Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (IV. 7.) önkormányzati rendelete

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által adományozható elismerésekről

Hatályos: 2023. 12. 12

Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (IV. 7.) önkormányzati rendelete

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által adományozható elismerésekről

2023.12.12.

Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat polgármestere a 27/2021. (I. 29.) Korm. rendeletszerinti veszélyhelyzetben, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének feladat- és hatáskörét gyakorolva,

Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében adott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a kimagasló teljesítmények megbecsülésére és elismerésére a 2. §-ban meghatározott kitüntető címet, díjat, oklevelet (a továbbiakban együtt: elismerés) alapítja, valamint újítja meg.

(2) Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete és Varsó Bemowo Kerületének Képviselő-testülete által közösen alapított Bem József-díjra vonatkozó rendelkezéseket az Önkormányzat külön rendelete állapítja meg.

(3)1 Az elismerés – a 2. § (2) bekezdés a) és k) pontjában meghatározott elismerés kivételével – csak természetes személy részére adományozható.

(4) Elismerés magyar és külföldi állampolgár részére is adományozható.

(5) A 2. § (1) bekezdésében és a 2. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott elismerés posztumusz is adományozható.

(6) Az elismerésben részesültekről a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott, az elismerésekhez kapcsolódó feladatok ellátásáért felelős szervezeti egysége nyilvántartást vezet. A nyilvántartás tartalmazza az elismerésben részesített 1. és 2. mellékletben szereplő adatait, az elismerés megnevezését, az adományozásról szóló döntés számát, valamint az elismerés esetleges visszavonásának tényét, indokát és időpontját.

(7) Az elismerés adományozásával járó költségek, valamint az elismeréssel járó pénzjutalom fedezetét az Önkormányzat a költségvetésében biztosítja.

2. § (1) Az Önkormányzat által adományozható kitüntető cím: Óbuda-Békásmegyer Díszpolgára kitüntető cím.

(2) Az Önkormányzat által adományozható díjak:

a) Pro Óbuda Díj,

b) Óbuda Kultúrájáért Díj,

c) Óbuda Sportolója Díj,

d) Hidegkuti Nándor-díj Óbuda-Békásmegyer Sportjáért,

e) Óbuda-Békásmegyer Közbiztonságáért Díj,

f) Lorántffy Zsuzsanna-díj,

g) Tiszavölgyi István-díj,

h) Prof. Dr. Pintér Endre-díj,

i) Balázs Lajos-díj,

j) Fischer Ágoston-díj,

k)2 Zöld Óbudáért Díj.

(3)3 Az Önkormányzat által adományozható elismerő oklevél:

a) „A III. Kerületi Köznevelésért Elismerő Oklevél”.

b) „Kerületi Jubileumi Díszoklevél”.

(4) Az elismerés adományozására – amennyiben e rendelet eltérően nem rendelkezik – javaslatot tehet:

a) a Képviselő-testület tagja,

b) Óbuda-Békásmegyer Díszpolgára,

c) III. kerületi székhellyel rendelkező civil szervezet,

d) III. kerületi állandó lakóhellyel rendelkező nagykorú személy.

(5)4 A 2. § (3) bekezdés b) pontja szerinti elismerés kivételével önmaga részére történő elismerés adományozására nem tehető javaslat.

3. § (1) Az elismerés adományozására vonatkozó felhívást a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott, az elismerésekhez kapcsolódó feladatok ellátásáért felelős szervezeti egysége az Önkormányzat honlapján és az Óbuda újságban teszi közzé a (2) bekezdés szerinti javaslattételi határidő figyelembevételével.

(2) Az elismerés adományozására vonatkozó javaslat benyújtási határideje:

a) a 2. § (2) bekezdés b) pontja szerinti elismerés esetén az adományozás évét (a továbbiakban: tárgyév) megelőző év november 15-e,

b)5 a 2. § (1) bekezdése, a 2. § (2) bekezdés a), c)-h) és k) pontja, valamint a 2. § (3) bekezdése szerint elismerések6 esetében a tárgyév február hónapjának utolsó napja,

c) a 2. § (2) bekezdés i)-j) pontja szerinti elismerés esetén a tárgyév május 15-e.

