározottak szerint dönt a kiemelkedő sportteljesítmények elismeréséről.

(2) A Humánpolitikai Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) a sporttal kapcsolatos feladatok ellátásának keretében:

a) véleményezi a város sportkoncepcióját,

b) véleményezi a sportrendelet, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló önkormányzati rendelet tervezetét,

c) javaslatot tehet az éves költségvetési rendelet sporttámogatási keretösszegeinek meghatározására,

d) a civil szervezek támogatásának rendjéről szóló önkormányzati rendeletben foglaltak szerint működteti a sportszervezetek támogatásának pályázati, döntési rendszerét a Polgármesteri Hivatal érintett szervezeti egységeinek közreműködésével.

4. A sporttevékenység finanszírozása, sportlétesítmények fenntartása

5. § Az Önkormányzat a sporttal kapcsolatos feladatai ellátása érdekében sportlétesítményeket tart fenn és sportszervezeteket támogat.

6. § (1) A Képviselő-testület a helyi sport támogatására fordított összeg nagyságát anyagi teherbíró képességére figyelemmel az éves költségvetési rendeletében határozza meg. A költségvetési rendeletben meg kell határozni a sportcélú támogatásokra fordítható összeget, valamint a sportlétesítmények működtetésének költségeit.

(2) A sportszervezetek támogatásának lehetséges módjait, a pénzbeli és természetbeni támogatás feltételeit, a pályázati eljárás szabályait a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló önkormányzati rendelet tartalmazza.

7. § (1) Az Önkormányzat sportfeladatai ellátása érdekében biztosítja a tulajdonában és használatában lévő sportlétesítmények fenntartásának, működtetésének pénzügyi fedezetét.

(2) Az Önkormányzat biztosítja az általa fenntartott és üzemeltetett sportlétesítmények használatának lehetőségét a sportszervezetek, sporttevékenységet folytató egyéb civil szervezetek, magánszemélye részére.

(3) A sportszervezetek, sporttevékenységet folytató egyéb civil szervezetek, magánszemélyek által az Önkormányzat létesítményeinek eseti vagy rendszeres használatára vonatkozó feltételeket szerződésben kell rögzíteni.

5. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

9. § Hatályát veszti a helyi sporttevékenység támogatásáról és az azzal kapcsolatos feladatokról szóló 26/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelet.