Madocsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009.(III.30.) önkormányzati rendelete

a közterület-használatról és a közterület-használati díj megállapításáról

Hatályos: 2014. 07. 01- 2023. 06. 30

Madocsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009.(III.30.) önkormányzati rendelete

a közterület-használatról és a közterület-használati díj megállapításáról1

2014.07.01.

Madocsa Község Önkormányzatának képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. §.(1) és 16. §.(1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Madocsa község illetékességi területén a közterület használóira terjed ki.

(2) E rendelet alkalmazásában:

a) közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, járdák), a pihenő és emlékhelyek kialakítása ( parkok, köztéri szobrok stb.), a közművek elhelyezése.

b) belterület: a település közigazgatási területének – jellemzően a település történetileg kialakult,elsősorban összefüggő, beépített, illetőleg beépítésre szánt területeket tartalmazó – kijelölt része:

c) közterület használói: magánszemélyek (állampolgárságra tekintet nélkül), jogi és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, őstermelők.

d) filmforgatási helyszín: a forgatás során a felvételi képmezőben szereplő színészek, egyéb közreműködők, díszletelemek, berendezési tárgyak, kellékek, járművek által elfoglalt terület

e) technikai kiszolgálás: a forgatási helyszín közvetlen környezetében felvonuló, a forgatás technikai megvalósulását elősegítő eszközök (különösen kamerák, világító és hangrögzítő berendezések), az azt kezelő stáb, műszaki személyzet, a forgatást közvetlenül kiszolgáló egyéb egységek és járművek által elfoglalt terület.

f) stáb parkolás: a d) és e) pontokba nem tartozó, a forgatás és a technikai kiszolgálás helyszínétől területileg elválasztható háttér-kiszolgáló egységek és járművek által elfoglalt terület.

(3) A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos döntés a polgármester hatáskörébe tartozik.

II. Fejezet

2. A közterület használat engedélyezése és díja

2. § (1) Közterületet elfoglalni, illetve rendeltetésétől eltérő módon használni csak engedély alapján lehet.

(2) A közterület használatára vonatkozó kérelmet a Polgármesteri Hivatal kereskedelmi igazgatással foglalkozó ügyintézőjéhez kell benyújtani. A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) az engedélyt kérő nevét, lakcímét/székhelyét/telephelyét,

b) vállalkozói igazolvány/cégbejegyzés számát,

c) a közterület-használat célját, időtartamát, a használni kívánt terület nagyságát, helyét,

d) a közterületen folytatni kívánt tevékenységet.

(3) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes nevét, lakcímét/székhelyét/telephelyét,

b) a közterület-használat helyét, célját, időtartamát ( esetleges feltételek meghatározását),

c) arra vonatkozó figyelmeztetést, hogy az engedély nem mentesít a tevékenység folytatásához szükséges hatósági engedélyek megszerzésének kötelezettsége alól,

d) az engedély határidejének lejártát követően az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

e) a közterület-használat mértékét, díját, fizetésének módját.

(4) A közterület használatáért díjat kell fizetni, amelyet az elfoglalt terület négyzetmétere után kell megfizetni. A közterület használat díjait e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(5) A közterület-használati díjat az önkormányzat költségvetési számlájára, közvetlenül a pénztárba vagy csekkbefizetési lapon, a közterület használatának megkezdésekor kell befizetni.

(6) Nem terheli közterület-használati díj fizetési kötelezettség:

a) választási kampány idején a bejegyzett politikai és társadalmi szervezetek helyi csoportjait,

b) jótékonysági tevékenységet végző természetes és jogi személyeket,

c) felvilágosító, egészségvédelmi, egészségügyi tevékenységet végző és információt nyújtó résztvevőket és

d) a saját terméket árusító helyi lakosokat.

(6) Nem adható közterület-használati engedély:

a) a gépjárművek várakozóhelyéül (parkoló) szolgáló közterületekre olyan célra, amely a parkolási lehetőséget korlátozza, csökkenti, akadályozza;

b) zöldfelületre, ha a tervezett használat az ott lévő növényállományt maradandóan károsítja, kivéve a területükön húzódó közművek javításához, létesítéséhez, fenntartásához nélkülözhetetlen munkálatokat;

c) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések, anyagok elhelyezésére;

d) zajos, bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására (kivéve engedélyezett tűzijáték);

e) az a) - d) pontban foglaltakon túl nem adható közterület-használati engedély a település központi részén (Paksi utca - Fő utca ) történő árusításra, kivéve a saját terméküket árusító helyi lakosoknak.

3. A közterület filmforgatású célú használata

2/A. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (továbbiakban: filmforgatás célú közterület használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) A közterület használat díjának megfizetése alól mentesül az ügyfél a közérdekű célokat szolgáló filmalkotás forgatása esetén. Közérdekű célokat szolgálnak az oktatási, a tudományos, kulturális és ismeretterjesztő filmalkotások.

(4) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a 10 nap időtartamot, amely indokolt esetben egyszer meghosszabbítható.

