Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről, valamint a háztartási és szolgáltatási tevékenységgel okozott légszennyezésről

Hatályos: 2023. 04. 01

Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről, valamint a háztartási és szolgáltatási tevékenységgel okozott légszennyezésről

2023.04.01.

Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal, mint környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a 2. §-ban foglaltak kivételével Nagyecsed Város közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki Nagyecsed Város külterületi ingatlanjaira.

2. § A rendelet alkalmazásában avarnak és kerti hulladéknak minősül a fák, cserjék lehullott lombja, minden, hasznosításra alkalmatlan növényi maradvány, így különösen a fű, gyom, gally, levél, nyesedék, gyökérmaradvány, elszáradt növény, tarló.

2. Avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó szabályok

3. § (1) A város területén az ingatlanokon keletkező, kórokozóktól és kártevőktől mentes avart és kerti hulladékot lehetőség szerint komposztálni kell.

(2) Komposztálni közterületen tilos, azt kizárólag ingatlanon belül lehet. A nem komposztálható, valamint az égetésre nem kerülő avart, kerti hulladékot hulladékgyűjtő edényzetben kell elhelyezni a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról szóló 9/2018. (VI.29.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerint.

4. § Avar és kerti hulladék nyílttéri égetése (a továbbiakban: égetés) a rendeletben meghatározott szabályok betartásával megengedett.

5. § (1) Az avar és a kerti hulladék a tűzvédelmi előírások betartása mellett, csak felügyelettel, száraz állapotban, a környezet, valamint a környéken élő lakók zavarása nélkül égethető el.

(2) A 6. §-ban meghatározott időszakon kívül, valamint erősen párás, ködös időben, és erős szél esetén az avar és kerti hulladék égetése tilos.

(3) Égetést kizáró körülménynek kell tekinteni, ha az arra illetékes szerv tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

(4) Avart és kerti hulladékot csak olyan helyen szabad égetni, ahol az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztet, vagyoni és környezeti kárt nem okoz és a közlekedés biztonságát nem veszélyezteti.

(5) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetést csak 18. életévét betöltött cselekvőképes személy végezheti, aki fizikailag is alkalmas arra, hogy veszély esetén megfelelően tudjon cselekedni.

(6) Az égetés ideje alatt a tüzet és az üzemeltetett tüzelő berendezést őrizetlenül hagyni tilos.

(7) Veszély esetén, vagy ha az égetésre már nincs szükség, a tüzet azonnal el kell oltani, és a parázslást, izzást meg kell szüntetni. Az égetés befejeztével meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, és gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy vékony földréteggel történő lefedéséről.

(8) Az égetés és a tüzelő berendezés használatának helyszínén olyan anyagokat, eszközöket és felszereléseket – így különösen oltóvizet, homokot, lapátot - kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható.

(9) Az elégetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, ipari eredetű, és veszélyes hulladékot.

(10) Tilos az avar és kerti hulladék égetése a közművek védőtávolságán belül, továbbá egészségügyi köznevelési, szociális és művelődési intézmények, sportlétesítmények 100 méteres körzetében azok működésének ideje alatt.

(11) Közterületen való égetés személyes jelenléttel és felelősséggel kizárólag a saját ingatlanhoz tartozó közterületen végezhető.

6. § (1) Az avar és kerti hulladék égetése kizárólag az alábbi időszakban megengedett:

a) minden év március 10. napjától április 30. napjáig, valamint

b) minden év október 1. napjától november 30. napjáig.

(2) Az égetést kizárólag munkanapokon 10-18 óra között, szombati napokon 10-15 óra között szabad végezni.

3. Háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok

7. § (1) Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad égetni.

(2) A tüzelőanyag egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot (műanyagot, vegyszert stb.), valamint egyéb veszélyes hulladékot nem tartalmazhat.

(3) Háztartási energiatermelő berendezésekben csak tűzifa, szén, földgáz, PB gáz, fűtőolaj égethető. Szilárd, valamint vegyes tüzelésű berendezést szabadban használni tilos.

(4) Kommunális hulladék nyílt téri, valamint háztartási tüzelőberendezésekben történő égetése tilos.

4. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.