Pincehely Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2004. (VII. 26.) önkormányzati rendelete

a helyi vásárok, élelmiszerpiacok és búcsúvásárok tartásáról

Hatályos: 2022. 07. 05

Pincehely Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2004. (VII. 26.) önkormányzati rendelete

a helyi vásárok, élelmiszerpiacok és búcsúvásárok tartásáról

2022.07.05.

Pincehely Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el::1

1. § A rendelet hatálya a vásárt, piacot rendezőkre, fenntartókra és a vásáron illetve a piacon értékesítő tevékenységet folytatókra terjed ki.

2. § (1)2 Pincehely Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) vásárt, piacot tart fenn illetve rendez. Vásárt és piacot tarthat fenn illetve rendezhet továbbá a külön jogszabályban és e rendeletben meghatározott feltételek szerint az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezet és gazdálkodó szervezetnek minősülő jogi személy, ha a jegyző nyilvántartásba vette.

(2)34 Az önkormányzati vásárok és búcsúvásárok helyszíne: a pincehelyi 274 hrsz-ú sportpálya. Az önkormányzati piac helyszíne: a Kinizsi tér.

(3)567 Az önkormányzati vásárok időpontjai: február, április, június, augusztus, október hónapok második vasárnapja.

(4) Az önkormányzati piac nyitva tartása: minden héten hétfőn, szerdán és pénteken 500 órától 1100 óráig.

(5) A pincehelyi búcsúvásár napja július első vasárnapja.

3. § (1)8 Az önkormányzati vásár állat- és kirakodóvásárból áll. A külön jogszabályban meghatározott korlátozások figyelembevételével az állatvásárba minden állat felhajtható, illetve minden árucikk árusítható. Az állat és a kirakodóvásár 6 órától 14 óráig tart.

(2) A vásárban és a piacon értékesítést végző szervezetek és személyek felelősek azért, hogy az általuk értékesített termék forgalomba-hozatalára vonatkozó előírásokat, közegészségügyi szabályokat, előírásokat, korlátozásokat megtartsák.

(3)9 Az önkormányzati vásárban és a piacon a (4) bekezdésben foglalt kivétellel csak az önkormányzat javára e rendelet 1. mellékletében meghatározott helypénz megfizetését követően lehet árusítani.

(4) Nem kell helypénzt fizetnie a hadigondozottnak és a hadiözvegynek, aki a saját termelésű mezőgazdasági terméket, vagy saját előállítású iparcikket árusítja. Nem kell továbbá helypénzt fizetni a búcsúvásáron árusítóknak és mutatványosoknak.

(5) A vásáron és piacon csak az árusíthat, aki az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezet, alapítvány, társadalmi szervezet, mezőgazdasági termelő, népművész, népi iparművész, iparművész, képzőművész, az üzlettel nem rendelkező kereskedő és az (6) bekezdés szerinti magánszemély.

(6) Az egyéni vállalkozónak illetve mezőgazdasági kistermelőnek nem minősülő - az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező - egyéb magánszemély a tulajdonát képező vagyontárgyakat a kirakodóvásáron és használtcikk piacon alkalomszerűen értékesítheti.

(7) A vállalkozói engedéllyel nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, tovább-eladás céljára beszerzett árut nem értékesítheti.

4. § (1) A helypénz befizetését igazoló bizonylatot az árusítást, szolgáltatást vagy mutatványos tevékenységet végző, az árusítás, szolgáltatás befejezéséig köteles a helyszínen magánál tartani, és a Polgármesteri Hivatal ellenőrzést végző képviselője részére felmutatni.

(2)10 A helypénzt az árusítás napját megelőzően készpénzátutalási megbízáson az Önkormányzat 11746029-15414519 számú számlájára, az árusítás napján pedig készpénzben, nyugta ellenében a Polgármesteri Hivatal képviselőjének lehet megfizetni.

(3)11 A helypénzt meg nem fizető kereskedőt, szolgáltatót, mutatványost a Polgármesteri Hivatal képviselője távozásra, a vásár, piac területének elhagyására szólítja fel. A helypénz megfizetését megtagadó árusító, szolgáltató, mutatványos személyazonosságának megállapítása céljából a Hivatal képviselője a rendőrség közreműködését kérheti.

(4) A kereskedő, szolgáltató, mutatványos a helypénz befizetésének igazolásán túl, a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőjének felhívására köteles azt is igazolni, hogy a jogszabályokban a tevékenységének végzésére előírt feltételekkel, engedélyekkel rendelkezik.

(5) A vásár, piac rendjét magatartásával megsértő eladót vagy vevőt a Polgármesteri Hivatal vagy a Rendőrség képviselője, rendreutasíthatja, illetve súlyosabb vagy ismételt esetben a vásár, piac területének elhagyására szólíthatja fel.

5. § (1) Az állatvásárra csak egészséges állat hajtható fel. Az állatvásárban illetve a felhajtás során minden résztvevő köteles betartani a hatályos állategészségügyi és állatvédelmi szabályokat. Az állatvásár ideje alatt hatósági állatorvos közreműködését az Önkormányzat biztosítja.

(2) Az országos kirakodó vásáron a helyfoglalás a Hivatal dolgozói által előzetesen kitűzött területekre érkezési sorrendben történhet.

(3) Az Önkormányzat a vásári- és piaci árusítók részére villanyáramot nem biztosít.

