Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2008 (IV.11.) önkormányzati rendelete

A helyi környezet védelméről, a település tisztaságáról

Hatályos: 2022. 06. 01

Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2008 (IV.11.) önkormányzati rendelete

A helyi környezet védelméről, a település tisztaságáról

2022.06.01.

Bonyhád Város Önkormányzata az 1990.évi LXV.tv. 16. §(1) bekezdésében és az 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek biztosítják Bonyhád város közigazgatási területének tisztántartását és akadályoktól mentes használatát.

Általános rendelkezések

2. § A rendelet hatálya kiterjed Bonyhád város közigazgatási területén a jogi személyekre és a természetes személyekre, illetve azok társaságaira és a társasházakra.

3. § A köztisztaság megőrzésében mindenki köteles hathatósan közreműködni és a települési környezet (különösen közterületek) szennyeződését, fertőzését eredményező tevékenységektől, illetőleg magatartástól tartózkodni.

4. § Fogalom-meghatározások a rendelet szempontjából:

a.) köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok – ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra (üdülés, szórakozás, pihenés, vendéglátás stb. céljára) szolgáló más épületek és a hozzájuk tartozó területek -, valamint a közterületek tisztántartása;
b.) ingatlannal határos járda: az ingatlan előtti, melletti, mögötti járdaszakasz, illetőleg amennyiben az ingatlan mellett zöldsáv is található, az ingatlan határvonalától számított legfeljebb 10 méteren belül fekvő járdaszakasz;
c.) tisztántartási sáv: az ingatlan előtti, melletti, mögötti legfeljebb 10 méter széles területsáv, az azon fellelhető járdával, nyílt árokkal, áteresszel, zöldsávval, zöldterülettel, folyókával, víznyelővel. A tisztántartási sáv az útszegélyig, illetve az útburkolat széléig terjed, amennyiben az 10 méteren belül van. Tömbtelken fekvő úszótelkek esetében az épület falsíkjaitól mért 10 m széles területsávot kell figyelembe venni.
d.) tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek tisztítása, hómentesítése és síktalanítása, illetőleg pormentesítése, a rendelet hatálya alá eső élővízfolyások, átereszek, hidak, közterületi árkok, zöldsávok, zöldterületek esetében a rendszeres kaszálás, a hordalék és idegen anyagok eltávolítása, lombseprés, az összegyűjtött biohulladék hulladékgyűjtő edénybe, konténerbe vagy zsákba gyűjtése,
e.) síkosság elleni védekezés: a hó, az ónos eső, a jég eltávolítására, síkosságának csökkentésére, érdesítésére, valamint a jégcsapok eltávolítására megtett tevékenység;
f.) tisztántartásra kötelezett: az ingatlan, ingatlanrész tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője, másnak a használatában lévő ingatlanok (ingatlanrészek, helyiségek, üzlethelyiségek) esetében a bérlő, üzemeltető, illetőleg azt bármilyen más jogcímen használó;
g.) szolgáltató: a Bonyhád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által megbízott, köztisztasági szolgáltatást végző gazdasági társaság, vagy egyéni vállalkozó;
h.) közigazgatási terület: a város önkormányzatának működési területe, amely belterületből (beépített és beépítésre szánt terület) és külterületből (belterületen kívüli terület) áll.
i.) lakó-, illetőleg üdülőtelek: egy-egy lakó-, illetőleg üdülőépület egyedi elhelyezésére szolgáló építési telek;
j.) tömbtelek: több lakó-, illetőleg több üdülőépület és ezekkel kapcsolatos egyéb létesítmény együttes elhelyezésére szolgáló építési telek;
k.) úszótelek: tömbtelek területén belül az egyes létesítmények részére kialakított földrészlet.
l.) belváros: a Forberger utca – Vörösmarty tér – Bajcsy-Zsilinszky utca – Madách utca – Sándor utca – Perczel utca – Szabadság tér – Széchenyi tér – Gyár utca – Táncsics utca – Rákóczi utca által határolt terület.
Közterületek tisztántartása

5. § (1) Bonyhád város közigazgatási területén a köztisztasági szolgáltatás megszervezése Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének feladata.

(2) A közterületek tisztántartásával kapcsolatosan a Képviselő-testület dönt a szolgáltatóval kötött szerződésről, amely rendelkezik:

- a helyi közutak, terek, hidak, közparkok, csapadékvíz-főgyűjtők, valamint ezek rézsűinek és műtárgyainak tisztántartásáról,
- az önkormányzati tulajdonú zöldterületek és tömbtelkek tisztántartásáról, - a e rendelet 6. § (1) bekezdés c.) pontban foglalt kivétellel,
- az utcai hulladékgyűjtő tartályok felállításáról, fenntartásáról, rendszeres ürítéséről, fertőtlenítéséről – a 6§ ( 6 ) bekezdésében foglalt kivétellel,
- a helyi közutak és járdák tisztántartásáról – 6. § (1) bekezdés c.), (4) és (5) bekezdésben foglalt kivétellel,
- a közparkok fenntartásáról.
(3) A közparkok felsorolását az 1.sz. melléklet tartalmazza.
Ingatlantulajdonosok közterület tisztántartásával kapcsolatos feladatai

6. § (1) Az egyes ingatlanok és azok környezetének tisztántartásáról a 4. §. f./ pontjában meghatározott személyek kötelesek gondoskodni. Ezen belül köteles gondoskodni:

a.) a lakó- és emberi tartózkodásra szolgáló épületek közös használatú részének (lépcsőház, folyosó, pince, padlásrész, kapualj, szárító, udvar stb.) tisztaságáról, rendszeres takarításáról,
b.) A lakásban és az ingatlanon esetleg előforduló rovarok és rágcsálók irtásáról,
(Ezen tevékenységével nem veszélyeztetheti mások életét és egészségét.)
c.) A tisztántartási sáv tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.
(2) Két szomszédos épület közötti 20 m-nél nem szélesebb területsávnál a tisztántartási kötelezettség az arra kötelezettek között 50-50 %-os arányban oszlik meg.
Ahol az elhatárolás nem egyértelmű, ott a Városüzemeltetési és Vagyonkezelő Osztály állásfoglalása a mérvadó. Házfelügyelő alkalmazása esetén a használót terhelő kötelezettségek végrehajtása a házfelügyelő feladata.
(3) A közös tulajdonban álló ingatlanok körüli tisztántartási sáv tisztántartása a használók közös kötelezettsége, amit részleteiben megállapodásban ( házirendben, vagy SZMSZ-ben) rögzítenek.
(4) Intézmények, szórakozóhelyek, vendéglátóipari egységek, kereskedelmi üzlethelyiségek és más elárusító helyek (büfékocsi, trafik, utcai árusok, taxi állomás, stb.) körüli tisztántartási sáv tisztítása, mind nyitvatartási időben, mind azon túl a használó, illetve a létesítményt üzemeltető kötelessége, függetlenül attól, hogy a szemét az ő tevékenységük folytán keletkezett-e.
(5) A város területén található szórakozó-, vendéglátó-, kereskedelmi-, szolgáltató helyek (üzletek) bejárata közelében a tisztántartásra kötelezett köteles 1 db - a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési és Vagyonkezelő Osztályával egyeztetett típusú-, közhasználatú hulladékgyűjtő tartályt elhelyezni, majd ennek javításáról, pótlásáról, további rendszeres kiürítéséről és tisztántartásáról gondoskodni.
(6) Az ingatlan tisztántartási sávjában található szemetet össze kell gyűjteni és azt a tisztántartásra kötelezett tulajdonában lévő vagy általa bérelt hulladékgyűjtő edényzetbe kell elhelyezni. A járdán lévő szemetet az úttestre, a zöldfelületre, a víznyelőbe seperni tilos! Ha a tisztántartási sáv napközben többször beszennyeződik, a tisztántartást szükség szerint meg kell ismételni.
(7) Hatósági engedély alapján rakodás, illetve parkolás céljára közterületet kizárólagosan használó szerv a parkolás, illetve a rakodás céljára elfoglalt, valamint a tevékenység végzése által elszennyezett területrészt köteles tisztántartani.

