Besenyszög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2004.(VII.2.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és piacokról

Hatályos: 2015. 06. 17

Besenyszög Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bek.-ben kapott felhatalmazás alapján a vásárokról és a piacokról szóló 355/2009. (III.13.) Kormányrendeletben (továbbiakban: Korm. r.) foglaltak figyelembe vételével, a helyi körülményekből adódó sajátosságokra tekintettel a vásár- és a piactartásról a következő rendeletet alkotja:


1.§.
ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


(1)    A rendelet hatálya kiterjed a Besenyszög Község közigazgatási területén az önkormányzat által üzemeltetett és fenntartott
-    Erzsébet kerti piacra (454 hrsz.)
-    Jászladányi úti vásárra (503/5 hrsz), alkalmi (ünnepi) vásárra
-    Jászladányi úti mázsaházra.
(2)    A rendelet szabályait mindenki köteles megtartani, aki a piacon, vásáron elad, vásárol vagy ott engedélyhez kötött egyéb tevékenységet végez.
(3)    Vásáron és piacon az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések és hatósági előírások megtartásával áru- és termékértékesítés, továbbá vendéglátó-ipari, kölcsönző, megőrző, mutatványos, valamint helyben végezhető szolgáltató és javítóipari tevékenység folytatható.


2.§.
PIAC ÉS VÁSÁR RENDEZÉSE ÉS FENNTARTÁSA


(1)    Vásár rendezésére és piac fenntartására csak az kaphat jogosítványt aki az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában rendelkezik lakóhellyel vagy székhellyel. Vásárt, illetve piacot a helyi önkormányzat továbbá gazdálkodó szervezet és gazdálkodó szervezetnek nem minősülő jogi személy rendezhet, illetve tarthat fenn, ha a jegyző a vásárt, piacot, illetve fenntartóját a Korm.rendelet 4. § (5) bekezdése szerint, nyilvántartásba vette.
(2)    A piac fenntartója e rendelet, valamint a vonatkozó állategészségügyi, élelmiszer- higiéniai, kereskedelmi, közegészségügyi, tűzvédelmi és egyéb jogszabályok keretei között a piaci és vásári rendet Házirendben szabályozza. Az Önkormányzat által fenntartott piac és vásár Házirendjét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
(3)    A piaci és vásári helyhasználat díját és a piacon és vásáron igénybevehető szolgáltatásokért fizetendő díjat a piac és a vásár fenntartója határozza meg. Az Önkormányzat által fenntartott piacon és vásáron alkalmazandó díjszabást a Képviselő- testület évente normatív határozatban állapítja meg.
(4)    A piacot és vásárt fenntartó szervezet köteles a Házirendet , a nyitva tartás rendjét, valamint a díjszabást tartalmazó hirdetményt a piac és vásár területén jól látható helyen közszemlére tenni.



3.§.
A PIAC- ÉS VÁSÁRTARTÁS HELYE ÉS IDEJE


(1)    A piac helye az Erzsébet kert melletti piactér.
(2)    Ideje: minden héten hétfői napon, 500-1300 közötti időpontokban.
(3)    Alkalmi árusítás a piactéren - a vonatkozó rendelkezések figyelembe vételével – a hét minden napján lehetséges.
(4)    Az országos állat- és kirakodóvásár helye: Jászladányi úti vásártér.
(5)    Az országos állat- és kirakodóvásár ideje: minden év április 2., június 2. és október 2. vasárnapja.
(6)    Búcsúvásár helye: a Jászladányi úti kijelölt vásártér.
(7)    Búcsúvásár ideje: minden év június hónap harmadik vasárnapja.


