Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 53/2012. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2024. 01. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 53/2012. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2024.01.01.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 40. § (1) és (3) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében, 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa a tisztességes és méltó temetéshez, valamint a végtisztesség megadásához való jogot, szabályozza a temetők működési rendjét, a temető használatának szabályait.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén lévő valamennyi lezárt és üzemelő köztemetőre és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységekre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemetők fenntartását, üzemeltetését, továbbá a temetkezési szolgáltatást végző személyekre, a temetkezési szolgáltatások igénybevevőire, illetőleg mindazokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik a köztemetőn belül bármilyen tevékenységet végeznek, vagy a köztemetőben tartózkodnak.

2/A. §2 E rendelet alkalmazásában

1. közeli hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontjában közeli hozzátartozóként meghatározott személyek.

2. újraértékesített sírhely: olyan sírhely, amelyet korábban már temetési helyként használtak, a megváltási ideje lejárt és újraváltására nem került sor, így az üzemeltető újraértékesítette a vonatkozó jogszabályi feltételeknek megfelelően.

II. Fejezet

A köztemetők fenntartása és üzemeltetése

3. § (1) A köztemetők fenntartása és üzemeltetése az önkormányzat feladata.

(2) A köztemetők fenntartási és üzemeltetési feladatainak ellátásáról Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) – kegyeleti közszolgáltatási szerződés megkötésével – 100 %-os tulajdonában álló gazdasági társasága, a Városgazdálkodási Kft., Zalaegerszeg, Gasparich M. u. 26. (továbbiakban: üzemeltető) útján gondoskodik.

Köztemetők

4. § (1) Működő köztemetők: az Új Köztemető, a Göcseji úti, az andráshidai, a besenyői, a botfai, a bazitai, az ebergényi, a pózvai, a ságodi, a szenterzsébethegyi és a vorhotai temetők.

(2)3 Lezárt köztemetők: a gébárti, a neszelei, az apátfai, a bekeházi, valamint a hadifogoly (olasz) és szovjet temető.

(3) A lezárt köztemetők közül a hadifogoly (olasz) és a szovjet temető hősi temető. A hősi temetőket az Önkormányzat kegyeleti parkként tartja fenn.

(4) A működő és a lezárt temetők közül a központi temetők körébe tartozik: az Új Köztemető, a Göcseji úti, továbbá a hadifogoly (olasz) és a szovjet temető.

(5)4 A peremkerületi temetők körébe tartozik: az andráshidai, a bazitai, a besenyői, a botfai, az ebergényi, a pózvai, a ságodi, a szenterzsébethegyi és a vorhotai temetők, továbbá a gébárti, a neszelei, az apátfai és a bekeházi temetők.

III. Fejezet

A temető használatának és a létesítmények igénybevételének szabályai

5. § A köztemetők használatának, létesítmények igénybevételének szabályait e rendelet 1. mellékletében található temetői rend tartalmazza.

IV. Fejezet

A temetési hely gazdálkodási szabályai

6. § (1) A temetési helyekért fizetendő díj mértékét e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2)5 A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) a megváltás napjával kezdődik úgy, hogy az egyes temetési helyekre vonatkozó használati idők a 2. mellékletben meghatározott időtartamnál nem lehetnek rövidebbek.

(2a)6 Temetés nélkül új sírhely feletti rendelkezési jogot megváltani - kizárólag - azzal a feltétellel lehet, hogy a jogosultnak az első temetéskor - a megváltástól a temetésig eltelt időszakra - a megváltási időből eltelt idővel azonos mértékű újraváltási díjtételnek megfelelő díjat kell fizetnie. Így a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő), a megváltástól a temetésig eltelt időtartammal meghosszabbodik.

(2b)7 A (2a) bekezdés alól kivételt képez a koporsó elhelyezésre alkalmas sírhelybe történő urnaelhelyezés, mivel ez esetben a használati idő nem hosszabbítható meg.

(2c) 8A sírhelybe történő további temetés(ek) esetén a megváltási időből - a (2a) bekezdés esetén az első temetéstől számított megváltási időből - eltelt idővel azonos mértékű - a 2. mellékletben meghatározott - újraváltási díjtételnek megfelelő díjat kell fizetni. Így a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) a megváltástól - a (2a) bekezdés esetén az első temetéstől - a további temetésig eltelt időtartammal meghosszabbodik.

(3)9 Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult a megváltási idő lejártát követő 1 éven belül az újraváltásról a síron elhelyezett figyelmeztető címke és a temetői hirdetőtáblán elhelyezett tájékoztatás ellenére nem gondoskodik, akkor az üzemeltető a nyilvántartó könyv szerinti lakcímre egyszeri ajánlott levelet küld. A postai küldemény megküldésétől számított 30 napos határidő eredménytelen leteltét követően az üzemeltető a temetési helyet más személy részére értékesítheti. Amennyiben a temetési hely értékesítése nem történt meg, úgy a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy a sírhely használati idejének lejártát követően is jogosult a sírhely újraváltásával a rendelkezési jog meghosszabbítására.

(4) A lezárt temetőkben temetkezési tevékenységet – az üzemeltető engedélyével történő urnaelhelyezés kivételével – nem lehet folytatni. Koporsós temetés a polgármester engedélyével lehetséges.

(5)10 A temetési hely - megváltási időnél rövidebb időtartamú – újraváltása esetén e rendelet 2. mellékletében meghatározott újraváltási díj a megváltási díj időarányosan csökkentett része.

Temetési hely

7. § Sírbolt csak az üzemeltető hozzájárulásával – a temetői rendben és külön jogszabályban meghatározottak alapján – létesíthető.

Díszsírhelyek

8. § (1) A díszsírhelyek a köztemetőkben kijelölt azon sírhelyek, amelyeket az elhunyt személy Zalaegerszeg város fejlődése érdekében végzett kimagasló tevékenységének elismeréséül Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármestere örök temetkezési hely céljára adományoz. A polgármester döntését megelőzően kikéri a közgyűlési bizottságok elnökeinek véleményét. Díszsírhely illeti meg a város elhunyt díszpolgárait és polgármestereit is.

(2) Díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.

(3) Díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(4) A díszsírhelyre a - sírnyitás és a rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett - az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetők.

(5) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában – az önkormányzat megbízására és költségére - az üzemeltető köteles gondoskodni.

Védett síremlékek

9. §

(1) A Közgyűlés a sírjel művészeti értéke miatt, illetve az elhunyt személy iránti tisztelet kifejezése érdekében sírjelet, temetési helyet védetté nyilváníthat. (továbbiakban együtt: védett síremlék)

(2) A védettség alá helyezést, illetve annak megszüntetését a Közgyűlés által erre a célra létrehozott munkacsoport írásban kezdeményezi.
(3) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:
- a védendő síremlék megnevezését,
- a temetési hely pontos megjelölését (temető, parcella, sor, szám)
- a védendő síremlék rövid leírását, dokumentálását (irodalom, fotók),
- a kezdeményezés indoklását.
(4) A védettség alá helyezési, illetve annak megszüntetésére irányuló eljárás megindításáról, majd a döntésről értesíteni kell
- a temető üzemeltetőjét
- a temetési hely felett rendelkezni jogosult személyt.
(5) A védelem alá helyezésről, illetve annak megszüntetéséről a Közgyűlés dönt. A védett síremlékek körét 5 évente felül kell vizsgálni.
(6) A védelem alá helyezést, illetve megszüntetésének tényét a temető nyilvántartó könyvébe és sírboltkönyvébe be kell jegyezni. A bejegyzésről az üzemeltető gondoskodik.
(7) A védett síremlék – a védettség tényét és okát, valamint a védettséggel összefüggő egyéb információt tartalmazó – táblával megjelölhető.
(8) A védettség megszűnése esetén a 10. § (2)-(3) bekezdésében megjelölt kedvezmények a továbbiakban nem illetik meg a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy(eke)t.
(9) Egyházi tulajdonban lévő temetők esetében a védett síremlékekről az Önkormányzat és az egyház között külön megállapodás rendelkezik, melyet a Közgyűlés által átruházott hatáskörben a polgármester köt meg.

10. § (1) A védett síremlékek esetében is a temetési hely felett rendelkezni jogosult határozza meg a temetési helyre helyezhető személyek körét, illetve jogosult a védett síremlék gondozására. A temetési hely felett rendelkezni jogosult személyében bekövetkezett változást 45 napon belül be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének.