7. § (1) Az építési területek tisztántartásáról, a munkaterület átadásától az üzembehelyezésig, műszaki átadás-átvételi eljárásig a vállalkozó – alvállalkozók bevonása esetén a fővállalkozó - , ennek hiányában lebonyolító köteles gondoskodni.

A felelős szervezet nevét és címét feltüntető táblát jól láthatóan kell elhelyezni a kötelezettség megállapíthatósága érdekében.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározottak kötelesek gondoskodni arról, hogy az építési területről kikerülő anyag a környezetet ne szennyezze. Az esetleges szennyeződés eltávolítása a szennyező, vagy ha személye nem megállapítható, az (1) bekezdésben meghatározottak kötelessége.
(3) Szóródó anyag (homok, kavics, salak, építési törmelék, kőpor stb.) közterületen védőfólia aláhelyezése nélkül nem kerülhet a talajra.
(4) A közút mellett fekvő ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni arról, hogy az ingatlanáról a közútra föld, iszap, kő vagy egyéb más anyag ne kerülhessen ki. Az esetleges szennyeződést az előidézője haladéktalanul köteles eltávolítani.
(5) A közterületen történő akadálytalan közlekedés érdekében az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlanáról a közterületre kihajló növények (fa, bokor, sövény, stb.) gondozását, gallyazását elvégezni.
(6) Közterületen építési, bontási és egyéb anyagot csak közterülethasználati engedély alapján, az abban előírt ideig és módon szabad tárolni.
(7) Építési, bontási, tatarozási munkákat úgy kell végezni, építési, bontási anyagot, valamint a kiásott földet úgy kell tárolni, hogy az a környezetet ne szennyezze.
(8) A belvárosban és a főútvonalak mellett építési és bontási anyagot csak konténerben lehet tárolni.
(9) A feltöltésre alkalmas építési törmeléket, földet, salakot, stb. kizárólag az erre a célra kijelölt helyen, ennek hiányában a hulladékártalmatlanító helyen lehet elhelyezni.
Anyagszállítással kapcsolatos kötelezettségek

8. § (1) Mindennemű anyag szállításánál ügyelni kell arra, hogy a környezet ne szennyeződjék, és a szállítási útvonalon a szállítmányból semmi ne hulljék ki. Könnyen kihulló anyag (pl. homok, murva, salak, papír, stb.) csak olyan járművön szállítható, amelynél a kihullás megakadályozása biztosított.

(2) Ha bármely szállítmány fel- vagy lerakásánál, szállításánál a köz- vagy magánterület beszennyeződik, a szennyeződés előidézője köteles azt a fel- vagy lerakás elvégzése után megtisztítani. Ha a szállító ismeretlen, az eltakarítást, illetve a szennyeződés megszüntetését az köteles elvégezni, akinek a részére, illetőleg akinek az érdekében a szállítás történt.

(3) Ha bármely szállítmány fel- vagy lerakásánál, szállításánál a közterület beszennyeződik, a szennyeződés előidézője köteles azt a munkák elvégzését követően megtisztítani.

Tüzelőanyag szállítása

9. § (1) Tüzelőanyag lerakásakor keletkezett közterület-szennyeződést a megrendelő köteles megszüntetni.

(2) A belvároson kívül tüzelőanyagot (szén, koksz, fa, brikett) úttesten, járdán tárolni csak a lerakást követő 24 órán belül szabad, a közlekedés akadályozása nélkül.

(3) A belvárosban tilos tüzelőanyagot szállítóeszközről járdára, illetve az úttestre lerakni. Ezen a területen a tüzelőanyagot a járműről közvetlenül – kosárral vagy más módon – kell berakni a tárolókba.