(3)7 A 2. § (3) bekezdés b) pontja szerinti elismerés kivételével az elismerés adományozására vonatkozó javaslatot a (2) bekezdésben meghatározott határidőig a polgármesternek címezve kell benyújtani a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott, az elismerésekhez kapcsolódó feladatok ellátásáért felelős szervezeti egységéhez.

(4)8 A 2. § (3) bekezdés b) pontja szerinti elismerés kivételével az elismerés adományozásáról a polgármester javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.

(5)9 A 2. § (3) bekezdés b) pontja szerinti elismerés kivételével a Képviselő-testület az elismerés adományozásáról

a) a 2. § (2) bekezdés b) pontja szerinti elismerés esetén a tárgyévet megelőző év december 20-áig,

b) a 2. § (1) bekezdése, a 2. § (2) bekezdés a), c)-h) és k) pontja, valamint a 2. § (3) bekezdése szerinti elismerés esetében a tárgyév március 31-éig,

c) a 2. § (2) bekezdés i)-j) pontja szerinti elismerés esetén a tárgyév június 30-áig

dönt.

(6) Az elismeréssel díszoklevél és a II-IV. fejezetben meghatározott összegű pénzjutalom jár.

(7) A díszoklevél tartalma: az adományozó megnevezése, a díjazott neve, az adományozás rövid indoka, az adományozás dátuma, a polgármester aláírása.

(8) Kiváltság vagy egyéb kedvezmény – a díszpolgári cím kivételével – az elismerés adományozásával nem jár.

4. § (1) Az elismerés adományozásához szükséges az elismerésre javasolt személy – 2. melléklet szerinti –

a) hozzájáruló nyilatkozata az 1. mellékletben meghatározott adatainak az 1. § (6) bekezdésében meghatározott kezeléséhez és az elismeréssel összefüggő, 5. § (3) bekezdése szerinti közleményben szereplő adatai közzétételéhez, továbbá

b)10 a 2. § (3) bekezdés b) pontja szerinti elismerés kivételével nyilatkozata az elismerés elfogadásáról.

(2) Nem adományozható elismerés annak,

a) akit bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítéltek, és az elismerésre történő javaslattételkor még nem mentesült a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól,

b) aki legkésőbb az elismerésre történő javaslattételkor az (1) bekezdés szerinti hozzájárulást nem adja meg, vagy a nyilatkozatot nem teszi meg.

(3) Elismerés nem adományozható az Önkormányzat hivatalban lévő képviselőjének, polgármesterének, alpolgármesterének, és az Országgyűlés hivatalban lévő képviselőjének.

(4) Aki a (2) bekezdésben foglaltak ellenére elismerésben részesült, attól az adományozására jogosult az elismerést – a (2) bekezdésben foglaltakról való tudomásszerzését követően azonnal – visszavonja.

(5) Méltatlanná válik az elismerésre az a személy, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, jogerős bírói ítélettel a közügyektől vagy – ha az elismerésben a foglalkozásával összefüggő tevékenységére tekintettel részesült – a foglalkozásától eltiltottak. A méltatlanná vált személytől az adományozására jogosult az elismerést visszavonja.

(6) Az elismerés visszavonásáról a polgármester előterjesztésére az adományozására jogosult a (2)-(5) bekezdésben foglaltakról való tudomásszerzést követő ülésén dönt.

5. § (1) Az elismerést a polgármester vagy a polgármester által megbízott személy adja át.

