Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2023. 05. 02- 2023. 07. 31

Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról1

2023.05.02.

Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében és a 36. § (2) bekezdésében, 54.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének az Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 14/2016.(IX.15.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében meghatározott feladatkörében eljáró Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában lévő lakásra és nem lakás céljára szolgáló helyiségre.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában álló lakásokat és nem lakás céljára szolgáló helyiségeket bármilyen jogcímen használó személyekre és szervezetekre.

2. Értelmező rendelkezés

2. § A rendelet alkalmazása során a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Ltv.) 91/A. §-ban meghatározott fogalom-meghatározások az irányadóak.

3. Az önkormányzati lakások bérbeadásának jogcímei, feltételei

3. § (1) Az önkormányzati lakásokat

a) szolgálati jelleggel vagy

b) lakáspályázat elnyerésének jogcímén lehet bérbe adni.

(2) Szolgálati jelleggel önkormányzati lakás annak adható bérbe, aki az önkormányzattal, a polgármesteri hivatallal vagy az önkormányzat valamely intézményével köztisztviselői, közalkalmazotti vagy egyéb munkaviszonyban áll.

(3) Az önkormányzati lakás szolgálati jelleggel csak meghatározott időre, de legfeljebb a köztisztviselői vagy közalkalmazotti jogviszony, illetve a munkaviszony fennállásának időtartamára adható bérbe.

(4) A határozott időre szóló bérleti szerződést a bérbeadó meghosszabbíthatja a bérlő kérelmére, ha azt a bérlő a határozott idő lejárta előtt kéri, feltéve, hogy a bérlőnek nincs se lakbérhátraléka, se közüzemi tartozása.

(5) A polgármesteri hivatallal vagy az önkormányzat valamely intézményével szolgálati jogviszonyban álló házastársak, élettársak részére csak egy lakás adható bérbe.

(6) Az önkormányzati lakás bérlője abban az esetben, ha elhelyezését a bérleti szerződés tartama alatt saját erejéből meg tudja oldani, ennek tényéről haladéktalanul köteles írásban tájékoztatni a képviselő-testületet.

(7) A 3. § (2) bekezdésben rögzített foglalkoztatási jogviszony megszűnését követő 15 napon belül a bérlő köteles az önkormányzati lakást üres, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátani.

4. § (1) A képviselő-testület az átmenetileg üresen álló lakást, legfeljebb egy évre a használat megszűnése utáni elhelyezési kötelezettség nélkül a 3. § (2) bekezdésében meghatározott személyeken kívül más személy részére is bérbe adhatja – költségelven - lakáspályázat elnyerésének jogcímén.

(2) A (1) bekezdésben meghatározott esetben a szerződés megkötésekor a havi lakbér négyszeresének megfelelő óvadékot kell kikötni.

(3) A bérleti szerződés megszűnése esetén bérbeadó a bérlő által befizetett óvadékot lakbérhátralék, közüzemi díjtartozás, továbbá a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotának helyreállításához szükséges költségei megtérüléséhez használhatja fel.

(4) Az óvadékkal a bérleti szerződés megszűnésekor el kell számolni és a fel nem használt összeget a volt bérlőnek 8 munkanapon belül vissza kell adni.

5. § (1) A 4. § (1) bekezdésben meghatározott pályázatot a bérbeadó írja ki. A pályázati kiírást a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(2) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a lakás címét, alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát, közművesítettségét, műszaki állapotát,

b) a bérbeadási feltételeket,

c) a bérleti szerződés időtartamát és az egyéb lényeges szerződési feltételeket,

d) a pályázat benyújtásának helyét, idejét, módját, elbírálás határidejét,

e) a lakás bérleti díját.

(3) Több lakás egyidejű pályáztatása esetén egy pályázó több lakásra is pályázhat a megpályázott lakások sorrendjének megjelölésével. A pályázaton ezen sorrend figyelembevételével a pályázó egy lakás bérletét nyerheti el.

(4) A pályázatot írásban vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton kell benyújtani.

(5) A pályázatnak tartalmaznia kell:

a) a pályázó személyi adatait, lakcímét, lakáskörülményeit,

b) a pályázóval együtt költöző személyek személyi adatait, hozzátartozói minőség megjelölését,

c) a pályázó nyilatkozatát, hogy a kiírt pályázati feltételeket elfogadja.