A hirdetéssel kapcsolatos kötelezettségek

10. § (1) Hirdetési tevékenység közterület-szennyezéssel nem járhat.

(2) Hirdetéseket csak engedélyezett hirdető berendezéseken (tábla, hirdetőoszlop, stb.) lehet elhelyezni.

Falragaszoknak, plakátoknak a ki nem jelölt helyen való felragasztásáért az e tevékenységet végző és a megrendelő egyetemlegesen felel.
(3) A közterületi villanyoszlopokra, kandeláberekre, kapcsolószekrényekre, telefonfülkékre, buszvárókra stb. elhelyezett plakátokat a közmű vagy épület üzemeltetőjének kell eltávolítania, amennyiben a (2) bekezdésben meghatározott személyek a kötelezettségüknek nem tesznek eleget, vagy a kilétük nem állapítható meg.
(4) Az épületeket a földszint ( 2 m ) magasságáig az épület tulajdonosai, használói kötelesek rendszeresen tisztántartani, falragaszt, ráfestést (falfirkát), stb. eltávolítani, amennyiben az eltávolításra köteles személyek a kötelezettségüknek nem tesznek eleget, vagy a kilétük nem állapítható meg.
(5) Az időszerűségüket vesztett hirdetmények eltávolításáról a hirdetés kihelyezője 15 napon belül köteles gondoskodni.

11. § (1) A város közforgalmú közúti tömegközlekedésével összefüggésében:

a.) a közterületen lévő üzemi területek, pályaudvarok, váróhelyiségek, várakozóhelyek, megállóhelyek tisztántartása a tömegközlekedési járművek üzembentartójának a feladata,
b.) a külterületen lévő váróhelyiségek, várakozóhelyek és megállóhelyek tisztántartása a közút kezelőjének a feladata.
Hóeltakarítás, síktalanítás

12§

(1) Síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyagokon (homok, salak, zúzalék) kívűl kloridtartalmú fagyáspont csökkentő szerek használata csak úgy alkalmazható, hogy a vegyszer egyszeri kijuttatásának maximális mértéke 40 g/m2-nél több ne legyen. Ezen anyagok tárolása csak környezetszennyezést kizáró módon valósítható meg.
(2) A síkosság elleni védekezés keverék (só, homok, stb.) alkalmazásával és csak úgy történhet, hogy egy-egy téli időszakban a kiszórt vegyszer teljes mennyisége az 1.200 g/m2-t ne haladja meg.
(3) A klorid tartalmú és környezetkímélő anyagok helyett síkosság elleni védekezésre más vegyszer, illetve anyag csak a Polgármesteri Hivatal engedélyével használható fel. A szóróanyag beszerzéséről a tisztántartásra kötelezettnek kell gondoskodni.
(4) Parkok területén, nyílt vízfolyások mentén, védett természeti értékek, műalkotások, műemlékek környezetében, díszburkolaton hidakon tilos klorid tartalmú vegyszerek használata.

13. § A közterületek burkolt felületeinek síktalanításáról, szükség szerint a hó eltakarításáról a 6. § (2) bekezdésében foglaltak kivételével az önkormányzat köteles gondoskodni.

14. § (1) A 8 m-nél szélesebb úttesten a járdáról letakarított havat az út szélén lehet elhelyezni – kiemelt szegély estében is – a folyóka szabadon hagyásával.

(2) A 8 m-nél keskenyebb utaknál a járda úttest felőli részén kell a havat összerakni úgy, hogy a gyalogosközlekedésre legalább 1 m széles szabad terület maradjon.

(3) Hórakást tilos kialakítani:

- tömegközlekedési járművek megállóhelyeinél úgy, hogy az gátolja a járművekről való le- és felszállást,
- közüzemi és közérdekű létesítményekre, illetve ezek köré (pl.: tolózár- és szennyvíztisztító akna, közkifolyó, gázelzárás, víznyelő akna, szeméttároló edény, közvilágítási lámpaoszlop, stb.)
- útkereszteződésben, úttorkolatban, kijelölt gyalogátkelőhelyeken,
- kapubejárat előtt, annak szélességében.

