Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2017.(XI.30.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

Hatályos: 2024. 03. 21

Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2017.(XI.30.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

2024.03.21.

Tengelic község önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a)-h) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. §-ában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi. CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Hivatala, a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatala Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály valamint a Tolna Megyei Kormányhivatal Állami Főépítésze véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet célja, értelmező rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja Tengelic község sajátos településképének társadalmi bevonás és konszenzus által történő védelme és alakítása:

a) a helyi építészeti örökség egyedi védelem (a továbbiakban: helyi védelem) meghatározásával, a védetté nyilvánítás, a védelem megszüntetés szabályozásával;

b) településképi szempontból meghatározó területek meghatározásával;

c) településképi követelmények meghatározásával;

d) településkép-érvényesítési eszközök szabályozásával,

e) településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer alkalmazásával.

(2) A helyi védelem célja, a település településképe és történelme szempontjából meghatározó építészeti örökség kiemelkedő értékű elemeinek védelme, a jellegzetes karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása.

(3) A helyi védelem alatt álló építészeti örökség a nemzeti közös kulturális kincs része, ezért fenntartása, védelmével összhangban lévő használata és bemutatása közérdek.

(4) A helyi védett építészeti örökség elemei nem veszélyeztethetők, azokat nem lehet megrongálni, megsemmisíteni.

(5) A településképi szempontból meghatározó területek megállapításának célja egyrészt, hogy a település karakterét meghatározó építmények, jellemző lakóházak, illetve egyéb funkciójú épületek díszes homlokzatai fennmaradjanak. Továbbá célja, hogy a természeti, táji környezetben történő művi beavatkozások illeszkedjenek a környezetbe, annak látványát, értékeit erősítsék.

(6)1 A településkép védelmét szolgáló, településképi véleményezési, településkép bejelentési és településképi kötelezési eljárásokkal kapcsolatos önkormányzati hatáskört a polgármester gyakorolja.

2. § A rendelet alkalmazásában:

a) főépület: a terület alapfunkcióját jelentő, a telek rendeltetését, az építészeti megjelenést meghatározó, általában az utcaképet adó épület.

b) áttört jellegű kerítés: melynél a tömör felületek aránya a kerítés teljes felületének 50%-át nem haladja meg, és az egybefüggő tömör felületek külön-külön nem érik el a kerítés teljes hosszának 10%-át, valamint a kerítés lábazatának magassága nem haladja meg az 50 cm-t.

c) tömör jelleg: melynél a tömör felületek aránya a kerítés teljes felületének 50%-át meghaladja.

II. Fejezet

A HELYI VÉDELEM

2. A helyi védelem feladata, általános szabályai, önkormányzati kötelezettségek

3. § (1) A helyi védelem feladata, hogy a védelmet igénylő építészeti örökségek meghatározása, dokumentálása, védetté nyilvánítása, nyilvántartása, megőrzése, megőriztetése és a lakossággal történő megismertetése megtörténjen.

(2) Feladata továbbá a helyi védelem alatt álló építészeti örökség károsodásának megelőzése, illetve a károsodás csökkentésének vagy megszüntetésének elősegítése.

(3) A helyi védelemben részesülő építmény tulajdonosa jókarbantartási kötelezettségének teljesítése a magasabb előírásában meghatározottakon túlmenően a védettséget megalapozó helyi érték sértetlen fennmaradásának és érvényesülésének biztosítására is kiterjed.

3. A helyi védelem alá helyezés és a védelem megszűnésének szabályai

4. § (1)2 A helyi védelem alá helyezést, illetve annak megszüntetését bárki - természetes, vagy jogi személy - írásban vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton kezdeményezheti, valamint erre az örökségvédelmi hatástanulmány értékleltára, a településrendezési eszköz megalapozó vizsgálatának az épített környezetre vonatkozó vizsgálata is javaslatot tehet.

(2) A helyi védelem alá helyezés iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a védendő épület, épületrész pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),

b) a védendő épületre, épületrészre vonatkozó szakszerű, rövid indokolást,

c) fotódokumentációt,

d) helyszínrajzot,

e) a védendő épület, épületrész rendeltetését és használatának módját.

(3) A helyi védelem megszüntetése iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a védett épület, épületrész pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),

b) a védettség megszüntetésének rövid, szakszerű indokolását, fotódokumentációját.

(4) A helyi védelem alá helyezéssel vagy annak megszüntetésével kapcsolatos döntés előkészítéséről a települési főépítész gondoskodik.

(5) A helyi védelem alá helyezést, illetve annak megszüntetését a képviselő-testület e rendeletben állapítja meg.

(6) Helyi védelem alatt álló építmény nem bontható el.

5. § (1) A helyi védelem alá helyezés, illetve megszüntetés szakmai előkészítője a települési főépítész. Feladata a kérelmek befogadása, a kérelem tárgyával kapcsolatos szakmai véleményének írásban történő meghozatala, és a kérelem, valamint a szakmai véleményének előterjesztése a képviselő-testületi ülésen.

