Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013.(IX.16..) önkormányzati rendelete

a közterület használatról és a közterület-használati díj megállapításáról szóló 3/2009.(III.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 09. 17- 2013. 10. 14

Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. §. (4),(5) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdése, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 2. pontjában, és 107. §-ában kapott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. §


A közterület használatról és a közterület-használati díj megállapításáról szóló 3/2009.(III.30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 1. §. (2) bekezdése az alábbi d), e) f) pontokkal egészül ki:


E rendelet alkalmazásában:

„d) filmforgatási helyszín: a forgatás során a felvételi képmezőben szereplő színészek, egyéb közreműködők, díszletelemek, berendezési tárgyak, kellékek, járművek által elfoglalt terület.

e) technikai kiszolgálás: a forgatási helyszín közvetlen környezetében felvonuló,  a forgatás technikai megvalósulását elősegítő eszközök (különösen kamerák, világító és hangrögzítő berendezések), az azt kezelő stáb, műszaki személyzet, a forgatást közvetlenül kiszolgáló egyéb egységek és járművek által elfoglalt terület.

f) stáb parkolás: a d) és e) pontokba nem tartozó, a forgatás és a technikai kiszolgálás helyszínétől területileg elválasztható háttér-kiszolgáló egységek és járművek által elfoglalt terület.”

2.§


A R. 2. §-a az alábbi (6) bekezdéssel egészül ki:


„(6) Nem adható közterület-használati engedély:


a) - a gépjárművek várakozóhelyéül (parkoló) szolgáló közterületekre olyan célra, amely a parkolási lehetőséget korlátozza, csökkenti, akadályozza;

- zöldfelületre, ha a tervezett használat az ott lévő növényállományt maradandóan károsítja, kivéve a területükön húzódó közművek javításához, létesítéséhez, fenntartásához nélkülözhetetlen munkálatokat;

- a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések, anyagok elhelyezésére;

- zajos, bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására (kivéve engedélyezett tűzijáték);

    






  1. §


A R. az alábbi 2/A.§-sal , és ezt megelőzően az alábbi alcímmel egészül ki:


„A közterület filmforgatású célú használata


2/A. §  (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (továbbiakban: filmforgatás célú közterület használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) A közterület használat díjának megfizetése alól mentesül az ügyfél a közérdekű célokat szolgáló filmalkotás forgatása esetén. Közérdekű célokat szolgálnak az oktatási, a tudományos, kulturális és ismeretterjesztő filmalkotások.

(4) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a 10 nap időtartamot, amely indokolt esetben egyszer meghosszabbítható.

(5) a közterület-használat kizárólag munkanapokon történhet 7 és 22 óra között. Indokolt esetben a minimálisan szükségszerű időtartamra engedélyezhető éjszakai filmforgatás.

(6) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény után az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően 3 napon belül kell biztosítani.

 (7) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Mktv. és a települési önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatához kapcsolódó részletes szabályokról szóló 205/2013.(VI.14.) Kormányrendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.”


4.§


 A R. 2. melléklete helyébe  e rendelet 1. melléklete lép

5. §


  1. Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a kihirdetését követő napon lép hatályba.
  2. A rendelet 2. §. (6) b) pontja 2013. október 15. napján lép hatályba.
  3. Hatályát veszti a R. 6. §-a.




Gelencsérné Tolnai Klára                   Nagyné dr. Szőke Klára

 polgármester                                     jegyző


Mellékletek