(6) A pályázat elbírálásánál előnyt élvez az

a) akinek a tulajdonában álló lakása elemi csapás vagy más ok következtében megsemmisült vagy ideiglenesen lakhatatlanná vált és önmaga és családja elhelyezéséről nem tud más módon gondoskodni,

b) lakhatását átmeneti jelleggel nem tudja megoldani,

c) a lakást a községben letelepedési szándékkal kívánja bérbe venni.

(7) Az önkormányzati lakásba a bérlő – házastársán, élettársán, gyermekén, befogadott gyermeke gyermekén, szülőjén kívül – más személyt nem fogadhat be. Ha a bérlő a lakásba más személyt befogad, úgy a bérbeadó a bérleti szerződést jogosult felmondani.

(8) Az önkormányzati lakás bérbeadása iránti kérelmet, valamint a lakáspályázatot a képviselő-testülethez kell benyújtani. A bérlő kijelöléséről a képviselő-testület határoz.

(9) Az önkormányzati lakást elcserélni, albérletbe adni, a bérleti jogviszonyát folytatni, a lakásra bérlőtársi, társbérleti jogviszonyt létesíteni, a lakást nem lakás céljára hasznosítani nem lehet.

4. A felek jogai és kötelezettségei

6. § (1) A bérbeadó köteles az önkormányzati lakást a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt a szerződésben meghatározott feltételekkel és időpontban rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban leltár szerint a bérlő használatába adni. A bérlő az átvételt a leltár aláírásával ismeri el. A lakás átadásakor észlelet hibák, hiányosságok megszüntetéséről a bérbeadó köteles gondoskodni.

(2) A bérlő kötelessége az önkormányzati lakás rendeltetésszerű használata, állagának megóvása, a bérleti díj és a bérbeadó által továbbszámlázott rezsiköltségek rendszeres megfizetése, valamint a lakóingatlan kertjének és udvarának saját költségen történő karbantartása.

(3) Az önkormányzati lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával és felújításával, illetve pótlásával vagy cseréjével kapcsolatos munkák elvégzésére az Ltv. 13. § (1)-(2) bekezdésében foglaltak az irányadók.

(4) Amennyiben a bérlő az Ltv. 13. § (1)-(2) bekezdése szerinti - akár külön megállapodásban vállalt, akár a törvény szerint fennálló – kötelezettségének nem tesz eleget, ebben az esetben a bérlő a lakbéren felül köteles megfizetni a bérbeadónak a törvény szerinti helyette elvégzett vagy a megállapodásban átvállalt munkák számlával igazolt költségeit. A költségek megfizetése havonta történik, mely a havi lakbér 50%-át nem haladhatja meg. A bérleti szerződés bármilyen okból történő megszűnése esetén a még fennmaradó költséget a bérlő köteles egy összegben a szerződés megszűnésétől számított 15 napon belül a bérbeadó részére megfizetni.

7. § (1) A bérbeadó évente egyszer köteles ellenőrizni az önkormányzati lakás rendeltetésszerű használatát és a bérlőt terhelő kötelezettségek teljesítését. A helyszíni ellenőrzést a bérlő tűrni köteles.

(2) A bérbeadó az ellenőrzés időpontja előtt legalább 8 nappal az ellenőrzés tényéről, napjáról és várható időpontjáról tájékoztatja a bérlőt.

(3) A lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen az önkormányzati lakásban lakni. Amennyiben a bérlő e kötelezettségének nem tesz eleget – a két hónapot meghaladó indokolt távollét esetét kivéve -a lakásbérleti jogviszonyt a bérbeadó felmondhatja.

(4) A bérlő két hónapot meghaladó távolléte az alábbi esetekben indokolt:

a) iskolai tanulmányok folytatása,

b) gyógykezelés, egészségügyi ok,

c) munkahely megváltoztatása.

(5) A bérlő az a)-c) pontokban meghatározott okok miatti távollétét köteles írásban vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton a bérbeadó részére bejelenteni.

5. A lakásbérlet megszűnése

8. § (1) A lakásbérleti szerződés megszűnik, ha

a) felek a szerződést közös megegyezéssel megszüntetik,

b) az önkormányzati lakás megsemmisül,

c) az arra jogosult felmond,

d) a bérlő meghal,

e) a bérlőt Magyarország területéről kiutasították,

f) a bérlő lakásbérleti jogviszonyát a bíróság megszünteti,

g) a bérlő lakásbérleti jogviszonya hatósági határozat folytán megszűnik,

h) a törvény erejénél fogva.