(2) A védett síremlékek esetében a védetté nyilvánítástól kezdődően a temetési hely feletti rendelkezési jog – a temető fennállásáig – határozatlan idejűvé válik.

(3) Védett síremlékek esetében a temetési hellyel rendelkező személy mentesül a rendelet 6. § (1) bekezdésében megjelölt megváltási (újraváltási) díj megfizetése alól, a korábban megfizetett díj nem követelhető vissza.

(4) A temetési hely felett rendelkező személy a sírjelet – a temetési helyre a védetté nyilvánítást követően temetett személyek nevének, adatainak feltüntetése kivételével – csak a Közgyűlés hozzájárulásával változtathatja meg.

(5) A védett síremlék gondozásával, karbantartásával, állagmegóvásával, felújításával kapcsolatos feladatokat elsősorban a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy köteles elvégezni. A temetési hely felett rendelkezni jogosult személy hiányában a védett síremlék gondozása, karbantartása, állagmegóvása és az értékmegőrző megújítása érdekében kapcsolatos feladatokat a temető tulajdonosa látja el. 11

(5a)12 Kivételes esetben - a védett síremlék védettségének megőrzése érdekében - a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy kérelmére, a temető tulajdonosa által szükségesnek ítélt gondozási, karbantartási, állagmegóvási és értékmegőrző megújítási feladatokat a temető tulajdonosa is elvégezheti, melyhez szükséges a temetési hely felett rendelkezni jogosult hozzájárulása. Köztemetők esetében fenti feladatok elvégzésének engedélyezésére, a Közgyűlés által átruházott hatáskörben, a polgármester jogosult

(6) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése által védetté nyilvánított sírok jegyzékét e rendelet 4. melléklete tartalmazza.

V. Fejezet

Sírhely méretezése

11. § (1) A sírhelyek (sírgödrök) méretei:

- Felnőtt egyes sírhely hossza 2,1 m, szélessége 0,9 m mélysége 2 méter
- Felnőtt kettős sírhely hossza 2,1 m, szélessége 1,9 m, mélysége 2 m,
- Gyermek sírhely hossza 1,30 m, szélessége 0,6 m, mélysége 1,6 m,
- Urnasírhely hossza 0,8 m, szélessége: 0,6 m, mélysége 1,0 m.
Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 1,6 m mélyre kerüljön.
(2) Sírboltok méretei:
- Négyszemélyes 3,0 m hosszú, 2,5 m széles, 2,0 m mély
- Urnasírbolt 1,0 m hosszú, 1,0 m széles, 0,50 m mély
(3) Urnafülkék méretei:
- Szabványos 0,4 m méter magas, 0,4 m méter széles, 0,3 m mély
A temető fenntartója ettől eltérő urnafülkék létesítését is engedélyezheti.
(4) A sírhelyek egymástól való oldaltávolságának 0,6 m-nek, a gyermek sírhelyeknél pedig 0,3 m-nek kell lenni.
(5) A sírdombok magassága legfeljebb 0,5 m lehet.
(6) A sírásását kizárólag az üzemeltető végezheti.
(7) 13 Az újraértékesített sírhelyek esetében az üzemeltető a helyi adottságok függvényében a (4) bekezdésben meghatározott méretektől eltérhet.

A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek, valamint a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, sírgondozás és a temetőbe történő behajtás szabályai14

12. §15 A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket, valamint a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezésére, sírgondozásra és a temetőbe történő behajtásra vonatkozó előírásokat e rendelet 1. mellékletében található temetői rend tartalmazza.

VI. Fejezet

Temetőfenntartási hozzájárulási díja

13. § A köztemetőben – a temetkezési szolgáltatók kivételével – vállalkozásszerűen munkát végzők temetőfenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni, melynek mértékét e rendelet 3. melléklete tartalmazza. A temetőfenntartási hozzájárulás díja tartalmazza a síremlék felállítási engedélyezési díját is.

Létesítmények igénybevételi díja

14. § (1) Az Önkormányzatot a köztemetőkben lévő építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények használatáért igénybevételi díj illeti meg. A hozzájárulás megfizetésére kötelezettek körét, a hozzájárulás mértékét e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) Az üzemeltető a vállalkozóktól beszedett temetőfenntartási, valamint más temetkezési szolgáltatóktól – létesítmények igénybevételéért – beszedett díjat, továbbá az általa temetkezési tevékenység során használt létesítményekért fizetendő igénybevételi díjat a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben meghatározottak szerint köteles az Önkormányzat felé elszámolni.

Szolgáltatókra vonatkozó rendelkezések

15. § (1) Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók temetkezési szolgáltatást a temetői rend, valamint az üzemeltetővel kötött megállapodás alapján folytathatják.

(2)16 Az elhunyt hűtésével, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel kapcsolatos feladatok ellátására kötelező igénybe venni az üzemeltető szakszemélyzetét és berendezését (üzemeltető által biztosított szolgáltatás), melyek díját a 3. melléklet tartalmazza.

Záró rendelkezések

16. § (1) E rendelet 2013. január 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztemetőkről és temetkezés rendjéről szóló 51/2006. (XI.24.) önkormányzati rendelet, valamint az azt módosító 51/2007. (XI.30.) sz. önkormányzati rendelet, a 44/2008. (XI.28.) sz. önkormányzati rendelet, és a 46/2009. (XI.27.) sz. önkormányzati rendelet.

(3) A 3/2013. (II.08.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2013. február 09. napján lépnek hatályba.

(4) A 39/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2013. november 30. napján lépnek hatályba. A 39/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelet 1. §-a 2014. június 30. napján lép hatályba.

(5) A 47/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2014. január 1. napján lépnek hatályba.

(6) A 35/2014. (XII.23.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2014. december 24. napján lépnek hatályba.

(7) A 44/2015. (XII.22.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2015. december 23. napján lépnek hatályba.

(8) A 43/2016. (XII.19.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2017. január 1. napján lépnek hatályba.

(9) A 36/2017. (XII.18.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2018. január 1. napján lépnek hatályba.

(10) A 37/2018. (XII.14.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2019. január 1. napján lépnek hatályba.

(11) A 20/2019. (V.24.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2019. május 25. napján lépnek hatályba.

(12) A 41/2019. (XII.16.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2020. január 1. napján lépnek hatályba.

(13) A 44/2020. (XII.16.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2021. január 1. napján lépnek hatályba.

(14) A 44/2021. (X.19.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2021. október 20. napján lépnek hatályba.

(15) Az 54/2021. (XII.20.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2022. január 1. napján lépnek hatályba.

(16) A 38/2022. (X.20.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2023. január 1. napján lépnek hatályba.

1. melléklet az 53/2012. (XI.30.) sz. önkormányzati rendelethez17

TEMETŐI REND

A ma emberének is jogos igénye, hogy halott családtagjai, ősei, rokonai nyugalmát senki ne zavarja meg. Ehhez az is szükséges, hogy a temetők csendjét, nyugalmát és biztonságát a temetőbe látogatók és a különböző szolgáltatást végző szervezetek tiszteletben tartsák. Ennek érdekében az üzemeltető javaslatára Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az általa fenntartott temetők rendjét az alábbiak szerint hagyja jóvá.

1. A köztemetők általános rendje

1.1.18 A köztemetők üzemeltetéséről – közszolgálati szerződés útján – a Városgazdálkodási Kft. (8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 26.) gondoskodik.

1.1.1. Temetkezéssel kapcsolatos ügyfélszolgálati iroda címe: 8900 Zalaegerszeg, Rákóczi F. u. 10-22.

1.1.2. Telefoni elérhetőség: 92/313-575; Ügyeleti telefonszám 000-2400 óráig, folyamatosan hívható: 06-20/971-5788

1.1.3. Ügyfélfogadás ideje: hétfőtől-péntekig: 800-1200, 1300-1500

1.1.4. A halottak napján, illetve azt megelőző napokon az üzemeltető folyamatos ügyeletet biztosít a Göcseji és az Új köztemetőkben.

1.2.19 A köztemetők nyitva tartása:

1.2.1. Téli nyitva tartás (november 10-től március 31-ig) a hét minden napján 700-1800óráig

1.2.2. Nyári nyitva tartás (április 1-től november 9-ig) a hét minden napján 600-2000óráig

1.2.3. A köztemetőket a záróra előtt minden felszólítás nélkül a látogatónak el kell hagyni.

1.2.4. A hősi (olasz és szovjet) temetők nyitva tartása folyamatos.

1.3. A köztemetőkben mindenkinek a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást kötelező tanúsítani. A látogató a hangos és oda nem illő beszédtől, öltözéktől, valamint rádió, CD és egyéb hangsugárzó eszköz használatától köteles tartózkodni.

