Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelete

a települési köztemetőről

Hatályos: 2023. 09. 04- 2024. 12. 31

Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelete

a települési köztemetőről

2023.09.04.

Tápióbicske Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés (a) pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 16. §-a, 40. § (3) bekezdésében 41. § (3) bekezdésében és 42. §-ában kapott felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a Tápióbicske Község Önkormányzat tulajdonában álló, az ingatlan nyilvántartásban a tápióbicskei 840/13 hrsz. alatt felvett köztemetőre (továbbiakban: temető) terjed ki.

(2) A rendelet célja a köztemető rendeltetésszerű használatának biztosítása.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettető(k)re, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást, valamint a köztemetőben egyéb temetői munkát (pl. síremlék-állítás) végző természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre, valamint a köztemetőt látogatókra.

2. § (1) Tápióbicske Község Önkormányzata az 1. §-ban megjelölt, az önkormányzat tulajdonában álló temető üzemeltetéséről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik. A kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján a temető üzemeltetési feladatokat a szerződésben megjelölt vállalkozó (továbbiakban: üzemeltető) látja el.

(2) A temető tulajdonosának, és az üzemeltetőjének feladatait külön törvény, annak végrehajtási rendelete, a kegyeleti közszolgáltatási szerződés, és e rendelet tartalmazza.

A köztemető használatának és igénybevételének szabályai

3. § (1) A temetőbe az üzemeltető által meghatározott és kifüggesztett nyitvatartási idő tartama alatt bárki beléphet.

(2) A temetőbe járművel behajtani, és azzal közlekedni csak az üzemeltető engedélyével szabad. A mozgáskorlátozottakat és idős koruknál mozgásukban akadályozottak, valamint a temetőben vállalkozás szerűen munkát végzők jogosultak a temető területére behajtásra.

(3) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(4) Temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka a temetőben nem végezhető.

(5) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni és megrongálni tilos.

(6) A sírhelyre és azok közé fát ültetni tilos. Egyéb helyekre az üzemeltetőnek a tulajdonossal kialakított rendelkezése szerint és az általa kijelölt részekre (pl. út mellett) lehet fát ültetni.

4. § (1) A sírhelyek gondozása során keletkezett hulladék a sírhelyek között nem tárolható. A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyen lehet lerakni.

(2) Az elhasználódott koszorúk temetőből történő elszállíttatásáról a hozzátartozó eltemettető köteles gondoskodni.

(3)1 A köztemető területén tilos a tűzrakás. Avart, elszáradt koszorú- és virágmaradványokat elégetni a temetőben tilos. A köztemetőben gyertyát, mécsest gyújtani olyan körültekintő gondossággal lehet, amellyel a tűzveszély elkerülhető.

(4) A sírok, és a sírboltok kerítéssel nem határolhatók körül. Padok és ülőalkalmatosságok a sírhelyek közé úgy építhetők, hogy azok a temető rendeltetésszerű használatát ne akadályozzák.

(5) Az urnafülkéken (kolumbárium) és a síremlékeken közízlést sértő feliratok nem helyezhetők el.

(6) Építőanyagnak a temető területére beszállításához, építési, vagy bontási munkák elvégzéséhez az üzemeltető engedélye szükséges.

(7) A köztemetőben a sírokat, az azon lévő tárgyakat, a síremlékeket, a fákat, a bokrokat, a tájékoztató táblát, az épületet, bármilyen más tárgyat megrongálni, beszennyezni, a virágokat letépni, és a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni tilos. A temetőből sírkövet, fejfát, síremléket, vagy ezek egy részét csak az üzemeltető írásbeli engedélyével lehet kivinni.

(8) A temetések alkalmával, vagy javítás, felújítás céljából megbontott síremléket, sírkeretet a fagymentes időszak kivételével 5 napon belül eredeti állapotába vissza kell állítani, vagy a szétbontott elemeket el kell szállítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen sírokon tárolni tilos, annak elszállításáról az eltemettető és megrendelő haladéktalanul köteles gondoskodni.

(9) A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet az üzemeltető az irodájában lát el.

(10) Szétbontott síremléket helyben csiszolni tilos!

A ravatalozó használatának szabályai

5. § (1) A ravatalozó az önkormányzat tulajdona, használatáért a 2. melléklet szerinti díjat kell fizetni.

(2) A ravatalozó nyitásáról, zárásáról és takarításáról az üzemeltető gondoskodik.

(3) A ravatalozó berendezési tárgyai, eszközei az önkormányzat nyilvántartása szerint az önkormányzat tulajdonát képezik, karbantartásuk az üzemeltető feladata, pótlásuk szükségességét az üzemeltető az önkormányzat felé jelzi.

A temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételek

6. § (1) Az önkormányzat a tulajdonában álló 840/13 hrsz-ú temető rendeltetésszerű használatához az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) Térkövezett gyalogút

b) Ravatalozó

c) Temető kerítése

d) Vízvételi lehetőség

e) Világítás és áram

f) Hulladéktárolók

g) Nyilvános ingyenes illemhely

h) Pihenő padok

(2) Az (1) bekezdésben felsoroltak rendszeres karbantartásáról az üzemeltető gondoskodik. A beruházást igénylő karbantartások az önkormányzat feladata.