(2)3 A helyi védelem alá helyezésben, illetve a megszüntetésében érdekeltek: a kérelmező, az érintett ingatlan tulajdonosa, haszonélvezője. Az érdekelteket írásban vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton kell értesíteni a képviselő-testületi döntésről.

(3) A helyi védelem alá helyezés, illetve a megszüntetés tényéről a lakosságot is tájékoztatni kell a település honlapján, a közterületen elhelyezett hirdető felületen és helyi lapban.

(4) Helyi védelem alatt álló ingatlan országos műemléki védelem alá kerül, úgy a védettség tényét megállapító jogszabály hatályba lépését követően a települési főépítész kezdeményezi a helyi védelem törlését.

(5) A polgármester gondoskodik a helyi építészeti örökség nyilvántartásának vezetéséről. A nyilvántartás legalább az alábbi adatokat kell tartalmazza:

a) a védendő épület, épületrész pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),

b) a védendő épületre, épületrészre vonatkozó szakszerű, rövid indokolást,

c) fotódokumentációt,

d) helyszínrajzot,

e) a védendő épület, épületrész rendeltetését és használatának módját

4. A területi védelem meghatározása

6. § Tengelic község területén nincs helyi területi védelem alá tartozó ingatlan.

5. Az egyedi védelem meghatározása

7. § (1) A helyi egyedi védelem alá tartozó ingatlanok pontos címét, helyrajzi számát, a védett építmény rendeltetését meghatározó jegyzéket jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A helyi egyedi védelem alá tartozó ingatlanok fényképét, leírását, korrekciós javaslatát a függelékbe csatolt Értékleltár tartalmazza.

6. Az egyedi védelemhez kapcsolódó tulajdonosi kötelezettségek

8. § (1) A védett értékek jó karbantartása, állapotuk megóvása a tulajdonos kötelessége.

(2) A védett értékek megfelelő fenntartását és megőrzését – egyebek között – a rendeltetésnek megfelelő használattal kell biztosítani.

III. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK

9. § (1) Településképi szempontból meghatározó területek:

a) falu központi része;

b) a régészeti lelőhely területe;

c) műemlék, műemléki környezet;

d) a helyi védettségű egyedi érték területe;

e) országos ökológiai hálózat ökológiai folyosó területe;

f) Natura2000 terület;

g) Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet;

h) helyi természeti terület;

i) a tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő terület,

(2) A településképi szempontból meghatározó területek térképi lehatárolását a 2. melléklet a)–c) pontja tartalmazza.

(3) Az (1) bekezdés b) – i) pontja településkép védelme szempontjából kiemelt területek.

IV. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK

7. Építmények anyaghasználatára vonatkozó általános építészeti követelmények a teljes közigazgatási területre

10. § (1)4 A település közigazgatási területén állandó használatra szánt lakókocsi és egyéb bódé jellegű építmény nem helyezhető el.

(2) Az építményeken az adott környezettel nem harmonizáló homlokzati és tetőfedési anyagok, színezés nem alkalmazható.

(3) Lakóterület és településközpont építési övezetekben nem alkalmazható:

a) főépületként gerenda- és konténerház,

b) közterületről látható részen alu lemez, hullámpala, műanyag hullámlemez, hagyományostól eltérő színű (pl. kék, zöld) tetőfedés

c) a homlokzaton hullámlemez burkolat,

d) díszítő elemként csempe vagy hasított kőburkolat az ablakok körül,

e) korábbi építészeti stílus, más éghajlati tájra jellemző, funkció nélküli díszítőelem (pl. kő kinézetű párkány, előtető, erkély, konzol…)

(4) Belterületen, közterületről látható kerítés nem lehet nagytáblás fém- vagy műanyag hullámlemez, illetve nád borítású.

8. A településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó területi és egyedi építészeti követelmények

11. § (1) A 9. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott faluközpont területére, mint településképi szempontból meghatározó területre vonatkozó területi építészeti követelmények az alábbiak:

a) az elbontott építmények telkeit megfelelő tereprendezéssel, elkerítéssel kell a település arculatához illeszkedő módon kialakítani, fenntartani.

b) épületet úgy kell elhelyezni, hogy az a beépítés módjában, mértékében, rendeltetésében, a használat módjában, és a terepalakítás, a csapadékvíz-elvezetés és a növénytelepítés vonatkozásában környezete adottságaihoz illeszkedjen.

c) az épületmélységek megválasztásával meg kell előzni azt, hogy magas tetős épületek esetén az épületet önmagában tekintve és az utcakép vonatkozásában is aránytalanul magas, nagy tetőidomok jöjjenek létre.

d) az utcai kerítést az épület építészeti karakteréhez, anyaghasználatához, megjelenéséhez, városképi sajátosságaihoz illeszkedően kell kialakítani.

e) a kerítések megengedett magassága legfeljebb 1,7 méter. A környezethez igazodóan, kialakult utcaképet figyelembevéve választandó a tömör vagy az áttört jelleg.