(4) Az árusítóhelyek tisztántartása érdekében a vásár-, piac- és búcsúvásár megkezdése előtt a hivatal munkatársai szemétlerakó helyet jelölnek ki.

(5) A helyhasználó köteles az árusítóhelyet a közegészségügyi előírásoknak megfelelően tisztántartani. Minden szemetet, állati és növényi hulladékot, a kijelölt szemétlerakó helyre kell szállítani.

(6) Elhullott állatot a tulajdonosa haladéktalanul köteles a vásár, vagy a piac területéről elszállítani illetve elszállítatni.

(8) A vásár, és a piactéren lévő építményeket / asztalok, kerítések stb. /, továbbá a fákat és a növényzetet megrongálni tilos.

(9) Nem eladásra szánt állatot, így különösen kutyát a vásár, és a a piactérre bevinni tilos.

(10) A vásáron és a piacon az 59/1999.(XI.26.) EüM rendeletben meghatározott közegészségügyi szabályokat minden résztvevő köteles megtartani.

6. § (1) Az árusítóknak az áruk árát jól láthatóan, felismerhetően (az árut és az árat beazonosíthatóan) fel kell tüntetni.

(2) A mérték után árusított termékek árusításához hitelesített mérőeszköz és súlyok használta kötelező.

(3) Szerencsejáték a vásáron és a piacon nem folytatható.

(4)12 Az árusításra kijelölt területekre csak árut szállító járművel szabad behajtani. Más jármű (mentő, rendőrségi autó, tűzoltóság, vagy feladatát teljesítő orvos kivételével) behajtása, vagy átmenő forgalma tilos. Üres járművek csak a megfelelő összegű helypénzt megfizetése után maradhatnak az árusítási területen, egyéb esetben az árú lerakása után a járműveknek az árusításra kijelölt területet el kell hagyniuk.

(5) A sátrakat és az árusításra felállított asztalokat, állványokat, a vásár, piac, búcsúvásár befejeztével el kell távolítani, az árusítóhelyeket tisztán kell hátrahagyni.

7. §13

8. § (1) E rendelet 2004. augusztus 1. napján lép hatályba.

(2) Az Önkormányzat polgármestere legkésőbb e rendelet hatályba lépésétől számított 15 napon belül köteles az Önkormányzat nevében a jegyzőnél az állat- és kirakodó vásár, valamint a búcsúvár vonatkozásában, mint fenntartó, rendező a nyilvántartásba-vételi eljárást megindítani.

(3) E rendelet hatálybalépése napján a Pincehely Nagyközségi Közös Tanács 3/1984.(V.25.) számú tanácsrendelete, valamint a módosításáról szóló 4/1995.(V.5.) sz. és a 14/1988(XII.8.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

9. §14 E rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban az Európai Közösségek jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

Herdics Béla Juhász Ervin
polgármester jegyző

1. melléklet

A Pincehely Nagyközségi Önkormányzat által fenntartott élelmiszerpiacon fizetendő helypénz mértéke
Az Önkormányzat által fenntartott élelmiszerpiacokon helypénzt nem kell fizetni.
A vásáron, búcsúvásáron a következő helypénzt kell megfizetni:

sátor

1 m2

50,- Ft

borjú-csikó

1 db

90,- Ft

tehén, ló

1 db

130,- Ft

malac, sertés

1 db

40,- Ft

szg.kocsi

1 db

100,- Ft

utánfutó

1 db

60,- Ft

lovaskocsi

1 db

110,- Ft

speniter

1 db

110,- Ft

teherautó

1 db

300,- Ft

teherautó pótkocsival

1 db

400,- Ft

Az árak az ÁFÁT tartalmazzák.
1

A bevezető a Pincehely Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdése a Pincehely Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A helyi vásárok, élelmiszerpiacok és a búcsúvásárok tartásáról szóló 8/2004.(VIII.2.) önkormányzati rendelet módosításról szóló 2/2015.(II.10.) önkormányzati rendelet 1.§-ával megállapított szöveg.

4

A 2. § (2) bekezdése a Pincehely Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A helyi vásárok, élelmiszerpiacok és búcsúvásárok tartásáról szóló 8/2004. (VIII.2.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 7/2015. (IV.22.) önkormányzati rendelet 1.§-a szerint módosított szöveg.

6

A helyi vásárok, élelmiszerpiacok és a búcsúvásárok tartásáról szóló 8/2004.(VIII.2.) önkormányzati rendelet módosításról szóló 2/2015.(II.10.) önkormányzati rendelet 1.§-ával megállapított szöveg.

7

A 2. § (3) bekezdése a Pincehely Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

A helyi vásárok, élelmiszerpiacok és a búcsúvásárok tartásáról szóló 8/2004.(VIII.2.) önkormányzati rendelet módosításról szóló 2/2015.(II.10.) önkormányzati rendelet 2.§-a szerint módosított szöveg.

9

A 3. § (3) bekezdése a Pincehely Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

10

A 4. § (2) bekezdése a Pincehely Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

11

A 4. § (3) bekezdése a Pincehely Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

12

A 6. § (4) bekezdése a Pincehely Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

13

A 7. §-t az önkormányzati rendeletekben meghatározott szabálysértési rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló 4/12. (III.29.) számú önkormányzati rendelet 1.§ c) bekezdése hatályon kívül helyezte.

14

A 9. §-t a 2006/123/EK irányelv és a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény módosítása miatt szükséges rendelet módosításokról szóló 12/2009. (IX.28.) Ör. rendelet 3. §-a iktatta be.