Tápióbicske Község Önkormányzata képviselő-testületének 13/2012.(IX.03.) önkormányzati rendelete a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

Tápióbicske Község Önkormányzata képviselő-testületének 13/2012.(IX.03.) önkormányzati rendelete a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

Hatályos: 2012. 09. 03

Tápióbicske Község Önkormányzata képviselő-testületének 13/2012.(IX.03.) önkormányzati rendelete a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

Tápióbicske Község Önkormányzata képviselő-testületének 13/2012.(IX.03.) önkormányzati rendelete a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

2012.09.03.

Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 103/B. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK: A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya a helyi önkormányzat jegyzője által előkészített rendelet-tervezetek társadalmi egyeztetésére terjed ki a 3. § (2) bekezdésében foglaltak kivételével.

Alapelvek

2. § (1) A társadalmi egyeztetés során biztosítani kell, hogy a véleményezési folyamatban a véleményeknek a lehető legszélesebb köre jelenjen meg.

(2) Az önkormányzati rendeletek előkészítése során biztosítani kell az egyeztetések átláthatóságát, azok minél teljesebb körű nyilvánosságát.

(3) A társadalmi egyeztetés során az abban részt vevők kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni.

TÁRSADALMI EGYEZTETÉS: A társadalmi egyeztetésre vonatkozó közös szabályok

3. § (1) Társadalmi egyeztetésre kell bocsátani a helyi önkormányzati rendelet tervezetét és indokolását (a továbbiakban együtt: tervezet).

(2) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani

a) az állami támogatásokról, a költségvetésről, annak módosításáról,

b) helyi adóról, annak módosításáról,

c) a költségvetés végrehajtásáról szóló önkormányzati rendeletek tervezeteit,

d) a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályait meghatározó, a köztisztviselői jogviszonyban állók munkavégzésével és juttatásaival kapcsolatos önkormányzati rendelet-tervezetet,

e) az önkormányzati rendeletet módosító rendelet-tervezetet, ha az csak magasabb szintű jogszabály módosítása miatt szükséges rendelkezéseket tartalmaz, valamint

f) a törvényességi ellenőrzésért felelős szerv felhívására törvénysértés megszüntetése érdekében előkészített rendelet-tervezetet.

(3) Nem bocsátható társadalmi egyeztetésre a tervezet, koncepció, ha az egyeztetés Tápióbicske Község Önkormányzatának különösen fontos pénzügyi, természetvédelmi, környezetvédelmi vagy örökségvédelmi érdekeinek védelmét veszélyeztetné.

(4) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani az önkormányzati rendelet tervezetét, ha annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik.

(5) Kiemelkedő közérdek az olyan körülmény, amelynek bekövetkezése esetén az önkormányzatot jelentős anyagi hátrány érné.

A társadalmi egyeztetés formái

4. § (1) A társadalmi egyeztetés formái a következők:

a) Az önkormányzat hivatalos honlapján megadott elérhetőségen keresztül biztosított véleményezés.

b) Az a) pontban meghatározott egyeztetési formákon kívül más formák is igénybe vehetők az egyeztetés lefolytatásához.

Eljárási szabályok

5. § (1) A társadalmi egyeztetésre bocsátásért, annak lefolytatásáért és a beérkezett vélemények feldolgozásáért az önkormányzati rendelet előkészítéséért a jegyző tartozik felelősséggel.

(2) A rendelet-tervezetet úgy kell a véleményezésre kialakított oldalon közzétenni, hogy a tervezet céljához és hatálybalépéséhez igazodóan a véleményezésre jogosultaknak elegendő idő álljon rendelkezésre a tervezet érdemi megítéléséhez, a vélemények kifejtéséhez. A véleményezésre minimum 7 napot kell biztosítani úgy, hogy a véleményezés határideje nem akadályozhatja a képviselő-testületi ülések előkészítését.

(3) Nem vehető figyelembe az a vélemény, amely

a) sérti a közerkölcsöt,

b) nem kapcsolódik a rendelet-tervezet tárgyához,

c) név nélkül érkezett.

(4) A névtelenül beérkezett véleményeket azok figyelembevétele nélkül törölni kell

(5) A beérkezett vélemények, a véleményezésre jogosult nevének és e-mail címének kezelése a véleményezett rendelet hatálybalépésétől számított 1 évig történik. Az adatok kezelése magában foglalja az említett adatok gyűjtését, tárolását, közzétételét, felhasználását és törlését is.

(6) A véleményezésre jogosult adatainak kezeléséhez szükséges hozzájárulást az Avtv-ben foglalt vélelem szerint az (5) bekezdésében foglalt adatkezelések tekintetében megadottnak kell tekinteni. E tényre és a véleményezésre jogosult adatait érintő adatkezelés szabályaira a véleményező figyelmét megfelelően fel kell hívni.

(7) A jegyző a beérkezett véleményekről összefoglalót készít.

(8) A képviselő-testület a rendeletalkotás során a beérkezett véleményeket mérlegeli, de a véleményekkel kapcsolatban egyedi válaszadási kötelezettség nem terheli.

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően alkotott rendeletterveztek esetében kell alkalmazni.

1. melléklet

Tápióbicske hivatalos honlapján megjelenő társadalmi részvételre vonatkozó minta
Rendeletek társadalmi egyeztetése
A …/2012. (VIII.31.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése alapján az önkormányzati rendeletet-tervezetet társadalmi egyeztetésre kell bocsátani, melynek keretében az állampolgárok, a nem állami és nem önkormányzati szervek, szervezetek a rendelet-tervezettel kapcsolatosan véleményt nyilváníthatnak.
A rendelet-tervezet véleményezése az alábbi elektronikus levélcímen lehetséges.
E-mail cím: rendelettbicske@gmail.hu
A társadalmi egyeztetés alatt álló rendelet-tervezetek:
Rendelet-tervezet címe:
Közzététel napja:
Véleményezés határideje:
Módosítással érintett rendelet
Lezárt egyeztetésű rendelet-tervezetek:

2. melléklet

ÖSSZEFOGLALÓ
a rendelet-tervezetek társadalmi egyeztetése során beérkezett véleményekről
Készült: Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete A helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről szóló …./2012. (VIII.31.) önkormányzati rendelet 5. § (7) bekezdése alapján.
Rendelet-tervezet címe:
Közzététel napja:
Véleményezés határideje:
Módosítással érintett rendelet -
A rendelet-tervezettel kapcsolatosan vélemény nem érkezett be a rendelkezésre álló idő alatt./ A rendelet-tervezettel kapcsolatban érkezett vélemények :