(2) A 9. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott faluközpont területére, mint településképi szempontból meghatározó területre vonatkozó egyedi építészeti követelmények az alábbiak:

a) az ingatlan fő funkcióját képviselő épületet jellemzően 35°- 45° hajlású magastetővel kell kialakítani;

b) az ingatlan fő funkcióját betöltő épület tetőidomát a szomszédos telken álló, utcaképileg egy látványt adó épületektől eltérő megjelenéssel nem megengedett kialakítani;

c) az épületek közterületről látható homlokzatainak és tűzfalainak egy homlokzaton belüli részleges felújítása vagy átfestése nem megengedett;

d) tető és előtető fedésére a 10. § (3) bekezdésében meghatározottakon kívül bitumenes zsindely, bitumenes lemez, cserepes lemez, fém hullámlemez nem alkalmazható;

e) meglévő épület homlokzatán nem építhető be a homlokzatra jellemzőtől eltérő színű, valamint eltérő arányú nyílászáró;

f) az épületgépészeti és egyéb berendezéseket, tartozékaikat, klímaberendezést építészeti eszközökkel takartan vagy közterületről nem látható módon, az épületek alárendelt homlokzatára lehet telepíteni;

g) síktáblás napelemet, napkollektort – ha van rá lehetőség - a közterületről nem látható módon lehet elhelyezni;

h) utcai homlokzaton erkély, loggia nem alakítható ki;

i) utcai kerítés anyaga lehet nyerstégla, festett vakolat, festett alumínium, kovácsoltvas, zártszelvény vagy fa.

9. A helyi védelemben részesülő értékekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények

12. § Az 1. mellékletben szereplő helyi védelemben részesülő értékekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények:

a) közmű szerelvények (villanyóra szekrény, gázmérő) valamint bármilyen, az épület eredeti megjelenését zavaró létesítmény, berendezés csak a közterületről nem látható épületrészen vagy takart kialakítással helyezhető el.

b) amennyiben a helyi védelem kiterjed az épület tömegére, az eredeti (hagyományos) tömegében, tetőformájában kell megtartani azt. A tervezett bővítés a régi épület formálásával, szerkezetével, anyaghasználatával összhangban legyen.

c) az eredeti homlokzati elemeket (nyílások, tagozatok, díszek) meg kell őrizni.

d) belső korszerűsítés és átalakítás – hacsak védelem nem terjed ki az épületbelső, vagy valamely belső részlet hangsúlyozott megtartására – illetve bővítés engedélyezett.

e) helyi építészeti karaktert hordozó épület homlokzatai, vagy egyéb épületrészei esetleges stílusbeli, arány- vagy ritmushibája felújítás során korrigáltatható, ha annak eredményeként egységes építészeti kialakítás jön létre.

f) helyi építészeti karaktert hordozó épületek, épületrészek eredeti külső megjelenését:

fa) egészének és részleteinek külső geometriai formáit, azok rész- és befoglaló méreteit,

fb) eredeti anyaghatását egészében és részleteiben,

fc) ha ismert, eredeti színhatását, ha nem ismert, a feltételezhetően hasonló színhatását,

fd) eredeti épülettartozékait és felszereléseit az értékvizsgálattól függően az e rendeletben foglaltak figyelembe vételével kell megőrizni, illetve helyreállítani.

10. Felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére vonatkozó egyedi előírások

13. § (1) A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére alkalmas területeket a 3. melléklet ábrázolja.

(2) Átjátszó állomás elhelyezése a 3. mellékletben meghatározott területeken kívül eső területeken kizárólag meglévő adótorony vagy egyéb építmény igénybevételével, illetve kilátó létesítésével valósítható meg.

(3) Új antenna csak a településképi szempontok érvényesítésével és a környezethez illeszkedően helyezhető el. Az illeszkedést főépítészi véleménnyel kell igazolni.

(4) Antenna templomtoronyra nem helyezhető el.

(5) Új antennát 300 m-es körzetben már meglevő antenna tartószerkezet előfordulása esetén, azzal közös tartószerkezetre lehet csak elhelyezni.

14. § (1) Belterületen, újonnan kialakuló közterületen az elektronikus hírközlési hálózatokat földalatti elhelyezéssel kell építeni.

(2) A már beépített területen, ahol a hálózatok földalatti elhelyezéssel üzemelnek új vezetékes hírközlési hálózatokat, meglevő rekonstrukcióját földalatti elhelyezéssel kell építeni.

(3) A már beépített területeken, ahol a meglevő gyenge és erősáramú hálózatok föld feletti vezetésűek, új elektronikus hírközlési hálózatokat a meglevő oszlopsorra, illetve közös tartóoszlopra kell fektetni. Közös oszlopsorra való telepítés bármilyen akadályoztatása esetén az építendő hálózatot földalatti elhelyezéssel lehet csak kivitelezni.