4.§.
PIACI ÉS VÁSÁRI ÁRUSÍTÁS FELTÉTELEI

(1)   
(2)    A piacon, vásáron a vonatkozó jogszabályi rendelkezések és hatósági előírások megtartásával árusíthatók termékek.  
(3)    A helyhasználó a kijelölt árusítóhelyet a 9/2015. (II.10.) számú határozatban megállapított mértékű helyhasználati díj megfizetése ellenében kapott helyjegy birtokában használhatja.  A helyjegy másra nem ruházható át.
(4)    A helyhasználat joga a helyjegy megváltása napján a piac, vásár nyitásától a zárásáig tart. Ezen időn belül a helyhasználó a helyjegyet köteles állandóan magánál tartani és az üzemeltető felszólítására felmutatni. Amennyiben a helyhasználó ellenőrzéskor a helyjegyet nem tudja bemutatni, köteles az árusítóhelyet kiüríteni, vagy a helypénzt újból megfizetni.


5.§.
PIACOK ÉS VÁSÁROK RENDJE


(1)    A rend megtartása a piacon és vásáron jelenlévő valamennyi személy kötelessége.
(2)    Szakvizsgálatra szoruló áru /pl. gomba, vágott állat, tejtermék/ hatósági szakvizsgálat nélkül nem árusítható.
(3)    Az árusítóhelyen elhelyezett áru, göngyöleg és egyéb eszköz kezelése, megőrzése és tárolása a helyhasználó feladata. Az áru megromlásáért, értéke csökkenéséért vagy elvesztéséért az üzemeltetőt felelősség nem terheli.
(4)    Az árusító köteles az áru eredetéről, minőségéről, mennyiségéről és áráról felvilágosítást adni az ellenőrzésre jogosultaknak. /Polgármesteri Hivatal megbízott dolgozója, Fogyasztóvédelmi Felügyelőség/
(5)    Az árusító köteles az élelmezésügyi várakozási határidőt tartalmazó nyilvántartást és permetezési naplót vezetni és azt az arra jogosultnak kérésre felmutatni.
(6)    A piac, vásár közlekedési útjai göngyöleggel, áruval, vagy közlekedési eszközzel nem torlaszolhatók el, s a vásárlók a vásárlásban és a közlekedésben nem akadályozhatók.
(7)    A helyhasználó az árusítóhelyen és annak közvetlen környékén köteles minden hulladékot folyamatosan összetakarítani és a kijelölt tárolóba tenni.
(8)    A piac és vásár területére – az értékesítést kivéve – állat bevitele tilos.
(9)    A piac és vásár területén található építményeket, fákat, egyéb növényeket megrongálni szigorúan tilos.
(10)    7Az üzemeltető a vásári vagy a piaci tevékenységet folytató olyan személyek ellen, akik az árusításra vonatkozó szabályokat vagy a piac rendjét ismételten megszegik, szabálysértési eljárást kezdeményez.


6.§.
A MÁZSAHÁZ RENDJE


(1)    8A mázsaházban elhelyezett hatósági mérleg használatával, karbantartásával kapcsolatos feladatokat a Besenyszögi Vízgazdálkodási Művek és Műszaki Ellátó Szolgálat végzi.
(2)    A hatósági mérleg használatakor a Besenyszögi Vízgazdálkodási Művek és Műszaki Ellátó Szolgálat  megbízott dolgozója köteles jelen lenni.
(3)    A hatósági mérleg használatáért a 19/2015. (II.10.) számú határozatban meghatározott díjat kell fizetni.
(4)    A díjbeszedő a befizetett díjról elismervényt ad, amely tartalmazza a megmért állat fajtáját, mennyiségét és a mért súlyt.

7. §.
Szabálysértési rendelkezések


8.§.
Záró rendelkezés


(1)    Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az a piacokról, vásárokról és a mázsaházról szóló 5/1993.(IV.29.)Ök. számú rendelet.
(2)    2„E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK  irányelvvel összhangban került elfogadásra, előírásainak megfelel.”


Balogh Zoltán                                                                                                                    Munkácsi György
 polgármester                                                                                                                          jegyző

Mellékletek