1.4.20 A köztemetőkbe - kivétel a Kiserdei úti Új Köztemetőbe- gépjárművel és motorkerékpárral behajtani, és azzal közlekedni – üzemeltető által kiállított behajtási engedély nélkül - TILOS.

1.4.1. Behajtási engedélyt - eseti, vagy meghatározott időszakra - az üzemeltető az alábbi esetekben adhat ki:

a) mozgássérült, egészségügyileg vagy koránál fogva jelentősen rászoruló temetőlátogatók részére,

b) temetési időszak alatt a temetésre érkező, mozgásában korlátozott hozzátartozót szállító gépjármű részére,

c) szakipari munkavégzésre, illetve temetkezési tevékenység ellátására, továbbá

d) a temetési szertartáshoz koszorú szállítás céljára.

1.4.2. A behajtás kizárólag az üzemeltető által engedélyezett temetői útvonal használatával, az üzemeltető által megadott időintervallumban és az általa engedélyezett módon történhet.

1.4.3. A Kiserdei úti Új köztemetőbe behajtani az üzemeltető által kijelölt temetői útvonalon lehetséges.

1.4.4. Temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka a temetőben nem végezhető.

1.4.5. A temetőbe történő behajtás és a behajtási engedély kiadása díjfizetési kötelezettséggel nem jár.

1.5. Köztemetőkben gyertyát, vagy mécsest gyújtó személy köteles a tűzveszély elkerülése érdekében a szükséges intézkedések megtételéről gondoskodni. Avar, elszáradt koszorú és virágmaradvány égetése tilos!

1.6. Köztemetőkben csak a sírok, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak – koszorúk, vázák, mécsesek, gyertyák, kisméretű díszek – helyezhetők el.

1.7. Köztemetőkben pad csak az üzemeltető hozzájárulásával a közlekedés és a szomszédos sír megközelítésének akadályozása nélkül helyezhető el. Sírokra és sírhelyek közé fás szárú és egy méternél magasabb növényeket tilos ültetni. Az engedély nélkül ültetett növényeket, valamint létesített padokat az üzemeltető felszólítására az elhelyező köteles eltávolítani, amennyiben a felszólítás ellenére az eltávolítás nem történik meg, úgy az üzemeltetőnek joga van azok eltávolítására.

1.8. A köztemetőkben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, síremlékeket, a köztemetőkben lévő épületeket, egyéb tárgyakat, fákat, cserjéket és növényzetet tilos beszennyezni, megrongálni vagy eltávolítani. A köztemetőben elhelyezett tárgyak eltulajdonításáért, síremlékek megrongálásáért az üzemeltető nem vonható felelősségre.

1.9.21 A köztemetőt látogató – sírgondozás céljára – a vizet ingyenesen használhatja. Szakipari munkavégzéshez az üzemeltető vizet nem biztosít.

1.10. A sírhely gondozása úgy végezhető, hogy más elhunyt hozzátartozójának, illetve más látogatónak kegyeleti érzéseit ne sértse, sírgondozásban ne akadályozza.

1.11. Tilos a sírhely környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

1.12. A sírhely tulajdonosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni, rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni.

1.13. Köztemetőkben az arra kijelölt hulladékgyűjtő helyen, hulladékgyűjtő konténerbe kizárólag a sírhely gondozása során keletkező hulladék helyezhető el. Tilos a hulladékot a sírhelyek között tárolni.

1.14. A hulladékgyűjtők ürítéséről az üzemeltető – közszolgáltató útján – köteles gondoskodni. A hulladékgyűjtő konténerek környékének tisztán tartása az üzemeltető feladata.

Működő köztemetőknél a hulladék elszállítása rendszeres és folyamatos. Lezárt temetők esetén a hulladék elszállítása egyedi igényként merül fel.

1.15. A köztemetők területéről síremléket, keresztet, fejfát – vagyonvédelmi okból – csak a köztemető üzemeltetőjével történt előzetes egyeztetést, bejelentést követően szabad a köztemetőből kivinni.

1.16. A köztemetők területén a hirdetőtáblák kivételével tilos vállalkozói reklám elhelyezése.

1.17. A köztemetők területén, 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. Az általa okozott károkért a felnőtt tartozik felelősséggel.

1.18. A köztemetők területére – vakvezető kutya kivételével – tilos kutyát bevinni.

1.19. A köztemetőkben talált dolgok tekintetében a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényt kell alkalmazni, melynek előírásairól a köztemetők gondnokai kötelesek tájékoztatni a talált tárgyat leadó személyt. Amennyiben az üzemeltető felé adják le a talált tárgyakat, illetve az üzemeltető találja meg, úgy azokat a jegyzőhöz kell beszolgáltatni. Ha a köztemetők gondnokai veszik át a talált tárgyat, úgy a törvény alapján átvételkor igazolást kell kiadni talált tárgyat átadó személy felé, valamint nyilatkoztatni kell a találót, hogy igényt tart-e a dolog tulajdonjogára.

1.20. A temetési helyek kialakítása (méretezése), valamint a sírhelyhasználati idők tekintetében a rendelet előírásait kell alkalmazni.

1.21.22 A köztemetőkben lévő zúzalékos utak, térburkolatok karbantartása, tisztán tartása és járhatóságának folyamatos biztosítása az üzemeltető feladata.

2. A vállalkozói szolgáltatás elvei

2.1. A köztemetőkben végzendő minden munkát – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését – a köztemető üzemeltetőjének be kell jelenteni. A síremlék felállítást az üzemeltetőnél kérelmezni kell. Csak az üzemeltető engedélyezését követően kezdhető meg a munka. A síremlék felállítási engedély díját az önkormányzati rendelet 3. mellékletének 2. pontja tartalmazza.

2.2. Az üzemeltető a síremlék felállítási munkákról nyilvántartást köteles vezetni, mely tartalmazza:

- az engedély nyilvántartási számát,
- a munka pontos helyét (temető, parcella, sor, sír számát)
- végzendő munka pontos leírását, ha felújítás nem helyszínen történik, a temetőből való kiszállításkor az üzemeltető hozzájárulását,
- munka megkezdésének és befejezésének napját,
- anyagszállítást végző gépkocsi típusát, forgalmi rendszámát,
- építtető nevét, lakcímét, kivitelező nevét, címét, telephelyét és iparengedélyének számát.

2.3. A temetési helyen történő építés, felújítás, bontás során feleslegessé váló anyagokat a munkát végző köteles elszállítani.

2.4. Vasárnap és ünnepnapon, illetve pihenőnapon a köztemetőkben – a temetkezési szolgáltatók és az üzemeltető kivételével – vállalkozók által munka nem végezhető.

2.5. Temetési helyek látogatását csak rendkívüli esetben – fakivágás, utak készítése, exhumálás – és csak a munkavégzés idejéig lehet korlátozni.

2.6. A szolgáltatás teljesítése során alkalmazni kell a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Kr.) 23. § (3)-(5) bekezdésében foglaltakat.

3. Temetkezési szolgáltatás

3.1. A köztemetőkben temetkezési szolgáltatást végezhet az üzemeltető, továbbá – a rendelet 19. §-ában foglaltak kivételével – az a vállalkozó is, aki jogszabály alapján e tevékenység végzésére jogosult.

3.2. Köztemetést csak az önkormányzat rendelhet el.

3.3. Köztemetőkben temetkezési szolgáltató csak az üzemeltetővel kötött írásos megállapodás aláírását követően végezhet temetkezési szolgáltatást.

3.4. A köztemetők mindenkori üzemeltetője a temetési szolgáltatás során együttműködik az egyéni és társas vállalkozókkal.

3.5. Az együttműködő szervezetek között – az egymásra utaltság következtében – fokozott együttműködésre van szükség. Elsődleges szempont a kegyeletet figyelembe vevő, magas színvonalú szolgáltatással párosult kulturált magatartás. Mindezek érdekében az üzemeltető temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

3.6. A temetkezési szolgáltató a tevékenység ellátása során köteles az eltemettetőnek a temetési szertartásra vonatkozó rendelkezését – az egyházi temetések esetén az egyházi szertartás rendjének megfelelően – tiszteletben tartani.

