Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2022. (V. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

Jászapáti Város 2021. évi pénzügyi tervének végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 05. 23
Jászapáti Város 2021. évi pénzügyi tervének végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 91. § (1) bekezdése értelmében a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
Jászapáti Városi Önkormányzat 2021. évi gazdálkodása az alábbiak szerint valósult meg:
A Jászapáti Városi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a 2021. évi költségvetés végrehajtása során arra törekedett, hogy a költségvetés elfogadása során jóváhagyott feladatait – figyelembe véve az évközi folyamatos változásokat is – fennakadás nélkül tudja teljesíteni.
Jászapáti Városi Önkormányzat az önkormányzati törvényben előírt kötelező feladatait 2021. évben megfelelően el tudta látni, az intézményei és a Polgármesteri Hivatal működését biztosítani tudta. Ezen túlmenően az önként vállalt feladatok finanszírozása is megoldott volt.
A fenti időszak alatt munkabérhitel felvételére az előző évekhez hasonlóan nem került sor.
A Képviselő-testület, a Polgármesteri Hivatal és az Intézmények is nagy hangsúlyt fektettek a különböző pályázati lehetőségek feltárására, a megjelenő pályázati felhívásokban foglaltak előkészítésére, ezzel is elősegítve a működési és fejlesztési források növelését.
Az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal, valamint az Intézmények az ellátandó feladatoknak megfelelően önálló költségvetéssel rendelkeznek, az ehhez szükséges forrást az Önkormányzat biztosítja. Az önkormányzat felügyelete alá tartozó költségvetési szervek az éves beszámolási kötelezettségnek eleget tettek, melyek továbbítása a MÁK felé megtörtént.
A hivatal az intézmények vonatkozásában a kötelező számszaki egyezőséget felülvizsgálta és azt dokumentálta.
Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2021. február 17. napján fogadta el az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 3/2021. (II. 17.) önkormányzati rendeletét, amely a költségvetés végrehajtásának időszakában többször módosításra került. A Képviselő-testület a veszélyhelyzet fennállása alatt is folyamatosan tájékozódott az időarányos teljesítésekről a beszámolókból, valamint a gazdálkodásról szóló tájékoztatóból.