ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HATÁSKÖRÉBEN ELJÁRÓ ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 27/2020. (XI.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól

Hatályos: 2020. 12. 27- 2022. 09. 01

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HATÁSKÖRÉBEN ELJÁRÓ ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 27/2020. (XI.27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól

2020.12.27.

Újfehértó Város Önkormányzatának Polgármestere a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és a 45. § (6) bekezdésében, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §-ának (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, illetve a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya véleményének kikérése után, továbbá a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (2) bekezdésének c) pontjára tekintettel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat által adott állásfoglalás alapján, figyelemmel a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletre, a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és személyi hatálya

1. § A rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, amelyek meghatározzák az Újfehértó város közigazgatási területén keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás ellátásának és igénybevételének rendjét, az ezzel összefüggő feladatok eredményes végrehajtását.

2. § A rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó közszolgáltatóra,

b) a település közigazgatási területén a közüzemi csatornahálózattal ellátott, de arra rá nem kötött ingatlan, továbbá a közüzemi csatornahálózattal el nem látott területen lévő ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére, az ingatlant egyéb jogcímen használóra (továbbiakban: ingatlantulajdonos), akinél a háztartási szennyvíz keletkezik.

2. A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai

3. § A rendelet tárgyi hatálya a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényben meghatározott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére kiterjed.

4. § (1) A közszolgáltatás kiterjed

a) az ingatlanon keletkező, közműpótló létesítményben összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és ártalmatlanítás céljából történő elszállítására,

b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kijelölt ártalmatlanító telepen történő elhelyezésére.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező közszolgáltatással ellátott terület határa: Újfehértó Város közigazgatási határa.

3. Értelmező rendelkezések

5. § A rendelet alkalmazásában:

1. Közműpótló létesítmény: közműcsatornával nem rendelkező ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes gyűjtésére alkalmas, ingatlanon elhelyezett akna.

2. Közszolgáltatási díj: a közszolgáltatásért az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatónak fizetendő, e rendeletben meghatározott díj.

3. Ingatlantulajdonos: a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/B. §-a szerinti ingatlantulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója.

4. A közszolgáltató, a működési területe, az ártalmatlanítás céljából történő átadási hely

6. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalmatlanító helyre történő elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás teljes körét Újfehértón 2020. szeptember 30. napjától 2021. szeptember 30. napjáig kizárólag a HAJDÚKERÜLETI ÉS BIHARI VÍZIKÖZMŰ SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG (székhely: 4220 Hajdúböszörmény, Radnóti Miklós utca 1., adószám: 23957491-2-09) (továbbiakban: közszolgáltató) jogosult és köteles ellátni, az Újfehértó Város Önkormányzatával kötött közszolgáltatási szerződés alapján.

7. § (1) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet ártalmatlanítás céljából az Újfehértó, külterület 0174/173 helyrajzi számú ingatlanra mint átadási helyre köteles szállítani. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet csak a kijelölt átadási helyen szabad leereszteni és ártalmatlanítani.

(2) A közszolgáltató a begyűjtött és beszállított, az átadási hely üzemeltetője pedig az ártalmatlanításra átvett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel összefüggő nyilvántartást oly módon köteles kialakítani, hogy az átadási helyen ténylegesen elhelyezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége, minősége és származási helye azonnal és pontosan megállapítható legyen.

5. A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja, időtartama

8. § (1) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított legfeljebb 72 órán belül a vele egyeztetett időpontban a szolgáltatást elvégezni, az ingatlantulajdonos pedig a begyűjtést elősegíteni.

(2) Az elmulasztott elszállítást, ha

a) az a közszolgáltató hibájából történt meg, 24 órán belül,

b) az a közszolgáltatótól független, rajta kívül álló okok miatt történt, 48 órán belül, vagy a rajta kívül álló ok megszűnése után azonnal pótolni kell.

9. § Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembe vételével, megfelelő intézkedések mellett megtagadja annak elszállítását.

