Geszteréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 01

Geszteréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezés rendjéről

2023.03.01.

Geszteréd Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében és 42. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 45. § (1) bekezdés e) pontjában, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésben biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete véleményének kikérésével a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Geszteréd Község közigazgatási területén lévő köztemetőre, annak fenntartásával, üzemeltetésével, illetve az abban folytatott közszolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységekre, a közszolgáltatást igénybe vevőkre, a vállalkozásszerűen munkát végzőkre, valamint a temetőlátogatókra.

(2) Geszteréd területén az alábbi köztemető helyezkedik el: „Köztemető” (194 hrsz),

2. § (1) Geszteréd Község közigazgatási területén köztemető létesítéséről, bővítéséről, temető vagy temetőrész lezárásáról, megszüntetéséről, kiürítéséről, újra használatba vételéről Geszteréd Község Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) határoz.

(2) A köztemető, annak létesítményei, építményei, berendezései fenntartásáról, üzemeltetéséről Geszteréd Község Önkormányzata gondoskodik.

(3) Az e rendeletben használt fogalmak alatt a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. I.) Korm. rendeletben használt fogalmakat kell érteni.

3. § A tulajdonos gondoskodik:

a) a köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények állagmegóvásáról, valamint a közcélú zöldfelületek gondozásáról,

b) a hulladékgyűjtő-helyek kijelöléséről, és a hulladékgyűjtő-helyeken felhalmozódott hulladék folyamatos elszállításáról vagy elszállíttatásáról.

4. § (1) A köztemetőt sírhelytáblákra (parcellákra), a számozott sírhelytáblákat sorokra, a sorokat számozott sírhelyekre kell osztani.

(2) A sírhelytáblákról az üzemeltető a köztemetőkbe kihelyezett térképpel az egyes sírhelytáblák előtt elhelyezett táblákkal köteles a látogatókat tájékoztatni.

(3) A temetési helyek méretei:

a) egyes sírhely hosszúsága 210 cm, szélessége 90 cm;

b) kettős sírhely hosszúsága 210 cm, szélessége 190 cm;

c) urnasírbolt hosszúsága 30 cm, szélessége 30 cm, mélysége 40 cm.

d) urnafülke (kolumbárium) hosszúsága 30 cm, szélessége 30 cm, mélysége 30 cm.

(4) A sírok közötti közlekedők 60 cm szélesek, a sírsorok közötti távolság 60 cm.

(5) A sírhelyek környezete, a sírhelyek körüli 30 cm széles sáv burkolható.

5. § (1) A temetési hely mélyítésével:

a) egyes sírhelybe további egy nagykoporsó és egy gyermek koporsó vagy exhumált halott rátemethető,

b) kettes sírhely egy - egy részébe rátemetés az egyes sírhely mértékének megfelelően végezhető,

(2) Urnák elhelyezhetősége:

a) egyes sírhelybe legfeljebb két urna helyezhető el,

b) kettes sírba oldalanként két-két urna helyezhető el,

c) urnafülkébe urna a befogadóképességig helyezhető el.

d) urnasírboltba urna a befogadóképességéig helyezhető el.

6. § (1) Síremléket, sírjelet létesíteni, annak eredeti állapotát megváltoztatni az jogosult, aki e rendelet szerint rendelkezési joggal bír. Ha a síremléket vagy sírjelet létesítő vagy azt megváltoztatni kívánó nem azonos a rendelkezési jogosulttal a kiépítéshez vagy átépítéshez annak engedélyét meg kell szerezni.

(2) Parcellánkként nem létesíthető olyan sírjel, amely az adott temetőrész jellegét megváltoztatná.

(3) A sírjelen fel kell tüntetni az elhunytról a legfontosabb információkat: a betemetettek nevét, születési és halálozási évüket.

(4) Síremlék (sírkő) vagy sírbolt bontása az üzemeltető hozzájárulásával végezhető, a bontás, áthelyezés, átalakítás tervezett kivitelezési munkálatait az üzemeltetőnek előzetesen írásban be kell jelenteni.