Temetkezési szabályok

7. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcellákra), a számozott sírhelytáblákat pedig sorokra, a sorokat számozott sírhelyekre kell felosztani.

(2) Szociális temetésre kijelölt sírhelyek a II. parcellában találhatók.

(3) Az urnák elhelyezhetők a temetőben erre a célra kialakított urnafalakban, vagy sírhelyben.

(4) Az önkormányzat által köztemetés keretében eltemetett halottak sírhelye az önkormányzat által kijelölt helyen található. Rátemetés esetén a magasabb jogszabályi előírásokat be kell tartani.

(5)2

(6) A parcellákban és a sorokban az elhalálozás sorrendjében kell a temetési helyeket kijelölni. Ettől különösen indokolt esetben az üzemeltető írásbeli engedélyével lehet eltérni, a változást a nyilvántartásban rögzíteni kell.

(7) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés után le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákba csak urna helyezhető el, koporsós temetés csak kettős sírhelybe történhet.

(8) A sírásást a kegyeleti szolgáltatást végző látja el, a sírhantolással együtt.

(9)3

(10) A szociális temetéshez szükséges eszközöket az üzemeltető biztosítja, valamint ellenőrzi a szociális temetési helyek elhelyezésére, méretezésére vonatkozó előírásokat, és az e rendeletben foglaltak betartását.

8. § (1) A sírhelyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely: 2 m hosszú, 0,9 m széles, 2 m mély

b) felnőtt kettes sírhely: 2 m hosszú, 1,9 m széles, 2 m mély

c) gyermeksírhely: 1,3 m hosszú, 0,60 m széles, , 2 m mély,

d) urna földbetemetésnél szegéllyel együtt 1 m hosszú, 0,8 m széles, 1m mély;

e) sírboltok: kétkoporsós: 2,7 m hosszú, 2 m széles, 2,3 m mély

(2) Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni a sírhelyet, hogy a felső koporsó aljzata a talajszinttől legalább 1,6 m-es mélységbe kerüljön.

(3) Az (1) bekezdés d) pontjában megjelöltet kivéve, koporsós rátemetésre van lehetőség. Ez esetben a felső koporsó aljzatának a talajszinttől 1,6 m mélységbe kell kerülnie.

(4) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(5) Felnőtt sírba egyes sírhely esetén egy koporsón, kettes sírhely esetén két koporsón kívül még két urna, valamint exhumált csontok is elhelyezhető. Felnőtt sírhely megváltási díjának befizetése mellett a felnőtt sírhelybe 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(6) Az egyes sírhelytáblákban lévő sírhelyek sírdombokkal, vagy anélkül alakíthatók ki, a kialakításnak a sírhelytáblán belül egységesnek kell lennie.

9. § (1) A sírhely feletti rendelkezési jog időtartama (a használati időtartam) a 1. melléklet tartalmazza.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható (újraváltható), a meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha az üzemeltető bizonyítja, hogy a területet átalakítja vagy más célra kívánja felhasználni.

(3) A meghosszabbítás időtartamára az eredetileg megállapított rendelkezési időtartam az irányadó, az újraváltási díjat rátemetés esetén időarányosan kell megfizetni.

(4) A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta és a nyilvántartásban szerepel. A rendelkezési jog kiterjed a temetési hely használata mellett a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására. Az egyes temetési helyekért – a díszsírhelyek kivételével – az elhunyt hozzátartozójának, vagy az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A megváltási időtartamra a díj előre esedékes.

10. § (1) Az egyes temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, az eltemetésre kötelezettnek temetési hely megváltási és újraváltási díjat kell fizetnie. A díj mértékét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A temetkezésre megváltott hely magánszemélyek között csere vagy adásvétel tárgya nem lehet.

11. § (1) A sírhelyek gondozását a sírhely felett rendelkezni jogosult saját maga vagy megbízottja útján végzi.

(2) Az egy éven át gondozatlanul hagyott sírhalmokat – a hirdetmény, felhívás eredménytelensége esetén – a fejfa (feliratos rész) meghagyása mellett a köztemető üzemeltetője megszüntetheti.

(3)4 A temetkezési hely vagy a sírjel műszaki állapotának nagymértékű megromlása esetén a sírhellyel rendelkezni jogosult kötelezettsége a sírhely helyreállítása. Ezen kötelezettség elmulasztása esetén a tulajdonos önkormányzat az üzemeltető jelzése alapján a munkálatok elvégzésére hívja fel a kötelezettet, a határidő eredménytelen eltelte után a szükséges veszély elhárítási munkálatokat a kötelezett terhére elvégeztetheti, elrendelheti a sírjel eltávolítását, illetve a sírhelyre történő további temetkezést megtilthatja.