15. § A hóeltakarításra és síktalanításra kötelezett a reá háruló feladatokat úgy köteles elvégezni, hogy a szemétszállítást végző, helyi közszolgáltatási tevékenységet ellátó szolgáltató részére a szemétgyűjtő edény mozgatását lehetővé tegye, abban ne akadályozza.

Köztisztasággal összefüggő egyéb rendelkezések

16. § A köztisztasággal összefüggő tisztántartási kötelezettségek elmulasztása esetén, a kötelezettségeket az önkormányzat a tisztántartásra kötelezett költségére elvégeztetheti a teljesítésre illetőleg a nem teljesítés következményeire történő felhívást követően.

17. § (1) Nyilvános illemhelyek üzemeltetőjére az e rendelet 6. § (1)-(5) bekezdésében foglalt tisztántartási kötelezettségek vonatkoznak.

(2) Vásárok, sport- és egyéb rendezvények idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, valamint a rendezvény alatt és azt követően a terület tisztántartásáról.

(3) A (2) bekezdésben foglaltak esetén a szervezők kötelesek a várhatóan keletkező hulladék befogadására alkalmas, megfelelő mennyiségű hulladékgyűjtő edényzet elhelyezéséről és a hulladékgyűjtők ürítéséről gondoskodni.

(4) A (2) bekezdésben foglalt rendezvény szervezőjének tisztántartási és kártéritési kötelezettsége kiterjed a rendezvény következtében elszennyezett, vagy megrongált terület teljes egészére.

18. § (1) Közterületen és közkifolyókról tilos a folyóvízzel, vegyszerrel történő autómosás, vagy mosatás, trágyalé, fáradt olaj, valamint általában vegyszerek közterületre, közcsatornába, élővízfolyásba engedése.

(2) Eldugulást, rongálást vagy környezetszennyeződést okozó anyagot (törmeléket, iszapot, hulladékot, tűz vagy robbanásveszélyes anyagot, használt étolajat, stb.) közcsatorna víznyelő aknájába szórni, önteni vagy bevezetni tilos !

19. §

Közterületeken tiltott magatartási formák

(1) Tilos a közterület szennyezése emberi, illetve állati eredetű ürülékkel!
(2) Tilos közterületen emberi és/vagy állati eredetű trágyát tárolni, kezelni!
(3) Háziállatok által okozott szennyezés eltakarításáról közterületen az állattartó haladéktalanul köteles gondoskodni.
(4) A közterületet beszennyezni, ott bárminemű szemetet, vagy elhasznált tárgyat,
hulladékot, így különösen cigarettacsikket elszórni, eldobni nem szabad.
(5) A közterületeken elhelyezett berendezési és felszerelési tárgyakat, a fákat
és a növényzetet rongálni, beszennyezni tilos.
(6) Tilos a közterületen elhelyezett gyűjtőedényből szemetet kiönteni, kivenni,
abban turkálni (guberálni).
(7) Tilos a csapadékvizet a szennyvízcsatornába vezetni.
(8) Olajos magvakat (napraforgó, tökmag, stb) sport- és kulturális intézmény (művelő-
dési ház, szabadtéri mozi stb.) területén, annak 200 m-es körzetében közterüle-
ten a rendezvény kezdete előtt és a rendezvény időtartama alatt árusíta-
ni tilos. E tilalom nem vonatkozik a városi sporttelepek területére.
(9) Eldugulást, rongálást vagy környezetszennyezést okozó anyagot (szemetet, tör-
meléket, szennyvizet, tűz- és robbanásveszélyes anyagot stb.) közcsatornába,
árokba, víznyelő aknába önteni tilos.
(10) Belterületen kerti és egyéb hulladékot, szemetet égetni tilos.
(11) Tilos közterületen a zöldterületre gépjárművel behajtani, parkolni.
(12) Tilos közkifolyót nem háztartási vízszükséglet kielégítése céljára engedély, illetve hozzájárulás nélkül igénybe venni,
(13) Tilos építményeket, kerítéseket, élőfát bármilyen felirattal megrongálni,
(14) A közterületen és kirándulóhelyen elhelyezett felszerelési és berendezési tárgyakat tilos beszennyezni.
(15) Tilos ebet játszóterekre bevinni, vagy parkban, sétányon póráz nélkül sétáltatni.
(16) Nem szabad közterületen, valamint kapualjban és átjárókban szeszesitalt fogyasztani, kivéve a hivatalos, vagy engedélyezett rendezvények területén, a rendezvény idején történő fogyasztást, amennyiben a rendezvény területén szeszesital árusítása folyik, valamint a vendéglátó-ipari létesítmények által jogszerűen használt területen történő fogyasztást.