(5) Síremlék állításakor, bontásakor, átalakításakor okozott kárért elsősorban a károkozó tartozik felelősséggel, ismeretlensége esetén a síremlék tulajdonosa felelős.

7. § (1) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni.

(2) A temetési hely megváltási díját a temetést, rátemetést, urnaelhelyezést megelőzően kell megfizetni. A temetési hely megváltásának, újraváltásának díját az 1. melléklet tartalmazza.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama első alkalommal:

a) urnafülke 10 év,

b) urnasírbolt 20 év,

c) koporsó sírhely 25 év, azzal, hogy amennyiben a kettes sírhelybe az első betemetéstől számított 25 éven belül nem történik második betemetés, a sírhely további használatát csak újraváltással lehet biztosítani.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog az (3) bekezdésben foglalt temetési helyekre újra váltható.

(5) Az elhunytakat a bejelentés időpontja szerinti sorrendben a következő sírhelyre kell elhelyezni, kivéve:

a) egyes sírhelyre történő rátemetés és urnaelhelyezés,

b) kettes sírhelyre történő temetés, illetve rátemetés vagy urnaelhelyezés,

c) megüresedett, kiürített temetési helyre történő temetés.

(6) Sírhelyet, urnahelyet biztosítani csak a haláleset bejelentését követően lehet, sírhely előre nem váltható meg. Megüresedett sírhelyet az azzal rendelkezni jogosult harmadik személy részére nem értékesítheti, rendelkezési jogát nem adhatja át.

8. § (1) A köztemetők április 1. napjától szeptember 30. napjáig 6.00 órától 21.00 óráig, október 1. napjától március 31. napjáig 7.00 órától 18.00 óráig tartanak nyitva, kivéve október 31. napját és november 1. napját, amikor a köztemetők 6.00 órától 21.00 óráig tartanak nyitva.

(2) A nyitvatartás rendjét a temetők bejáratánál ki kell függeszteni, a temetők nyitásáról és zárásáról az üzemeltető köteles gondoskodni.

(3) A köztemetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.

(4) A sírhely fölé épített síremlék, sírbolt, sírjel, szegélykő, valamint a temetési helyre ültetett növényzet nem terjedhet túl a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja által megváltott temetési hely területén.

(5) A (4) bekezdés szerinti kötelezettség megsértése esetén az üzemeltető megfelelő határidő tűzésével köteles a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultját a jogszerű állapot helyreállítására írásban felszólítani, ennek eredménytelensége esetén – a temetési hellyel rendelkezni jogosult költségére – a túllógó növényzetet visszanyesni, eltávolítani.

(6) A temetési helyen, annak közvetlen környezetében, valamint a köztemető területén csak az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulásával ültethetőek egy méternél magasabbra növő növények, illetve köztemetőben lévő fa csak a tulajdonos előzetes hozzájárulásával vágható ki.

(7) A (6) bekezdés szerinti kötelezettség megsértése esetén az üzemeltető a növényeket – eredménytelen írásos felszólítást követően – a temetési hellyel rendelkezni jogosult költségére eltávolíttatja.

(8) A temetési hellyel rendelkezni jogosult folyamatosan köteles gondoskodni:

a) a temetési hely és környezetének – a sírhelyek körüli 30 cm sáv – gondozásáról, különösen gyomtalanításáról,

b) a sírjel vagy sírbolt állagának megóvásáról, a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy a sírbolt helyreállításáról,

c) a temetési hely és környezetének gondozása során keletkezett hulladék kijelölt hulladékgyűjtőbe történő elhelyezéséről.

(9) A temetési hely gondozását a temetési hellyel rendelkezni jogosult a szomszédos temetési helyek sérelme és szennyezése nélkül köteles elvégezni.

