Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (V. 29.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2021. 01. 19- 2023. 08. 31

Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (V. 29.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról1

2021.01.19.

2Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy

a) meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a községrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra;

b) megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének a módját;

c) szabályozza az engedély nélkül tárolt, üzemképtelen járművekkel kapcsolatos eljárást.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Tengelic község közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében levő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. közút, járda, tér) nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére (a továbbiakban együtt: közterület).

(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek.

3. § A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.

Közterület-használat engedélyezése, a közterület igénybevétele

4. § (1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) a közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdető-berendezés, cég- és címtábla elhelyezésére,

b) mobil elárusítófülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,

c) önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,

d)3 építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére, ha annak időtartama a 72 órát meghaladja,

e)4 alkalmi árusításra, mozgó árusításra és mozgóboltra valamint javító-szolgáltató tevékenységre,

f) kiállítás, alkalmi vásár céljára,

g) kulturális és sport tevékenység-kivéve önkormányzati intézmények által szervezett kulturális és sport tevékenység

gy) mutatványos és cirkusz

h) vendéglátó-ipari előkert, kitelepülés céljára,

i) üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,

j)5 teher-és áruszállításra szolgáló jármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi 72 órán túli folyamatos tárolására vonatkozóan.

5. § Nem kell közterület-használati engedély:

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, további közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakásához, feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza.

6. § (1)6 A közterület-használati engedély iránti kérelmet az 1. számú melléklet szerinti tartalommal írásban vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton kell benyújtani. Az engedély megadása a polgármester hatáskörébe tartozik.

(2) Az engedély

– ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,
– a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg
– a visszavonásig adható meg.
(3) Élelmiszer utcai árusítására közterület-használati engedélyt csak idény jelleggel, meghatározott idő elteltéig lehet kiadni.
(4) A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, kérelemre többször meghosszabbítható.
(5) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

7. § (1) Nem adható közterület-használati engedély:

a) tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására

b) a lakosság nyugalmát erősen zavaró vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére

c)7 üzlethelyiség körüli területen göngyölegek folyamatos tárolására,

d)8 szeszes ital forgalmazására. A tilalom nem terjed ki a vendéglátóipari előkertekre, szórakoztató rendezvényekre ( így különösen búcsú, fesztivál, majális ) működési engedéllyel rendelkező vendéglátóipari egység kitelepülésére.

(2) Csak az illetékes szakhatóság előzetes hozzájárulásával adható közterület-használati engedély műemléki vagy egyéb szempontból védett területre.

8. § (1) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet (ide értve az önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezését is) jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.

(2) Az engedélyes köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, gondozni.

8/A. §9 Közterületen történő értékesítési tevékenységhez kapcsolódó hirdetés és figyelemfelhívás céljára szolgáló hangosító eszköz alkalmazására minden nap délelőtt 9.00 és 12.00 óra, délután 15.00 és 20.00 óra között kerülhet sor.

8/B. §10 (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait a 8/B. - 8/C. §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

(3) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a 30 napot nem haladhatja meg.

(4) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj:

a) filmforgatási helyszín esetében: 150 Ft/m2/nap

b) technikai kiszolgálás, és stáb parkolás esetében: 100 Ft/m2/nap

(5) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

8/C. §11 (1) A filmforgatás céljából történő közterület-használathoz a hozzájárulás megadását követően a filmforgatást akadályozó, a kérelmezőnek fel nem róható, valamint a rendkívüli természeti események elhárulását követő 5 napon belül a kérelmező számára a közterület-használatot biztosítani kell.

(2) A kérelmező a tevékenysége gyakorlása során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásától. A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterületet használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja

9. § (1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni. A díj mértékét a 2. számú melléklet tartalmazza. A fizetendő díjat, a megfizetés határidejét és módját a határozatban kell meghatározni.

(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az OTÉK szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím- és hirdetőtábla, hirdető-berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

10. § A polgármester a következő esetekben a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben vagy egészben felmentést adhat:

a) jótékony és közcélú rendezvény esetében,

b) választásokkal kapcsolatos hirdetések engedélyezésére történő igénybevétel esetén.

A közterület-használati engedély visszavonása

11. § Az engedélyt meg kell vonni, ha az engedélyes a közterületet az engedélytől eltérő célra, vagy módon használja, vagy a közterület-használati díjat a megadott határidőre nem fizette be.

Az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása

12. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

a) a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező az a jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt,

b) baleset folytán megsérült és elhagyott jármű,

c) műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan jármű.

(2) Közterületen üzemképtelen jármű közterület-használati engedély nélkül nem tárolható, az üzembentartó vagy tulajdonos (a továbbiakban: üzembentartó) az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 30 napon belül eltávolítani.

13. § (1) Üzemképtelen jármű közterület-használati engedélyét az üzemben tartónak kell megkérni.

(2) Üzemképtelen jármű közterületen történő tárolására közterület-használati engedély a KRESZ-ben meghatározottakon túl legfeljebb 30 napra adható.

Ellenőrzés, az engedély, hozzájárulás nélküli használat következményei

14. § (1)12 A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a jegyző gondoskodik.

(2)13 A közterületnek az engedélytől eltérő használata esetén a használót határidő kitűzésével felhívja az eltérő használat megszüntetésére, és a közterület – saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására. A közösségi együttélés alapvető szabályairól valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 10/2015.(V.28.) önkormányzati rendelet ( továbbiakban: Ör. ) 8. §-ában meghatározott magatartások tekintetében további jogkövetkezményként közigazgatási bírság szabható ki, figyelmeztetés alkalmazható az Ör.rendelkezései alapján.

