Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/1994. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről

Hatályos: 2023. 10. 11

Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/1994.(IX.30.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről

2023.10.11.

Vasvár Város Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi XCII. törvény és az 1994. évi XVII. törvénnyel módosított 1993. évi LXXVIII. törvény 54. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Vasvár Város Önkormányzatának tulajdonában lévő és általa bérbe adott lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre terjed ki, ha azokra a képviselő-testület elővásárlási jogot biztosít.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Ptk és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló mód. 1993. évi LXXVIII. törvény rendelkezései az irányadó.

2. § (1)1

(2) Bérlőkijelölési vagy ismételten gyakorolható bérlőkiválasztási joggal érintett lakásra biztosított elővásárlási jog csak azon szerv írásbeli hozzájárulásával érvényesíthető, amely a bérlőkijelölési, avagy az ismételten gyakorolható bérlőkiválasztási jogot megvásárolta.

(3)2

2. Lakások eladása, a lakások vételára

3. § (1) Ha a lakást a bentlakó jogosult vagy egyeneságbeli rokon vásárolja meg, a vételár a bérlő által a lakásra fordított és meg nem térített értéknövelő beruházások értékével csökkentett beköltözhető forgalmi érték 60 %-a.

(2) Ha a lakás beköltözhető, az csak nyilvánosan meghirdetett versenytárgyalás útján értékesíthető A kikiáltási ár azonos a lakás beköltözhető forgalmi értékével.

(3) Ha a lakás lakottan kerül értékesítésre, az csak nyilvánosan meghirdetett versenytárgyalás útján értékesíthető, a kikiáltási ár azonos a lakás beköltözhető forgalmi értékének 70 %-ával.

3. A lakás vételárának megfizetése, kedvezmények

4. § (1) Ha a lakást az elővásárlási jog jogosultja vásárolja meg, a vételárat egy összegben, vagy 25 évi részletfizetési kedvezménnyel fizetheti meg.

(2)3

(3) Ha az elővásárlási jog jogosultja az egyösszegű teljesítést vállalja, és a teljes vételárat a szerződéskötéssel egyidejűleg kifizeti, készpénzfizetés esetén a vételár vonatkozásában árengedményt kell megállapítani, melynek mértéke a fizetendő vételár 40 %-a.

(4) Ha az elővásárlási jog jogosultja a vételárat részletfizetéssel kívánja megfizetni, a szerződés megkötésekor a megállapított vételár 10 %-át egyösszegben kell kifizetni.

(5) Részletfizetés esetén kamatot kell fizetni, melynek mértéke évi 7 %. A fennmaradó – kamattal terhelt – vételárhátralékra a részleteket havi egyenlő mértékben kell megállapítani.

(6) Ha a bérlő a szerződésben foglalt fizetési feltételektől eltérően a szerződés megkötésétől számított 10 éven belül a teljes vételárhátralékát egyösszegben kifizeti, készpénzfizetés esetén kedvezmény illeti meg a vételárhátralékra. A kedvezmény összege: 5 éven belül: 40 %, 6-10 éven belül: 30 %.

(7) A 10 %-ot meghaladó, de a teljes vételárhátralékot el nem érő többletfizetés esetén a vevő a többletfizetés összege után számított kedvezményre jogosult, melynek mértéke a szerződés megkötésétől számított: 5 éven belül: 40 %, 6-10 éven belül: 30 %.

(8) Rendkívüli törlesztés esetén az engedménnyel csökkentett vételárhátralék – a vevő nyilatkozata alapján – a korábbival azonos futamidőre számítva csökkentett összegű, havi részletekben, vagy a vételárrészletek megtartása mellett a részletfizetési kedvezményre adott futamidő csökkentésével fizethető meg.

(9)4 Ha a vevő hat havi vételárrészletet nem fizet meg, a vételárhátralék azonnal, egy összegben esedékessé válik, amelyről a vevőt a Vasvári Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Terv Osztály köteles írásban értesíteni. A Vasvári Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Terv Osztály a vevő írásbeli kérelmére az egyösszegű befizetéstől a módosított fizetési feltételek előírása és a Ptk-ban meghatározott kamat érvényesítésével eltekinthet.