3.7. A szolgáltatás teljesítése során alkalmazni kell a Kr. 50. §-ában foglaltakat.

3.8. A temetkezési szolgáltató a temetés során csak olyan kelléket és cikkeket használhat fel, mely nem ütközik a törvénybe és olyan ravatalozást, illetve szertartást rendezhet, amely nem sérti a közízlést és a kegyeleti etikai normákat.

3.9. A vállalkozó csak az ügyfél általi meghatalmazás alapján járhat el a temetkezési szolgáltatás ügyében.

3.10. Az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltató a köztemetőkben keretes-fedlapos sírhelybe történő koporsós temetéskor minden esetben a fedlapot a temetést megelőző napon 9 óráig köteles – a temető gondnoka jelenlétében – a sírhelyről eltávolítani, elhelyezéséről, megőrzéséről gondoskodni. A keret eltávolításának – mely úgyszintén a szolgáltató kötelezettsége a temetőn kívüli elhelyezéssel együtt – szükségességét minden esetben a gondnok saját hatáskörben mérlegeli. A fedlap visszahelyezése a temetkezési szolgáltató kötelezettsége. A visszahelyezés időpontjának meghatározása – a szertartáskor, a visszahantolást követően, a koszorúk elhelyezését megelőzően, vagy a szertartás után, a koszorúk eltávolítását követően – a temetkezési szolgáltató feladata.

3.11. Az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók temetőn belüli szolgáltatások igénybevételéért az önkormányzati rendelet 3. mellékletében meghatározott díjat kötelesek megfizetni.

3.12. Az üzemeltető feladata összehangolni a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket.

3.13. A temetés felvétele az üzemeltető ügyfélszolgálati irodájában személyes megrendelés útján (a sírhely feletti rendelkezésre jogosult, vagy annak meghatalmazottja által) a megrendelő által bemutatott halottvizsgálati bizonyítvány anyakönyvezett példányának bemutatásával történhet. A fenti okmányok hiánytalan megléte és a megrendelt szolgáltatás egyösszegű (készpénzes, vagy bankkártyás) kifizetése esetén adható csak temetési időpont.

3.14. A halottvizsgálati bizonyítvány egy példányát – a köztemető tulajdonos megbízásából – az üzemeltetőnek kell megőriznie, ennek érdekében a szolgáltatónak a halottvizsgálati bizonyítvány másolatát az üzemeltetőnek át kell adnia.

3.15. A szakhatóság által kiadott sírnyitási engedélyt a temetés előtt egy nappal kell az üzemeltető részére bemutatni.

3.16. Nem mélyített sír esetén az üzemeltető nem engedélyezhet rátemetést.

3.17. Amennyiben a szolgáltató a temetéshez hanganyagot – zene, vers – biztosít, az üzemeltetőnek kötelessége meggyőződni, hogy a hangfelvétel a kegyeleti normáknak megfelelő. Ennek érdekében a szolgáltatónak írásban nyilatkoznia kell, illetve a temetés előtt fél órával a hanganyagot az üzemeltető részére ellenőrzés céljából át kell adnia.

3.18. A vállalkozók által készített és a köztemetőkben kiszállított koszorúkat, virágcsokrokat temetés előtt fél órával az adott temető gondnokának át kell adni. A vállalkozók kötelesek a koszorún külön feltüntetni írásban, hogy kinek a temetésére készítették. Ettől eltérő esetben az üzemeltető nem köteles azokat átvenni.

3.19. Hétfői napokon a központi temetőkben (Göcseji úti köztemető, Új köztemető) a temetkezési szolgáltatás szünetel.

4. Az üzemeltető kötelezettségei

4.1. A kegyeleti közszolgáltatási, illetve vállalkozási szerződés alapján a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 16. §-ában foglaltakon túl az üzemeltetőnek az alábbi kötelezettségei állnak fenn:

4.1.1. Meghatározza a temetési szolgáltatás, illetőleg a köztemetőkben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának folyamatát.

4.1.2. Naprakészen, a valóságnak megfelelően vezeti a nyilvántartó könyveket, azokban feltünteti a védett sírjeleket, védett temetési helyeket is, ideértve az oda történő további temetés lehetőségének feltüntetését is.

4.1.3. Gondoskodik az összegyűjtött és elszállított hulladék elhelyezéséről és kezeléséről a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelet előírásai szerint.

4.1.4. Összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket.

4.1.5. Biztosítja a szakszemélyzet közreműködését, valamint a szükséges berendezéseket az elhunyt hűtésével, temetőn belüli járművön történő szállításával, az urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírba helyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel kapcsolatos feladatok ellátásánál.

4.1.6. A Kr. 17. §-ában foglaltak szerint elkészíti a köztemetők térképét, melyet évenként a változásokkal együtt kiegészít. A térkép temető bejáratánál történő kifüggesztéséről gondoskodik.

4.1.7. Ellátja a teljeskörű sírhelygazdálkodást, a temetési helyek megváltásával, újraváltásával kapcsolatos ügyintézést, ezek díjának beszedését. A sírhely megváltásakor köteles a jogosultat a rendelet 6. § (2) bekezdésben, újraváltáskor a rendelet 6. § (5) bekezdésében foglaltakról tájékoztatni.

4.1.8. A rendelkezéseket megsértőkkel szemben az üzemeltető jár el.

4.2. A panaszügyintézés az üzemeltető feladata. Az ügyfél a panaszt írásban vagy szóban a köztemető gondnokánál, az ügyfélszolgálati munkatársnál és az ágazat vezetőnél tehet. Függetlenül a panasz jellegétől minden esetben a panaszt ki kell vizsgálni és írásban meg kell tenni a visszajelzést. A szóbeli panaszt minden esetben írásban rögzíteni kell.

4.3. A Göcseji úti, és az Új köztemetőkben a ravatalozónál található postaládába, valamint az ügyfélszolgálati irodában a látogató javaslatokat és észrevételeket tehet.

5. Az elhunytak átadásának és átvételének feltételei

5.1. Az elhunyt átadás-átvételének helye az Új köztemető ravatalozójának boncterme, illetve a temetés helye. Az elhunyt átadás-átvételét az üzemeltető kijelölt dolgozói végzik. Átadáskor, illetve átvételkor az üzemeltető igazolást állít ki, melyet felek aláírásukkal és bélyegzővel látnak el.

5.2.23 Az elhunytak átadása, illetve átvétele hétköznapokon délelőtt 7.45-9.45 között történhet az Új köztemetőben, illetve a temetés helyén. Ettől csak külön engedély alapján lehet eltérni. Az elhunytak temetőbe történő beszállítását az üzemeltető felé jelezni kell, a beszállítást megelőzően legalább egy nappal előbb telefonon vagy személyesen.

5.3. Amennyiben az elhunyt temetésére nem az üzemeltető által fenntartott köztemetőben kerül sor, és a temetésről az elhunyt hozzátartozói más vállalkozó útján gondoskodnak, úgy az elhunyt átadására a halottvizsgálati bizonyítvány vagy annak másolatának bemutatásával, illetve az ügyfél megbízólevele alapján – az üzemeltető kijelölt dolgozójának jelenlétében – kerülhet sor. Megbízólevél nélkül az elhunyt nem adható ki.

Az elhunyt hűtésével kapcsolatban felmerült költségeket az átvevő vállalkozónak az üzemeltető ügyfélszolgálati irodájában számla ellenében be kell fizetnie. A vállalkozó köteles az üzemeltető felé jelezni, hogy az elhunyt Új köztemetőből történő kiszállítására mely napon kerül sor.

5.4. Az elhunyt átadásakor az átvevőnek a befizetést igazoló számlát az üzemeltető kijelölt dolgozója részére be kell mutatni.

5.5. Az elhunyt átadásakor, átvételekor a védőkesztyű használata és a fertőtlenítő kézmosás kötelező.

5.6. Fertőzött betegségben elhunyt esetén egyszer használatos védőruhát kell alkalmazni.

5.7. Az átadó-átvevő helyiséget (bonctermet) ilyen esetben azonnal fertőtleníteni kell.

6. Az urna átadásának és átvételének feltételei

6.1.24 Az urna átadás-átvétel helye a kegyeleti ágazat ügyfélszolgálati irodája, illetve az Új és/vagy a Göcseji úti köztemető gondnoki irodája.

