Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IV. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

A lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, elidegenítésére, valamint a lakáshoz jutás helyi támogatására vonatkozó szabályokról szóló 14/2013. (VII.03.) Önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 04. 27
A lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, elidegenítésére, valamint a lakáshoz jutás helyi támogatására vonatkozó szabályokról szóló 14/2013. (VII.03.) Önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz, a 2. §-hoz, az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
ELŐTERJESZTÉS
a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, elidegenítésére, valamint
a lakáshoz jutás helyi támogatására vonatkozó szabályokról szóló
Indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
A lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, elidegenítésére, valamint a lakáshoz jutás helyi támogatására vonatkozó szabályokról szóló 14/2013. (VII.03.) sz. önkormányzati rendeletünket legutóbb Ibrány Város Képviselő-testületének 2022. február 7-i ülésén, a 2/2022. (II.08.) sz. rendelettel módosítottuk. Ezen módosítás oka az volt, hogy Ibrány Város Önkormányzata megvásárolta az Ibrányi Református Egyházközség Ibrány, Iskola u. 2. sz. alatti 921 hrsz-ú, 994 m2 nagyságú, kivett: közösségi ház, udvar megnevezésű ingatlant. Az ingatlan megvásárlásával módosult a rendelet 1. melléklete (az önkormányzati tulajdonban lévő szociális lakásként funkcionális lakások listája), amely bővült az Iskola u. 2. sz. alatti ingatlannal.
Ibrány Város Önkormányzata még tavaly döntött az önkormányzati tulajdonú Ibrány, Tisza u. 37. sz. alatti 2085/1 hrsz-ú ingatlan nyilvános pályázat utáni értékesítéséről. Ennek keretében Seres Ferenc vállalta a pályázati kiírás feltételeit, az ingatlan adásvétele megtörtént, az új tulajdonos az ingatlannyilvántartásban bejegyzésre került. Az ingatlan eladásával módosult a rendelet 3. melléklete (az önkormányzat tulajdonában lévő költségtérítéses bérlakásként funkcionáló lakások listája), valamint módosul a rendelet 5. melléklete is, ahol a lakáscsoportok szerinti bérleti díjak meghatározásánál kikerült a Tisza u. 37. sz. alatti ingatlan.
A jelenlegi módosítást az alábbiak indokolják:
Bandi Istvánné Ibrány, Nagy Imre u. 41. sz. alatti lakos Ibrány Város Önkormányzata részére felajánlotta megvételre a kizárólagos tulajdonát képező Ibrány, Nagy Imre u. 41. sz. alatti 813/2 hrsz-ú, 765 m2 nagyságú, kivett: lakóház, udvar megnevezésű ingatlant. Az ingatlan vételárát 10 M Ft-ban határozta meg és Ibrány Város Önkormányzata a 2022. február 7-én megtartott ülésén az ingatlan megvásárlását határozta el. Az adásvételi szerződést azóta megkötöttük, a vételárat megfizettük.
Az ingatlan megvásárlásával módosítani szükséges a rendelet 3. mellékletét (az önkormányzat tulajdonában lévő költségtérítéses bérlakásként funkcionáló lakások listája), amelybe bekerülne a Nagy Imre u. 41. sz. (összkomfort I., 65 m2) ingatlan.
A változásnak megfelelően szükséges a rendelet 5. mellékletét is módosítani, ahol a lakáscsoportok szerinti bérleti díjak meghatározásánál a Nagy Imre u. 41. sz. alatti ingatlan is megjelölésre kerül.
Ibrány, 2022. április 21.
Trencsényi Imre sk.
polgármester