Cegléd Város Önkormányzatának 13/1999. (V. 01.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolók előírásairól

Hatályos: 2023. 01. 01

Cegléd Város Önkormányzatának 13/1999. (V. 01.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolók előírásairól

2023.01.01.

Cegléd Város Önkormányzata az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény 7. § (1) bekezdésében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ában és 63/A. §-ában, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Cegléd városban 1999. május 1-jétől a fizető parkolóhelyek kijelöléséről, üzemelési idejéről, használatáról és díjtételeiről az alábbi rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. §1 (1) A rendelet hatálya kiterjed Cegléd város közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában lévő területen létesített, vagy kijelölt, a rendelet 2. § (1) bekezdésében felsorolt fizető várakozóhelyre, valamint az ott várakozó minden járműre.

(2)2 Cegléd Város Önkormányzata a fizető parkolók üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellátását 2014. január 1-jétől átadja a VÁRVAG Nonprofit Kft-nek.

(3)3

2. A fizető parkolók üzemelési rendje

2. § (1)4 Cegléd Városban fizető parkolóhelyek üzemelnek

1. a Kossuth tér keleti és nyugati oldalán,

2. a Kossuth Ferenc utca Pesti út és Teleki utca közötti szakaszán,

3. az Árpád utca Selyem utca és Kút utca közötti szakaszán - beleértve az élelmiszer-és virágpiac bejáratánál kialakított parkolóhelyeket is,

4. a Szabadság téren körben,

5. a Népkör utca Szolnoki úttól a Szabadság térig terjedő szakaszán,

6. a Gubody utca Szent Imre herceg utcától a Rákóczi útig terjedő szakaszán

7. a Múzeum utcában, valamint

8. a Rákóczi útnak a Szabadság tér és Teleki utca közötti szakaszán.

(2)5 Az üzemeltető a parkolóhelyen táblával köteles jelezni a szolgáltatás megvásárlásának módját. A szolgáltatás megvásárlása

a) parkoló-automata igénybevételével,

b) kézi díjszedéssel, valamint

c) helyhez nem kötött módon, távközlési eszköz, digitális eszköz vagy más információtechnológiai eszköz segítségével elért elektronikus értékesítő rendszeren keresztül (pl. mobiltelefonos fizetéssel)

történhet.

(3)6 A fizetőparkolók üzemelési ideje hétfőtől-péntekig, 7:00 órától 18:00 óráig tart.

(4)78 Az egy órára vonatkozó várakozási díj (a továbbiakban: alapdíj) 300.- Ft, azaz háromszáz forint.

(5)9 A fizető parkolóban használatos díjtarifákat az éves költségvetési koncepció készítését megelőzően a Gazdasági Bizottság felülvizsgálja, és javaslatot tesz a Képviselő-testületnek a díj mértékére.

(6)10 A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényben meghatározott munkaszüneti és ünnepnapokon a fizető parkolóban díj nem szedhető.

3. Kedvezmények, díjmentességek

3. § (1)1112 A fizető parkoló mellett lakással rendelkező magánszemély, és a fizető parkoló mellett székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet és alkalmazottja az általa üzemeltetett gépjármű után – az érintett parkolásra vonatkozóan – a várakozási díjat 5.000,- Ft/hó, vagy 60.000,- Ft/év, nyugdíjas magánszemély 2.000,- Ft/hó, vagy 24.000,- Ft/év átalánydíj formájában rendezheti.

(2)1314 Azon járművekre, (közületi és magántulajdonú) amelyekre e rendelet (1) bekezdése nem vonatkozik az átalány díj 7.000,- Ft/hó. Az éves bérlet ára 77.000,- Ft.

(3)15 Az átalánydíjat minden naptári hónap megkezdése előtt kell megfizetni a fizető parkoló üzemeltetője felé. Az elektronikus bérlet a fizető parkoló üzemeltető elektronikus nyilvántartásában szerepel, melynek meglétét a parkoló őr PDA eszközön elektronikusan ellenőrzi.

