Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.01.01.
a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Év végéhez közeledve nem csak a helyi adók és díjak mértékét, hanem az egyes támogatási formákat is időszerű felülvizsgálni.
A településen nyújtható szociális ellátásokat a 3/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletünk szabályozza, mellyel kapcsolatosan a következő módosításokat javasoljuk 2022. január 1-jei hatálybalépéssel:
A települési lakásfenntartási támogatás vonatkozásában egyrészről egy technikai módosítást javasolunk, mivel az eddigi sávozásban volt egy kis joghézag.
Továbbá szerepelt eddig a szövegben, hogy a támogatást milyen sorrendben kell megállapítani az egyes közüzemi szolgáltatásokra, azonban az e szolgáltatások körül történt változások miatt ez a szabályozás már idejétmúlt és felesleges, ezért kivezetésre kerülne a szövegből.
A települési létfenntartási támogatás – mely a szinte teljesen jövedelem nélküli maradt rászorulók számára biztosít rendszeres ellátást – havi összegeit illetően az alábbi emeléseket javasoljuk:
a kérelmezőre és családtagjaira vonatkozó személyenként 3.000, de legfeljebb összesen 9.000 Ft összegű támogatást személyenként 5.000, de legfeljebb összesen 20.000 Ft-ra,
egyedül élő személy esetén 5.000 Ft-ról 10.000 Ft-ra emelnénk.
Végezetül egy korábbi eset kapcsán felmerült már azoknak a családoknak a támogatása, amelyek olyan sajátos nevelési igényű gyermeket nevelnek, akinek nevelése/oktatása csak településen kívüli köznevelési intézményben biztosítható, és emiatt rendszeresen utazásra kényszerülnek.
Ehhez kapcsolódóan a települési utazási támogatások körét bővítenénk ki egy gyermekenkénti havi 5.000 Ft-os támogatással.
A támogatást egy gyermek után egy szülő/gondviselő vehetné igénybe, de az több gyermek után is igénybe vehető lenne.
A támogatás igénybevételére irányuló kérelem mellékleteként a sajátos nevelési igényt megállapító szakértői véleményt, és az óvodai/tanulói jogviszony fennállásáról szóló igazolást kérnénk be.