Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 01- 2022. 07. 02

Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.07.01.

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1. és 2. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„1. § Az önkormányzati ösztönző rendszer célja azon érték- és állagmegóvási, felújítási munkák támogatása, amelyek a Cegléd város településkép védelméről szóló 37/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet {a továbbiakban: 37/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet} rendelkezéseit figyelembe véve Cegléd sajátos településképének megőrzésében jelentőséggel bíró építészeti érték fenntartását célozzák, továbbá amelyek az építészeti karakter és az építészeti értékek megvédésével, helyreállításával az építmény megújításán túl a városképet is javítják.

2. § Cegléd Város Önkormányzata (a továbbiakban: Támogató) utólagos finanszírozású, vissza nem térítendő pénztámogatás formájában támogatja

a) a 37/2017. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 3. melléklete szerinti, településképi szempontból meghatározó területek lehatárolásai közül a „belváros- városmag” elnevezésű, településképi szempontból meghatározó területen és

b) a 37/2017. (XII. 23.) önkormányzati rendelet10. melléklete szerinti területi védelem alatt álló utcaszakaszon található, valamint

c) a 37/2017. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében rögzített helyi egyedi védelem alatt álló, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény fogalom meghatározása szerinti építmények tulajdonosait, jogszerű kezelőit és használóit.”

2. § (1) A Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 1. számú mellékletének 4. pontja szerinti állagmegóvó, 36. pontja szerinti felújítási és a 49. pontja szerinti helyreállítási munkái támogathatóak, mint:

a) épületek homlokzati felújítása, annak díszítéseivel, tartozékaival,

b) nyílászáró csere,

c) különleges építészeti értéket képviselő épület vagy az épület megjelenésében jelentős szerepet játszó homlokzatrész, nyílászáró, terasz, tető, előtető felújítása,

d) különleges építészeti értéket képviselő egyéb építmény elem felújítása: pl. kerítés, kapuzat, kertépítészeti elem felújítása, e) épület tartozékainak (pl: szobor, relief, majolika, mázas cserép, mozaik, sgraffito, díszítőfestés, díszüvegezés, kovácsoltvas elemek, öntöttvas és spiáter díszítmény) felújítása.”

(2) A Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A pályázati támogatás a még el nem végzett építési munkákra adható.”

3. § A Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 5. és 6. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„5. § (1) A pályázati támogatás maximális összege az érték-, állagmegóvási, vagy felújítási munka indokolt és elfogadott költségvetési összegének 50 %-a, de legfeljebb

a) kétmillió-ötszázezer forint a 2. § a) és b) pontja szerinti területen található,

b) négymillió forint a 2. § c) pontja szerinti

építmények esetében.

(2) A pályázati támogatás kifizetésre a benyújtott és elfogadott számlák alapján, utólagos elszámolással kerül sor. Amennyiben a számlák végösszege kisebb a támogatás alapját képező költségvetési összegnél, kifizetésre csak a számla szerinti összeg 50 %-a kerül.

(3) Tárgyévben ugyanazon építmény vagy épületegyüttes vonatkozásában több pályázat nem nyújtható be.

6. § (1) Nem nyújtható be pályázat ugyanazon építmény vagy épületegyüttes ugyanazon pályázati céljára, amely a tárgyévet megelőző két évben támogatásban részesült.

(2) Nem kaphat támogatást ugyanazon pályázati célra a nyertes pályázatot követő két évben az a pályázó, aki a tervezett tevékenységet

a) pályázati anyagától eltérően, vagy

b) részlegesen, vagy

c) egyáltalán nem

végzi el.

(3) Az a pályázó, aki az elnyert támogatást legalább 50 %-ban, önhibájából nem használja fel, a felújítást nem teljes körűen végzi el, a pályázatot követő évben támogatást nem kaphat.”

4. § A Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § A pályázati kiírás közzétételére a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) hirdetőtábláján, az önkormányzat hivatalos honlapján, valamint rövidített közleményként a Ceglédi Hírmondó aktuális számában kerül sor.”

5. § A Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 10–12. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„10. § (1) A pályázati támogatásra való jogosultságot hiteles, 30 napnál nem régebbi tulajdoni lappal kell igazolni. Több tulajdonos esetén teljes bizonyító erejű okirattal igazolni kell valamennyi tulajdonos hozzájáruló nyilatkozatát és a pályázó meghatalmazását.

