Besenyszög Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2016.(X.1.) önkormányzati rendelete

a helyi piac létesítéséről és fenntartásáról

Hatályos: 2016. 11. 01

Besenyszög Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 14) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendeletben foglaltak alapján a helyi piacok létesítéséről és üzemeltetéséről a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések


1. §    (1) A rendelet hatálya kiterjed Besenyszög város közigazgatási területén a 1471/1 helyrajzi számú ingatlanon található helyi piac fenntartására, működtetésére és használatának rendjére.
(2) A rendelet személyi hatálya a piac üzemeltetőjére, fenntartójára, a piacon kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folyatókra és a piac területén tartózkodó magánszemélyekre, vásárlókra terjed ki.
(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya az alkalmi árusításra akkor sem, ha az eladó azt vásár elnevezéssel szervezi, továbbá az egyedi engedély alapján, közterületen folytatott árusításra.


2. § A rendelet hatálya alá tartozó piaci területeken folytatott kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeknek meg kell felelni a jogszabályban előírt kereskedelmi, építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, állategészségügyi, növény – egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek
3. §. E rendelet alkalmazásában:
a.    ) árusítóhely: árusító vagy szolgáltató tevékenységre alkalmas a piac területén
elhelyezett árusító asztal, vagy az üzemeltető által kijelölt egyéb árusító hely, melynek legkisebb egysége m2-ként kerül meghatározásra
b.    ) helyhasználati díj: napijegy formájában megfizetendő térítési díj az árusítóhely
    m2-e vagy 1 db árusító asztal használatáért


A piac fenntartása és üzemeltetése


4. §    (1) A piac fenntartója Besenyszög Város Önkormányzata, üzemeltetője a Besenyszögi Vízgazdálkodási Művek és Műszaki Ellátó Szolgálat vezetője.
(2) Az üzemeltető feladata a piacok üzemeltetése, rendjének biztosítása, területének tisztántartása. Az üzemeltető – piacfelügyelő útján - gondoskodik különösen a piac területén lévő közös helyiségek tisztántartásáról, a megfelelő hulladéktároló elhelyezéséről, szükség szerinti fertőtlenítéséről, a hulladék elszállításáról, a piac megnyitásáról, az odaérkező árusok elhelyezéséről, a piac rendjének fenntartásáról, a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések folyamatos betartásának ellenőrzéséről, a helypénz beszedéséről, és annak elszámolásáról.
(3) Az üzemeltetőnek a piac működésének idején, a tevékenység gyakorlása helyén rendelkeznie kell a piac tartására való jogosultságot igazoló irattal, dokumentumokkal, azokat ellenőrzéskor az ellenőrzést végző hatóságok részére fel kell mutatnia.


A piac jellege, helye és ideje


5. §    (1) A piac állandó jelleggel a Besenyszög belterület 1471/1 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanon működik.
(2) A piac jellege: zöldség-gyümölcs és vegyes áru piac.
(3) A piac nyitvatartási ideje: hétfő, kedd, csütörtök, péntek, szombati napokon 6 órától 12 óráig tart.
Alkalmi árusítás a piactéren - a vonatkozó rendelkezések figyelembe vételével – a hét minden napján lehetséges.


A piacon forgalomba hozható áruk


6. §    Az e rendelet hatálya alá tartozó piacon a piac jellegének megfelelően mindazon termék forgalomba hozható, melynek forgalmazását jogszabály nem tiltja, illetve a forgalomba hozatal jogszabályi előírásait a forgalmazó betartja.


A piac rendjének fenntartása


7. §    (1) A piac rendjét az üzemeltető - e rendelet, valamint a vonatkozó jogszabályok keretei között - a Besenyszögi Piac működési rendjében szabályozza.
(2) A piacon az árusítás kizárólag az üzemeltető által kijelölt helyen történhet. Az üzemeltető a piac befogadóképességéig biztosít helyet az árusításra.
(3) A helyhasználó a kijelölt árusítóhelyet a 105/2016. (X.27.) számú határozatban megállapított mértékű helyhasználati díj megfizetése ellenében kapott helyjegy birtokában használhatja. A helyjegy másra nem ruházható át.
(4) A helyhasználat lehet napi és folyamatos. A folyamatos helyhasználat legrövidebb időtartama 1 hónap és az 1 évet nem haladhatja meg.
(5) Az 1 havi folyamatos helyhasználat díja a napi díj tízszerese.
(6) Az 1 éves folyamatos helyhasználat díja a havi díj tízszerese


Záró rendelkezés


8. §    (1) Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.
(2) Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a vásárokról és piacokról szóló 16/2004. (VII.02.) Ök. számú rendelet és a módosításáról rendelkező 37/2005.(XII.19.) számú, a 11/2009. (VI.02.) számú, a 32/2009. (XI.30.) számú, a  16/2010. (IX.27.) számú a 18/2012.(IV.30.) számú  és  a 2/2015.(II.13.) számú rendeletek.
(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összhangban került elfogadásra, előírásainak megfelel.



               Balogh Zoltán                                                                                           Munkácsi György
               polgármester                                                                                            címzetes főjegyző