(4) Külterületen új elektronikus hírközlési hálózatokat területgazdálkodási okokból a villamosenergia elosztási, a közvilágítási és egyéb hírközlési szabadvezetékekkel közös, egyoldali oszlopsorra kell fektetni.

15. § A fényszennyezés elkerülése érdekében szükséges az alábbi szempontok figyelembe vétele a közvilágítás és külső világító testek elhelyezése, korszerűsítése esetében:

a) el kell kerülni a hideg fehér fényű világítást, amely 500 nanométernél rövidebb hullámhosszúságú fényt tartalmaz;

b) a világítótestek ernyőzése olyan legyen, hogy a fényt oda irányítsa, ahol arra szükség van;

c) az utcákat amennyire csak lehet egyenletesen, és amennyire csak lehet alacsony intenzitással világítsuk meg;

d) igazítsák a kültéri világítást a tényleges használat idejéhez.

11. Az egyes sajátos építmények, műtárgyak elhelyezése

A szennyvízátemelők, vízmű kutak növényzettel történő eltakarása szükséges.

12. A reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények

16. § (1) A településkép védelme szempontjából kiemelt területeken lévő közterületen és magánterületen reklámhordozó és reklám – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - nem helyezhető el.

(2) Az (1) bekezdés alól évente 12 naptári hét időszakra a település szempontjából jelentős eseményről való tájékoztatás érdekében el lehet térni.

(3) A település teljes közigazgatási területén építmény homlokzatán, építési telek kerítésén, kerítéskapuján és támfalán kizárólag az ingatlan rendeltetési egységeiben folytatott kereskedelmi-, szolgáltató-, illetve vendéglátó tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó saját vállalkozást népszerűsítő berendezés (cég- és címtábla, cégér és ilyen célú reklám) létesíthető, a településképre vonatkozó előírások betartásával.

(4) A saját vállalkozást népszerűsítő berendezések tartó-, illetve hordozó szerkezeteit, felületeit úgy kell kialakítani, hogy azok méretei, arányai és alkalmazott anyagai illeszkedjenek az érintett épület (építmény) építészeti megoldásaihoz, illetve a településképi környezethez. Mérete legfeljebb 0,8 m2 nagyságú lehet. Vállalkozásonként legfeljebb 1 darab helyezhető el.

(5) Reklámot, reklámhordozó berendezést közterületeken és köztulajdonban álló ingatlanokon az ott elhelyezett alább felsorolt utcabútorokon lehet elhelyezni:

a) utasváró,

b) kioszk,

c) közművelődési célú hirdetőoszlop,

d) információs vagy más célú berendezés.

(6)5

(7)6

(8)7

(9) A reklámhordozók és reklámhordozót tartó berendezések szerkezeti alapszínének és típusonkénti formájának azonosnak kell lennie.

(10) A reklámhordozó és a reklámhordozó berendezés készülhet kétoldalas kialakítással és háttérvilágítással is ellátható, de villódzó fénytechnika vagy futófénnyel üzemelő technológia nem alkalmazható. LED-kijelző kizárólag villódzás mentes, futófény megjelenítése nélkül alkalmazható.

V. Fejezet

KÖTELEZŐ SZAKMAI KONZULTÁCIÓ

13. Rendelkezés a szakmai konzultációról

17. § (1) Kötelező a szakmai konzultáció az alábbi esetekben az építési tevékenység megkezdését megelőzően:

a) cégér, cégtábla,

b) az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 33/A. §-ban szabályozott egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetén.

(2)8 A szakmai konzultáció iránti kérelmet érdekelteket írásban vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton az önkormányzathoz kell benyújtani. A kérelemnek tartalmaznia kell az építtető vagy kérelmező nevét és címét, telefonos elérhetőségét, valamint a tervezett építési tevékenység helyét, az érintett telek helyrajzi számát, az építési tevékenység rövid leírását.

(3) Szakmai konzultáció lehetőségéről minden esetben a települési főépítész gondoskodik.

(4) A szakmai konzultáció időpontja a települési főépítésszel egyeztetve kerül kijelölésre.

VI. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁS

18. § (1) Településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni mindazon építmények építészeti-műszaki terveivel kapcsolatban, melyek építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési munkákra vonatkoznak.

(2) A polgármester a véleményét minden esetben a települési főépítész szakmai álláspontja alapján alakítja ki.

(3) A véleményezési anyagot a 4. mellékletben foglalt mintának megfelelő tartalommal kell benyújtani.

(4) Az eljárás során a településképi követelmények teljesülését kell vizsgálni.