(2) Jogszerű használó, kezelő esetében a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozatát is csatolni kell. Több tulajdonos esetén teljes bizonyító erejű okirattal igazolni kell valamennyi tulajdonos hozzájáruló nyilatkozatát és pályázó meghatalmazását.

(3) A pályázónak köztartozása nem lehet. Erről a pályázat benyújtásakor nyilatkozni kell. A támogatást elnyert pályázó a nemleges köztartozásról szóló, 30 napnál nem régebbi önkormányzati adóhatósági igazolást legkésőbb a támogatási szerződés megkötésének időpontjáig köteles pótolni.

(4) A pályázattal érintett építési munkákról részletezett, mennyiségeket feltüntető költségvetés kell készíttetni. A költségvetésben csak a támogatással összefüggő munkanemek szerepelhetnek.

(5) Pályázónak csatolni kell a 1. mellékletben szereplő kötelezettségvállalási nyilatkozatot.

(6) A pályázónak nyilatkoznia kell arról, hogy rendelkezik a pályázati anyaga szerinti tervezett tevékenység költségvetésében szereplő teljes összeg fedezetével.

(7) Pályázónak csatolni kell számlavezető intézet által hitelesített banki igazolást arról, hogy saját bankszámlával rendelkezik. Pályázó arra a bankszámlára vonatkozó igazolást nyújtson be, amire az elnyert támogatás utalása lehetséges.

(8) Benyújtandó a polgármester településképi bejelentési eljárás keretében hozott hozzájáruló határozatának másolata és az eljáráshoz benyújtott, tervezési jogosultsággal rendelkező építésztervező által készített tervdokumentáció egy nyomtatott példánya, valamint:

a) eredeti állapotot ismertető műszaki leírás,

b) amennyiben fellelhető archív tervdokumentáció, archív kép, történeti leírás.

c) a felújítani kívánt építmény, építményrész bemutatása 3-10 db színes fényképpel a beavatkozás előtti állapotról.

d) Pályázó köteles feltüntetni az épület jelenlegi állapotát, a tervezett felújítás ütemezését, és az eddig igénybe vett támogatásokat.

(9) Pályázó köteles csatolni a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény szerinti nyilatkozatát.

(10) Pályázó a 37/2017. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 54. §-a értelmében, a településképi bejelentési eljárás előtt a pályázni kívánt tevékenységgel köteles legalább egy szakmai konzultációt kérelmezni.

11. § Jogi személy, civil szervezet vagy egyéni vállalkozó tulajdonában lévő építmény, épület estén a 10. § (1)-(9) bekezdéseiben foglaltakon túl benyújtandó:

a) nyilatkozat arról, hogy a pályázó nem rendelkezik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által nyilvántartott adó- és köztartozással,

b) gazdasági társaság és civil szervezet esetén nyilatkozat arról, hogy a hatályos cégkivonattal kapcsolatban változás bejelentés nincs folyamatban,

c) egyház esetén 30 napnál nem régebbi kivonat a szervezet nyilvántartási adatairól (másolat).”

12. § Társasház és lakásszövetkezet pályázó esetében a 10. § (1)-(9) bekezdéseiben foglaltakon túl benyújtandó, a közös képviselő által hitelesített dokumentumok:

a) a közös képviselővé vagy elnökké választásról szóló közgyűlési határozat, valamint a jelenléti ív másolata,

b) a pályázaton való részvételről szóló közgyűlési határozat, valamint a jelenléti ív másolata,

c) nyilatkozat arról, hogy pályázó nem rendelkezik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által nyilvántartott adó- és köztartozással,

d) amennyiben a társasház, lakásszövetkezet közös képviselője jogi személy, a közös képviselő nyilatkozata arról, hogy a hatályos cégkivonattal kapcsolatban változás bejelentés nincs folyamatban e) nyertes pályázat esetén, utólag, a közgyűlés határozata, valamint a jelenléti ív másolata a közös képviselőnek a Támogatási Szerződés megkötésére vonatkozó felhatalmazásáról.”

6. § A Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (1) A Képviselő-testület a pályázatok értékelésére Szakmai Munkacsoportot hoz létre.

(2) A Szakmai Munkacsoport tagjai:

a) a polgármester,

b) a városi főépítész,

c) a Gazdasági Bizottság elnöke,

d) a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság elnöke,

e) a Humán Bizottság elnöke,

f) a Hivatal Beruházási és Közbiztonsági Iroda vezetője,

g) a Hivatal Beruházási és Közbiztonsági Iroda jegyző által kijelölt ügyintézője

h) a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke

(3) A Szakmai Munkacsoport ülésén meghívottként részt vehet:

a) a Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke,

b) a Kossuth Múzeum igazgatója,

c) a VÁRVAG Nonprofit Kft. ügyvezetője

d) a Ceglédi Városfejlesztési Kft. ügyvezetője.

