Nyírtass Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VII. 26.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 08. 01- 2023. 08. 31

Nyírtass Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VII. 26.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

2023.08.01.

Nyírtass Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1.Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Nyírtass község közigazgatási területén található és az önkormányzat tulajdonában lévő 036/1 helyrajzi számú köztemetőre (a továbbiakban: temető), valamint a ravatalozó épületre (a továbbiakban: ravatalozó), továbbá a temető fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre, a temetkezési szolgáltatók tevékenységére és a temetőt látogatókra.

(2) A temetőben az Önkormányzat vallási felekezethez való tartozásra, vagy egyéb megkülönböztetésre való tekintet nélkül lehetővé teszi az elhunytak eltemetését. A temetőben egyházi, vagy polgári szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható. Az elhunytak emlékének méltó megőrzése, a kegyeleti szolgáltatás kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása, a halottak nyughelye előtti tiszteletadás biztosítása a lelkiismereti meggyőződés, vagy a hitéleti tevékenységek, vallási és helyi szokások tiszteletben tartásával történhet.

2.Értelmező rendelkezések

2. § (1) egyes sírhely: egy koporsó elhelyezését szolgáló temetkezési hely, melyben a rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén további koporsó, illetve hamvakat tartalmazó urna helyezhető el rátemetéssel;

(2) kettes sírhely: két koporsó egymás melletti elhelyezését szolgáló temetési hely, melyben a rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén további koporsók, valamint hamvakat tartalmazó urnák helyezhetők el rátemetéssel;

(3) urnasírhely: a hamvasztásos temetés esetén legfeljebb négy elhunyt hamvait tartalmazó urna földbe temetését szolgáló temetkezési hely;

(4) urnafülke (kolumbárium):: az urnát befogadó belső mérete legalább 30 x 30 cm

(5) temetkezési szolgáltató: az a gazdálkodó szervezet, amely megfelel a temetkezési szolgáltatókra vonatkozó törvényi feltételeknek, telephellyel, halottszállítási járművel és a szolgáltatás ellátásához szükséges személyzettel rendelkezik;

3.A temető fenntartása

3. § (1) Az Önkormányzat közigazgatási területén temető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról, ismételt használatbavételéről, vagy kegyeleti park céljára szolgáló átalakításáról a képviselő-testület dönt.

(2) A temető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek fenntartásáról, a zöldfelületeinek, valamint sírhelytábláinak megépítéséről, kialakításáról, karbantartásáról az Önkormányzat gondoskodik.

(3) Az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat az Önkormányzat saját maga – alkalmazottja útján – látja el.

(4) Az Önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételeket az alábbiak szerint biztosítja:

a) utakat épít a parcellák megközelítéséhez, a meglévő utakat rendszeresen karbantartja;

b) parkosítást, fásítást végez, amely során megőrzi a kert jellegét;

c) kerítést létesít.

d) a temetőben vízvételi lehetőséget biztosít;

e) hulladéktárolót működtet, a hulladék gyűjtéséről és elszállításáról rendszeresen gondoskodik;

f) a temetőben ravatalozót tart fenn;

g) tároló-hűtőt biztosít és

h) pihenő padot és kerti szerszámokat helyez ki.

4.A temetési helyek kialakítása

4. § (1) Az önkormányzat a temetkezési helyeket használatra átengedi azoknak, akik a használati jogot e rendeletben foglaltak alapján megváltották.

(2) Temetkezésre szolgáló helyek:

a) egyes sírhely;

b) kettes sírhely;

c) gyermeksírhely;

d) sírbolt (kripta)

e) urnasírhely;

f) urnafülke.

(3) A köztemetőről térképet (vázrajzot) kell készíteni, amelyen fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok milyen temetési helyek céljára fenntartottak. A részletes térképet a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(4) A temetőt sorokra kell osztani. A sorokban a sírhelyeket a fenntartó jelöli ki, - fő szabályként – folytatólagos sorrendben.

(5) A sorokat számozni kell, amit a térképen jelölni kell.

(6) A gyermek-, a kettes-, és az urnasírhelyek számára az egységes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat lehet kijelölni.

5.A temetési helyek használata

5. § (1) Temetési helyet csak a haláleset bejelentését követően lehet igénybe venni, azt előre megváltani nem lehet.

(2) Kettes sírhelyű parcellák esetében lehetőség van a temetett sírhely mellett még egy temetési hely előre történő megváltására.