(4)16 A bérleteket kizárólag az Üzemeltető tartja nyílván elektronikus úton, a gépjármű rendszámára szólóan.

(5) A fizető parkolók területén díjmentességet élvez a zöldrendszámmal rendelkező plug-in hibrid, hatótáv növelt elektromos jármű (EREV), és a tisztán elektromos meghajtású gépjármű.17

4. § (1)18 A fizető parkolók területén díjmentességet élvez az Üzemeltető ügyfélszolgálatán történt regisztrációt, vagy az intézményvezetői kijelölés bejelentését követően, az aktuális időben rendelkezésre álló parkolóhelyek között:

a) a területi ellátási kötelezettségű háziorvos, házi gyermekorvos és körzeti nővér egy

aa) saját tulajdonú, vagy

ab) cég tulajdonában lévő gépjárműre, tagsági viszony esetén;

b) a Magyar Vöröskereszt utcai gondozó szolgálatának valamennyi gépjárműve,

c) a mozgáskorlátozott parkolási igazolványával rendelkező személy az igazolvány bemutatásával, illetve a gépjárműben jól látható módon való elhelyezésével,

d) a Cegléden állandó bejelentett lakóhellyel, valamint érvényes jogosítvánnyal rendelkező 70 éven felüli személy, egy saját tulajdonú személygépjárműre,

e) a Ceglédi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ valamennyi gépjárműve,

f) Cegléd Város Önkormányzata

fa) saját tulajdonú gépjárműve,

fb) többségi tulajdonában lévő gazdálkodó szervezetének (a továbbiakban: cég) gépjárműve, és a cég vezető tisztségviselőjének (ügyvezető) saját tulajdonú gépjárműve,

g) egy saját tulajdonú gépjárműre a Cegléden állandó lakóhellyel rendelkező

ga) országgyűlési képviselő,

gb) Pest Megye Önkormányzatának képviselője,

gc) Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének tagja, a Képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagja,

h) egy saját tulajdonú gépjárműre a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal vezető tisztségviselője, és szervezeti egysége vezetője,

i) a Ceglédi Rendőrkapitányság által üzemeltetett gépjármű,

j) Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cegléd Katasztrófavédelmi Kirendeltség által üzemeltetett gépjármű,

k) ceglédi székhelyű Polgárőr Egyesület üzemeltetésében, vagy tulajdonában álló 1 db gépjármű, melyen a „polgárőrség” felirat szerepel.

l) világ-, európa-, (olimpiai spotágban) vagy olimpiai bajnok 1-3. helyezett ceglédi lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező sportolónak saját tulajdonú gépjárműve,

m) Ceglédi Járásbíróság alkalmazottai részére 3 db saját tulajdonú gépjármű,

n) Ceglédi Járási Ügyészség 3 db saját tulajdonú gépjármű,

o) Pest megyei Kormányhivatal Ceglédi Járási Hivatal gépjárművei, valamint a hivatalvezető saját tulajdonában álló gépjárműve

p) Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal gépjárműve,

q) Ceglédi Intézmények Gazdasági Hivatala által kijelölt 2 db gépjármű,

r) történelmi egyház vezetőjének saját tulajdonú gépjárműve,

s) valamennyi megkülönböztetett fény-és hangjelzéssel ellátott gépjármű,

sz) a közüzemi szolgáltatást végző szervezetek gépjárművei, a fizető parkolót érintő hibaelhárítás esetén a munkavégzés idejére,

t) a Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet által kijelölt 5 db gépjármű, mellyel az intézmény tevékenységi körébe tartozó feladatokat látnak el,

u) Cegléd Város Önkormányzata szervei alkalmazottjának azon saját tulajdonú gépjárműve, amellyel munkavégzés céljából indokolt munkaidőben használni a fizetőparkolót, és polgármesteri engedéllyel rendelkezik. A polgármesteri engedély tartalmazza azt az útszakaszt, melyen a megjelölt személy az ingyenes parkolásra jogosult, az engedély legfeljebb egy évig terjedő érvényességi időtartamát, valamint a gépjármű forgalmi rendszámát. A fizető parkoló üzemeltetője rendszámra szóló kártyát állít ki, mely feljogosítja a gépjármű tulajdonosát a kijelölt útszakaszon ingyenes parkolásra, amennyiben a kártyát jól látható helyen elhelyezi a gépjárműben.