(10) Tilos a köztemetőben

a) reklám közzététele és reklámhordozók, reklámhordozót tartó berendezések elhelyezése,

b) a kegyeleti gyertya és mécses gyújtás kivételével égetési tevékenységet végezni, tüzet rakni,

c) padokat, ülőhelyeket a tulajdonos előzetes engedélye nélkül elhelyezni.

d) köztemetőbe állatot – segítő kutya, közfeladatot ellátó őrző védőkutya és mentőkutya kivételével – pórázon vagy szabadon engedve bevinni,

e) a köztemetőben, valamint a köztemető melletti, előtti közterületen bármilyen jellegű kereskedelmi tevékenységet folytatni.

(11) A köztemetőbe járművel a következők szerint lehet behajtani, illetve parkolni:

a) látogatók gépjárműveiket a köztemetőn kívül, továbbá a köztemető területén belül kizárólag a ravatalozó mellett kijelölt területen helyezhetik el,

b) a köztemető területén kialakított parcellák közötti utakra a kommunális temetkezési és egyéb szolgáltatást végző gépjármű, valamint a mozgásukban korlátozott látogatók a nyitvatartási idő alatt hajthatnak be, kivéve a halottszállító gépjármű.

c) november 1-jén gépjármű, illetve motorkerékpár a köztemető területére nem hajthat be,

d) a köztemetőben gépjárművel történő közlekedés esetén a megengedett maximális sebesség 5 km/óra, és a gépjárművel való közlekedés során keletkezett hang vagy egyéb hatás, nem zavarhatja a temető látogatókat és a búcsúztatási szertartásokat.

e) a köztemető tulajdonosa, valamint az üzemeltető indokolt esetben kegyeleti okból engedélyezheti a b) pontban szabályozottaktól való eltérést, valamint jogosultak az ünnepek körüli nyitvatartási, és behajtási rendet a fentiektől eltérően szabályozni, amelyről a lakosságot legalább 15 nappal korábban tájékoztatni kell,

f) köztemetőbe való behajtás ingyenes.

9. § (1) A köztemetőben az önkormányzat a temetkezési szolgáltatások ellátását -a (3) bekezdésben meghatározott kivételekkel- az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók útján biztosítja.

(2) Temetkezési szolgáltatásként a törvényben meghatározott tevékenységek teljeskörűen vagy önállóan végezhetők.

(3) A temetkezési szolgáltatások közül kötelező az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele a köztemetőn belül az elhunyt hűtéséhez, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításához, sírhelynyitáshoz és visszahantoláshoz, továbbá az elhunyt ravatalozása kizárólag az üzemeltető ravatalozó helyiségében történhet.

(4) A temetkezéssel kapcsolatos egyes szolgáltatásokat végző előzetes bejelentés szerinti feladatellátását az üzemeltető munkavállalója vagy megbízottja útján ellenőrizheti.

(5) Az üzemeltető a hatáskörrel rendelkező szerv megfelelő intézkedését, így különösen a temetkezési szolgáltatást engedélyező hatóság ellenőrzését kezdeményezheti:

a) ha a temetkezéssel kapcsolatos egyes szolgáltatásokat végző az üzemeltetőnél tett teljes körű, előzetes bejelentés nélkül vagy attól eltérő tartalommal végzi a szolgáltatást,

b) ha temetkezéssel kapcsolatos egyes szolgáltatásokat végző bizonyítható módon ismétlődően és súlyosan megsérti a köztemető használati rendjére vonatkozó előírásokat, sértve ezzel az eltemettetők és szertartáson résztvevők kegyeleti érzését, vagy egyébként az üzemeltető technológiai utasításait megsértve veszélyezteti a köztemetői létesítmények biztonságos működését.

(6) A köztemetői létesítmények, berendezések, valamint az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért fizetendő igénybevételi díjak mértékét, továbbá a temetési helyek megváltási és újraváltási díjait az 1. melléklet határozza meg.

(7) A díjak mértékét az önkormányzat évente felülvizsgálja.

