Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről szóló 23/2009. (V. 28.) KT. rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 02- 2022. 10. 03

Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről szóló 23/2009. (V. 28.) KT. rendelet módosításáról

2022.10.02.

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egységes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 34. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A lakások és helyiségek bérletéről szóló 23/2009. (V. 28.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A rendelet hatálya alá tartozó önkormányzati lakás (a továbbiakban: lakás) és nem lakás céljára szolgáló helyiség (a továbbiakban: helyiség) tekintetében a bérbeadói jogokat és kötelezettségeket Cegléd Város Önkormányzata (a továbbiakban együtt: Bérbeadó) gyakorolja a Képviselő-testület és szervei útján:]

„b) Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Bizottsága (a továbbiakban: HB) dönt a lakás szociális rászorultság alapján történő bérbeadásáról;”

2. § (1) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 23/2009. (V. 28.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az önkormányzat tulajdonában álló, a Széchenyi Terv Lakásprogramja keretében létrehozott szociális jellegű bérlakások annak adhatók bérbe,)

„b) akinek, és a vele együtt költöző valamennyi személynek az egy főre jutó havi nettó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át eléri, de nem haladja meg annak 500 %-át. A szociális alapon történő hasznosítási kötelezettség lejárata után
ba) a Szolnoki út 67. szám alatti lakások esetében 2022. augusztus 25-ét követően,
bb) a Törteli út 4/A. szám alatti lakások esetében 2023. március 2-át követően kiírt pályázatok esetén: akinek a havi nettó jövedelme - a vele együtt költöző valamennyi személy jövedelmével együtt - eléri a mindenkori lakbér legalább négyszeresét

(2) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 23/2009. (V. 28.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az önkormányzat tulajdonában álló, a Széchenyi Terv Lakásprogramja keretében létrehozott szociális jellegű bérlakások annak adhatók bérbe,)

„f) aki vállalja a bérleti szerződésből adódó kötelezettségek teljesítését”

(3) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 23/2009. (V. 28.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

(Az önkormányzat tulajdonában álló, a Széchenyi Terv Lakásprogramja keretében létrehozott szociális jellegű bérlakások annak adhatók bérbe,)

„g) a Széchenyi Terv Lakásprogramja keretében létrehozott lakások esetében – a szociális alapon történő hasznosítási kötelezettség lejáratát követően –, aki vállalja négyhavi bérleti díj összegének megfelelő óvadék megfizetését.

3. § A lakások és helyiségek bérletéről szóló 23/2009. (V. 28.) önkormányzati rendelet 9. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Szociális rászorultság alapján a bérlő személyéről a HB minősített többséggel dönt.

(2) A nyertes pályázó visszalépése esetén a lakás bérlője a HB határozatában megnevezett következő pályázó lesz, a pályázati eljárás megismétlése nélkül.”

4. § A lakások és helyiségek bérletéről szóló 23/2009. (V. 28.) önkormányzati rendelet „Bérbeadás szociális rászorultság alapján” alcíme a következő 9/A. és 9/B. §-sal egészül ki:

„9/A. § (1) Rendkívüli élethelyzetbe került az, akinek:

a) lakás céljára használt ingatlan tulajdona vagy bérleménye elemi kár következtében lakhatatlanná vált.

b) lakás vagy ingatlan tulajdonát lakás célú hitel törlesztés elmaradása miatt igazoltan elárverezték.

(2) A rendkívüli élethelyzetbe került személy átmeneti elhelyezését kérheti a Hasznosítótól.

(3) Az átmeneti legfeljebb 6 hónap időtartamra szóló elhelyezésről

a) a Polgármester dönt a Hasznosító javaslatára,

b) a Polgármester a bérleti szerződés időtartamát a rendkívüli élethelyzet fennállására tekintettel további 6 hónap időtartammal meghosszabbíthatja.

(4) Az átmeneti elhelyezésre kijelölt lakás bérletére szerződést kell kötni az e rendeletben foglalt rendelkezések szerint.

(5) Amennyiben a kérelmező nem fogadja el az átmeneti elhelyezésre felajánlott lakást, további átmeneti elhelyezésre nem jogosult.