(2) Az elismerés átadására a következő alkalmakkor kerül sor:

a) az Óbuda Kultúrájáért Díj, a Magyar Kultúra Napja (január 22-e);

b) az Óbuda- Békásmegyer Díszpolgára kitüntető cím, a Kerület Napja;

c) a Pro Óbuda Díj, a Kerület Napja;

d) az Óbuda Sportolója Díj, a Kerület Napja;

e) a Hidegkuti Nándor-díj Óbuda-Békásmegyer Sportjáért, a Kerület Napja;

f) az Óbuda-Békásmegyer Közbiztonságáért Díj, a Kerület Napja;

g) a Lorántffy Zsuzsanna-díj, a Pedagógus Nap (június első vasárnapja);

h) a Tiszavölgyi István-díj, a Pedagógus Nap (június első vasárnapja);

i)11 a III. Kerületi Köznevelésért Elismerő Oklevél és a „Kerületi Jubileumi Díszoklevél”a Pedagógus Nap (június első vasárnapja);

j) a Prof. Dr. Pintér Endre-díj, Semmelweis-nap (július 1-je);

k) a Balázs Lajos-díj, szeptember utolsó szombatja;

l) a Fischer Ágoston-díj, a Szociális Munka napja (november 12-e);

m)12 a Zöld Óbudáért Díj, a Környezetvédelmi világnap (június 5-e)
alkalmából.
(3) Az elismerés átadását követően a díjazott nevét és az adományozás tényét közzé kell tenni az Önkormányzat honlapján, valamint az Óbuda újságban.
II. Fejezet

Óbuda-Békásmegyer Díszpolgára kitüntető címre vonatkozó rendelkezések

6. § (1) Óbuda-Békásmegyer fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként, az Önkormányzat tiszteletének és hálájának kifejezéseként Óbuda-Békásmegyer Díszpolgára kitüntető cím (a II. fejezet tekintetében a továbbiakban: Kitüntető Cím) annak a személynek adományozható, aki

a) Óbuda-Békásmegyer gazdasági, társadalmi, tudományos vagy művészeti életében maradandót alkotott;

b) egész életművével, kiemelkedő munkásságával olyan országos, vagy nemzetközi elismerést szerzett, amely hozzájárult Óbuda-Békásmegyer jó hírnevének öregbítéséhez.

(2) Évente egy Kitüntető Cím adományozható.

(3) A Kitüntető Címmel a 3. § (7) bekezdése szerinti tartalmú díszoklevél, díszdobozban elhelyezett, díszpolgári érem és díszpolgári jelvény, továbbá bruttó 500 000 forint pénzjutalom jár.

(4) A díszpolgári érem díszdobozban elhelyezett ezüstből készített13 érem, átmérője 42,5 mm, vastagsága 3 mm. Előlapján az óbudai Szent Péter és Pál Plébániatemplom, vele szemben, 180 fokban elhelyezve Aquincum látképe, körben „ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER DÍSZPOLGÁRA” felirat; hátoldalán az „Ó∙B∙U∙D∙A” felirat, középen Óbuda címere, alatta az elismerésben részesített nevének és az adományozás évszámának gravírozására alkalmas síkfelület látható.

(5) A díszpolgári jelvény ezüstből készített14, Óbuda címerét 11x10 mm-es méretben ábrázoló kitűző, amelyen a címert alulról övezően a „DÍSZPOLGÁR” felirat olvasható.

7. § (1) A díszpolgárt

a) megilleti a Kitüntető Cím és a díszpolgári jelvény viselésének joga, jogosult a kitüntető címet aláírásánál feltüntetni,

b) meg kell hívni az Önkormányzat ünnepségeire és egyéb kiemelkedő rendezvényeire,

c) halála esetén az Önkormányzat saját halottjának tekinti.

(2) A díszpolgár ingyenesen látogathatja az Önkormányzat közművelődési és sport intézményeit.

(3)15 A díszpolgár jogosult az Önkormányzat területén lévő minden várakozási övezetre érvényes, egy darab általa megjelölt belföldi forgalmi rendszámú személygépkocsira kiadott egyedi kedvezményre.
III. Fejezet

Az Önkormányzat által adományozható díjakra vonatkozó rendelkezések

1. Pro Óbuda Díj

8. § (1) A Pro Óbuda Díj (az 1. alcím tekintetében a továbbiakban: Díj) Óbuda-Békásmegyer fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében a gazdaság, a tudomány, a művészet és a kultúra valamely területén végzett elismerésre méltó, kiemelkedő tevékenységért adományozható.