VII. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁS

19. § (1) A bejelentési eljárással érintett építmények, reklámhordozók köre:

a) lakóterület és településközpont vegyes terület övezetén belül épület közterületről látható homlokzatán előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása;

b) lakóterület és településközpont vegyes terület övezetén belül meglévő épület utólagos hőszigetelése, a homlokzatfelület színezése, a homlokzat felületképzésének megváltoztatása, tetőhéjalás cseréje, kivéve a meglévő héjazat visszaépítése;

c) lakóterület és településközpont vegyes terület övezetén belül meglévő épület homlokzatán, tetőzetén nyílászáró méretének, anyagának, osztásának megváltoztatása, nyílászáró beépítése;

d) lakóterület és településközpont vegyes terület övezetén belül közterületről látható kerítés építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése;

e) faluközpont területén belül cégér, cégtábla elhelyezése;

f) meglévő, helyi védelem alatt álló épületen nyílászáró cseréje;

g) település területén reklámok és reklámhordozók reklám-berendezés elhelyezése.

h)9 meglévő építmények rendeltetésének részleges, vagy teljes megváltoztatása, illetve a rendeltetési egységek számának megváltoztatása.

(2)10 A településképi bejelentési eljárás az ügyfélnek a polgármesterhez benyújtott, papíralapú vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton történő bejelentésére indul. A bejelentést az 5. mellékletben foglalt mintának megfelelő tartalommal kell benyújtani.A bejelentési dokumentációt a megértéshez szükséges méretarányban, a főbb alaprajzi és magassági méretek feltüntetésével kell készíteni.

(3) A bejelentési dokumentációban a településképi követelményeknek való megfelelést igazolni kell.

(4) Több bejelentés köteles munka esetén a bejelentések összevonhatók.

20. § (1) A településképi bejelentési eljárás során a polgármester vizsgálja, hogy a bejelentési dokumentáció formai követelményei teljesülnek-e.

(2) A településképi bejelentési eljárás során a polgármester kikéri a települési főépítész szakmai véleményét.

(3) A településképi bejelentési eljárás során vizsgálni kell, hogy a bejelentés tárgya

a) megfelel-e a településképi rendeletben meghatározott követelményeknek;

b) megfelelően veszi-e figyelembe a kialakult beépítés adottságait, rendeltetésszerű használatának és fejlesztésének lehetőségeit;

c) alkalmazkodik-e a környezet léptékéhez, formanyelvéhez, tömegalakításához;

d) az anyaghasználat alkalmazkodik-e a környezet karakteréhez, funkciójához, a környezetben alkalmazott anyagokhoz, illetve látványukhoz;

e) a látvány színvilága illeszkedik-e a környezethez, azzal megfelelően harmonizál-e;

f) védett épületen vagy területen a beavatkozás nem ellentétes-e a védelem céljával, szolgálja-e a védelem látványban is jelentkező szempontjait;

g) a reklámhordozó elhelyezése megfelel-e a reklámok közzétételével kapcsolatos kormányrendeletben szereplő általános elhelyezési, és a településképi rendeletben szereplő különös településképi követelményeknek.

(4) A településképi bejelentéshez kötött tevékenység a településképi bejelentés tudomásul vételéről szóló határozat birtokában – az abban foglalt esetleges kikötések figyelembevételével – megkezdhető, ha ahhoz más hatósági engedély nem szükséges.

(5) A településképi bejelentési kötelezettség teljesítése, illetve tudomásul vétele polgárjogi igényt nem dönt el, és nem mentesít az egyéb jogszabályok által előírt hatósági engedélyek megszerzése alól.

(6) A településképi bejelentés tudomásulvételéről szóló határozat a közléstől számított egy évig érvényes.

VIII. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉS, TELEPÜLÉSKÉPI BÍRSÁG

21. § (1) Településképi kötelezettség megszegésének minősül

a) a szakmai konzultáción megfogalmazott településkép-védelmével kapcsolatos elvárások be nem tartása,

b) a településképi bejelentési eljárás lefolytatása nélkül,

c) a polgármester tiltása ellenére,

d) a bejelentési dokumentációban foglaltaktól eltérően, és

e) a településképi bejelentés tudomásul vételéről szóló határozatban foglaltaktól eltérően

végzett tevékenység.

(2) A településképi kötelezési eljárás kérelemre vagy hivatalból indul.

(3) Településképi kötelezettség megszegése esetén a polgármester az építtetővel, ha az nem ismert az ingatlan tulajdonosával szemben településképi kötelezési eljárást folytat le.

(4) Amennyiben a földrészlet és a felépítmény tulajdonosa nem azonos, a településképi kötelezési eljárást a felépítmény tulajdonosával szemben kell lefolytatni, kivéve, ha a felépítmény tulajdonosának személye nem állapítható meg.

(5) A polgármester a településképi kötelezési eljárást az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL törvény szabályai szerint folytatja le.

(6) A településképi kötelezésről a polgármester önkormányzati hatósági döntést hoz településképi kötelezettségről szóló határozat formájában.