6.A síremlékek

6. § (1) A síremlék alapozásának méreteit és alapozási anyagát az önkormányzat ellenőrizheti. A síremléket szilárd alapra kell építeni. A síremlék és a sírjel nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(2) A síremlék szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását az önkormányzat ellenőrizheti. A rá- és mellé temetéskor elbontott síremléket a rendelkezésre jogosult, vagy megbízottja köteles a szétszedést követően azonnal a temető területéről elszállítani, kivéve, ha az visszaépítésre kerül.

(3) A sírhely használati ideje alatt a síremléket eltávolítani, vagy arról halott nevét törölni tilos.

(4) A síremléknek meg kell felelnie a temető általános arculatának. Közízlést sértő formájú, tartalmú és egyébként oda nem illő feliratokkal ellátott síremléket felállítani nem szabad. Kegyeletet sértő síremlék (sírjel) lebontását a polgármester rendelheti el.

7.A temetési helyek méretei

7. § (1) A temetési helyek méretei:

a) felnőtt egyes sír: 2,0 m hosszú, 0,9 m széles;

b) felnőtt kettes sír: 2,0 m hosszú, 1,9 m széles;

c) gyermeksír: 1,5 m hosszú, 1,6 m mély, 0,80 m széles;

d) sírkő mérete:

da) egyszemélyes: 2,1 m x 1,0 m

db) kétszemélyes: 2,1 m x 2,0 m

dc) gyerek sírhely:1,6 m x 0,9 m

e) urnasír egyszemélyes: 0,8 m hosszú, 1,0 m mély, 0,6 m széles;

f) urnasír kétszemélyes: 0,8 m hosszú , 1,0 m mély, 1,0 m széles

g) Az urnafülkék fedlapja (emléktábla) 0,40x0,50 cm-es méretű, sötétszürke gránit lap lehet, amelynek beszerzéséről az eltemettető gondoskodik.

h) sírbolt (kripta), önkormányzat által meghatározott méretei:

ha) a 2 személyes sírbolt: 2,20 m hosszú, 1,80 m széles

hb) a 4 személyes sírbolt: 2,20 m hosszú, 2,40 m széles

hc) a 6 személyes sírbolt: 2,20 m hosszú, 3,20 m széles

(2) A sírok egymástól való távolsága -a külső méret alapul vételével- 60 cm. A sorok közötti távolságnak 1,0 méternek kell lenni. A sírhelytáblák között legalább 2 méternek megfelelő utat kell hagyni.

(3) A sírok kialakításánál figyelembe kell venni a kialakult terepviszonyokat, a temetőnek a természetes lejtését meg kell tartani. (Tilos a feltöltés.)

(4) A felnőtt sírhelybe 12 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.

8.Temetkezési szabályok

8. § (1) A temetés koporsós temetéssel vagy hamvasztással történik, egyházi vagy világi szertartás keretében.

(2) A hamvakat tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel) vagy sírboltban lehet eltemetni.

(3) Egy urnafülkébe legfeljebb kettő darab urna helyezhető el.

(4) Az urnafalon a temetési sorrend a következő: a legalsó sor jobb alsó sarkában lévő urnafülkétől indulva, jobbról-balra haladva.

(5) Az urnafalhoz egy virág, illetve mécsestartó polc tartozik, melynek rendezett állapotáról, tisztántartásáról a temetési helyek felett rendelkezni jogosult, illetve az érintett hozzátartozók gondoskodnak.

(6) Az urnafalon és az urnafal melletti térburkolaton – az (5) bekezdésben foglalt kivétellel – virágtartó váza, mécses, állvány és egyéb dísztárgy nem helyezhető el. A temetési gyászszertartás során elhelyezett koszorúkat, virágokat a temetési helyek felett rendelkezni jogosult, illetve az érintett hozzátartozók a szertartást követő 2 héten belül kötelesek eltávolítani.

(7) Rátemetés – a 25 éves porladási időt megelőző újabb temetés - egyes és kettes sírhelyre végezhető a szükséges engedélyek birtokában, ahol a második koporsó aljzata legalább 1,6 m mélységre kell, hogy kerüljön.

(8) Urnát sírhelybe és sírboltba sírnyitási engedély nélkül is el lehet helyezni, de az elhelyezési szándékot ebben az esetben is előzetesen be kell jelenteni a fenntartónál.

