Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2018.(II.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 05. 04

1/2018. (II.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről és a módosításáról szóló 8/2018.(VI.27.), 10/2018.(IX.13.), 13/2018.(XII.13.) és az 1/2019.(V.3.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetben


Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111.§. (3) bekezdésébe foglalt feladatkörében eljárva az Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2016.(IX.15.) önkormányzati rendelet 1. mellékletben meghatározott feladatkörében eljáró Pénzügyi Bizottság a Szociális Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el.


1. A rendelet hatálya


1.§.

A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.


2. A költségvetés bevételei és kiadásai


2.§.

(1)[1] A Képviselő-testület az Önkormányzat 2018. évi

 

   a) költségvetési bevételek előirányzatát                                          425 848 726 Ft-ban

   b) költségvetési kiadások előirányzatát                                           563 832 002 Ft-ban

   c) költségvetés egyenlegét: hiányát                                                 137 983 276 Ft-ban

   d) a költségvetési hiány belső finanszírozására

       szolgáló előző évek pénzmaradványát                                         137 983 276 Ft-ban

       ebből: működési célú pénzmaradványt                                          42 973 832 Ft-ban

                  felhalmozási célú pénzmaradványt                                     95 009 444 Ft-ban

 e) a költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló

       finanszírozási célú műveletek bevételeit                                               0 Ft-ban

       ezen belül: a működési célú műveletek bevételeit                                        0 Ft-ban

                          a felhalmozási célú műveletek bevételeit                                   0 Ft-ban

       finanszírozási célú műveletek kiadásait                                                  0 Ft-ban

       ezen belül: a működési célú műveletek kiadásait                                          0 Ft-ban

                          a felhalmozási célú műveletek kiadásait                                    0 Ft-ban

f) költségvetésének bevételi főösszegét                                              563 832 002 Ft-ban

g) költségvetésének kiadási főösszegét                                              563 832 002 Ft-ban

állapítja meg.


 (2)      Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1.2., 1.3., 1.4. mellékletek szerint állapítja meg.

(4)   A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.

 (5)  A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának, vállalkozási maradványának igénybevételét, rendeli el.

(6)   A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. A 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből /vagy/ az előző év(ek) költségvetési maradványának, vállalkozási maradványának igénybevételével történik.


3. A költségvetés részletezése


3.§.

A Képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1)   Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.

(2)   Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.    

(3)   Az Önkormányzat 2018. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet részletezi.     

(4)   Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.

(5)   Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.

(6)   Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7)   A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a 9.1., 9.2., 9.3. mellékletek szerint határozza meg.


4. Az általános és céltartalékkal kapcsolatos szabályok


4.§.


(1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi

a) általános működési tartalékát                             4 920 000 Ft-tal,

b) általános felhalmozási tartalékát                      61 143 463 Ft-tal,

c) céltartalékát                                                                       0 Ft-tal,

ca) felújítási céltartalékát                                                0 Ft-tal,

cb) beruházási céltartalékát                                             0 Ft-tal

 hagyja jóvá.


(2) A Képviselő-testület az 5 millió Ft-ot meg nem haladó mértékű működési, valamint felhalmozási célú tartalékkal való rendelkezés jogát a polgármesterre ruházza, aki a tartalékkal való rendelkezésről a legközelebbi képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.


(3)  Az önkormányzat év közben képződött nem tervezett, felhasználási célhoz nem kötött többletbevételével az általános tartalékot kell növelni.


5.  A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja


5.§.


(1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja az önkormányzat 2017. évi pénzmaradványa.


 (2) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a számlavezető bankkal a folyószámla hitelkeret megállapodásnak 10 millió Ft értékhatár alatti - a bankszámla-szerződésben rögzített 2017. évi kondíciókkal történő – aláírására.


(3) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet   pénzintézeti pénzlekötés útján kell hasznosítani. Az ezzel kapcsolatos pénzügyi műveletek lebonyolítására a képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, a képviselő-testület utólagos tájékoztatási kötelezettsége mellett.


6.  Költségvetési szervek pénzmaradványa


6.§.


 (1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.