(2) A Ceglédi Járásbíróság és a Ceglédi Járási Ügyészség részére díjmentesen egy-egy útburkolati jellel elkülönített parkolóhely áll állandó rendelkezésre.

(3)19 Amennyiben nem rendelkezik saját tulajdonú gépjárművel az (1) bekezdés f), g), h), l), m), n), o), r), és u) pontjában megjelölt jogosult, akkor vonatkozik a díjmentesség a jogosulttal egy háztartásban élő személy tulajdonát képező gépjárműre, melyet használatra a jogosultnak igazoltan átengedett, valamint a jogosult részére a munkáltató által igazoltan használatra átadott gépjárműre is.

(4) A díjmentességet biztosító elektronikus technikai bérlet regisztrációját a díjmentesség jogosultja az Üzemeltetőtől kérheti ügyfélszolgálati irodájában, a jogosultság bizonyítására szolgáló igazolvány, engedély, okirat bemutatásával.

(5) A díjmentességet biztosító elektronikus technikai bérletet a parkoló üzemeltetője rögzíti rendszerében:

a) a gépjármű rendszámára szólóan,

b) térítésmentesen,

c) 1 év érvényességi időtartamra.

(6) Az érvénytelen, vagy jogosultság tekintetében változással érintett elektronikus technikai bérlet meghosszabbítása az előző bevonásával egyidejűleg igényelhető.

4. Pótdíj

5. § (1)20

(2) A pótdíjat az üzemeltető pótdíjkiszabó nyomtatványon érvényesíti a (3) bekezdésben foglaltaknak megfelelően.

(3) A díjfizetés nélkül parkoló gépkocsi szélvédőjére helyezve a pakoló ellenőr pótdíjkiszabó nyomtatványt és postai utalványt hagy, melyen feltünteti a parkolás helyét, az észlelés időpontját, a gépkocsi rendszámát, valamint a szabálytalanság megnevezését és a pótdíjra vonatkozó ismérveket.

(4)21 A pótdíj befizetése postai utalványon, átutalással, vagy készpénzben bizonylat ellenében az Üzemeltető ügyfélszolgálati irodájában történhet, a parkoló ellenőr azt nem veheti át. Kérelemre az Üzemeltető hivatali helységében a befizetési postautalvány feladói példányának felmutatása alapján számlát köteles kiállítani és a befizető részére azt átadni.

(5) - (6)22

(7)23 Mentesül a felelősség alól az, aki a pótdíj kiszabásának idejére érvényes parkolójegyet mutat be, mozgáskorlátozottságát igazoló igazolványát 3 munkanapon belül az Üzemeltető ügyfélszolgálati irodájában bemutatja, vagy a díjmentességre való jogosultságát igazolja.

5. Vegyes és záró rendelkezések

6. § (1) Fizető parkoló: olyan közterület, mely térítés ellenében gépjárművek időszakos tartózkodására szolgál.

(2) Parkoló jegy: olyan jegy, melynek szabályszerű kiállítása mellett a fizető parkoló igénybe vehető és a helyszínen váltható közvetlenül a parkolás megkezdése előtt.

(3)24 Elektronikusan nyilvántartott bérlet: olyan bérlet, amely az Üzemeltető elektronikus nyilvántartásában szerepel, meghatározott időtartamra és rendszámra szól, amellyel a fizető parkoló igénybe vehető.

(4) Pótdíj: olyan díj, melyet a jelen rendeletet megsértve parkoló gépjármű vezetője fizet az üzemeltetőnek.