(9) Betemetett egyes sírba 2 urna, kettes sírhely 1-1 részébe az egyes sírhelyeknek megfelelő számú urna rátemethető. Az urnát úgy kell elhelyezni, hogy a talajszinttől legalább 0,5 m mélyre kerüljön.

(10) Rátemetés, illetve mellé temetés esetén a balesetek elkerülése érdekében a síremléket a temettetőnek le kell bontania és újra fel lehet állítania.

9.A temetési helyek feletti rendelkezési jog

9. § (1) A temetési helyek használati idejének, azaz a temetkezési hely feletti rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) egyes-, kettes-, valamint gyermeksírhely esetén 25 év, illetve az utolsó mellé-/rátemetés napjától számított 25 év. (Rátemetésnél az urna a koporsós temetési hely használati idejét nem hosszabbítja meg.)

b) urnasírhely esetén 25 év,

c) urnafülke esetén 20 év

d) sírbolt (kripta) esetén 65 év.

(3) A temetési helyekért az 1. mellékletben meghatározott mértékű megváltási díjat kell fizetni.

(4) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával az elhunyt hozzátartozója, az eltemettetésre kötelezett, ezek hiányában az eltemettető köteles megfizetni.

(5) Az egyszeri megváltás meghosszabbítható, melynek időtartama megegyezik a (2) bekezdésben foglaltakkal. A megváltás meghosszabbításának díja megegyezik a megváltási díjjal.

(6) A kettes sírhely használati ideje a második temetés napjától számított 25 év.

(7) Az e rendeletben szabályozott díjak emelését az önkormányzat minden év december 31-ig kezdeményezheti a következő évre vonatkozóan.

10.Nyilvántartások, gazdálkodási szabályok

10. § (1) A jogszabály által előírt temetői nyilvántartások vezetése, megőrzése az üzemeltető feladata.

(2) A temetőben korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról a fenntartó gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója. A kiadás tényét a nyilvántartásban fel kell jegyezni.

(3) Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna kiadásához a temetésről gondoskodótól kell hozzájárulást beszereznie a kérelmezőnek. Halála esetén a Ptk. szerinti közeli hozzátartozójától.

(4) A temetőben emlékművek létesítésére a temető fenntartója ad engedélyt.

11.A temetkezési szolgáltatók

11. § (1) A temetőben a temetkezési szolgáltatásokat az a temetkezési szolgáltató láthatja el, amely a szolgáltatási tevékenység végzésére engedéllyel rendelkezik.

(2) Az önkormányzat a temetkezési vállalkozónak a temetési napokon igény szerint és bejelentési sorrend alapján biztosítja a temetés lebonyolítását.

(3) A temetőben egy időben egy temetés tartható. Ugyanazon a napon tartandó temetések között legalább 1 óra különbséget kell tartani.

(4) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni a temető fenntartójának képviselőjével történt előzetes egyeztetés után lehet. A temetést legalább 48 órával korábban be kell jelenteni a fenntartó önkormányzatnak.

(5) A temetkezési szolgáltatók kötelesek együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a temető fenntartójával, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és az érdekeltekkel.

(6) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről gondoskodó, a törvényben meghatározott személy rendelkezése az irányadó.

(7) Amennyiben a temetés az önkormányzat költségén történik, a temetés módját az önkormányzat határozza meg.

12.A ravatalozó használatának rendje

12. § (1) Ravatalozni a temetőben csak az arra kijelölt helyen szabad.

(2) Az elhunytak temetőn belüli szállítását, ravatalozását, eltemetését a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szokások betartásával kell végezni.

13.A temető használata

13. § (1) A temetőben építési, felújítási munkát végző vállalkozók a rendelet 1. mellékletben meghatározott díjat kötelesek fizetni a temető fenntartójának.

(2) Az önkormányzat engedélye szükséges az építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(3) A (2) bekezdésben foglalt munkálatokat a megkezdésük előtt minimum 3 nappal korábban be kell jelenteni az önkormányzat felé. A bejelentést az üzemeltető felé írásban kell megtenni a rendelet 2. mellékletét képező formanyomtatványon.

(4) A temető fenntartójának engedélye nélkül, vagy attól eltérő módon végzett munka esetén a temető fenntartója a sírhely felett rendelkezni jogosultat megfelelő határidő kitűzésével felhívja a sérelmezett állapot megszüntetésére.