(2) A bérbeadó a szerződést írásban vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton felmondhatja, ha

a) a bérlő a lakbért a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg,

b) a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségét nem teljesíti,

c) a bérlő vagy a vele együtt lakó személyek a bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak,

d) a bérlő vagy a vele együtt lakó személyek az önkormányzati lakást a közös használatra szolgáló helyiséget, valamint területét rongálják vagy a rendeltetésükkel ellentétesen használják,

e) a bérlő részére megfelelő és beköltözhető lakást, ajánl fel.

(3) A szerződés megszűnését követő 15 napon belül a bérlő köteles az önkormányzati lakást és a lakásberendezéseket rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak leltár alapján visszaadni.

6. A lakbér mértéke

9. § (1) A 3. § (1) bekezdésben meghatározott önkormányzati lakások vonatkozásában a fizetendő költségelven alapuló havi lakbér mértéke:

a) összkomfortos lakás esetén: 266-Ft/m2

b) komfortos lakás esetén: 182-Ft/m2

c) félkomfortos lakás esetén: 103-Ft/m2.

(2) A lakbér mértéke évente legfeljebb egy alkalommal módosítható, úgy hogy a módosításról a bérlőt legalább 60 nappal előbb értesíteni kell. Amennyiben a bérlő a módosított lakbérrel nem ért egyet, az Ltv. 6. § (2) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni.

(3) A lakbért az önkormányzati lakás teljes hasznos alapterületének figyelembevételével kell megállapítani.

(4) A lakbér mértékét módosítani kell, ha az önkormányzati lakás alapterületében vagy komfortfokozatában változás következik be.

10. § (1) A bérlő a lakbért a bérbeadó által kiállított számla ellenében a tárgyhó 15-ig köteles megfizetni.

(2) Ha a bérlő a befizetésre megállapított időpontig a lakbért nem fizeti meg a bérbeadó köteles a bérlőt – a következményekre figyelmeztetéssel – a teljesítésre felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak 8 napon belül nem tesz eleget a bérbeadó felmondással élhet.

7. A helyiségbérlet szabályai

11. § (1) A nem lakás céljára szolgáló helyiség (továbbiakban: helyiség) határozatlan vagy határozott időre adható bérbe.

(2) A helyiség határozatlan időre történő bérbeadásáról a képviselő-testület, a kettő évet meg nem haladó határozott időre történő bérbeadásáról a polgármester dönt.

12. § (1) Bérbeadó a helyiséget a használatra jogosító szerződésben meghatározott állapotban, felszereltséggel és időpontban leltár alapján adja át a bérlőnek.

(2) A bérlő a helyiséget csak a bérleti szerződésben meghatározott célra használhatja.

(3) A helyiségek bérleti díját az önkormányzat normatív határozatban állapítja meg.

(4) A határozott időre szóló bérleti szerződést a bérbeadó meghosszabbíthatja a bérlő írásbeli kérelmére, ha azt a bérlő a határozott idő lejárta előtt legalább 30 nappal előbb benyújtja.

(5) A bérlő a helyiséget a bérleti jogviszony megszűnésekor – eltérő megállapodás hiányában - az eredeti állapotban és felszereltséggel, leltár alapján köteles visszaadni.

8. Az önkormányzati lakások és helyiségek elidegenítésének szabályai

13. § (1) Önkormányzati szolgálati lakást elidegeníteni csak szolgálati jellegének megszüntetése után a (2) bekezdésben foglaltak szerint lehet.

(2) Az önkormányzati lakások és helyiségek elidegenítésére az önkormányzat vagyonrendeletében foglalt rendelkezések az irányadók.

9. Az adatvédelemre vonatkozó rendelkezések

14. § (1) A bérbeadó - jogszabály keretei között - jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása, megtagadása, a bérbeadói hozzájárulásról való döntés érdekében a tudomására jutottak.

(2) A bérlő és a vele jogszerűen együtt költöző személy vonatkozásában a személyes adatok kezelésére az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezései az irányadóak.

10. Záró rendelkezések

15. § Ez a rendelet 2023. május 1-jén lép hatályba.

16. §2

1

Az önkormányzati rendeletet a Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (VII. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. augusztus 1. napjával.

2

A 16. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.