(10)5

(11) Nem jogosult a kedvezmények igénybevételére az, aki az adásvételi szerződésben vállalt bármely fizetési kötelezettségét megszegi.

4. A nem lakás céljára szolgáló helyiségek vételára

5. § (1) A nem lakás céljára szolgáló helyiségek vételára – ha azt az elővásárlási jog jogosultja vásárolja meg – azonos a helyisége beköltözhető forgalmi értékével.

(2)6

(3)7 A nem lakás céljára szolgáló helyiségeket eladásra a Képviselő-testület egyedileg jelöli ki. Az eladásra történő kijelöléssel egyidejűleg meg kell határozni az eladási ajánlati kötöttség időtartamát.

5. A vételár megfizetése

6. § (1)8 Ha a helyiséget az elővásárlási jog jogosultja vásárolja meg, a vételárat a szerződés megkötésével egyidejűleg egy összegben kell megfizetni vagy 80 %-át a szerződéskötéskor, a fennmaradó 20 %-át egy évi részletfizetéssel a Ptk. 6:47. § (2) bekezdése szerinti jegybanki alapkamattal növelt összegben egyenlítheti ki.

(2) Részletfizetés esetén az önkormányzat a tulajdonjogát fenntartja, amíg a vételárhátralék az esedékes kamattal együtt kifizetésre nem kerül.

6. A vételárhátralékkal vásárolt önkormányzati lakások jelzálog biztosításának elidegenítési és terhelési tilalma

7. § (1) A megvásárolt lakásra a vételárhátralék és járulékai erejéig jelzálogjogot, és ennek biztosítására Vasvár Város Önkormányzata javára elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba.

(2) Vételárhátralék esetén ezen önkormányzati rendelet alapján megvásárolt további megterheléséhez az önkormányzat a forgalmi érték legfeljebb 50 %-át meg nem haladó összegű jelzálog terheléséhez adhat hozzájárulást.

8. §9 Ha az elővásárlási jog jogosultja az általa kedvezménnyel megvásárolt lakás tulajdonjogát átruházza vagy elcseréli az elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt, ahhoz csak akkor adható meg a hozzájárulás, ha e rendeletben foglalt kedvezményt visszatéríti az önkormányzat javára, illetve a fennálló vételár hátralékot kedvezmény levonása nélkül teljes összegben megfizeti. Az elidegenítési és terhelési tilalmat törölni kell, ha a vevő vételárhátralékát kifizette. A Vasvári Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Terv Osztály írásos nyilatkozata alapján a törlésre vonatkozó nyilatkozatot a polgármester adja ki.

7. Az értékesítéssel kapcsolatos eljárási szabályok

9. § (1) Az elővásárlási jog gyakorlására vonatkozó előzetes nyilatkozatot az elővásárlási jog jogosultja a jegyzőhöz köteles írásban bejelenteni a rendelet mellékletében meghatározott határidőig.

(2) A jegyző megvizsgálja az elővásárlási jog fennállását és a felülvizsgálat eredményének megfelelően előterjesztést tesz a képviselő-testületnek az elővásárlási jog alapján elidegenítésre kerülő önkormányzati ingatlanokról, mely előterjesztést az ingatlanok kezelőjével együtt készíti el.

(3) Ha a jegyző azt állapítja meg, hogy a bejelentőnek sem vételi, sem elővásárlási joga nincs, erről az ügyfelet 30 napon belül értesíti.

(4) Az elidegenítési és terhelési tilalommal kapcsolatos nyilatkozatokat e rendelet alapján az értékesítést bonyolító igazolása szerint a jegyző adja meg.

8. Az értékesítés előkészítése, szerződéskötés

10. § (1)10 A képviselő-testület döntése alapján a kijelölt ingatlanok értékesítésével kapcsolatos feladatokat a jegyző látja el, mely feladat ellátása során közreműködik a társas-házasítás, értékbecslés elkészítésében, a szerződéskötésben, valamint a tulajdonjog változás és az elidegenítési és terhelési tilalom ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyeztetésében.

