Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól szóló 6/2020. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 30

Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.30.
a pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól szóló 6/2020. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A képviselő - testület tagjai által is ismert körülmény, hogy a korábbi vírushelyzet továbbgyűrűző hatásai, és a jelenlegi energiaválság következményei a szociális ellátórendszer látóterébe kerülő ellátotti kör kiszélesedését is eredményezheti.
Újfehértó Város hatályos rendelete az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 - 300 % - a közötti egy főre eső jövedelem között teszi lehetővé a települési támogatások juttatását. Az előterjesztő álláspontja szerint indokolt egyes, egymással párhuzamosan fellépő negatív élethelyzetek esetében a jövedelemhatár emelése, ami - jelenleg - leginkább a veszélyhelyzet időszakában, és annak megszűnését követő közvetlen időszakban indokolt.
A szabályozás várható következményei, és az előzetes hatásvizsgálat eredménye az alábbiak szerint összegezhető.
A tervezett jogszabály társadalmi hatása, hogy amennyiben a jelenlegi rendeletben meghatározott kedvezőtlen élethelyzetek (létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet, időszakosan bekövetkező, vagy tartósan fennálló létfenntartást veszélyeztető helyzet, megélhetést veszélyeztető vagy kivételes méltánylást érdemlő rendkívüli élethelyzet) közül egymással párhuzamosan több is fellép, a döntéshozónak tágabb jövedelmi korlátok között lesz lehetősége segítséget nyújtani a kérelmezőnek.
Gazdasági, költségvetési hatása a jogalkotásnak abban az esetben lehet, ha jelentős számban kerülnek az ellátotti körbe azok, akik jogosultság hiánya, vagy kedvezőbb élethelyzetük miatt nem kényszerültek arra, hogy kérelmet nyújtsanak be.
Környezeti és egészségi következményekkel nem kell számolni.
A jogalkotási folyamattal szükségképpen együtt járó hivatali - intézményi előkészítő munkafolyamatokat meghaladó további adminisztratív terheket a jogszabály nem eredményez, a jelenleg nehezen prognosztizálható gazdasági kondíciók emelkedő ügyszámot eredményezhetnek.
A jogalkotás elmaradása azt eredményezné, hogy a helyi rendeletben nem minden esetben lenne lehetőség a megváltozott gazdasági környezetben esetlegesen fellépő negatív hatások mérséklésére.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek, erőforrások a rendelkezésre állnak.
Az előterjesztő álláspontja szerint a javasolt szabályozás az európai uniós jogból eredő kötelezettségekkel összhangban van, és azt Európai Unió intézményeivel és tagállamaival nem kell egyeztetni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendkívüli települési támogatások körében magasabb jövedelemhatár vehető figyelembe, ha egyes kedvezőtlen élethelyzetek a veszélyhelyzet tartama alatt a döntéshozó megítélése szerint egymással párhuzamosan lépnek fel a kérelmezőnél.
A 2. §-hoz
Hatályba lépésre vonatkozó rendelkezést tartalmaz.