Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatásról

Hatályos: 2023. 06. 28- 2024. 04. 29

Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatásról

2023.06.28.

Tápióbicske Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő- testület) Magyarország Alaptörvényének a helyi önkormányzatokról szóló 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában biztosított jogkörében eljárva, a Belügyminiszter által kiírt pályázat felhatalmazása alapján a következő rendeletet alkotja:

1. § [A rendelet célja]

A rendelet célja, hogy a Képviselő-testület eleget tegyen a helyi önkormányzatokért felelős miniszter pályázatában (továbbiakban: pályázat) előírt szabályozási kötelezettségének, megállapítsa a szociális célú tüzelőanyag igénylés jogosultság feltételeit, mértékét, az eljárás szabályait, rendjét.

2. § [A rendelet hatálya]

A rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1) bekezdésében meghatározott, Tápióbicske Község közigazgatási területén állandó vagy bejelentett lakcímmel rendelkező személyekre.

3. § [A támogatottak köre]

(1) A téli fűtésproblémák enyhítését célzó tűzifa támogatásra jogosult különösen

a) A 6/2023. (II.13.) önkormányzati rendelet 10-11. § -ai alapján megállapított lakhatási támogatásban részesülő személy, akinek az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 110 %-át (31.350,- Ft.), és a lakhatási támogatást nem gáz szolgáltatóhoz történő utalással kéri,

b) A 6/2023. (II.13.) önkormányzati rendelet 12. § -a alapján megállapított gyógyszertámogatásban részesülő személy, akinek az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének130 %-át (37.500,- Ft.),

c) aktív korúak ellátásában részesülő személy, aki 18 éven aluli gyermeket nevel és az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 110 %-át (31.350,- Ft.),

d) időskorúak járadékában részesülő személy, akinek az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 150 %-át (42.750,- Ft.),

e) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel és az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 110 %-át (31.350,- Ft.),

f) Bejelentett lakcímén egyedül élő személy, akinek az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 150 %-át (42.750,- Ft.),

g) Bejelentett lakcímén egyedül élő nyugdíjas személy, akinek az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300 %-át (85.500,- Ft.)

(2) Támogatásra a fatüzelésre alkalmas fűtési lehetőséggel rendelkező család jogosult.

(3) A támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Amennyiben egy lakott ingatlan vonatkozásában több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(4) Nem részesülhet támogatásban, aki a 2022. évi eljárás során nem saját célra használta fel az igényelt tűzifát, vagy az ellenőrzést akadályozta. Rendkívüli esetben ez alól a hatáskört gyakorló Szociális Bizottság felmentést adhat.

4. § [A támogatás mértéke]

A támogatás mértéke családonként minimum 1, maximum 5 erdei/m3.

5. § [Támogatás formái]

(1) Az önkormányzat keménylombos tűzifa támogatást biztosít.

(2) Az önkormányzat szén támogatást nem igényelt.

6. § [Eljárási rendelkezések]

(1) A jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Az önkormányzat az igénylés lehetőségéről és szabályairól hirdetmény útján értesíti a lakosságot.

(3) A ellátások iránti kérelmeket a szociális ügyintézőhöz kell benyújtani a rendelet 1. mellékletét képező formanyomtatványon.

(4) A 3. § (1) bekezdés c) és d) pontjai szerinti jogosultságot a kérelem benyújtásakor a jogosultságot megállapító határozat másolatával kell igazolni.

(5) A támogatásra való jogosultságról határozattal a Szociális Bizottság dönt.

(6) A Bizottság rendkívül indokolt esetben a jogosultsági feltételek alól felmentést adhat.

(7) A Szociális Bizottság döntése a támogatási keret mértékéig terjed.

(8) Amennyiben a támogatási összegnél kevesebb jogosult adja be kérelmét, a Szociális Bizottság az alábbi szempontokat veszi figyelembe a fennmaradó támogatás kiosztásakor:

a) Családban élő kiskorú gyermekek száma,

b) Családban élő fogyatékos vagy súlyosan beteg személyek száma,

c) Egy főre eső jövedelem nagysága.

(9) A döntés meghozatala előtt a Szociális Bizottság szükség szerint környezettanulmányt készíthet, valamint a helyszínen ellenőrizheti a fával való fűtési lehetőség meglétét, és a 2. melléklet szerinti nyilatkozatot állítja ki.

(10) A döntést és a kiszállítást követően a szociális tűzifa jogszerű felhasználását a Szociális Bizottság a kiszállítást követő 30 napon belül ellenőrizheti, melyről a 4. melléklet szerinti dokumentumot állít ki.

(11) A támogatás iránti igény benyújtási határideje a hirdetmény közzétételétől 30 nap. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(12) A tűzifa legkésőbb 2024. február 15-ig, a döntés kézhezvételét követően a határozatban megjelölt helyen és időpontban vehető át, vagy az önkormányzat gondoskodik az ingatlanra történő térítésmentes szállításról.

(13) Az átvétel elismeréséről szóló nyomtatványt a rendelet 3. melléklete tartalmazza, melyet két példányban kell kiállítani.

(14) Az önkormányzat a támogatás igénylési lehetőségéről, támogatási igény benyújtásának határidejéről és szabályairól hirdetmény útján értesíti a lakosságot.

(15) Az önkormányzat a tűzifa támogatásban részesülőtől semmilyen ellenszolgáltatást nem kér.

7. § [Záró rendelkezések]

(1) A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépéstől kell alkalmazni.

(2) Tápióbicske Község Önkormányzata képviselő – testületének 13/2012.(IX.03.) önkormányzati rendelete a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről 3. § (4) bekezdése alapján mellőztem a rendelet társadalmi egyeztetésre bocsátását.