(5)2526 Üzemeltető: a 100 %-ban önkormányzati tulajdonban lévő VÁRVAG Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft., akivel Cegléd Város Önkormányzata a fizető parkolók üzemeltetésére irányuló közszolgáltatás ellátására szerződést köt.

(6) Jármű: közúti szállító- vagy vontatóeszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is.

7. § (1)27

(2) A rendelet az elfogadását követő 2. napon, 1999. május 1-jén lép hatályba.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Cegléd Város Önkormányzatának A fizető parkolók előírásairól szóló többszörösen módosított és kiegészített 3/1992. (I. 24.) számú rendelete hatályát veszti.

(4)28 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1

Az 1. §-t módosította a 36/2010. (XII. 23.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2011. január 1-jétől.

2

Az 1. § (2) bekezdését módosította a 23/2013.(IX. 26.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2014. január 1-jétől

3

Az 1. § (3) bekezdését hatályon kívül helyezte a 23/2013.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatálytalan: 2014. január 1-jétől.

4

A 2. § (1) bekezdését módosította a 17/2017. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése. Hatályos: 2017. szeptember 1-jétől.

5

A 2. § (2) bekezdését módosította a 23/2013. (IX. 26.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése. Hatályos: 2014. január 1-jétől.

6

A 2. § (2) bekezdését módosította a 17/2017. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése. Hatályos: 2017. szeptember 1-jétől.

7

A 2. § (4) bekezdését módosította a 10/2016. (IV. 7.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése. Hatályos: 2016. július 1-jétől.

8

A 2. § (4) bekezdése a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

9

A 2. § (5) bekezdését módosította a 23/2013. (IX. 26.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése. Hatályos: 2014. január 1-jétől.

10

A 2. § (6) bekezdését módosította a 23/2013. (IX. 26.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése. Hatályos: 2014. január 1-jétől.

11

A 3. § (1) bekezdését módosította a 11/2019. (III. 28.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése. Hatályos: 2019. május 1-jétől.

12

A 3. § (1) bekezdése a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

13

A 3. § (2) bekezdését módosította a 36/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2014. január 1-jétől.

14

A 3. § (2) bekezdése a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

15

A 3. § (3) bekezdését módosította a 24/2016. (X. 27.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése. Hatályos: 2017. január 1-jétől.

16

A 3. § (4) bekezdését módosította a 24/2016. (X. 27.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése. Hatályos: 2017. január 1-jétől.

17

A rendelet 3. §-át (5) bekezdéssel egészítette kia 11/2019. (III. 28.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése. Hatályos: 2019. május 1-jétől.

18

A 4. § (1) bekezdését módosította a 11/2019. (III. 28.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése. Hatályos: 2019. május 1-jétől.

19

A 4. § (3) bekezdését módosította a 11/2019. (III. 28.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése. Hatályos: 2019. május 1-jétől.

20

A 5. § (1) bekezdését hatályon kívül helyezte a 18/2010. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése. Hatálytalan: 2010. július 1-jétől.

21

Az 5. § (4) bekezdését módosította a 24/2016. (X. 27.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése. Hatályos: 2017. január 1-jétől.

22

A 5. § (5) és (6) bekezdéseit hatályon kívül helyezte a 18/2010. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése. Hatálytalan: 2010. július 1-jétől.

23

Az 5. § (7) bekezdését módosította a 24/2016. (X. 27.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése. Hatályos: 2017. január 1-jétől.

24

Az 6. § (3) bekezdését módosította a 24/2016. (X. 27.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos: 2017. január 1-jétől.

25

A 6. § (5) bekezdése a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

26

Az 6. § (5) bekezdését módosította a 23/2013. (IX. 26.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2014. január 1-jétől.

27

A 7. § (1) bekezdését hatályon kívül helyezte a 18/2010. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése. Hatálytalan: 2010. július 1-jétől.

28

A rendelet 7. §-át (4) bekezdéssel egészítette ki a 28/2009. (VII. 2.) KT. rendelet 1. § (2) bekezdés b) pontja. Hatályos: 2009. július 3. napjától.