6.2.25 Az átadás-átvételt az ügyfélszolgálat munkatársa, valamint az Új és/vagy a Göcseji úti köztemető gondnoka végzi, melyről igazolást állít ki. Az igazolást az átadó, illetve átvevő felek aláírással és bélyegzővel látják el.

6.3.26 Az igazolás kiállítására az ügyfélszolgálat munkatársa, valamint az Új és/vagy a Göcseji úti köztemető gondnoka jogosult.

6.4. Az urna átadása, illetve átvétele munkanapokon 07.30 -15.00 óráig történhet.

6.5. Átadáskor be kell mutatni a halotti anyakönyvi kivonatot vagy a halottvizsgálati bizonyítványt.

6.6.27 Postai úton érkezett urnáról az ügyfélszolgálat munkatársa igazolást állít ki.

6.7. Az urna átadásakor az igazoláson fel kell tüntetni, hogy az arra jogosult hol helyezi el az urnát.

6.8. Az elhunyt hamvainak temetőn kívüli elhelyezése vagy a hamvak temetőn kívüli szétszórása esetén az eltemettetésre kötelezett a rendelet 5. melléklete szerinti nyomtatványon teheti meg a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben előírt nyilatkozatát. Ezen nyilatkozat hiányában az eltemettetésre kötelezett részére az urna - temetőn kívüli elhelyezésre vagy a hamvak szétszórására - nem adható ki.

7. Síremlék, sírbolt

7.1. Temetés nélkül új sírhely feletti rendelkezési jogot megváltani a rendeletben meghatározottak szerint, a rendelet 2. mellékletében meghatározott díj megfizetés ellenében – kizárólag – azzal a feltétellel lehet, hogy a jogosultnak az első temetéskor – a megváltástól a temetésig eltelt időszakra – a megváltási időből eltelt idővel azonos mértékű, a rendelet 2. mellékletében meghatározott újraváltási díjtételnek megfelelő díjat kell fizetnie. Így a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) a megváltástól a temetésig eltelt időtartammal meghosszabbodik. Ez alól kivételt képez a koporsó elhelyezésre alkalmas sírhelybe történő urnaelhelyezés, mivel ez esetben a használati idő nem hosszabbítható meg.

7.2. A sírhelybe történő további temetés(ek) esetén a megváltási időből, a 7.1. pont esetén az első temetéstől számított megváltási időből eltelt idővel azonos mértékű – a rendelet 2. mellékletében meghatározott – újraváltási díjtételnek megfelelő díjat kell fizetni. Így a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) – a megváltástól, a 7.1. pont esetén az első temetéstől a további temetésig eltelt időtartammal – meghosszabbodik.

7.3. Síremléket, sírboltot a temetési hely felett rendelkezni jogosult a temető üzemeltetőjének hozzájárulásával létesíthet.

7.4. Kiemelt figyelmet kell fordítani a síremlék rögzítésére.

7.5. A vállalkozónak rendelkeznie kell az üzemeltető által jóváhagyott síremlék felállítási engedéllyel, melynek részét kell, hogy képezze a benyújtott kérelem is.

7.6. A sírhelyet, sírboltot, urnasírboltot tilos bekeríteni. A rendelkezésre jogosult figyelemfelhívását követően az üzemeltető a rendelkezésre jogosult költségére a kerítést elbontathatja.

7.7. A sírhely használata ideje alatt a síremléket eltávolítani vagy arról a halott nevét törölni tilos.

7.8. Düledező síremlék, sírbolt, valamint gondozatlan állapotban lévő sír észlelése esetén az üzemeltető – határidő megjelölésével – felszólítja a rendelkezésre jogosult hozzátartozót a fennálló állapot megszüntetésére. Ha a felhívás eredménytelenül telik le, az üzemeltető – a sírhely tulajdonosának költségére – gondoskodik a szükséges munkák elvégzéséről. Közvetlen veszély esetén a Kr. 15. §-ában foglaltak az irányadóak.

8. Hősi temetők

8.1. A hősi temetőkben kivételes esetet kivéve – katonai maradványok elhelyezése, illetve újratemetés – temetkezési szolgáltatás nem végezhető.

8.2. A hősi temetőkre a Temetői renden felül az irányadó nemzetközi egyezmények szabályai is vonatkoznak.

9. Köztemetők őrzése, biztonsági feladatok

9.1. A köztemetők ellenőrzése az üzemeltető feladata.

9.2. A Göcseji úti és az Új köztemetők ravatalozója riasztórendszerrel ellátott. A rendszer a városi rendőrkapitánysággal közvetlen kapcsolatban áll.

9.3. A köztemetők kerítéseit folyamatosan karban kell tartani. Amennyiben megbontják helyreállításukról haladéktalanul gondoskodni kell.

9.4. A temetői létesítményekkel kapcsolatos rongálást, eltulajdonításokat az üzemeltető – az önkormányzat egyidejű értesítése mellett – haladéktalanul jelzi az illetékes hatóságnak (rendőrség). A károkozásról az üzemeltető jegyzőkönyvet, fényképfelvételt készít.

2. melléklet az 53/2012. (XI.30.) sz. önkormányzati rendelethez28

A temetési hely megváltási és újraváltási díja 2024. január 1. napjától

nettó díj (Ft)

bruttó díj (Ft)

1. Sírhely megváltása (25 évre) /felnőtt/:

- a Göcseji úti köztemetőben

180 000

228 600

- az Új köztemetőben

39 600

50 292

- az Új köztemetőben kiemelt sírhely

76 800

97 536

- peremterületi köztemetőkben

13 200

16 764

Kettős sírhely esetén a fenti ár kétszerese számítandó fel.

2. Sírhely újraváltása (25 évre) / felnőtt/:

- a Göcseji úti köztemetőben

50 000

63 500

- az Új köztemetőben

21 600

27 432

- peremterületi köztemetőkben

9 600

12 192

Kettős sírhely esetén a fenti ár kétszerese számítandó fel.

3. Gyermeksírhely megváltása (25 évre):

- a Göcseji úti köztemetőben

9 000

11 430

- az Új köztemetőben

8 400

10 668

- peremterületi köztemetőkben

4 800

6 096

4. Gyermeksírhely újraváltása(25 évre)

- a Göcseji úti köztemetőben

6 000

7 620

- az Új köztemetőben

6 000

7 620

- peremterületi köztemetőkben

3 000

3 810

5. Sírbolt megváltása (60 évre):

Új, négy személyes elhelyezésére alkalmas

- a Göcseji úti köztemetőben

300 000

381 000

- az Új köztemetőben

156 000

198 120

- peremterületi köztemetőkben

72 000

91 440

Kétszemélyes elhelyezésére alkalmas sírbolt esetén fenti díjtételek 50 %-a érvényesítendő.

6. Sírbolt újraváltása (60 évre):

- a Göcseji úti köztemetőben

100 000

127 000

- az Új köztemetőben

48 000

60 960

- peremterületi köztemetőkben

21 600

27 432

7. Urnasírbolt megváltása (25 évre):

- a Göcseji úti köztemetőben

60 000

76 200

- a Göcseji úti köztemetőben reprezentatív urnasírbolt

100 000

127 000

- az Új köztemetőben

30 000

38 100

- peremterületi köztemetőkben

13 200

16 764

8. Urnasírbolt újraváltása (25 évre)

- a Göcseji úti köztemetőben

18 000

22 860

- a Göcseji úti köztemetőben reprezentatív urnakripta

30 000

38 100

- az Új köztemetőben

12 000

15 240

- peremterületi köztemetőkben

3 600

4 572

9. Urnasírhely megváltása (10 évre):

- az Új köztemetőben

13 200

16 764

- peremterületi köztemetőkben

3 600

4 572

10. Urnasírhely újraváltása (10 évre):

- a Göcseji úti köztemetőben

6 000

7 620

- az Új köztemetőben

6 000

7 620

- peremterületi köztemetőkben

2 400

3 048

11. Hagyományos urnafülke megváltása (10 évre):

- a Göcseji úti köztemetőben

30 000

38 100

- az Új köztemetőben

24 000

30 480

12. Hagyományos urnafülke újraváltása (10 évre)

- a Göcseji úti köztemetőben

10 000

12 700

- az Új köztemetőben

7 200

9 144

3. melléklet az 53/2012. (XI.30.) önkormányzati rendelethez29

Temetői létesítmények igénybevétele, temetőfenntartási hozzájárulás és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások díjai 2024. január 1. napjától

30Megnevezés

nettó díj (Ft)

bruttó díj (Ft)

1. A temetkezési szolgáltatók által fizetendő létesítmény igénybevételi díj temetésenként (A díj magába foglalja a temetőben lévő közművek (villany), ravatalozó használat, valamint a hulladékszállítás és ártalmatlanítás költségét is.)