Az avar és kerti hulladékok ártalmatlanítása1

20. § (1) Az avart és kerti hulladékot elsősorban komposztként kell hasznosítani, illetve zöldhulladékként kell gondoskodni annak elszállíttatásáról.

(2) Amennyiben a hasznosítás, illetve a zöldhulladék szállítás nem oldható meg, akkor az avar és kerti hulladék égetése e rendeletben foglaltak szerint biztosított.

(3) Bonyhád Város belterületén az avar és kerti hulladékok égetését munkaszüneti napok kivételével, a nyári időszámítás ideje alatt 7 és 20 óra között, a téli időszámítás ideje alatt 8 és 16 óra között szabad végezni, szélcsendes időben, cselekvőképes, nagykorú személy felügyelete és a szomszédok értesítése mellett.

(4) A tűz nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén, vagy ha az égetést befejezték, azt azonnal el kell oltani. A tevékenység csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(5) Az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

(6) Az ipari eredetű hulladék, a kommunális és veszélyes (műanyag, gumi, vegyszer, festék, illetve ezek maradékai stb.) hulladék égetése nem megengedett.

(7) Az égetés szociális és egészségügyi intézmények, valamint gyermek, ifjúsági, kulturális és sportlétesítmények 100 méteres körzetében azok működési ideje alatt nem megengedett.

(8) Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (benzin, gázolaj, stb.) légszennyező vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.

(9) A jegyző az avar és kerti hulladék égetésére átmeneti időre tilalmat rendelhet el. A tilalom elrendeléséről, illetve annak feloldásáról szóló felhívást a jegyző, a helyben szokásos módon teszi közzé. A tilalom elrendelését indokolni szükséges.

(10) Külterületen az avar és kerti hulladék égetése csak a hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglalt módon lehetséges.

(11) Országos tűzgyújtási tilalom alatt a város közigazgatási területén az égetés nem megengedett.

(12) A szabadban a tüzet és a tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, és veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(13) Az égetés befejezése után az égetést végző a helyszínt és annak környezetét tűzvédelmi szempontból köteles átvizsgálni, és minden olyan körülményt megszüntetni, amely tüzet okozhat.

(14) Az erdei vágástéri hulladék, valamint egyéb erdőgazdasági fahulladék erdővédelmi célú, nyílt téri égetésére külön jogszabályban foglaltak az irányadók.

Köztisztasági rendelkezések betartásának ellenőrzése

21. § A közterületek, továbbá az építési felvonulási területek rendjét Bonyhád Város Önkormányzata Közterület-felügyelete jogosult és köteles folyamatosan figyelemmel kísérni, a szennyezővel és az engedélyben foglaltak megszegőivel szemben a jogszabályban meghatározott intézkedéseket megtenni.

Záró rendelkezések

23. § (1) E rendelet 2008. június 1. napján lép hatályba, egyidejűleg a 2/1996. (II.1.) számú rendelet hatályát veszti.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

1

Az „Az avar és kerti hulladékok ártalmatlanítása” alcímet (20. §) a Bonyhád Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2021. (IX. 2.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.