Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2024. 01. 01

Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2024.01.01.

Szigetbecse Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. §. (1) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában, továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 13. pontjában biztosított feladatkörében eljárva a helyi adókról az alábbi rendeletet alkotja

Általános rendelkezés

1. §1 A képviselő-testület döntése alapján Szigetbecse község területén a következő helyi adókat vezeti be:

a) építményadó

b) telekadó

c) magánszemélyek kommunális adója

d) idegenforgalmi adó

e) iparűzési adó.

Az építményadó

Adókötelezettség

2. § (1) Adóköteles Szigetbecse község területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész.

(2) Az adókötelezettség az építmény valamennyi helyiségére kiterjed, annak rendeltetésétől, illetőleg hasznosításától függetlenül.

Az adó alanya

3. § (1) Az adó alanya:

a) magánszemély

a) b) jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság

a) c./ magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező személyi egyesülése az, aki a naptári év első napján az építmény tulajdonosa.

(2) Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok.

(3) Ha az építményt az ingatlan - nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya.

(4) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a (2) és (3) bekezdésben foglaltaktól el lehet térni.

Az adó alapja

4. § Az adó alapja a rendelet hatálya alá tartozó építmények m2-ben számított hasznos alapterülete.

Az adó mértéke

5. §2 (1) 700,- Ft /m2/ év kivett hétvégi ház, üdülő, apartman, nyaraló, vadászház.

(2) 800,- Ft/m2/ év üres, használaton kívüli kivett lakóház és udvar.

(3) 150,- Ft/m2/ év egyéb építmény (kereskedelmi üzlet, bolt, abc, üzletház, csárda, bisztró, borozó, söröző, büfé, cukrászda, kávézó, étterem, iroda, műterem, csónakház, tároló).

Adómentesség

6. § (1)3 Építményadó helyett kommunális adó fizetésére köteles az a - magánszemély tulajdonában lévő - lakás, amelyben a tulajdonos, vagy a tulajdonosok egyike életvitelszerűen benne lakik.A bevallás valóságtartalmát a jegyző jogosult ellenőrizni, a magánszemély pedig állítását min. 6 havi közüzemi számlával köteles igazolni.

(2) Amennyiben a lakás haláleset miatt üresedik meg, úgy az (1) bekezdésben meghatározott adómentesség az ingatlan értékesítéséig, de legfeljebb 12 hónapig áll fenn.

(3) Ha az (1) és (2) bekezdésben foglalt adómentesség megszűnik, a következő hónap 1. napjától számítva kell megfizetni az építményadót

(4) Adómentes az (1) bekezdésben megjelölt lakáshoz tartozó gépkocsi tároló.

(5) Adómentesek az épülethez tartozó kiegészítő helyiségek (tüzelőtároló, kazánház, salakozó, padlás, pince, présház, szerszámkamra, ól, istálló szociális helyiség),

(6) Az ingatlan-nyilvántartási állapot szerint állattartásra, növénytermesztésre szolgáló épület, ehhez kapcsolódó tároló épület.

7. § E rendelet alapján a hétvégi házak után beszedett évi adó összegének 30%-át az Önkormányzat a község üdülőterületének működtetésére és fejlesztésére használja fel az üdülőhelyi bizottság javaslata alapján.

8. § Az építményadót az adózónak félévenként - két egyenlő részletben - az adóév március 15-éig illetve szeptember 15-éig kell megfizetni az önkormányzat építményadó számlája javára. Adómérték változás esetén az érintett adóév első félévi befizetésének határideje: április 15.

Telekadó

Adókötelezettség

9. § (1) A telekadó hatálya kiterjed az önkormányzat illetékességi területén lévő, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 52. § 16. pontjában meghatározott feltétel szerinti telekre.

(2) Az adókötelezettség megszűnik a beépítés évének utolsó napján. A beépítés a jogerős használatbavételi engedély megszerzésével valósul meg.

Az adó alanya

10. § Telekadó-kötelezettség terheli e rendelet 3. §-ában, meghatározott adóalanyokat.

Az adó alapja

11. § Az adó alapja a rendelet hatálya alá tartozó telkek m2-ben számított területe.

Az adó mértéke

12. § (1) 150 Ft/m2 hétvégi telek

(2) 80 Ft/m2 egyéb telek

Adómentesség

13. § Mentes az adó alól a lakótelek a tulajdon megszerzését követő 4. évig, amennyiben a tulajdonos a telek beépítését vállalja 4 éven belül.

14. § A telekadót az adózónak félévenként - két egyenlő részletben - az adóév március 15-éig illetve szeptember 15-éig kell megfizetni az önkormányzat telekadó számlája javára. Adómérték változás esetén az érintett adóév első félévi befizetésének határideje: április 15.