(5) a közterület-használat kizárólag munkanapokon történhet 7 és 22 óra között. Indokolt esetben a minimálisan szükségszerű időtartamra engedélyezhető éjszakai filmforgatás.

(6) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény után az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően 3 napon belül kell biztosítani.

(7) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Mktv. és a települési önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatához kapcsolódó részletes szabályokról szóló 205/2013.(VI.14.) Kormányrendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

III. Fejezet

4.

A közterület tisztántartására, és használatára vonatkozó egyéb szabályok

3. § (1) Az ingatlan tulajdonosai/használói kötelesek gondoskodni a használatukban lévő belterület előtt és mellett található közterület tisztántartásáról, az ott lévő fák, parkosított közterületek gondozásáról, locsolásáról, a járda tisztántartásáról, és sikosságmentesítéséről.

(2) Az (1) bekezdés szerint közterületnek kell tekinteni az ingatlan(belterület) előtt és mellett húzódó, az út burkolatszélességig terjedő területet.

(3) A közterület használói kötelesek minden közterületen lévő fát,virágtartó edényt, virágágyat, játszóteret, térelemet stb. a károsodást megóvni.

(4) Közterületen parkot, játszóteret, dísz kutat, szobrot, emléktárgyat, egyéb térelemet elhelyezni, illetve vásár, kiállítás, bemutató céljára közterületet igénybe venni csak engedéllyel szabad.

(5) A kijelölt területet a használat után az igénybevevő köteles eredeti állapotában helyreállítani, vagy ez nem lehetséges az okozott kárt megtéríteni.

4. § (1) Az ingatlan tulajdonosai/használói kötelesek az előttük lévő vízelvezető árkok tisztántartásáról, karbantartásáról gondoskodni. Tilos a csapadékvíz elvezetésére szolgáló árokba szennyezett vizet, törmeléket önteni, ezáltal a csapadékvíz szabad lefolyását megakadályozni.

(2) Közterületen építési, bontási felújításból származó törmeléket elhelyezni és tárolni csak engedéllyel lehet. Az engedélyt még az építkezés, bontás, felújítás megkezdése előtt meg kell kérni.

5. § (1) Az önkormányzat által létesített hirdetőtáblákon bárki hirdetményt, plakátot, (választási hirdetményt is) ingyenesen elhelyezhet. Ugyancsak ingyenesen helyezhető el hirdetmény buszvárókban azzal, hogy a már nem aktuális, okafogyottá vált, illetőleg választási kampány utáni hirdetményeket, az aki elhelyezte köteles azt eltávolítani.

(2) Hirdetményt (választási hirdetményt is) villanyoszlopon, telefon oszlopon, üzlet kirakatában, magántulajdonú ingatlan kerítésén elhelyezni csak a tulajdonos engedélyével szabad.

(3) Tilos hirdetményt, plakátot (választási hirdetményt) elhelyezni: élő fákon, elektromos szekrényen, köztéri szobrokon, utcanévjelző táblákon, közlekedési jelzőberendezéseken és táblákon.

(4) A szabálytalanul elhelyezett hirdetményt ( választási hirdetményt is), plakátot felszólítást követően, 24 óra elteltével el kell távolítani, vagy az elhelyező költségére eltávolíttatni.

5/A. § (1) Mozgóbolt útján történő értékesítés kizárólag munkanapokon 08.00 és 18.00 óra között, valamint szombati napokon 08.00 és 12.00 óra között végezhető.

(2) A mozgóbolti tevékenység során hangjelzés

a) szombaton 08.00 és 12.00 óra között,

b) munkanapokon 08.00-12.00 és 15.00-18.00 óra között alkalmazható.

(3) Tilos a hangjelzéssel járó mozgóbolti tevékenység a település területén az oktatási-nevelési intézmények, temető 150 m-es körzetében, illetve hivatalos állami, vallási ünnepeken.

IV. Fejezet

5. Szabálysértési rendelkezések

6. § . *

*Hatályon kívül helyezte a közterület-használatról és a közterület-használati díj megállapításáról szóló 3/2009.(III.30.) önkormányzati rendeletet módosító 11/2013.(IX.16.) önkormányzati rendelet.
Hatálytalan: 2013. szeptember 16.
V. Fejezet

6. Záró és hatályba léptető rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet 2009. április 2-án lép hatályba.

(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a közterületek védelméről és a közterület-használati díj megállapításáról szóló 9/2006.(VIII.21.) számú önkormányzati rendelet, valamint a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 4/2002.(IV.3.) számú rendelet 1. §. (3)-(4) bekezdései, a teljes II. fejezet (Az ingatlanok és közterületek tisztántartása), valamint az V. fejezet 20. §. (2) bekezdés g), h), i, j), m), o), p) pontjai.

(3) A 4/2002.(IV.3.) számú önkormányzati rendelet elnevezése az alábbiakra módosul: „A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról”.

(4) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Záradék:
A rendelet kihirdetve 2009. március 30-án
1

Az önkormányzati rendeletet a Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 23. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2023. július 1. napjával.