Timár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2016. (II.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről.

Hatályos: 2016. 02. 15

Timár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:




A költségvetés bevételei és kiadásai


1.§ (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2016. évi költségvetését:


a) 178.048 ezer forint költségvetési bevétellel

b) 178.048 ezer forint költségvetési kiadással


(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a

költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási célú műveletek bevételeit és kiadásait a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A költségvetési bevételeket és költségvetési kiadásokat kötelező feladat, önként vállalt feladat, állami feladat szerinti bontásban a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A működési célú bevételeket és kiadásokat mérlegszerűen önkormányzati szinten a 3. melléklet szerint állapítja meg a képviselő-testület. A felhalmozási célú bevételeket és kiadásokat mérlegszerűen önkormányzati szinten a 4. melléklet szerint állapítja meg a képviselő-testület.

(5) A Képviselő-testület a költségvetési hiány finanszírozására pénzmaradványt vesz igénybe, ezáltal biztosítja a költségvetés egyensúlyát.


A költségvetés részletezése


2.§ A Képviselő-testület az Önkormányzat 2016. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1) Az önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettsége nincs.

(2) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához az 5. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzatnak 2016. évi adósságot keletkeztető fejlesztési célja nincs.

(4) Az önkormányzat költségvetésében beruházások feladatonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.

(5) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítási kiadások célonkénti ütemezését a 7. melléklet szerint részletezi.

(6) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint önkormányzaton kívül megvalósult projektekhez való hozzájárulást nem állapít meg.

(7) A 2.§ (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását és éves tervezett létszám előirányzatot és közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a 8-11. melléklet szerint.

(8) Az önkormányzat a kiadások között 8.000 Ft általános tartalékot állapít meg, mely a pályázatok önrészének, nem várt kiadások fedezetéül szolgál.


3.§ A képviselő-testület a köztisztviselők illetményalapját 2016. január 1-től 38.650 Ft-ban állapítja meg.


A költségvetés végrehajtásának szabályai


4.§ (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A feladat elmaradásából származó megtakarítások felhasználására csak a

képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

(3) A képviselő-testület az önkormányzat forrás felhasználását 500.000 Ft összeg erejéig a polgármester hatáskörébe utalja. A döntésről a soron következő képviselő-testületi ülésen beszámol..

(4) A tartalék előirányzat feletti rendelkezés jogát a 1.000.000 Ft összeg erejéig a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át. Az átcsoportosított előirányzatról a polgármester a soron következő Képviselő-testületi ülésen köteles beszámolni.

(5) Az önkormányzati gazdálkodás során az évközben létrejött költségvetési többlet

értékpapír vásárlással, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosítható.

(6) A Képviselő-testület a finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos

hatáskört tízmillió forint erejéig a polgármesterre átruházza, mely intézkedésről a

polgármester a soron következő képviselő-testületi ülésen beszámol, tájékoztatást

ad. Felhatalmazza a polgármestert az évközi, esetenkénti tízmillió forintot meg

nem haladó szabad pénzeszköz pénzintézetnél történő lekötésére (betétként,

értékpapírként való elhelyezésére), visszavonására, tízmillió forintot meg nem

haladó lekötött pénzeszköz felhasználásáról való döntésre.


(7) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem

haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 5 %-át. Ennek

fedezetér a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások

előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.

  1. A költségvetési szerv vezetője e rendelet 12. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.




Előirányzatok módosítása


5.§ (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok között átcsoportosításáról a képviselő-testület dönt.


(2) A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 500 ezer Ft összeghatárig a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának. A polgármester a saját hatáskörben végrehajtott módosításokról a Képviselő-testületet a költségvetési rendelet módosítása során tájékoztatja.


(3) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat a költségvetési szerv köteles betartani. A képviselő-testület a költségvetési rendelet előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(4) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.


A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


6.§ (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetéséért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmény esetében a vezető felelős.

(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a belső ellenőr útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.


Záró rendelkezések



7.§ Ez a rendelet február 15. napján lép hatályba.




                                                            Türk János               Kovácsné Pallai Valéria

                                                          polgármester                       jegyző