15. §14

Záró rendelkezés

16. § (1) Ez a rendelet 2004. év június hó 1 napján lép hatályba, hatályba lépésével egyidejűleg a közterületek használatáról szóló 4/1992. (IV.27) számú, valamint azt módosító 8/2000. (III.29.) számú önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ szerinti, helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

17. §15 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet a 9/2004. (V. 29.) önkormányzati rendelethez16

Kérelem

1. A kérelmező neve: …………………………………………………………..

2. Állandó lakóhely, székhely címe: ……………………………………………

3. Közterület-használat célja: ……….......................... időtartama: .......................

4. A közterület-használat

a) helye: , ………………………………………………………………………………………

b) módja, mértéke (m2-ben): ……………………………………………………………………………………………

c) Az engedélyhez használt utca berendezési tárgy műszaki leírása (anyaga, rögzítés módja, forgalmi rendszáma, típusa, megengedett legnagyobb összsúly stb.): …………………………………………………………………………………………………

5. A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat száma: …………………………………………………………………………………………….

6. Vállalom, hogy a közterület-használatot követően a területet az eredeti állapotának megfelelően hagyom el, amennyiben az szükséges az eredeti állapotot helyre állítom, illetve a területet megtisztítom.

7. Kijelentem, hogy Tengelic Község Önkormányzatának a közterület-használatról szóló helyi rendeletében foglalt rendelkezéseit ismerem és annak rendelkezéseit betartom

Kelt,
……………………………………………
kérelmező aláírása
A kérelemhez csatolni kell: a közterületen folytatott tevékenység végzésére jogosító iratot, engedélyt, a szakhatóságok hozzájárulását ha a tevékenység végzése azt indokolja, az igénybe venni kívánt közterület vázrajzát amennyiben az nem egyértelműen behatárolható.

2. számú melléklet a 9/2004. (V. 29.) önkormányzati rendelethez17

Közterület – használati díjak mértéke

1

A közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál),
kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet,
hirdető-berendezés (fényreklám), cég és címtábla m2-enkénti díj
tényleges felületre vonatkozik

165 Ft/m2/hó

2

Árusítófülke, pavilon

260 Ft/m2/hó

3

Gépjármű, pótkocsi, munkagép, mezőgazdasági vontató, üzemképtelen jármű

1 299 Ft/m2/hó

4

Önálló hirdető-berendezések, táblák

331 Ft/m2/hó

5

Építési munkával kapcsolatos építőanyag- és törmeléktárolás, állványelhelyezés:

126 Ft/m2/hó

6

Alkalmi árusításra, javító-szolgáltató tevékenységre

260 Ft/m2/nap

7

Mozgóárusítás, mozgóbolt

260 Ft/m2/nap

8

Vendéglátó-ipari előkert

457 Ft/m2/hó

9

Kitelepülés /árubemutatás/

126 Ft/m2/nap

10

Kiállítás

71 Ft/m2/nap

11

Alkalmi vásár

165 Ft/m2/nap

12

Kulturális és sport tevékenység

47 Ft/m2/nap

13

Mutatványos és cirkuszi tevékenység

260 Ft/m2/nap

A fenti díjak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák.
1

Az önkormányzati rendeletet a Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete 17. §-a hatályon kívül helyezte 2023. szeptember 1. napjával.

2

Módosította a 9/2020.(IX.30.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2020. október 1. napjától.

3

Módosította a 2/2012. (I.25.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2012. február 1. napjától.

4

Módosította a 2/2012. (I.25.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2012. február 1. napjától.

5

Módosította a 2/2012. (I.25.) Önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2012. február 1. napjától.

6

Módosította a 2/2018. (II.15.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2018. február 16. napjától.

7

Kiegészítette a 2/2012. (I.25.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2012. február 1. napjától.

8

Kiegészítette a 2/2012. (I.25.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2012. február 1. napjától.

9

Beiktatta a 2/2012. (I.25.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályos 2012. február 1. napjától.

10

Kiegészítette a 11/2013.(VIII.14.) önkormányzati rendelet 1§-a, hatályos 2013. augusztus 15. napjától.

11

Kiegészítette a 11/2013.(VIII.14.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2013. augusztus 15. napjától.

12

Módosította a 2/2021. (I.18.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése, hatályos 2021. január 19. napjától.

13

Módosította a 2/2021. (I.18.) önkormányzati rendelet 1.§ (2) bekezdése, hatályos 2021. január 19. napjától.

14

Módosította a 2/2012. (I.25.) önkormányzati rendelet 4. §-a, hatályos 2012. február 1. napjától. Hatályon kívül helyezte a 8/2012 (IV.19.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatálytalan 2012. április 20.

15

Kiegészítette a 12/2009. (VIII.19.) számú rendelet 8. §-a, hatályos 2009. augusztus 19-től.

16

Módosította a 2/2012. (I.25.) önkormányzati rendelet 5. §-a, hatályos 2012. február 1. napjától.

17

Módosította a 18/2004. (XII.22.) számú rendelet 1.§-a, hatályos 2005. január 1. napjától. Módosította a 22/2006. (XII.13.) számú rendelet 1.§-a, hatályos 2007. január 1. napjától. Módosította a 2/2012. (I.25.) önkormányzati rendelet 5. §-a, hatályos 2012. február 1. napjától. Módosította a 4/2012. (III.20.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos 2012. április 1. napjától.