(5) A temetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, és ne zavarja a temetési, búcsúztatási szertartásokat. Az építési munkákat végző vállalkozók vasárnap és ünnepnapok alkalmával a temetőben nem dolgozhatnak. Amennyiben a szomszédos temetkezési hely a munkálatok miatt megsérül, annak okozója köteles gondoskodni az eredeti állapot helyreállításáról.

(6) A munka elvégzését követően a vállalkozó a munkaterületet rendezett, tiszta állapotban köteles átadni a fenntartónak, a maradék építési anyagot, hulladékot pedig köteles elszállítani a hulladék keletkezésétől számított 3 napon belül.

14.A temető rendje

14. § (1) A tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtt a tiszteletadás joga mindenkit megillet.

(2) A temetőben mindenki köteles a hely csendjének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást tanúsítani.

(3) A temető folyamatos tisztántartásáról, a rendezett környezet biztosításáról, a növényzet és a közösségi helyek gondozásáról a fenntartó önkormányzat gondoskodik. A sírok, síremlékek gondozása a hozzátartozók feladata.

(4) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladékot az önkormányzat által kihelyezett hulladékgyűjtőbe szabad elhelyezni. A gyűjtőbe tilos elhelyezni a nem a temetőből származó hulladékot.

(5) Az önkormányzatot nem terheli őrzési, kártérítési felelősség a temetőben elhelyezett síremlékek, tárgyak tekintetében.

(6) A temető nyitvatartási ideje:

a) április 1. – október 31. 06.00 – 21.00 óráig;

b) november 3. – március 31. 08.00 – 16.00 óráig;

c) mindenszentek és halottak napjának hetében a temető 08.00 – 21.00 óráig tart nyitva.

d) A temetőben a látogatók és a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők a nyitvatartási időben tartózkodhatnak.

e) A ravatalozó a temetés előtt egy órával kerül megnyitásra.

15. § (1) A temetőbe kizárólag a temetkezési szolgáltatást végzők, a mozgássérültek, továbbá a síremlékek felállításához, felújításához szükséges szállítást végzők járművei, valamint az önkormányzat megbízását teljesítő járművek hajthatnak be.

(2) A vakvezető és a rendőrségi kutya kivételével állatot a temetőbe bevinni nem szabad.

(3) 12 éven aluli gyermek felnőtt felügyelete nélkül nem tartózkodhat a temetőben.

16. § (1) A temetőben a temetési helyeket, az azokon lévő tárgyakat, síremlékeket, növényzetet, virágokat megrongálni, beszennyezni, illetve a temetőből kivinni tilos.

(2) A temető területén reklámot, hirdetést elhelyezni csak az önkormányzat engedélyével és általa meghatározott helyen szabad.

17. § (1) A temetőben a temetési helyek bekerítése tilos, arra engedély nem adható. Az e rendelet hatályba lépése előtt létesített kerítések fennmaradhatnak. Padok és ülőalkalmatosságok a sírhelyek közé úgy építhetők, hogy azok a temető rendeltetésszerű használatát ne akadályozzák.

(2) Tilos a temetési hely környékét felásni, a talajt elhordani vagy sírfeltöltésre használni.

(3) A temetési helyen kívüli területre az önkormányzat vagy az általa megbízott személy vagy szervezet illetve az önkormányzat engedélyével ültethet növényt.

(4) A temetési helyekre olyan növények telepíthetők, amelyek nem terjednek túl a temetési hely határán.

(5) A temetési helyen csak a hely díszítésére szolgáló tárgyak helyezhetők el.

(6) A temetési helyen fát ültetni tilos.

(7) A temetési hely felett rendelkezési jogosultsággal rendelkezőt az önkormányzat kötelezheti a szabálytalanul ültetett növények vagy elhelyezett tárgyak eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén az önkormányzat jogosult a növényzet vagy tárgy kártalanítás nélküli eltávolítására.

18. § (1) A temetőt használók a temetőben kötelesek a tűzveszély keletkezését eredményező magatartástól tartózkodni, valamint a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket (gyertya, mécses) úgy elhelyezni, hogy tűz ne keletkezzen.

(2) A temetések alkalmával vagy felújítás céljából megbontott temetési helyet a lehető legrövidebb időn belül helyre kell állítani. A megbontott temetési hely darabjait idegen sírokon tárolni tilos, elszállíttatásáról az eltemettető vagy temetés esetén megbízott temetkezési vállalkozó köteles gondoskodni.

19. § A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 13/2000.(XII.17.) önkormányzati rendelet.

20. § Ez a rendelet 2023. augusztus 1-jén lép hatályba.