9/B. § (1) A polgármester pályázati eljárás mellőzésével is bérbe adhat lakást a Hasznosító véleménye alapján, átmeneti, legfeljebb hat hónap időtartamra.

(2) A polgármester az (1) bekezdés alapján megkötött bérleti szerződés időtartamát egy alkalommal legfeljebb további hat hónappal meghosszabbíthatja.

5. § A lakások és helyiségek bérletéről szóló 23/2009. (V. 28.) önkormányzati rendelet 11. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) Ha a nyertes pályázó nem köt bérleti szerződést a megpályázott lakásra, akkor egy évig érvényesen nem pályázhat lakásra.

6. § A lakások és helyiségek bérletéről szóló 23/2009. (V. 28.) önkormányzati rendelet 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A szociálisan rászoruló bérlő kérelmére a HB a bérleti szerződés legfeljebb két évvel történő meghosszabbításáról dönt, ha a bérlő igazolja, hogy

a) a 7. § (1) bekezdésben foglalt feltételeknek továbbra is megfelel, és

b) a bérleti szerződésben rögzített valamennyi egyéb bérlői kötelezettségének eleget tett.”

7. § A lakások és helyiségek bérletéről szóló 23/2009. (V. 28.) önkormányzati rendelet 18. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Ha a helyiség jogcím nélküli használója a (4) bekezdés alapján megállapított használati díjat határidőre nem fizeti meg, úgy a használati díj és a korábban fizetett bérleti díj különbözetének összegét a Hasznosító az ötödik hónap kezdetétől kártérítési igényként kezeli, és e jogcímen követeli a helyiség jogcím nélküli használójától:

a) ettől az időponttól a korábban megfizetett bérleti díjjal azonos összegű használati díj kerül kiszámlázásra, és

b) a (4) bekezdés szerinti használati díj különbözetéről, mint kártérítési igényről értesítő levél kerül kiküldésre a helyiség jogcím nélküli használója részére, c) ami alapján megfizeti a két havi bruttó használati díjnak megfelelő kártérítési összeget a Hasznosítónak.”

8. § A lakások és helyiségek bérletéről szóló 23/2009. (V. 28.) önkormányzati rendelet 27. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A (2) bekezdésben meghatározott lakások esetében a díjmegtérítés havi mértéke a bérleti szerződés szerint a lakást használó személyek száma és a bérelt lakás komfort fokozata szerint kerül megállapításra a rendelet 6. számú melléklete szerint. A Hasznosító félévente elszámolást készít a közmű szolgáltató által kiállított számla figyelembevételével.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott nem lakás céljára szolgáló helyiségek esetén a díjmegtérítés havi mértéke a bérelt helyiségek, az alkalmazottak, foglalkoztatottak száma, illetve a helyiségekben végzett tevékenység alapján a közmű szolgáltató által kiállított számla figyelembevételével kerül megállapításra.”

9. § A lakások és helyiségek bérletéről szóló 23/2009. (V. 28.) önkormányzati rendelet 30. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A pályázati ajánlatot írásban kell benyújtani, s annak tartalmaznia kell:

a) pályázó adatait,

aa) magánszemély esetén a pályázó nevét, lakóhelyét, születési idejét, adószámát.

ab) egyéni vállalkozó esetén a pályázó nevét, székhelyét, az egyéni vállalkozás nyilvántartásból lekért adatlapját.

ac) társaság esetén a három hónapnál nem régebbi cégkivonatot, ügyvéd által ellenjegyzett aláírási-mintát, vagy aláírási címpéldány másolatot.

b) a helyiség általa tervezett felhasználási célját,

c) a bérleti díjra vonatkozó ajánlatát, d) nyilatkozatot arról, hogy a pályázati feltételeket elfogadja.

10. § (1) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 23/2009. (V. 28.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 23/2009. (V. 28.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 23/2009. (V. 28.) önkormányzati rendelet 3a.. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 23/2009. (V. 28.) önkormányzati rendelet 3b. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

(5) A lakások és helyiségek bérletéről szóló 23/2009. (V. 28.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe az 5. melléklet lép.

11. § Ez a rendelet 2022. október 2-án lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet

2. melléklet

3. melléklet

3a. melléklet

4. melléklet

3b. melléklet

5. melléklet

5. melléklet