(2)11

(3) Az elővásárlási jog jogosultja az eladási ajánlat kézhezvételétől számított 90 napon belül köteles nyilatkozni az ajánlatot tevőnek, mely nyilatkozat alapján elővásárlási szándék esetén a szerződést további 90 napon belül kell megkötni.

(4)12

(5)13

9.14 Pályázat útján történő értékesítés

11. § (1)15 Ha a lakás vagy a helyiség üresen áll vagy az elővásárlási jog jogosultja lemondott jogának gyakorlásáról, a lakást és a helyiséget pályázat útján kell értékesíteni. Pályázat útján kell értékesíteni a lakást vagy helyiséget akkor is, ha a lakás lakott, de a bentlakónak elővásárlási joga nincs vagy hozzájárulását adta az értékesítéshez. A pályázat útján történő értékesítésre Vasvár város nemzeti vagyonáról szóló 11/2012. (V.7.) önkormányzati rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni

(2)16

(3)17

(4)18

10. Az elidegenítésből származó bevételek elszámolása és felhasználása

12. § (1)19 A Vasvári Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Terv Osztálya az értékesítésből befolyó vételárat elkülönített számlán köteles kezelni, melyet az önkormányzat a meglévő lakásállomány felújítására, karbantartására fordít.

(2)20

(3) A befolyt vételárral és kamatokkal szemben az alábbi költségek számolhatók el:

a) telekalakítással, földrészlet megosztásával,

b) társasházzá való átalakítással,

c) forgalmi érték megállapításával,

d) elidegenítés lebonyolításával,

e) számlakezeléssel ténylegesen felmerült, számlákkal igazolt költségek.

11. Átmeneti rendelkezések

13. § (1)21

(2)22

(3)23

(4)24 Elővásárlási jog alapján csak akkor köthető meg az adásvételi szerződés, ha a tárgybani lakásra, helyiségre semminemű köztartozás, üzemeltetési költség hátralék nem áll fenn.

12. Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

1. melléklet25

2. melléklet26

3. melléklet27

1

A 2. § (1) bekezdését a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 10. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

A 2. § (3) bekezdését a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 10. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 4. § (2) bekezdését a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 10. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 4. § (9) bekezdése a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 4. § (10) bekezdését a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 10. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

6

Az 5. § (2) bekezdését a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 10. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

7

Az 5. § (3) bekezdése a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

A 6. § (1) bekezdése a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

9

A 8. § a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

10

A 10. § (1) bekezdése a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg. A 10. § (1) bekezdése a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

11

A 10. § (2) bekezdése a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg. A 10. § (2) bekezdését a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 10. § (4) bekezdését a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 10. § (5) bekezdését a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 10. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

14

A 9. alcím címe a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

15

A 11. § (1) bekezdése a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg. A 11. § (1) bekezdése a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

16

A 11. § (2) bekezdése a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg. A 11. § (2) bekezdését a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 4. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

17

A 11. § (3) bekezdését a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 10. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

18

A 11. § (4) bekezdését a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 10. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

19

A 12. § (1) bekezdése a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg. A 12. § (1) bekezdése a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 10.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

20

A 12. § (2) bekezdését a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 10. § h) pontja hatályon kívül helyezte.

21

A 13. § (1) bekezdését a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 10. § i) pontja hatályon kívül helyezte.

22

A 13. § (2) bekezdését a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 10. § i) pontja hatályon kívül helyezte.

23

A 13. § (3) bekezdését a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 10. § i) pontja hatályon kívül helyezte.

24

A 13. § (4) bekezdése a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

25

Az 1. mellékletet a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 10. § j) pontja hatályon kívül helyezte.

26

A 2. mellékletet a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 10. § k) pontja hatályon kívül helyezte.

27

A 3. mellékletet a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 10.) önkormányzati rendelete 10. § l) pontja hatályon kívül helyezte.