8. § [Hatálybalépés]

Ez a rendelet 2023. június 28-án lép hatályba, és 2024. április 30-án hatályát veszti.

1. melléklet a 17/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelethez

Kérelem- nyomtatvány egyszeri természetbeni juttatáshoz a szociális célú tűzifa támogatásról szóló 9/2022. (IX.1.) önkormányzati rendelethez
A támogatás igénylését a rendeletben biztosítottak alapján az alábbiakban megjelöltek szerint nyújtom be: (A jogosultság betűjele bekarikázandó!!)

Név (születési név is)

Születési hely, idő

Anyja neve

Rokoni fokozat

1

2

3

4

5

6

7

8

1. A 6/2023. (II.13.) önkormányzati rendelet 10-11. § -ai alapján megállapított lakhatási támogatásban részesülő személy, akinek az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 110 %-át (31.350,- Ft.), és a lakhatási támogatást nem gáz szolgáltatóhoz történő utalással kéri.

2. A 6/2023. (II.13.) önkormányzati rendelet 12. § -a alapján megállapított gyógyszertámogatásban részesülő személy, akinek az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 130 %-át (37.500,- Ft.),

3. aktív korúak ellátásában részesülő személy, aki 18 éven aluli gyermeket nevel és az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 110 %-át (31.350,- Ft.),

4. időskorúak járadékában részesülő személy, akinek az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 150 %-át (42.750,- Ft.),

5. halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel és az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 110 %-át (31.350,- Ft.),

6. Bejelentett lakcímén egyedül élő személy, akinek az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 150 %-át (42.750,- Ft.),

7. Bejelentett lakcímén egyedül élő nyugdíjas személy, akinek az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300 %-át (85.500,- Ft.)

8. Név: ……………………………………………………………………………………………..

Születési név: …………………………………………………………………………………...

Születési hely, idő: ……………………………………………………………………………..

Lakcím: …………………………………………………………………………………………

TAJ.szám: ………………………………………………………………………………………

9. Közeli hozzátartozó adatai

10. Az adatok igazolásához szükséges a lakásban tartózkodók személyazonosító igazolványa, valamint a lakcímet igazoló hatósági bizonyítvány, keresetigazolások, c) és d) pont esetén határozat másolata, egyéb igazolások.

Az igényelt tűzifa lakásra történő kiszállítását kérem: igen – nem (aláhúzandó!)

11. Jövedelmi adatok

12. A jövedelmet hivatalos igazolással kell igazolni. A munkaviszonyban állók az utolsó havi munkáltatói igazolással, a nyugdíjasok nyugdíjszelvénnyel, a családi pótlékot a MÁK által folyósított igazoló okirattal stb.

A társas és egyéni vállalkozásból vagy más önálló tevékenységből származó jövedelem igazolása 12 hónapra visszamenőleg lehetséges.

13. Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdés alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – az állami adóhatóság illetékes igazgatósága útján – ellenőrizheti.

14. Kérelmem kedvező elbírálása esetén fellebbezési jogomról lemondok: igen - nem. (aláhúzandó!)

15. Tudomásul veszem, hogy a személyes adatok védelméről a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXVI. törvény értelmében e nyilatkozat hozzájárulásnak minősül ahhoz, hogy a kérelmet elbíráló hatóság adataimat kezelje, illetve továbbítsa.

16. A kérelemben megjelölt ügyben indult eljárásról az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 61. § szerinti értesítéssel nem kívánok élni.

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Tápióbicske, 202…. ………………….hó….nap……………………….. ………………………… kérelmező nagykorú személy(ek)

2. melléklet a 17/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelethez

Nyilatkozat környezettanulmányról

Alulírott _______________________/név/ /sz: ____________________________
an:___________________________/ Tápióbicske, ______________________utca
_____házszám alatti lakos anyagi- és büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom, hogy
lakásomat fatüzelésű kályhával /kazánnal fűtöm. (aláhúzandó!)
Tápióbicske, 202…. ________________hó____nap
________________________
aláírás
Záradék!
Tápióbicske Község Önkormányzat Szociális Bizottsága a fenti lakcímen tartott helyszíni ellenőrzés alkalmával igazolja, hogy a nyilatkozatban szereplő adatok a valóságnak megfelelnek.
További észrevétel:
......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Tápióbicske, 202…... __________________hó___nap
______________________________________

3. melléklet a 17/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelethez

Átvételi elismervény
_________________________/név/ 2764 Tápióbicske, ___________________utca
_____szám alatti lakos aláírásommal elismerem, hogy a mai napon Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális célú tűzifa támogatásról szóló 17/2023. (VI.27.) önkormányzati rendelet alapján megállapított természetbeni juttatásként …… erdei m3 mennyiségű keménylombos tűzifát átvettem.
Tápióbicske, 202….. ____________________hó____nap
_____________________ ____________________
átadó átvevő

4. melléklet a 17/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelethez

Tűzifa kiosztását követő ellenőrzés
_________________________/név/ 2764 Tápióbicske, ___________________utca
_____szám alatti lakos ingatlanán a mai napon Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális célú tűzifa támogatásról szóló önkormányzati rendelet alapján ellenőrzést folytattam le a …… erdei m3 mennyiségű keménylombos tűzifa felhasználása tárgyában.
- Megállapítottam, hogy az ingatlanon a támogatás felhasználása jogszerűen történt.
- Megállapítottam, hogy az ingatlanon nem volt található tűzifa.
A tulajdonos nyilatkozata szerint:
.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Tápióbicske, 202….. ____________________hó____nap
_____________________
Szociális bizottság tagja