(7)11 A településképi követelmények településképi kötelezésben megállapított határidőre történő nem teljesítése esetére az ingatlan tulajdonosával szemben 20.000 forinttól 1.000.000 forintig terjedő településkép-védelmi bírság szabható ki.

IX. Fejezet

ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁSI ÉS ÖSZTÖNZŐ RENDSZER

22. § (1) A védett érték tulajdonosának a szokásos karbantartási feladatokon túlmenően, a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, a tulajdonost terhelő munkálatok finanszírozásához az önkormányzat vissza nem terítendő támogatást adhat.

(2) A támogatás mértékét az önkormányzat évente a költségvetési rendeletében határozza meg. Az érintettek a támogatást pályázat útján nyerhetik el. A pályázat tartalmára vonatkozó részletes feltételeket a Képviselőtestület a pályázati kiírásban határozza meg.

(3) A beérkezett pályázatokat szakmai szempontból a települési főépítész előzetesen értékeli és javaslatot tesz a Képviselő-testületnek a támogatás odaítélésére. A nyertes pályázatokról a Képviselőtestület dönt.

(4) A támogatási szerződés megkötésére, módosítására, felmondására, a támogatás elszámolására, visszafizetésére és a támogatási összeg felhasználásának ellenőrzésére az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott forrás átadásáról és államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló önkormányzati rendelet szabályait kell alkalmazni.

(5) Nem adható önkormányzati támogatás, ha a védett értékkel összefüggésben engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően, illetve szabálytalanul végeztek építési munkákat. Ez esetben a támogatást vissza kell fizetni. E rendelkezés a szabálytalan beavatkozástól számított 5 évig érvényesíthető.

X. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

14. Hatálybalépés

23. § Ez a rendelet 2018. január 1-én lép hatályba.

15. Hatályon kívül helyező rendelkezések

24. § Hatályát veszti

a) Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének az épített örökség védelméről szóló 11/2010 (IV. 21.) önkormányzati rendelete

b) Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének a község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 2/2006. (II.16.) önkormányzati rendelet 6. § (6) bekezdése, 7. § (6) bekezdése, 17. §-a, 20. §-a, 22. §-a, 25. § (1) bekezdése.

1. melléklet12

A település helyi egyedi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke

1

Tengelic, Rákóczi F. u. 11.

Polgármesteri hivatal

288

2

Tengelic, Rákóczi F. u. 24.

lakóépület

180/1

3

Tengelic, Rákóczi F. u. 19.

istálló

281

4

Tengelic, Rákóczi F. u. 30.

lakóépület, istálló-pajta

183

5

Tengelic, Rákóczi F. u. 32.

lakóépület, istálló-pajta, nyári konyha, kerítés

184

6

Tengelic, Rákóczi F. u. 66.

lakóépület

214

7

Tengelic, Rákóczi F. u. 86.

melléképület

227

8

Tengelic, Rákóczi F. u. 8.

egészségház

171

9

Tengelic, Rákóczi F. u. 2.

vendéglő

167/2

10

Tengelic, Rákóczi F. u. 20-22.

evangélikus templom

179

11

Tengelic, Petőfi S. u. 5.

lelkészlak

489/1

12

Tengelic, Petőfi S. u. 5.

feszület

489/1

13

Tengelic, Petőfi S. u. 6.

református templom

293/1

14

Tengelic, Petőfi S. u. 3.

általános iskola, emlékmű

492

15

Tengelic, Petőfi S. u. 8.

lakóépület

294/1

16

Tengelic, Petőfi S. u. 9.

Faluház

487

17

Tengelic, Petőfi S. u. 39.

gazdasági épület

458

18

Tengelic, Petőfi S. u. 110

lakóépület

0248/3

19

Tengelic, Kossuth L. u. 1.

lakóépület

77

20

Tengelic, Kossuth L. u. 11.

kerítés

72.

21

Tengelic, Kossuth L. u. 13-15.

kerítés

71/2.

22

Tengelic, Kossuth L. u. 25.

lakóépület

64/2

23

Tengelic, Kossuth L. u. 19.

gyógyszertár

70

24

Tengelic, Temető

emlékmű

471

25

Tengelic, Temető

feszület

526

26

Tengelic, Júlia major

feszület

01382

27

Tengelic-Szőlőhegy, Ady Endre u. 2.

orvosi rendelő

845

28

Tengelic-Szőlőhegy, Széchenyi u. 17

lakóépület

715/2

29

Tengelic-Szőlőhegy, Ady Endre u. 12.

imaház

796/1

30

Tengelic-Szőlőhegy, József A.- Ady E. u. sarkán

szobor-emlékmű

869

31

Tengelic-Jánosmajor, Mátyás király u. 31.

lakóépület

1307

32

Tengelic-Jánosmajor, Mátyás király u. 26.

lakóépület

1336

33

Tengelic-Jánosmajor, Mátyás király u. 28.

lakóépület, istálló-pajta

1337

34

Tengelic-Jánosmajor, Mátyás király u. 19.