10. § (1) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a 9. §- ban foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.

(2) Azt, hogy az elszállítandó szennyvíz nem tekinthető nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek, a közszolgáltató elsődlegesen érzékszervi megállapítás alapján feltételezi, amiről a helyszínen írásos dokumentációt, feljegyzést készít és a szennyvízből mintát vesz. A közszolgáltató a feltételezés alapján, a feltételezés igazolására -arra engedéllyel rendelkező legközelebbi vizsgálati hely megkeresésével- laboratóriumi vizsgálat készíttetésére köteles. A laboratóriumi vizsgálat költségeit a közszolgáltató akkor háríthatja át az ingatlantulajdonosra, ha a vizsgálat eredménye egyértelműen igazolja, hogy a vizsgált anyag nem felel meg a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kritériumának. A közszolgáltató a vizsgálat eredménye alapján a vizsgálati jegyzőkönyv egy másolati példányának megküldésével írásban értesíti az illetékes környezetvédelmi hatóságot, az ingatlantulajdonost, továbbá Újfehértó Város Önkormányzatát, és a szennyvíz elszállítását megtagadhatja.

11. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása az erre a célra készített különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegést, bűz- és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

(2) A szállítóeszköz tisztítását és fertőtlenítését olyan térburkolattal ellátott nem közterületen lévő mosótéren szabad végezni, ahonnan az elhasznált víz az e célra rendszeresített ideiglenes tárolóba vagy közcsatornába kerül.

12. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. A közszolgáltatás teljesítéséből eredő szennyezés esetén a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglaltak szerint a közszolgáltató haladéktalanul saját költségén köteles gondoskodni.

6. Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közszolgáltatás ellátásával összefüggő jogai, kötelezettségei

13. § (1) A közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás esetében az a tény hozza létre, hogy a közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást a vonatkozó jogszabályi előírások szerint felajánlja, és a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(2) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy nyilvános felhívás közzététele útján tájékoztatni.

(3) A közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a közszolgáltató az ingatlantulajdonost -a változás bekövetkezte előtt 30 nappal- írásban vagy nyilvános felhívás közzétételével értesíteni köteles.

(4) A rendelet alkalmazásában a nyilvános felhívás jelenti egyrészt Újfehértó Város Önkormányzata értesítését, aki a közszolgáltató felhívását a saját internetes fórumain és az önkormányzati hirdetőtáblán közzéteszi, másrészt, amennyiben arra mód van, a közszolgáltató legalább egy helyi sajtótermékben megjelenteti a felhívását.

14. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a város természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény-, és állatvilágot ne károsítsa.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát. Az ingatlantulajdonos köteles a szükséges munkák végzését tűrni, e célból a közszolgáltató munkatársait – annak előzetes értesítése alapján – az ingatlanába beengedni, és a munka akadálytalan elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.

15. § Közműpótló létesítménybe csak kommunális vagy összetételében kommunális jellegű szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítményben mérgező-, tűz-és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, az ürítést végző vagy más személyek életét és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

7. A közszolgáltatásra vonatkozó szerződés tartalmi elemei

16. § A közszolgáltatási szerződés a más jogszabály által előírt tartalmi elemeken túl tartalmazza:

a) a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait, úgy mint székhely, adószám, statisztikai számjel, nyilvántartási szám, bankszámla szám, továbbá a szerződést aláírók nevét, beosztását, a kapcsolattartók nevét, telefonszámát, e-mail címét,

b) a szerződő felek közszolgáltatás ellátásával összefüggő egyéb jogait és kötelezettségeit, a felelősségi szabályokat, a közszolgáltató beszámolási, adatszolgáltatási kötelezettségeinek teljesítésére vonatkozó részletszabályokat,

c) a közszolgáltató teljesítési segéd (alvállalkozó) igénybevételére vonatkozó feltételeket, a teljesítési segéd (alvállalkozó) megnevezését és azonosító adatait, úgy mint székhely, adószám, statisztikai számjel, nyilvántartási szám, továbbá az általa ellátott feladatokat,

d) a szerződés módosításával kapcsolatos rendelkezéseket,

e) a szerződésszegés esetére megállapított szankciókat,

f) a szerződéssel kapcsolatban felmerülő esetleges jogviták kezelésére vonatkozó rendelkezéseket,

g) az adatvédelemre, adatkezelésre vonatkozó rendelkezéseket.