21 252

26 990

2. Sírköves vállalkozó által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás. A díj egyúttal tartalmazza a síremlék felállítási engedély díját is.

Köztemetőnként (Ft/sírhely/felépítmény)

- a Göcseji úti köztemetőben

3 850

4 890

- az Új köztemetőben

1 650

2 096

- Peremterület köztemetőkben

1 100

1 397

3. Egyéb üzemeltetői díjak

3.1. Sírásás, sírhelynyitás díjai

3.1.1. Felépítmény nélküli sírhely esetén

- nem mélyített sír

18 596

23 617

- mélyített sír

23 100

29 337

- gyermeksír

5 775

7 334

- urnasír

11 550

14 669

3.1.2. Felépítménnyel rendelkező sírhely esetén

- nem mélyített sír

26 565

33 738

- mélyített sír

32 340

41 072

- gyermeksír

8 085

10 268

- urnasír

15 015

19 069

3.1.3. Sírbolt esetén

20 790

26 403

3.1.4. Sírbolt takarítása, fertőtlenítése, maradványok összeszedése

32 340

41 072

3.2. Sírbahelyezés

11 550

14 669

3.3. Visszahantolás díjai

- egyes sírhely

6 930

8 801

- kettes sírhely

6 930

8 801

- Gyermeksírhely

1 733

2 201

3.4. A halott hűtő bérleti díja (Ft/nap)

6 930

8 801

3.5. A temetőben szállító járművön történő szállítás

- Kézi kocsi

9 240

11 735

4. Köztemetőkből többlet föld elszállítása
és elhelyezése építményes sír esetén (Ft/sírhely)

11 550

14 669

5. Urnaelhelyezés

6 930

8 801

4. melléklet az 53/2012. (XI.30.) számú önkormányzati rendelethez31

Ssz.

Temető megnevezése

Sírfelirat

Sírhelyszám, egyéb azonosító adat

Védetté nyilvánítást indokolja

1.


GÖCSEJI ÚTI KÖZTEMETŐ

Botfy Lajos Zalaegerszeg R.T. Város Polgármestere 1847 – 1900 (és a hozzátartozókra vonatkozó további feliratok)


1-2-1-0011 (77)

1847-1900 közötti időszakban polgármester volt

2.

Baráth Ferenc 1916 – 1950 (és a hozzátartozókra vonatkozó további feliratok)

1-2-1-0007 (79)

1945-1947 közötti időszakban polgármester volt

3.

Nátrán János Nyug.Tanácselnök 1904-1986 (és a hozzátartozókra vonatkozó további feliratok)


1-D-1-00250 (7078)

1958-1967 közötti időszakban tanácselnök volt.

4.

Fülöp József Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Főjegyzője 1866-1927

1-1-1-0012 (3542)

5.

Vizsy János városgazda 1870-1929 (és a hozzátartozókra vonatkozó további feliratok)


1-1-1-0010 (3540)

6.

Borbély György főgimn. Tanár
1860-1930 (és a hozzátartozókra vonatkozó további feliratok)


1-2-1-0013 (76)

7.

Sebestyén Jenő 1866-1935

1-2-1-9 (78)

A síremlék művészeti értéke

8.

Dr. Pesthy Pál művészettörénész, író 1888-1969 (és a hozzátartozókra vonatkozó további feliratok)


1-2-2-0044 (632)

9.

Boldogfai Farkas Sándor szobrászművész 1907-1970

1-1-1-0014 (3544)

10.

Jancsó Benedek

1-1-1-0004 (3534)

Orvos, kórházigazgató

11.

Gácsi Mihály grafikusművész
1926-1987

1-D/2-8-0143 (7057)

12.

Öveges József Kossuth, Szot.Prometheus díjas professzor
1895-1979


1-D/2-7-0124 (7050)

13.

Schmidt Józsefné Tarnói Csontos Júlia 1858-1886 (és a hozzátartozókra, köztük Suszter Oszkár tanárra 1878 – 1951 vonatkozó további feliratok)



1-2-31-98 (49)

Schmindt József és Suszter Oszkár jeles pedagógus volt

14.

Szigethy Antal ügyvédi kamarai elnök 1827-1898 (és a hozzátartozókra vonatkozó további feliratok)


1-4-24-787 (980)

15.

D Horváth család (és a hozzátartozókra, köztük Ostoros Károly tanárra 1907 -1989 vonatkozó további feliratok)


1-2-00-0008 (61)

16.

Léránt János 1875-1942 (és a hozzátartozókra vonatkozó további feliratok)


1-4-23-0093 (679)

A síremlék művészeti értéke miatt

17.

Dr. Zarubay Lóránt 1907-1957 (és a hozzátartozókra vonatkozó további feliratok)


1-2-22-0160 (116)

A síremlék művészeti értéke miatt

18.

Tuczy János nyug.főgimn.tanár, Ferenc József rend lovagja 1859-1945 (és a hozzátartozókra vonatkozó további feliratok)


1-3-23-0074 (5815)

19.

Pusztakovácsi Csoknyay János
1825-1895 (és a hozzátartozókra vonatkozó további feliratok)


1-1-00-0020 (6580)

1848-as honvédtiszt volt

20.

Árvay Sándor nyug.kir. járásbíró volt 1848-49. honv. hdgy 1826-1914 (és a hozzátartozókra vonatkozó további feliratok)


1-1-00-0006 (5653)

1848-as honvédtiszt volt

21.

Hrabovai Hrabovszky Flórián nyug.kir.törvényszéki bíró 1825-1896 (és a hozzátartozókra vonatkozó további feliratok)


1-4-23-0140 (714)

1848-as honvédtiszt volt

22.

Ormosdy-Horváth-Fleisnacker-Plihál család


1-3-23-0102 (5913)

Síremlék kora, művészeti értéke miatt

23.

Izsák Gyula Endre 1901-1974

1-5-4-0347 (2180)

Tanító, iskolaigazgató volt

24.

Dr. Kustos Lajos

1-D-1-0019 (7084)

Tanácselnök volt

25.

Vajda József

1-D-5-0008 (7629)

Pedagógus, a zalai népzene tudósa volt

26.

Dr. Szilvás Rudolf

1-D-5-0004 (7633)

Orvos, kórházigazgató volt

27.

Ruszt József

1-D-5-0006 (7631)

Rendező, színházigazgató volt

28.

Morandini Tamás

1-1-31-0126 (5672)

építész

29.

Rigler és Hajmássy család Kriptája

1-2-00-0028 (1)

Zalaegerszeg egyetlen kápolnaszerű, föld felszíne fölé épített kriptája

30.

Serényi Árpád

1-4-0-0030 (678)

Fényképész

31.

Szilvási Lajos

1-7-7-0277 (6282)

Író, újságíró

32.

Závodszky István

1-6-2-54 (6616)

Honvéd parancsnok

33.

Dandi Károly

1-4-3-0024 (1078)

Cigányprímás, Nótaszerző, Jogdíjas zeneszerző.

34.

Rozsnyói Sándor

1-1-00-0025 (6585)

Akadályfutásban Magyar és Európai Bajnok, Akadályfutás világcsúcstartója, Aranyérmes Olimpikon

35.

Kékesy Antal

1-7-24-0108 (5384)

1969-1971 között volt a Zrínyi Gimnázium igazgatója, jelentős részt vállalt a város középfokú oktatásának fejlesztésében

36.

Péterffy Béla

1-2-00-0013 (16)

17 éven át volt a Zrínyi Gimnázium igazgatója, Irodalmi művei is jelentek meg, aktív részese volt a város egyházi –kulturális – és sportéletének.
Védelmet a síremlék művészeti értéke, valamint Péterffy Béla személye is indokolja.

37.

Dr. Brand Sándor

1-7-3-0036 (-)

1914-től aljegyző, 1918-tól másodjegyző, 1922-től vármegyei főjegyző, majd 1938-tól alispán lett. 1945 tavaszán belépett a Kisgazdapártba, annak megyei elnökévé választották.

38.