lakóépület

1382

35

Tengelic-Jánosmajor, Mátyás király u. 21.

lakóépület

1380

36

Tengelic-Jánosmajor, Mátyás király u. 27.

lakóépület

1377

37

Tengelic-Jánosmajor, Mátyás király u. 29.

lakóépület

1375

38

Tengelic-Jánosmajor, Mátyás király u. 35.

lakóépület

1372

39

Tengelic-Jánosmajor, Mátyás király u. 37.

lakóépület

1370/2

40

Tengelic-Jánosmajor, Mátyás király u. 45

lakóépület

1367

41

Tengelic, Kishídja 25.

lakóépület

0251/12

42

Tengelic, Kishídja 9.

kerítés

0251/5

43

Tengelic, Kishídja

harangláb

0252

44

Tengelic, Középhídvég

kápolna

0300/20

45

Tengelic, Középhídvég

istálló épület

0300/16

46

Tengelic, Közép Tengelic

kereszt

021/6

47

Tengelic, Közép Tengelic

istállók

023/4

48

Tengelic, Közép Tengelic

istálló

021/11

49

Tengelic, Közép Tengelic

Csapó-kastély

021/2

50

Tengelic, Felső Tengelic puszta

Benyovszky kápolna

054/3

51

Tengelic, Felső Tengelic puszta

szobor

054/2

2. melléklet

a. A településképi szempontból meghatározó területek jegyzéke és térképi bemutatása
b. Településkép védelme szempontjából kiemelt területek, tájvédelem
c. Településkép védelme szempontjából kiemelt területek, örökségvédelem
Műemlékek jegyzéke:

törzsszám

azonosító

cím

név

védelem

helyrajzi szám

9140

14705

Katalinpuszta

park

Műemlék [tartozék]

0370/9

9140

14706

Katalinpuszta

melléképületek

Műemlék [tartozék]

0370/9

9140

14707

Katalinpuszta

kápolna

Műemlék

0370/9

9141

14708

Alsóhídvég

park

Műemlék [tartozék]

0290/4, 0290/2, 0290/3

9141

14709

Alsóhídvég

melléképületek

Műemlék [tartozék]

0290/4

9142

14710

Középhídvég

park

Műemlék [tartozék]

0300/19

9142

14711

Középhídvég

tiszttartói ház

Műemlék [tartozék]

0300/19

9142

14712

Középhídvég

cselédházak

Műemlék [tartozék]

0300/16

9142

14713

Középhídvég

gazdasági épületek

Műemlék [tartozék]

0300/16

9142

14714

Középhídvég

kertilak

Műemlék [tartozék]

0300/16

9900

14715

Felsőtengelic

park

Műemlék [tartozék]

069

9900

14716

Felsőtengelic

melléképület

Műemlék [tartozék]

069

9900

19706

Felsőtengelic

Gindly-Benyovszky-kastély ex-lege műemléki környezete

Műemléki környezet

086/18, 086/12, 054/2

9141

22509

v. Jeszenszky kastély ex-lege műemléki környezete

Műemléki környezet

0291/14, 0291/15, 0291/16, 0291/17, 0291/18, 0291/19, 0291/2, 0291/20, 0291/21, 0301, 0287/33, 0302, 0292, 0293, 0294, 0295/2

4219

22511

Gindly-Benyovszky-kúria (szociális otthon) ex-lege műemléki környezete

Műemléki környezet

06, 0388/2, 0388/1, 0387, 0386/5, 0404/10, 0404/3, 0404/2, 0407, 0406

9140

22514

Schell-kastély ex-lege műemléki környezete

Műemléki környezet

0363, 0370/8, 0371, 0372, 0373, 0374, 0367, 0369, 0366

9142

22521

Bernrieder-kastély ex-lege műemléki környezete

Műemléki környezet

0300/20, 0300/6

4220

22523

R. k. kápolna (Szeplőtelen Fogantatás) ex-lege műemléki környezete

Műemléki környezet

033/3, 038, 045/2, 022, 032, 031, 023/1, 019/5, 019/3, 012

4219

8772

Alsótengelic

Gindly-Benyovszky-kúria (szociális otthon)

Műemlék

0405

4220

8776

Középtengelic

R. k. kápolna (Szeplőtelen Fogantatás)

Műemlék

021/3, 021/5, 021/6, 021/9, 021/10, 021/11, 021/12, 021/13, 021/14, 021/15, 021/2

9140

8774

Katalinpuszta

Schell-kastély

Műemlék

0370/9

9141

8771

Alsóhídvég

v. Jeszenszky kastély

Műemlék

0290/1, 0290/2, 0290/3, 0290/4

9142

8775

Középhídvég

Bernrieder-kastély

Műemlék

0300/19

9900

8773

Felsőtengelic

Gindly-Benyovszky-kastély (Kiss István szobrászművész emlékmúzeuma)