8. A közszolgáltatás igénybevétele, az igénybevétel feltételei, módja

17. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtését, rendszeres elszállítását, annak összegyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadását az ingatlantulajdonosnak kell biztosítania.

(2) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről a rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele és a kijelölt közszolgáltató útján köteles gondoskodni.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását a szolgáltatást igénybe vevőnek kell közvetlenül a szolgáltatónál megrendelnie. A megrendelés történhet írásban (levél, elektronikus levél), vagy telefonon.

(4) A közszolgáltató felelős a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyező telepre történő biztonságos eljuttatásáért. A beszállítás tényét, mennyiségét az elhelyező telep üzemeltetőjével igazoltatni kell.

(5) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal igénybe venni. Az éves igénybevétel kötelezettsége a közszolgáltatóhoz bejelentett nem használt ingatlanra nem vonatkozik.

(6) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a közszolgáltatónak. A mentesítés időtartama a bejelentés napjával kezdődik és legfeljebb az adott naptári év utolsó napjáig tart, amit minden tárgyévben meg kell ismételni, indokoltság esetén.

(7) A jegyző jogosult rendszeresen ellenőrizni, hogy:

a) a. a szennyvízcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlan tulajdonosa a keletkezett szennyvíz elszállításáról gondoskodik-e,

a) b. az ingatlantulajdonos a szállítást a kijelölt szolgáltatóval végezteti-e,

a) c. a szolgáltató a vonatkozó jogszabályokban és közszolgáltatási szerződésben foglaltak alapján végzi-e a tevékenységét.

(8) Az ingatlantulajdonos köteles haladéktalanul írásban jelezni a közszolgáltató felé, ha a közszolgáltatás igénybe vételére a továbbiakban nem köteles.

9. A közszolgáltatás igénybevételéért fizetendő díj

18. § (1) Az ingatlantulajdonosnak a közszolgáltatás igénybevételéért kéttényezős –alapdíjból és ürítési díjból álló– közszolgáltatási díjat kell fizetnie, amelynek legmagasabb egységnyi díját az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az ürítési díj egységnyi díjtétele az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött és elszállított háztartási szennyvízmennyiség egységnyi térfogatára vetített díja.

(3) Az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatásért fizetendő ürítési díjat a (2) bekezdés szerinti egységnyi díjtétel és az elszállított mennyiség szorzata alapján köteles megfizetni.

19. § Az ingatlantulajdonos köteles

a) az alapdíjat a közszolgáltató által kibocsátott számla alapján, annak kiállításától számított 15 napon belül,

b) az ürítési díjat alkalmanként, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével egyidejűleg, a közszolgáltató által helyben kiállított számla alapján a helyszínen megfizetni.

20. § Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a közszolgáltató a közszolgáltatásra vonatkozó 13. § szerinti tájékoztatási kötelezettségének eleget tett és a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.

10. Az üdülőingatlanokra, az időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok

21. § (1) Az időlegesen használt ingatlanok vonatkozásában a közszolgáltatás díját a szezonális használat időtartamára kell megfizetni.

(2) Az évente 6 hónapnál kevesebbet használt és a közszolgáltatóhoz bejelentett ingatlan tulajdonosa szükség szerint, de legalább minden második évben köteles igénybe venni a közszolgáltatást.