Dr. Szigethy Elemér
(és egyéb hozzátartozóra vonatkozó felirat)

1-3-00-0030 (6590)

19. század végén, a 20. század elején vállalt számottevő szerepet Zalaegerszeg közéletében, több fontos intézmény létrehozásában, fejlesztésében. A képviselőtestület egyik legaktívabb tagjaként is tekintélyt szerzett. Tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy a kis mezővárosban létrejöttek, megerősödtek azok az egyesületek, intézmények, amelyek igazi várossá tették Zalaegerszeget. Szigethy Elemér ügyvédként is tekintélyes polgára volt a városnak. .

39.

Dr. Szentmihályi Imre

1-8-18-0907 (3104)

Néprajzkutató, múzeumigazgató, Göcseji Falumúzeum létrehozója

40.

Pungor Ervin

1-D/2-4-0066 (7004)

tánctanár, Zalai Táncegyüttes vezetője, népművelési felügyelő, Zalaegerszeg fellendülő kulturális életének egyik sikeres szervezője

41.

Dr. Tóth László

1-D-3-0051 (7594)

1973-tól a Zalaegerszegi Városi Tanácsnál dolgozott, 1982-től 1990-ig a Végrehajtó Bizottság titkáraként, majd a rendszerváltás, az önkormányzat megalakulása után jegyzőként. Ettől kezdve szélesebb körű, átfogóbb lett jegyzői munkája, a gazdálkodással együtt az egész hivatal munkájáért felelt. Mindezt nagy szakértelemmel, a közigazgatás iránti elkötelezettséggel tette, munkatársaival ügyfeleivel szemben mindig a humánum vezérelte. Számos kitüntetést kapott, 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével ismerték el munkáját. Címzetes főjegyzőként vonult nyugállományba 2004-ben.

42.

Háry Emma

1-1-17-0653 (3752)

A város „kis költőnője”-ként ismerték. Versei tehetségről árulkodnak, témáit a szülővárosa iránti szeretet, az élet apró örömei, Istenbe vetett mélységes hite adták.

43.

Kakas Ágoston

1-2-00-0018 (11)

Nyomdász lett. 1905-ben vette át Tahy Rozália nagymultú egerszegi nyomdáját, ettől kezdve sikeresen működtette azt. A helyi sajtótermékek: Zalavármegye, Zalai Magyar Élet, Zalai Napló, Zalai Hírlap mellett könyvkiadással is foglalkozott, ő adta ki pl. a Csány-emlékkönyvet, vagy a város első turisztikai kalauzát, Pesthy Pál: Zalaegerszeg múltja és jelene című művét. Nyomdája mellett sikeres papír-, írószer és könyvkereskedést működtetett, ahol kölcsönkönyvtárral is vásárlói rendelkezésére állt. Nevéhez kötődik az Ipartestület Önsegélyező osztályának megszervezése, mellyel a gazdasági válság idején bajba került iparostársain igyekezett segíteni. Sokat tett a tanoncoktatás korszerűsítéséért, színvonalának emeléséért is.
Síremléke a Kakas család kriptája is. A síremléket díszítő gyászoló nőalak Gabay László budapesti szobrászművész alkotása. A talapzatot Siposs Dezső kőfaragó készítette, melyen a család felemelkedését szimbolizáló kakasos címer látható.

44.

Kurucz Mária Katalin

1-4-22-0053 (664)

Notre Dame rend tanítóképző intézetében tanult. A rend jelöltje lett, majd 1940-ben örökfogadalmat tett, azután pedig tanítani kezdett a katolikus leányiskolában. Katalin nővér a magyar és német nyelvet, irodalmat és történelmet tanított az intézményben. Pedagógusként is mindvégig hű maradt Istenhez. 1970-ben ment nyugdíjba, gyémántdiplomáját 1996-ban vette át. Nagy részben az általa vezetett előkészületeknek köszönhető, hogy 1993-ban újra megnyithatta kapuit az egerszegi rendház és egyházi iskola. Ettől kezdve a nővér a zárdában élt, s annak vezetőjeként irányította az intézményt, hat éven át pedig rendi krónikásként írásba is foglalta a legfontosabb történéseket.

45.

Farkasovszky-Szigethy Családi kripta

1-2-00-0017 (12)

A kriptában nyugvó családtagok közül – Zalaegerszeg története szempontjából jelentőséggel bír:
Szigethy Árpád jogi végzettséget szerzett, majd az ipartestületjegyzőjeként dolgozott. Elismert amatőr fényképész volt.
Felesége: Farkasovszky Terézia, akit a városban csak Terike-ként neveztek. 1928-tól 1980-ig társastáncot tanított szerte a megyében. Zalaegerszegen elsősorban ő honosította meg a tánckultúrát a társadalom szinte minden rétegében. Tanította az óvodásokat, a helyi iskolák diákjait, a különféle katolikus és világi egyesületek tagságát. Nemcsak a klasszikus táncok szerepeltek repertoárján, hanem a fiatalok kívánságára, megtanította a modern táncokat is. Tevékenységét számtalan fotográfia őrzi a Göcseji Múzeum gyűjteményében.
- Testvére: Farkasovszky Mária kiváló zongorista volt, a két világháború között rendszeresen ő szolgáltatta az élő zenét testvére táncóráihoz és Koszorúcskáihoz. Mélyen vallásos emberként aktívan vett részt a Leánykongregáció munkájában.

1.

NESZELE
KÖZTEMETŐ

Kőnigmajer János 1826-1911
(és további hozzátartozók)

Családi sírkert 7 emlékművel

1848-as honvédtiszt volt

1.

ANDRÁSHIDA
KÖZTEMETŐ

Gombossy Pál Gombossy Pálné


1-5-4-13

A síremlék történeti, művészeti értéke miatt

2.

Nagy Antal 1875-1952


1-5-4-11

A síremlék történeti, művészeti értéke miatt

3.

Nagy László 1859-1915 Nagy Mihály


1-5-2-1

A síremlék történeti, művészeti értéke miatt

4.

Viosz Ferenc


1-5-1-1

A síremlék történeti, művészeti értéke miatt

1.

BEKEHÁZA
KÖZTEMETŐ

Csillag Lajos 1789-1860 (és a hozzátartozókra vonatkozó további feliratok)

Családi sírkert

Csillag Lajos és fia Csillagh László, 1848-as honvédtiszt volt


1.

KÁLVÁRIA TEMETŐ (EGYHÁZI)

Isoo Ferencz 1820 - 1879 (és a hozzátartozókra vonatkozó további feliratok)

63.

Gyógyszerész

2.

Isoó Alajos ügyvéd, szül. 1827. juni 18. megh. 1893. január 9. (és a hozzátartozókra vonatkozó további feliratok)

60.

1848-as honvédtiszt

3.

Czobor Mátyás polgármester
1875 - 1957 (és a hozzátartozókra vonatkozó további feliratok)

45.

Polgármester

4.

Isoó Ferencz gyógyszerész,
meghalt Januárius 9-én1842 életének 54ikévében

6.

gyógyszerész

5.

Bődy József 1841-1913 (és a hozzátartozóira vonatkozó további feliratok)

14.

A síremléken lévő szobor művészi értéke miatt

6.

Gothard János ezernyolcszázhuszonegyben töltött hatszor tizet élte idejében feruariusnak husz 5ötőikében meghaltt. (és egyéb hozzátartozóra vonatkozó felirat)

-

A síremlék kora, művészi értéke miatt

7.

udvardi és básthi Udvardy Ignác *1848 – 1920 ny. felső keresk. isk. igazgató (és a hozzátartozókra vonatkozó további feliratok

33.

iskolaigazgató

1.

EGERSZEGHEGY TEMETŐ (EGYHÁZI)

Farkas János (és további feliratok)

87.

Síremlék kora, művészeti értéke miatt

2.

Borsos László (és további feliratok)

90/A.

Síremlék kora, művészeti értéke miatt

1.

OLA ÚTI TEMETŐ (EGYHÁZI)

Anna Blardin (és további feliratok)

353.

Síremlék kora, művészeti értéke, német nyelvű szövege miatt

2.

Johannes Keller (és további feliratok)

360.

Síremlék kora, művészeti értéke, német nyelvű szövege miatt

1.

IZREALITA TEMETŐ

Graner Adolf (és a hozzátartozókra vonatkozó további feliratok)

A síremlék művészeti értéke miatt

1.

APÁTFA KÖZTEMETŐ

Vass Jenő

-

Síremlék művészeti értéke miatt

1.

ZALABESENYŐ KÖZTEMETŐ

Bogyai Ernő

1-0-0-0026

Tanító

1.