(2) A képviselő-testület gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető pénzmaradvány felhasználását korlátozhatja. Gazdasági szükséghelyzetnek minősül különösen amikor az önkormányzat működése fizetésképtelenség miatt veszélybe kerül.


7.  A költségvetés végrehajtásának szabályai


7.§.

 (1)  Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2)   A költségvetési hiány csökkentése érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.


8.§.

(1)   A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 2 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.


(2) A Képviselő-testület a köztisztviselők cafetéria juttatásának éves bruttó összegét 1 790 444.-Ft összegben, a közalkalmazottak és a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó dolgozókat megillető cafetéria keret éves összegét   bruttó 4 221 300.-Ft összegben állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő közterheket is magába foglalja.


9.§.

(1)   Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(2)   A költségvetési szerv vezetője e rendelet 10. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(3)   Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(4) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(5) A költségvetési szerveknek a jóváhagyott éves költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratukban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével kell működniük és gazdálkodniuk, törekedve a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a gazdálkodási és számviteli szabályok maradéktalan betartására az ellenőrizhetőség szempontjainak biztosítása mellett.

(6) A költségvetésben jóváhagyott feladatok csak akkor valósíthatók meg, ha finanszírozásuk megoldható, a fedezet a forrás oldalon elkülönítetten rendelkezésre áll.

(7) Az önállóan működő és gazdálkodó valamint az önállóan működő költségvetési szervek gazdálkodásának pénzügyi bonyolítását a Polgármesteri Hivatal gazdálkodási ügyintézői végzik.

8. Az előirányzatok módosítása

10.§

 (1) A helyi önkormányzat a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja.


(2) A Polgármester előterjesztésére a Képviselő-testület a végrehajtott és bejelentett előirányzat-módosítások alapján költségvetési rendeletét szükség szerint módosítja figyelemmel a következőkre

- az első félévben a féléves beszámoló időpontját megelőzően,

- a 3/4 éves költségvetési tájékoztató készítését megelőzően szeptember 30-i állapotnak megfelelően;

- az éves beszámoló készítését megelőzően december 31-i állapotnak megfelelően.


(3) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a képviselő-testület dönt.

(4)  A Képviselő-testület  a bevételeinek és kiadásainak előirányzatai között az 5 000 ezer Ft-ot meg nem haladó mértékű előirányzat átcsoportosítás jogát a polgármesterre ruházza, aki az előirányzat átcsoportosításról a legközelebbi képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

(5)   A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(6)   Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(7)   A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.


9.  A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

11.§.

(1)   Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és tovább fejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.


10. Készpénzben történő kifizetések

12.§.


Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 85.§-ában kapott felhatalmazás alapján a Képviselő-testület a Polgármesteri Hivatalnál és a költségvetési szerveknél az alábbi esetekben igényelhető készpénz felvétele, illetve készpénzes kifizetés a házipénztárból:

  1. külső személyi juttatásokra: megbízási díj, hó közi kifizetések, képviselők tiszteletdíja, költségtérítés, önkormányzati díjak,
  2. közfoglalkoztatásban résztvevők bére,
  3. elszámolásra kiadott összegekre: közlekedési költségtérítésre, beszerzésre, reprezentációra, üzemanyag vásárlásra, postaköltségre,
  4. készlet és kis értékű tárgyi eszköz beszerzésre 300 e Ft-ig,
  5. belföldi és külföldi kiküldetési kiadásokra,
  6. kisösszegű szolgáltatási kiadásokra 150 e Ft-ig,
  7. társadalom- és szociálispolitikai juttatásokra, az ellátottak pénzbeli juttatásainak kifizetésére.

11. Záró rendelkezések

13.§.


(1)  Ez a rendelet a kihirdetését követő  napon lép hatályba, rendelkezéseit 2017. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.


    Tengelic 2018. február 13.


                   Gáncs István                                                           Tolnai Lászlóné

                   polgármester                                                                    jegyző



Kihirdetve: 2018. február 15.



                                                                 Tolnai Lászlóné

                                                                     jegyző

[1]

Módosította a 6/2019. (V.3.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2019. május 4. napjától.

Mellékletek