11. A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

22. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatás ellátásával összefüggésben, kizárólag a közszolgáltatást igénybe vevő személyek nyilvántartása érdekében, a közszolgáltatás igénybe vételének időtartama alatt jogosult a közszolgáltatást igénybe vevő nevét, lakcímét, születési helyét és idejét, illetve anyja nevét, mint személyes adatot kezelni.

(2) A közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat a közszolgáltató kezeli, ez kötelező adatkezelésnek minősül. A kötelező adatkezelés célja a közszolgáltatást igénybe vevők körének nyilvántartása, a közszolgáltatást igénybe vevők befizetéseinek, tartozásainak nyilvántartása és az ezen nyilvántartott adatokban történt változások végrehajtása.

(3) A kezelendő adatok megismerhetőségét a közszolgáltató a közszolgáltatást igénybe vevőn kívül csak a szolgáltatás megszervezéséért felelős Újfehértó Város Önkormányzata és a közszolgáltató munkaszervezete számára biztosítja.

(4) Az adatkezelés időtartama a szolgáltatás igénybe vételének ideje és az igénybe vételi kötelezettség megszűnését követő öt év.

(5) Az ingatlantulajdonos köteles az (1) bekezdésben meghatározott adatokat a közszolgáltatónak kérésre rendelkezésre bocsátani, illetve 30 napon belül a közszolgáltató felé bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

(6) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos adatainak kezelésével összefüggésben a mindenkor hatályos adatvédelmi rendelkezéseket betartani. A közszolgáltató felel azért, hogy a személyes adatok kezelésével összefüggő jogszabályi kötelezettségeknek eleget tegyen.

12. Záró rendelkezések

23. § A rendelet a kihirdetést követő 30. napon lép hatályba.

24. § A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének a hulladékkezelési közszolgáltatásról és a köztisztaságról szóló 9/2007. (II. 23.) önkormányzati rendeletének

a) 2. § (2) bekezdése,

b) 3. § (3)- (6) bekezdései,

c) 8. § -a,

d) 9. § (6) bekezdése,

e) 10. §-a, valamint az

1. melléklet

A közszolgáltatás igénybevételéért fizetendő díjak
Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének, szállításának és kijelölt ártalmatlanító helyen való lerakásának és ártalmatlanításának legmagasabb díját az alábbiak szerint állapítja meg:

1. A fizetendő közszolgáltatási díjak:

1.1.) Az ingatlantulajdonost terhelő díjfizetési kötelezettség

a) azon településrészek esetén, ahol az ingatlanok előtt a vezetékes szennyvízhálózat nincs kiépítve, a szolgáltatás díja 971,- Ft/m3 + általános forgalmi adó.

b) azon településrészek esetén, ahol az ingatlanok előtt a vezetékes szennyvízhálózat kiépített, a szolgáltatás díja 1471,- Ft/m3 + általános forgalmi adó.

1.2.) Az alkalmazható díj legmagasabb mértéke (egységnyi díjtétel):

alapdíj: 6.500,-Ft + általános forgalmi adó, ürítési díj: 1.815,-Ft/m3 + általános forgalmi adó. Az ürítési díj tartalmazza a szennyvíz megsemmisítési díját, ami a következőképpen alakul: nettó 500,- Ft/m3 + általános forgalmi adó, a vélelmezett szolgáltatási díj 3.115,-Ft/m3 + általános forgalmi adó.

2. A díjkülönbözetet Újfehértó Város Önkormányzata fizeti meg a Közszolgáltató részére, díjkompenzáció formájában. A közszolgáltatási díj ezen részét a Közszolgáltató az Önkormányzat felé köteles kiszámlázni. A Közszolgáltató utólag, a tárgyhót követő hónap 8. napjáig köteles az Önkormányzat felé a díjkompenzációról szóló számlát megküldeni, a számlához mellékelve a kimutatást az adott tárgyhónapban nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló tevékenység elvégzéséről, úgy, hogy a kimutatás a vezetékes szennyvízhálózat kiépítettsége tekintetében elkülönítetten tartalmazza az ingatlanokat.