Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az állatok tartásáról szóló 15/2001. (V. 4.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2022. 03. 01
az állatok tartásáról szóló 15/2001. (V. 4.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Általános indokolás
A Somogy Megyei Kormányhivatal (a továbbiakban: Kormányhivatal) törvényességi felügyeleti jogkörben vizsgálta az állatok tartásáról szóló önkormányzati rendeleteket. A Kormányhivatal – határidő tűzésével – felhívta az önkormányzatot, hogy az állattartásról szóló rendeletét az általa meghatározott szempontok alapján vizsgálja felül. A rendelet felülvizsgálata megtörtént, melynek során hatályon kívül helyezése vált szükségessé.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
1. §
Az 1. §-hoz: Az állatok tartásáról szóló 15/2001. (V. 4.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.
E tárgykörben a rendeletalkotás az önkormányzat számára nem kötelező. Az állattartásról szóló helyi rendelet nem lehet ellentétes a magasabb szintű jogszabályokkal, nem tartalmazhat indokolatlanul párhuzamos, vagy többszintű szabályozást, rendelkezései a magasabb szintű jogszabályokhoz képest csak kiegészítő jellegűek lehetnek. Ezeket a szempontokat figyelembe véve az Ör.-ből hatályon kívül kell helyezni az ágazati jogszabályokra utaló, azok rendelkezéseit megismétlő, továbbá az állattartó építmények elhelyezésére vonatkozó rendelkezéseket. A felülvizsgálat végrehajtását követően az Ör. normatív tartalom nélküli, tartalmilag kiüresedett rendelet, amelyet a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény alapján hatályon kívül kell helyezni.
2. §
A 2. §-hoz: A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.