10. § (1) A köztemetőben munkát – a sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése vagy díszítése kivételével – csak az üzemeltetőnél az első temetői munkavégzést megelőzően, előzetesen regisztrált vállalkozások végezhetnek.

(2) A munkavégzést annak megkezdését megelőzően legalább három munkanappal előtte be kell jelenteni az üzemeltető részére.

(3) A köztemetők területén vállalkozói munkát csak az végezhet, aki az ahhoz szükséges hatósági engedélyekkel, valamint a munkavégzésre vonatkozó, temetőüzemeltető által kiadott engedéllyel rendelkezik.

(4) A temetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a temetőlátogatók kegyeletgyakorlását, a köztemető rendjét, nyugalmát, a temetkezési szertartásokat.

(5) A temetőben munkát végezni úgy lehet, hogy a temetési hely gondozása során más temetési hely, valamint a környezet ne sérüljön meg, hogy annak eredeti állapota ne változzon.

(6) Bármely létesített építményt, tárgyat vagy ültetett növényt a temetőben csak úgy lehet elhelyezni, hogy az ne akadályozza a terület fenntartását és ne okozzon balesetveszélyt.

(7) A temetőben síremlékkel, sírbolttal kapcsolatos kivitelezői munkák hétköznap, illetve munkanapokon a köztemető nyitvatartási idejében végezhetők.

(8) A temető területén végzett munkák során a munkát végző köteles betartani a vonatkozó munka-, baleset- és tűzvédelmi előírásokat.

(9) Az üzemeltető jogosult a temető területén építési, bontási és egyéb tevékenységet végzőket ellenőrizni, az adott tevékenységre vonatkozó jogszabályokat betartatni, a jogszabályok megsértése miatti jogkövetkezményeket velük szemben érvényesíttetni.

(10) Temetkezési szolgáltatók kivételével a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díjtételét a 2. melléklet tartalmazza.

11. § (1) A tulajdonos a kizárólag sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladék összegyűjtése és tárolása céljából a köztemető területén hulladékgyűjtőket helyez el és gondoskodik azok rendszeres ürítéséről.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott hulladékgyűjtőkben földet, törmeléket, háztartási szemetet, valamint nem a köztemetőből származó hulladékot elhelyezni tilos.

(3) A vállalkozó köteles az általa végzett munkák során visszamaradt földet, keletkezett törmeléket saját költségén legkésőbb a munka befejezésének lejelentéséig a köztemetőből elszállítani vagy elszállíttatni. Ennek elmaradása esetén az üzemeltető megfelelő határidő tűzésével jogosult és köteles a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultját felszólítani kötelezettsége teljesítésére. A felszólítás eredménytelensége esetén az üzemeltető a hulladék elszállításáról a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultjának költségére gondoskodik.

12. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 14/2009. (XII.21.) önkormányzati rendelet.

13. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

A temetési helyek megváltási és újraváltási díjai és az üzemeltető által biztosított temetési szolgáltatások díjai

1. A temetési helyek megváltási és újraváltási díjai

Temetési hely

Sírhely díj (nettó ár)

Egyes sírhely

10 000 Ft

Kettes sírhely

20 000 Ft

Urnafülke

25 000 Ft

Urnasírbolt

25 000 Ft

2. Az üzemeltető által biztosított temetési szolgáltatások díjai

A temetési szolgáltatás megnevezése

A temetési szolgáltatás díja (nettó ár)

Halotthűtés

5000 Ft/nap

Ravatalozó használat

15.000 Ft/temetés

Temetőn belüli szállítás

8 000 Ft

Sírásás, sírhely nyitása

20 000 Ft

Visszahantolás, sírhely zárása

12 000 Ft

2. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

A temetőben végzett vállalkozási tevékenységgel összefüggő temetőhasználatért fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás mértéke

1. A temetőben végzett vállalkozási tevékenységgel összefüggő temetőhasználatért fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás mértéke: 1000 Ft/ munkaóra.