Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a sporttal kapcsolatos feladatokról

Hatályos: 2023. 03. 14

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.14.
a sporttal kapcsolatos feladatokról
Végső előterjesztői indokolás
A február 15-i ülésen két módosítással elfogadta a Képviselő-testület a civil rendelet és a sport rendelet felülvizsgálatának koncepcióját és felkérte a jegyzőt a rendelet-tervezetek előterjesztésére a márciusi rendkívüli ülésre. A rendeletek rendkívüli ülésen történő elfogadását az teszi szükségessé, hogy a civil és sportszervezetek támogatására irányuló pályázatot már az új rendeleti szabályok szerint lehessen kiírni a következő (rendes) HPB ülésen.
A helyi sporttevékenység támogatásáról és az azzal kapcsolatos feladatokról szóló 26/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelet (hatályos sportrendelet) felülvizsgálata során a következőkre voltunk figyelemmel:
1. A sportrendelet megalkotására a sportról szóló 2004. évi I. törvény (sporttörvény) ad felhatalmazást. A sporttörvény 55. § (6) bekezdése kimondja, hogy az e törvényben meghatározott feladatai alapján a tízezernél több lakosú helyi önkormányzatok rendeletben állapítják meg a helyi adottságoknak megfelelően a sporttal kapcsolatos részletes feladatokat és kötelezettségeket, valamint a költségvetésükből a sportra fordítandó összeget. A helyi önkormányzatok sporttal kapcsolatos feladatait részletesen a sporttörvény 55. §-a sorolja fel.
2. A hatályos sportrendelet régi, és rendelkezéseinek egy részét a gyakorlatban nem is alkalmazzuk (a sportszervezetek támogatására vonatkozó rendelkezések nincsenek összhangban a civil támogatási rendelet előírásaival), ezért mindenképpen új rendelet megalkotása szükséges, ami felépítésében is különbözik a jelenleg hatályostól.
3. A február 15-i testületi ülésen elfogadott Sportkoncepció meghatározza a sporttal kapcsolatos fő irányelveket, önkormányzati feladatokat, ezek beépítése szükséges az új rendeletbe.
4. A sportszervezetek támogatására vonatkozó rendelkezések teljes egészében kikerülnek a sportrendeletből, a sportrendelet csak hivatkozik arra, hogy ezeket a kérdéseket a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló rendelet tartalmazza.