12. § (1) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által az üzemeltető felé fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás díját, és a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díját a 2. melléklet tartalmazza.

(2) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást csak temetkezési vállalkozó végezhet. A temetkezési vállalkozó köztemetői létesítmények (ravatalozó, technikai berendezések stb.) igénybevételéért a 2. mellékletben meghatározott díjat fizet meg az üzemeltetőnek, arra figyelemmel, hogy a létesítmény használatát részére biztosítja, függetlenül attól, hogy a ravatalozás annak épületében vagy azon kívül történik.

(3) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzőknek rendelkezniük kell a tevékenység végzésére jogosító okirattal, melyet a munkavégzés során annak helyszínén kell tartani.

(4) A temetési hely megváltási díjat az üzemeltetőnél kell megfizetni.

Díszsírhely

13. § (1) A temetőben külön képviselő-testületi döntés alapján díszsírhely adományozható az abban meghatározott feltételekkel.

(2) A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban értesíteni kell.

(3) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata első alkalommal díjtalan.

(4) További hozzátartozó – az elhunyt özvegye kivételével – díj ellenében temethető el a díszsírhelyen.

(5) Díszsírhelyek az I. parcellában alakíthatók ki.

Síremlékek, sírboltok (kripták)

14. § (1) Sírboltot (kriptát) a temető tulajdonosának hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetben és módon lehet építeni. Annak helyét az üzemeltető jelöli ki.

(2) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a sírbolt tulajdonosának a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(3) A sírboltba csak annyi elhunyt személy temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen kívül kétkoporsós sírboltba további hat -, négykoporsós sírboltba további tizenkettő -, a hatkoporsós sírboltba pedig további négy urna helyezhető el.

(4) Amennyiben a sírbolt tulajdonosa a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben, vagy a végrendeletben nem rendelkezett, úgy a sírboltba az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők. A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porládákon túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak urnahelynek számítanak.

15. § (1) A síremléket szilárd talajra kell építeni, s nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(2) A síremlék körül létesített járda magassága a talajszinttől maximum 6 cm .

(3)5

16. § (1) A síremléknek meg kell felelnie a temető általános arculatának. Közízlést sértő formájú, tartalmú és egyébként oda nem illő feliratokkal ellátott síremléket felállítani nem szabad.

(2) A temetői létesítmények (síremlék, sírbolt, stb.) tervezetét, vázrajz mellékletével, az építtetőnek be kell nyújtani az üzemeltető felé, a tervezett kivitelezés előtt 15 nappal. Amennyiben a tervezet nem felel meg e rendelet szabályainak, az üzemeltető 8 napon belül köteles az építtetőt tájékoztatni. A temetői létesítmény elkészülte után az üzemeltetőnek be kell mutatni.

(3) Kiürítés során a temetőben felállított síremlék lebontása és áthelyezése előtt a munkálatokat az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

SZOCIÁLIS TEMETÉS ELLÁTÁSÁNAK TEMETŐI RENDJE

17. §6

18. §7

19. §8

20. § Ez a rendelet 2023. április 6-án lép hatályba.

1. melléklet a 12/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelethez

Temetkezési hely megváltási és újraváltási díjak

1. Felnőtt sírhely egyes 10.500.-Ft, + ÁFA /30 év

2. Felnőtt sírhely kettes 21.000.-Ft, + ÁFA /30 év

3. Gyermeksírhely 5.000.-Ft, + ÁFA /30 év

4. Urna sírhely 7.500.-Ft, + ÁFA /30 év

5. Kettes urnafülke 18.000,- Ft. + ÁFA /10 év

6. Sírbolt (kripta) 75.000,- Ft. + ÁFA /60 év

7. A szociális temetési helyek első használati idejének lejártát követő újraváltási díjai:

a) egyes sírhely: 7.000.- Ft +ÁFA

b) kettes sírhely: 14. 000,- Ft + ÁFA

c) urna sírhely: 5.000.- Ft +ÁFA

d) Egyes urnafülke 6.000,- Ft. + ÁFA

e) Kettes urnafülke 12.000,- Ft. + ÁFA

2. melléklet a 12/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelethez

Temető üzemeltetési, fenntartási, és szolgáltatási díjak

1. A temetkezési szolgáltatók kivételével, a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás mértéke a hatálybalépés napjától: 7.500,- Ft+ ÁFA naponta.

2. A temetői létesítmények igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj mértéke a hatálybalépés napjától: 19.000 Ft+ÁFA/alkalom.

3. Hűtő igénybevételéért a hatálybalépés napjától az eltemettető által fizetendő díj: 2.000,- Ft+ÁFA /nap

3. melléklet a 12/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelethez9

1

A 4. § (3) bekezdése a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 7. § (5) bekezdését a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 6. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 7. § (9) bekezdését a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 6. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 11. § (3) bekezdése a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 15. § (3) bekezdését a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 6. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 17. §-t a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 6. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 18. §-t a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 6. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 19. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

9

A 3. mellékletet a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 6. § e) pontja hatályon kívül helyezte.