Kenderes Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függetlenül nyújtott települési támogatásokról

Hatályos: 2023. 09. 08

Kenderes Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függetlenül nyújtott települési támogatásokról

2023.09.08.

Kenderes Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. A rendelet hatálya

1. §1 A rendelet hatálya kiterjed a Kenderes Városi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén legalább egy éve bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

II. A szociális rászorultságtól függetlenül nyújtott települési támogatások formái, mértéke

2. §2 Az Önkormányzat természetbeni települési támogatásai az alábbiak:

a) bölcsőde- és óvodakezdési támogatást nyújt a Kenderesen működő mini bölcsődébe, óvodába, tartós betegség, vagy súlyos fogyatékosság miatt speciális intézménybe beiratkozott gyermek szülője vagy más törvényes képviselője részére,

b) iskolakezdési támogatást nyújt a Kenderesen működő általános iskolába, tartós betegség, vagy súlyos fogyatékosság miatt speciális intézménybe beiratkozott gyermek szülője vagy más törvényes képviselője részére,

c) közép- és felsőfokú iskolakezdési támogatást nyújt a középfokú iskolában nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő gyermek szülője vagy más törvényes képviselője, valamint 18. életévét betöltött tanuló, továbbá a felsőoktatási intézményben teljes idejű nappali képzésben részt vevő 25. életévét be nem töltött hallgató részére,

d) tanulmányi támogatást nyújt a Kenderesen működő általános iskolában tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermek szülője vagy más törvényes képviselője részére,

da) ha gyermeke félévi, év végi tanulmányi átlaga eléri a 4,5-öt vagy szöveges minősítéssel legalább jól teljesített,

db) ha gyermeke országos tanulmányi versenyen legalább 10., megyei tanulmányi versenyen legalább 5. helyen végez,

e) élelmiszercsomag támogatást nyújthat a hetvenedik életévüket tárgyév december 31iig betöltött személyeknek.

3. §3 A támogatás összege a 2. § a)-d) pontjai esetén gyermekenként és 18. életévét betöltött tanulóként vagy hallgatóként a benyújtott számla értéke, de legfeljebb 10.000 Ft, az e) pont esetén 10.000 Ft-ig terjedhet.

III. Eljárási szabályok

4. § (1) A 2. § a)-c) pontjaiban meghatározott támogatások iránti kérelmet az erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani a szükséges igazolásokkal és számlákkal együtt.

(2) A 2. § d) pontjában meghatározott támogatások nyújtása az általános iskola tájékoztatása alapján hivatalból történik.

(3) A § a)-c) pontjaiban meghatározott támogatások esetén a bölcsődei gondozáshoz, óvodai neveléshez, általános iskola, középiskolai és felsőfokú tanulmányokhoz szükséges eszközök (tanszerek, tankönyvek, ruhanemű, ágynemű) vonatkozásában az önkormányzat nevére, címére augusztus 1. és szeptember 30. között kiállított számla benyújtása szeptember 10. és október 10. között történik a Kenderesi Polgármesteri Hivatalban.

(4) A 2. § d) pontjában meghatározott támogatások esetén az általános iskolai tanulmányokhoz szükséges eszközök (tanszerek, tankönyvek, ruhanemű, ágynemű) vonatkozásában az önkormányzat nevére, címére a támogatás folyósítását követően kiállított számla benyújtása a folyósítást követő 60 napon belül történik a Kenderesi Polgármesteri Hivatalban.

(5) Nem részesülhet támogatásban az, aki a kérelem benyújtását megelőző év augusztus 1-je és a kérelem benyújtása között bármely rászorultságtól függetlenül nyújtott települési támogatással nem tudott elszámolni.

(6) A 2. § a)-d) pontjaiban meghatározott támogatások esetén a polgármester átruházott hatáskörben dönt a kérelem beérkezésétől vagy a tájékoztatás nyújtásától számított 30 napon belül.

IV. Záró rendelkezések

5. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Kenderes Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 8/2018. (VI.20.) önkormányzati rendelete.

1

Az 1. § a Kenderes Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2023. (IX. 7.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § a Kenderes Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2023. (IX. 7.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. §-t a Kenderes Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2023. (IX. 7.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.