Kenderes Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 03. 15

Kenderes Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

2023.03.15.

Kenderes Városi Önkormányzat Polgármestere a vészhelyzet kihirdetéséről és a vészhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Kormányrendelet 1. § - ában kihirdetett vészhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Képviselő – testület feladat – és hatáskörét gyakorolva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, a 10. § (1) bekezdésében, a 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 26. § - ában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45. § (1)-(5) bekezdéseiben, a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A szociális ellátások tekintetében a rendelet hatálya Kenderes Városi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 3. § (1)-(3) bekezdés a) pontja szerinti személyekre terjed ki.

2. Hatásköri szabályok

2. § (1) Az Önkormányzat az e rendeletben szabályozott szociális ellátásokkal kapcsolatos feladat – és hatáskörét első fokon a polgármesterre ruházza át.

(2) A polgármester által az (1) bekezdésben foglaltak alapján átruházott hatáskörben hozott határozat ellen a Képviselő – testülethez fellebbezés nyújtható be a döntés közlésétől számított 15 napon belül.

3. Eljárási rendelkezések

3. § A jövedelemszámításnál a Sztv. 10. § (2)-(5) bekezdéseiben foglaltak az irányadók.

4. § (1) A szociális ellátásra irányuló eljárás kérelemre indul, mely az igénylésre rendszeresített formanyomtatványon, továbbá a jogosultság megállapításához szükséges nyilatkozatok, igazolások csatolásával a Kenderesi Polgármesteri Hivatalnál (a továbbiakban: Hivatal) nyújtható be hivatali időben személyesen vagy postai úton.

(2) Rendkívüli települési támogatás hivatalból is kezdeményezhető.

5. § (1) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a saját, valamint a családjában élő közeli hozzátartozó adatairól, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, továbbá a jövedelemre vonatkozó adatokat, igazolásokat csatolva benyújtani.

(2) Rendszeres jövedelem igazolásként

a) munkáltató,

b) a nyugdíjfolyósító szerv,

c) a Karcagi Járási Hivatal,

d) az adóhatóság által kiállított, vagy

e) tartásdíjról, továbbá

f) egyéb jövedelemről szóló igazolás vehető figyelembe.

(3) Az igazolt jövedelemmel nem rendelkező kérelmező büntető jogi felelőssége mellett nyilatkozik.

(4) Annak igazolására, hogy a szülő gyermekét egyedül neveli, a jogerős bírósági határozat a gyermekelhelyezéséről, az erre irányuló bírósági eljárás megindításáról szóló okirat, a képzelt apa bejegyzéséről szóló gyámhatósági határozat, illetve egyéb dokumentum szolgálhat.

(5) A rendkívüli települési támogatás megállapítására irányuló eljárás során az eljáró hatóság szükség esetén környezettanulmányt készít, kivéve, ha a kérelmező életkörülményeiben az önkormányzat hivatalos tudomása vagy bármely más ügyben folytatott környezettanulmány alapján nem feltételezhető lényeges változás.

(6) Amennyiben a helyszíni szemlén tapasztaltak alapján megállapítható, hogy a rendkívüli települési támogatásra irányuló kérelem nem megalapozott vagy a kérelemben feltüntetett adatok nem egyeznek meg a környezettanulmányban foglaltakkal, a hatóság a tényállás tisztázása érdekében nyilatkozattételre hívhatja fel a kérelmezőt.

(7) Nem megalapozott a kérelem, ha annak tartalma és a csatolt igazolások egyértelműen ellentétes tényt igazolnak a környezettanulmányban foglaltakkal.

4. A pénzbeli ellátások folyósításának és elszámolásának szabályai

6. § (1) A megállapított egyszeri támogatás folyósítása banki átutalással vagy házipénztárból való készpénzkifizetéssel történik. A házipénztárból való készpénzkifizetés a határozathozatalt követő hétfői és csütörtöki időben történik.

(2) A jogosulatlanul igénybe vett támogatás megtérítésével kapcsolatban a Sztv. 17. § - ának, valamint a 17/A. § - ának rendelkezéseit kell alkalmazni.

5. Szociális ellátások

7. § A képviselő – testület szociális rászorultság esetén a jogosult számára

a) rendkívüli települési támogatást

aa) temetési támogatást

ab) krízistámogatást

ac) eseti támogatást

b) köztemetést állapít meg.