SÁGOD KÖZTEMETŐ

Thassy Család

-

Síremlék művészeti értéke miatt

5. melléklet32

Nyilatkozat

a hamvak temetőn kívüli elhelyezéséhez vagy a hamvak temetőn kívüli szétszórásához

Alulírott

neve :
anyja neve:
születési helye:
születési ideje:
lakcíme:

mint eltemettetésre kötelezett személy nyilatkozom, hogy elhunyt

neve :
születési helye :
születési ideje:
lakcíme:
elhalálozás helye:

hamvait

1*. Az elhunyt végakaratának megfelelően a hamvasztását követően a hamvakat tartalmazó urnát a temetőn kívül az alábbi címen kívánom elhelyezni.
Urna elhelyezésének címe:……………………………………………………………………
Jelen nyilatkozatomhoz csatolom az elhunyt végrendeletének eredetivel megegyező hiteles másolatát.
Vállalom, hogy a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: törvény) 21. § (5) bekezdésére tekintettel a hamvakat tartalmazó urnát kegyeleti igényeknek megfelelő körülmények között tárolom, és az elhunytnak a Polgári Törvénykönyv szerinti hozzátartozói (azaz a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér; az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa), valamint az elhunyt által végrendeleti juttatásban részesített személyek részére a kegyeleti jog gyakorlásának lehetőségét biztosítom. Az elhunyt közeli hozzátartozóit (a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér) az urna elhelyezésére szolgáló hely címének változásáról tájékoztatom.
2*. Az elhunyt hamvait tartalmazó urnát - végrendelet hiányában – az alábbi

a) címen: ………………………………………………………………………………………..

vagy

b) Zalaegerszeg közigazgatási területén kívüli temetőben vagy temetkezési emlékhelyen

Urna elhelyezésének címe……………………………………………….......................
kívánom elhelyezni.
A 2. a) pont kitöltése esetén vállalom, hogy a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: törvény) 21. § (5) bekezdésére tekintettel a hamvakat tartalmazó urnát kegyeleti igényeknek megfelelő körülmények között tárolom, és az elhunytnak a Polgári Törvénykönyv szerinti hozzátartozói (azaz a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér; az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa), valamint az elhunyt által végrendeleti juttatásban részesített személyek részére a kegyeleti jog gyakorlásának lehetőségét biztosítom. Az elhunyt közeli hozzátartozóit (a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér) az urna elhelyezésére szolgáló hely címének változásáról tájékoztatom.
A 2. b) pont kitöltése esetén jelen nyilatkozatomhoz csatolom a temető vagy temetkezési emlékhely befogadó nyilatkozatát.
3*. Az elhunyt hamvait

a) az elhunyt végakaratának megfelelően temetőn kívül kívánom szétszórni.

A hamvak szétszórása az alábbi ingatlanon történik: ...........................................................
Hamvak szétszórásának módja: ……………………………………………………………
Hamvak szétszórásának ideje: ……………………………………………………………..
Jelen nyilatkozatomhoz csatolom az elhunyt végrendeletének eredetivel megegyező hiteles másolatát, valamint az ingatlan tulajdonos (kezelő) hamvak szétszórására vonatkozó előzetes hozzájárulását.
A hamvak légijárműről történő szétszórása esetén vállalom, hogy a légiközlekedési hatóság engedélyét beszerzem, amelyben a hamvak szétszórásának módja rögzítésre kerül.

b) végrendelet hiányában az alábbi ingatlanon kívánom szétszórni.

A hamvak szétszórása az alábbi ingatlanon történik: ...........................................................
Hamvak szétszórásának módja: ……………………………………………………………
Hamvak szétszórásának ideje: ……………………………………………………………..
Kijelentem, hogy az elhunyt Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozói egyetértenek a hamvak fenti ingatlanon történő szétszórásának helyével, idejével, módjával.
Jelen nyilatkozatomhoz csatolom az ingatlan tulajdonos (kezelő) hamvak szétszórására vonatkozó előzetes hozzájárulását.
A hamvak légijárműről történő szétszórása esetén vállalom, hogy a légiközlekedési hatóság engedélyét beszerzem, amelyben a hamvak szétszórásának módja rögzítésre kerül.
Kelt: …………….….………, 20……. év ……...….…… hónap …….. napján
eltemettetésre kötelezett aláírása
Előttünk, mint tanúk előtt:
Név: Név:
Cím: Cím:
Sz.ig.sz: Sz.ig.sz:
Aláírás:__________________________ Aláírás:
megfelelő *-gal jelölt rész kötelezően kitöltendő
1

A 39/2013. (XI.29.) önk. rend. mód. A 35/2014. (XII.23.) önk. rend. mód. A 44/2015.(XII.22.) önk. rend. mód. A 43/2016.(XII.19.) önk. rend. mód. A 36/2017.(XII.18.) önk. rend. mód. A 37/2018. (XII.14.) önk. rend. mód. A 20/2019. (V.24.) önk. rend. mód. A 41/2019. (XII.16.) önk. rend. mód.

2

A 41/2019. (XII.16.) önk. rend. 1. § iktatta be.

3

A 39/2013. (XI.29.) önk. rend. 1. § mód.

4

A 39/2013. (XI.29.) önk. rend. 1. § mód.

5

A 35/2014. (XII.23.) önk. rend. 1. § (1) bek. mód.

6

A 35/2014. (XII.23.) önk. rend. 1. § (2) bek. iktatta be.

7

A 35/2014. (XII.23.) önk. rend. 1. § (2) bek. iktatta be.

8

A 35/2014. (XII.23.) önk. rend. 1. § (2) bek. iktatta be.

9

A 3/2013. (II.08.) önk. rend. 1.§-a mód. A 36/2017.(XII.18.) önk. rend. 1. § mód.

10

A 39/2013. (XI.29.) önk. rend. 2. §-a iktatta be.

11

A 44/2015.(XII.22.) önk. rend. 1.§ mód.

12

A 44/2015.(XII.22.) önk. rend. 1.§ mód.

13

A 41/2019. (XII.16.) önk. rend. 2. § iktatta be. A 11. § (7) bekezdése a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

14

Az „A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek, valamint a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, sírgondozás és a temetőbe történő behajtás szabályai” alcím címét a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

15

A 12. § a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

16

A 35/2014. (XII.23.) önk. rend. 2. § mód.

17

A 37/2018. (XII.14.) önk. rend. 1. § mód. A 41/2019. (XII.16.) önk rend. 3. § mód.

18

Az 1. melléklet 1.1. pontja a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

19

Az 1. melléklet 1.2. pontja a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

20

Az 1. melléklet 1.4. pontja a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

21

Az 1. melléklet 1.9. pontja a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

22

Az 1. melléklet 1.21. pontját a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdése iktatta be.

23

Az 1. melléklet 5.2. pontja a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

24

Az 1. melléklet 6.1. pontja a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

25

Az 1. melléklet 6.2. pontja a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

26

Az 1. melléklet 6.3. pontja a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

27

Az 1. melléklet 6.6. pontja a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

28

A 39/2013. (XI.29.) önk. rend. 3. § mód. A 43/2016.(XII.19.) önk. rend. 1. § mód. A 36/2017.(XII.18.) önk. rend. 2. § mód. A 37/2018. (XII.14.) önk. rend. 2. § mód. A 41/2019. (XII.16.) önk. rend. 4. § mód. A 44/2020. (XII.16.) önk. rend. 1. § mód. A 2. melléklet a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

29

A 39/2013. (XI.29.) önk. rend. 4. § mód. A 35/2014. (XII.23.) önk. rend. 4. § mód. A 43/2016.(XII.19.) önk. rend. 2. § mód. A 36/2017.(XII.18.) önk. rend. 3. § mód. A 37/2018. (XII.14.) önk. rend. 3. § mód. A 41/2019. (XII.16.) önk. rend. 5. § mód. A 44/2020. (XII.16.) önk. rend. 2. § mód. A 3. melléklet a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

31

A 39/2013. (XI.29.) önk. rend. 5. § mód. 44/2015.(XII.22.)önk. rend. 2. § mód. A 20/2019. (V.24.) önk. rend. mód. A 41/2019. (XII.16.) önk. rend. 6. § mód. A 44/2021. (X.19.) önkormányzati rendelet 1. § módosította. A 4. melléklet a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

32

A 47/2013. (XII.20.) önk. rend. 2. § iktatta be. A 41/2019. (XII.16.) önk. rend. 7. § mód.