Magánszemélyek kommunális adója

Adókötelezettség

15. § Kommunális adókötelezettség terheli a 3. § a) pontjában, meghatározott magánszemélyt, továbbá azt a magánszemélyt is, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik. Amennyiben a lakásbérleti jogviszony alanyai bérlőtársak, akkor valamennyi bérlőtárs által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban megjelölt magánszemély tekintendő az adó alanyának. Ilyen megállapodás hiányában a bérlőtársak egyenlő arányban adóalanyok.

Az adó mértéke

16. § Magánszemélyek kommunális adójának mértéke adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként évi 7.000,- Ft

Adókedvezmény

17. § Az egyedül élő, 65. életévét, adóév január 1-jén betöltött magánszemély kommunális adójának mértéke a lakóhelyéül szolgáló adótárgy, illetőleg lakásbérleti jog esetén: évi 5.000,- Ft

Adómentesség

18. § Mentes a magánszemélyek kommunális adójának megfizetése alól

a) az az adótárgy, amelyet egészében építményadó fizetési kötelezettség terhel,

b) az az adótárgy, amelyet egészében telekadó fizetési kötelezettség terhel.

19. § A magánszemélyek kommunális adóját az adózónak félévenként - két egyenlő részletben - az adóév március 15-éig illetve szeptember 15-éig kell megfizetni az önkormányzat kommunális adó számlája javára. Adómérték változás esetén az érintett adóév első félévi befizetésének határideje: április 15.

Idegenforgalmi adó

Adókötelezettség

20. § Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

Az adó alapja

21. § Az idegenforgalmi adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

Az adó mértéke

22. § Az idegenforgalmi adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként: 400 Ft.

Az adó beszedésére kötelezett

23. § (1) A fizetendő adót

a) kereskedelmi szálláshelyeken, és az üdülőterületen a szolgáltatásért esedékes összeggel együtt az üzemeltető

b) szervezett üdültetésre beutaltaktól a beutalójegy átadása alkalmával az üdülőt fenntartó szerv

c) a fizetővendéglátó szálláshelyeken fogadott vendég után járó adót a szálláshelyi díjjal együtt a szállásadó, ill. a közvetítésre jogosított szerv.

(2) az (a)-(c) pont alá nem tartozó bármely ingatlan (építmény, telek) üdülés céljára történő bérbeadása esetén az ingatlan bérbevevőjétől az egész bérleti időre egy összegben az ingatlan tulajdonosa, vagy az ingatlannal rendelkezni jogosult szedi be.

24. § A fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.

Az idegenforgalmi adó megfizetése

25. § Az adóbeszedéssel megfizetett idegenforgalmi adót az adózónak a beszedést követő hó 15. napjáig kell az adóhatósághoz befizetnie.

Iparűzési adó

Adókötelezettség

26. § Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó- vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (továbbiakban: iparűzési tevékenység)

Az adókötelezettség keletkezése és megszűnése

27. § Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik és a tevékenység megszüntetésének napjával szűnik meg.

Az adó alanya

28. § Az adó alanya a vállalkozó (a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából üzletszerűen végző

a) a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott egyéni vállalkozó

b) a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott mezőgazdasági őstermelő, feltéve, hogy őstermelői tevékenységéből származó bevétele az adóévben a 600.000 Ft-ot meghaladja,

c) jogi személy, ideértve azt is, ha az felszámolás vagy végelszámolás alatt áll,

d) egyéni cég, egyéb szervezet, ideértve azt is, ha az felszámolás vagy végelszámolás alatt áll.

Az adó alapja

29. § Az adó alapjának meghatározására a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 39. §, 39/A §, 39/B §-ai az irányadóak.

Az iparűzési adó mértéke

30. § Az iparűzési adó mértéke

a) állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adóalap 1,6 %-a

b) ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén naptári naponként 2.500 Ft.

Adómentesség

31. § Mentes az iparűzési adó megfizetése alól a vállalkozó háziorvos és védőnő feltéve, ha annak vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.

Az adóelőleg megállapítása, az adó bevallása és az adó megfizetése

32. § Az adóelőleg megállapítására, az adó bevallására és az adó megfizetésére a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 40. §, 41/A és 41/B §-ai az irányadóak.

Záró rendelkezés

33. § (1)4 E rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Szigetbecse Község Önkormányzat Képviselő-testületének építményadóról szóló 11/2010 (XII. 6.) számú önkormányzati rendelete, telekadóról szóló 12/2010 (XII. 6.) számú önkormányzati rendelete, magánszemélyek kommunális adójáról szóló 13/2019 (XI. 29.) önkormányzati rendelete, idegenforgalmi adóról szóló 13/2010 (XII. 6.) számú önkormányzati rendelete, a helyi iparűzési adóról szóló 16/2009 (XII. 23.) számú rendelete.

1

Az 1. §-t a Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

2

Az 5. § a Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A (1) bekezdés a Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A (1) bekezdés a Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.