Műemlék

069

Régészeti lelőhelyek jegyzéke:

azonosító

megye

település

lelőhelyszám

név

védelem

HRSZ

23688

Tolna

Medina

17

Sár-dűlő

szakmai

021/7, 021/8, 021/9, 021/10

23058

Tolna

Tengelic

1

Középhídvég, Sziget

szakmai

0325, 0329, 0327

23307

Tolna

Tengelic

2

Sertésszállás

szakmai

0114/13, 0115/1

23308

Tolna

Tengelic

3

Kis Tengelic

szakmai

06, 043/2, 0110/24, 0110/22, 0110/6, 0109, 0110/7, 043/1, 042, 041

23310

Tolna

Tengelic

4

Alsóhidvég, Jánosmajori sziget

szakmai

0330, 0310, 0328

23311

Tolna

Tengelic

5

Felsőtengelic puszta

szakmai

086/10, 092/1

38854

Tolna

Tengelic

6

Török-domb

szakmai

0322, 0321, 0319

23312

Tolna

Tengelic

7

Felsőtengelic, Bogárzó-dűlő

szakmai

092/34, 092/35, 092/33

48173

Tolna

Tengelic

8

Középtengelic, Sziget

szakmai

045/2, 019/3, 045/1, 046, 012, 019/5

48174

Tolna

Tengelic

9

Kistengelic I.

szakmai

0110/22

48176

Tolna

Tengelic

11

Nyulas-tó II.

szakmai

0110/6

48177

Tolna

Tengelic

12

Simon-dűlő

szakmai

01400/5, 01400/3

49525

Tolna

Tengelic

13

Alsó-Hídvég

szakmai

0308

89027

Tolna

Tengelic

15

Alsótengelic

szakmai

06, 0400, 0395, 0390/2, 0390/1

89029

Tolna

Tengelic

16

Petőfi TSZ-től északra

szakmai

034/1, 0114/18, 0114/17, 06

89031

Tolna

Tengelic

17

Közép-Tengelic

szakmai

037/1, 037/3, 040, 041, 0110/3, 0110/21, 06

89033

Tolna

Tengelic

18

Felsőtengelic, Nyulas

szakmai

0101/28, 0101/27, 0101/26, 06, 092/17, 092/19, 092/24, 092/16

3. melléklet

A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére nem alkalmas területek térképi ábrázolása

4. melléklet

NYOMTATVÁNY
településképi véleményezési eljárás kérelmezéséhez

építtető vagy kérelmező neve:

építtető vagy kérelmező lakcíme: (szervezet esetén székhelye)

tervezett és véleményezésre kért építési tevékenység:

a tervezett építési tevékenység helye és a telek helyrajzi száma:

a tervezett építési tevékenység tárgya és rövid leírása:

felelős tervező neve:

tervezési jogosultság száma:

tervező értesítési címe, telefonszáma, email címe:

ÉTDR azonosító:

a tervezett építési tevékenységgel kapcsolatos előzmények:

amennyiben a tervezés szerzői jogot érinti, úgy a korábbi tervező neve:

(dátum) (aláírás)

5.

melléklet

NYOMTATVÁNY
településképi bejelentési eljáráshoz

bejelentő neve, telefonszáma:

bejelentő lakcíme: (szervezet esetén székhelye)

tervezett tevékenység:

a tervezett tevékenység helye és a telek helyrajzi száma:

a tevékenység elvégzésének tervezett időtartama:
tervezett kezdete és befejezése)

felelős tervező neve:

tervezési jogosultság száma:

tervező értesítési címe, telefonszáma, email címe:

a bejelentéssel kapcsolatos előzmények:

amennyiben a tervezés szerzői jogot érinti, úgy a korábbi tervező neve:

beadott dokumentációrészek megnevezése:
(a kérelem tárgyának megfelelően)

1. műszaki leírás, a telepítésről és az építészeti kialakításról
2. helyszínrajz a szomszédos építmények és a terepviszonyok feltüntetésével
3. alaprajz
4. homlokzat
5. utcaképi vázlat
6. színterv
7. látványterv
8. egyéb:

(dátum) (aláírás)
1

Az 1. § (6) bekezdését a Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XII. 2.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

Módosította a 4/2018.(III.29.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2018. április 15. napjától.

3

Módosította a 4/2018.(III.29.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2018. április 15. napjától.

4

A 10. § (1) bekezdése a Tengelic Község Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 16. § (6) bekezdését a Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.

6

A 16. § (7) bekezdését a Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.

7

A 16. § (8) bekezdését a Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.

8

Módosította a 4/2018.(III.29.) önkormányzati rendelet 3.§-a, hatályos 2018. április 15. napjától.

9

A 19. § (1) bekezdés h) pontját a Tengelic Község Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

10

Módosította a 4/2018.(III.29.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos 2018. április 15. napjától.

11

Módosította a 4/2018.(III.29.) önkormányzati rendelet 5.§-a, hatályos 2018. április 15. napjától.

12

Az 1. melléklet a Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.