(4) A Szakmai Munkacsoport vezetője a polgármester, az ülést a polgármester hívja össze, a munkacsoport első ülésén elfogadja ügyrendjét.

(5) A Szakmai Munkacsoport ülését a pályázatok beadási határidejétől számított harminc napon belül kell megtartani, amelyre a városi főépítész előkészíti szakmai véleményét.

(6) A Szakmai Munkacsoport a 15. § (2) bekezdésben és a 16. § foglalt szempontok, valamint a városi főépítész szakmai véleménye alapján értékeli a pályázatokat és javaslatot tesz a támogatás összegére.”

7. § A Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 15. § (2) bekezdés b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A pályázat elbírálásánál, a támogatás összegének mérlegelésénél a következő szempontokat kell figyelembe venni:)

„b) a pályázó rendelkezik-e a pályázatban meghatározott költségek teljes fedezetével;
c) a támogatás megítélésénél azon munkanemek nem vehetők figyelembe, amelyek Cegléd Város sajátos településképének, építészeti karakterének megőrzésével, helyreállításával nincsenek összefüggésben;”

8. § A Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 16. § d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pályázat elbírálása során előnyt jelent:)

„d) a felújítással egyidejűleg a 37/2017. (XII. 23.) önkormányzati rendelet foglalt rendelkezéseket figyelembe véve minden kültéri klímaegység, parabolaantenna, egyéb az eredeti állapottól eltérő épületgépészeti berendezés, és az adott területre vonatkozó szabályokkal ellentétesen elhelyezett reklámhordozó eltávolításának vállalása; ezzel együtt annak vállalása, hogy később sem helyez el az épület építészeti értékét zavaró módon épületgépészeti berendezést utcafronton megjelenő homlokzaton,”

9. § A Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„21. § (1) A pályázaton nyertes tulajdonosokkal, kezelőkkel, vagy használókkal Támogató a 3. melléklet szerinti tartalommal támogatási szerződést köt.

(2) A szerződéskötés feltétele jogi személy, civil szervezet, egyéni vállalkozó vagy társasház, lakásszövetkezet pályázó esetén az, hogy a nemleges önkormányzati adóhatósági igazolást és a köztartozásmentes adózók adatbázisában való szereplés hiányában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiállított adó-, és köztartozásról szóló nemleges igazolást a támogatási szerződés megkötésének időpontjáig be kell nyújtani.

(3) A szerződéskötés feltétele magánszemély esetén az, hogy az önkormányzati adóhatósági igazolást legkésőbb a támogatási szerződés megkötésének időpontjáig be kell nyújtani.

10. § A Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 21/D. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„21/D. § (1) Az Arculati Elismerések odaítéléséről a Képviselő-testület a polgármester előterjesztése alapján határoz, legkésőbb a szeptemberi rendes ülésén.

(2) A polgármester az Arculati Elismerések odaítéléséről szóló előterjesztéséhez kikéri az alábbi tagokból álló bizottság (a továbbiakban: Díjbizottság) véleményét:

a) a polgármester,

b) az alpolgármester(ek),

c) Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének a kulturális örökség helyi védelme feladatkörében véleményezést gyakorló állandó bizottsága részéről delegált tag,

d) a VÁRVAG Nonprofit Kft. ügyvezetője,

e) a Ceglédi Városfejlesztési Kft. ügyvezetője,

f) Cegléd Város Önkormányzatának főépítésze,

g) a Pest megyei Építész Kamara részéről delegált személy,

h) a Ceglédi Alkotók Egyesület részéről delegált személy,

i) a Városvédő és Szépítő Egyesület részéről delegált személy.

(3) Az Arculati Elismerések átadására minden évben az Építészet Hónapja alkalmából, valamely októberi városi rendezvény során kerül sor. Az önkormányzat Arculati Elismeréseit a polgármester vagy megbízottja adja át.

(4) Indokolt esetben az elismerés átadására a (3) bekezdéstől eltérő időpontban is sor kerülhet, melyet a polgármester jogosult meghatározni.”

11. § (1) A Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Cegléd város településképi követelményei alkalmazásának önkormányzati ösztönzéséről szóló 9/2018. (V. 30.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

12. § Ez a rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet

2. melléklet

3. melléklet