6. Temetési támogatás

8. § (1) Az Önkormányzat a temetési költségek viseléséhez támogatást nyújt annak a személynek, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, és a temetési költségek saját magának vagy családjának a létfenntartást veszélyezteti.

(2)1 Létfenntartásban veszélyeztetettnek minősül az a személy, akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 350 % - át, egyedülálló esetében a 400 % - át.

(3) A temetési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

a) a temetés költségeiről a kérelmező nevére kiállított számla eredeti példányát, és

b) a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

(4) A kérelmet a számla kiállításától számított 30 napon belül kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(5) A temetési támogatás összege 30.000 Ft.

(6) A megállapított temetési támogatás összegét vagy a kérelem elutasításának tényét az erről szóló határozat számával együtt a temetési költségekről szóló eredeti számlára rá kell vezetni, és a számlát a kérelmező részére vissza kell juttatni.

7. Krízistámogatás

9. § (1) Krízistámogatás formájában rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek az Önkormányzat területén lévő ingatlanát elemi kár éri.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában elemi kárnak minősül különösen

a) a tűz,

b) a robbanás,

c) a földrengés,

d) a villámcsapás,

e) a belvíz.

(2a) Krízistámogatásra az a kérelmező jogosult, akinek

a)2 a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 300 % - át,

b) egyedülálló esetében a 350 % - át.

(4) Krízistámogatásban egy naptári éven belül ugyanaz a személy vagy annak családja legfeljebb egy alkalommal részesülhet, a krízis átmeneti megoldására egyszeri 50.000, - Ft összegben.

(5) A krízistámogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

a) az elemi kárt igazoló kárfelvételi jegyzőkönyvet,

b) az ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapját.

8. Eseti támogatás

10. § (1) E rendeletben meghatározottak szerint eseti települési támogatás nyújtható azon rendkívüli élthelyzetbe került személyek számára, akik esetében időszakosan vgy tartósan létfenntartási gond áll fenn.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában rendkívüli élethelyzetnek minősül különösen

a) betegség (gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, egészségügyi intézménybe történő oda – és visszautazásra tekintettel),

b) családban nevelkedő gyermek iskoláztatásával, óvodába járásával kapcsolatos rendkívüli kiadások,

c) nem várt eseményekkel kapcsolatosan alkalmanként jelentkező többletkiadások.

(3) Létfenntartási gondnak kell tekinteni, ha a kérelmező

a)3 családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 350 % - át,

b) egyedülálló esetében 400 – át.

(4)4 Eseti támogatásban egy naptári éven belül ugyanaz a személy legfeljebb a szociális vetítési alap háromszorosáig részesíthető.

(5) Az eseti támogatás egy alkalommal folyósított összege 3.000, -Ft-tól 10.000, -Ft-ig terjedhet.

9. Köztemetés

11. § (1) A köztemetéssel összefüggő feladatokat a Sztv. 48. § - ában foglaltak szerint kell ellátni.

(2) A köztemetést a polgármester rendeli el.

10. Személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások

12. § (1) Az Önkormányzat a Kenderesi Gondozási Központ Család – és Gyermekjóléti Szolgálat útján személyes gondoskodást nyújtó ellátást biztosít

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés,

d) idősek nappali ellátása keretében.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételének rendjét az Önkormányzat térítési díjakról szóló rendelete tartalmazza.

11. Szociálpolitikai Kerekasztal

13. § (1) Kenderes Városi Önkormányzat Képviselő – testülete a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére Szociálpolitikai Kerekasztalt (a továbbiakban: Kerekasztal) működtet.

(2) A Kerekasztal tagjai: a polgármester, a jegyző, a helyben működő szociális intézmények vezetői, a szociális tevékenységet végző civil szervezetek képviselői, a helyi óvoda és iskolák vezetői, továbbá a települési háziorvosok, a védőnői szolgálatot ellátó személyek, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, a helyi polgárőrség vezetője.

(3) A Kerekasztal összehívásáról a polgármester gondoskodik.

(4) A Kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal ülésezik.

12. Záró rendelkezések

14. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát vesztik a szociális ellátásokról szóló 8/2018. (VI.20.) önkormányzati rendelet 1-12. § - ai, valamint a 19. § - a.

1

A 8. § (2) bekezdése a Kenderes Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 9. § (2a) bekezdés a) pontja a Kenderes Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 10. § (3) bekezdés a) pontja a Kenderes Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 10. § (4) bekezdése a Kenderes Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.