Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (X. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az egészségügyi alapellátási körzetek kialakításáról szóló 25/2016. (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 05

Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (X. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.05.
Az egészségügyi alapellátási körzetek kialakításáról szóló 25/2016. (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Ibrány Város Képviselő-testülete 2016. évben alkotta meg az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény (továbbiakban: Eüatv.) előírásai alapján az egészségügyi alapellátási körzetek kialakításáról szóló 25/2016 (XI.29.) önkormányzati rendeletét. A rendelet az egészségügyi alapellátás körébe tartozó háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi, védőnői körzetek határait állapította meg, valamint tartalmazza az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátást, s az iskola-egészségügyi ellátás módját is.
A rendelet módosítására legutóbb 2022 júniusában került sor. Nyíregyháza MJV közgyűlése a májusi ülésén tárgyalta és elfogadta a 90/2022.(V.26.) számú határozatát az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság szervezeti keretében működő fogorvosi ügyeleti ellátás ellátási területének bővítésére és az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság Alapító Okiratának módosítására. Így a feladat átadás-átvállalási szerződés megkötésére sor kerülhetett a fogorvosi ügyeleti ellátás vonatkozásában. A már megkötött feladat átadási-átvállalási szerződésre tekintettel rendeletünk kibővült a 3/A. §-sal, amely (1) bekezdése a fogorvosi ügyeleti ellátásokról rendelkezik.
Önkormányzatunk még 2018-ban kötött a mai napig érvényben levő feladatellátási szerződést Dr. Puskás Zsuzsannával és Dr. Sinka Zsuzsannával, viszont ez az ellátási forma nem volt nevesítve a rendeletünkben, így az újonnan bekerült 3/A. § (2) bekezdése rendelkezik a házi gyermekorvosi ügyeleti ellátásról.
Ezekkel párhuzamosan szükséges volt a rendelet 4. sz. melléklet módosítása. Oka, hogy az iskola-egészségügyi körzet által ellátott nevelési-oktatási intézmények közül a református egyház fenntartásában levő oktatási intézmény neve megváltozott.
A jelenlegi módosítást az teszi szükségesség, hogy a védőnői körzeteket tartalmazó 6. mellékletben megjelölt körzetek felülvizsgálata vált szükségessé, mivel a korábbi 2 védőnői körzet létszáma körzetenként az engedélyezettet meghaladja, illetve az iskoláskorú gyermekek létszáma nem indokolja külön iskolavédőnői körzet fenntartását.
A körzetek újra felosztása során olyan vegyes körzeteket alakítottunk ki, amelyek körzetenként tartalmaznak 1-1 szegregátumot, továbbá 1-1 iskola és 1-1 óvoda is tartozik minden körzethez. A jelenlegi felosztási javaslat 3 védőnői vegyes körzet kialakításával készült.