(2) Évente három díj adományozható. Háromnál több Díj is adományozható, ha a Díjra javasolt személyek száma ötnél több, és közülük háromnál több személynek is olyan kimagasló érdemei vannak, amely alapján méltó lehet a Díjra.

(3)16 A Díj díszdobozban elhelyezett ezüstből készített érem, átmérője 42,5 mm, vastagsága 3 mm. Előlapján Óbuda címere, amelyet alulról a „PRO ÓBUDA” megnevezés övez, hátoldalán körívben „ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT” felirat, középen az elismerésben részesített nevének és az adományozás évszámának gravírozására alkalmas síkfelület látható.

(4) A Díjjal 3. § (7) bekezdése szerinti tartalmú díszoklevél, és bruttó 300 000 forint összegű pénzjutalom jár.

2. Óbuda Kultúrájáért Díj

9. § (1) Az Óbuda Kultúrájáért Díj (a 2. alcím tekintetében a továbbiakban: Díj) adományozható olyan kimagasló teljesítményért vagy életműért, amely hozzájárult Óbuda-Békásmegyer kulturális életének fejlődéséhez.

(2) Évente egy Díj adományozható.

(3)17 A Díj díszdobozban elhelyezett ezüstből készített érem, átmérője 42,5 mm, vastagsága 3 mm. Előlapján Óbuda címere, amelyet alulról az „Óbuda Kultúrájáért Díj” megnevezés övez, hátoldalán körívben „Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat” felirat, középen az elismerésben részesített nevének és az adományozás évszámának gravírozására alkalmas síkfelület látható.

(4) A Díjjal 3. § (7) bekezdése szerinti tartalmú díszoklevél, és bruttó 300 000 forint összegű pénzjutalom jár.

3. Óbuda Sportolója Díj

10. § (1) Óbuda-Békásmegyer sportmúltjához és sporthírnevéhez méltó sportteljesítmény elismeréseként Óbuda Sportolója Díj (a 3. alcím tekintetében a továbbiakban: Díj) adományozható az olimpiai, valamint a paralimpiai programban szereplő sportágakban az adományozás évében vagy az azt megelőző két naptári évben kiemelkedő sporteredményt elérő

a) III. kerületi lakóhellyel rendelkező sportolónak, vagy

b) a III. kerületben működő sportegyesület sportolójának.

(2) Évente két Díj – egy, női és egy, férfi sportoló részére –adományozható.

(3) A Díj díszdobozban elhelyezett ezüstből készített érem18, átmérője 42,5 mm, vastagsága 3 mm. Előlapján Óbuda címere, amelyet alulról az „Óbuda Sportolója Díj” megnevezés övez, hátoldalán körívben „Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat” felirat, középen az elismerésben részesített nevének és az adományozás évszámának gravírozására alkalmas síkfelület látható.

(4) A Díjjal 3. § (7) bekezdése szerinti tartalmú díszoklevél, és bruttó 300 000 forint összegű pénzjutalom jár.

(5) A Díj adományozására a 2. § (4) bekezdésében meghatározottakon túl, javaslatot tehet sportegyesület döntéshozó szerve.

4. Hidegkuti Nándor-díj Óbuda-Békásmegyer Sportjáért

11. § (1) Óbuda-Békásmegyer sportjáért végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként Hidegkuti Nándor-díj Óbuda-Békásmegyer Sportjáért (a 4. alcím tekintetében a továbbiakban: Díj) adományozható a kiemelkedő sporteredményt elősegítő, kerületi lakóhellyel rendelkező, vagy a kerületben működő sportegyesület vezetőjének, edzőjének, valamint a kerület sportéletéért, hírnevéért tevékenykedő szakembernek.

(2) A Díj évente egy fő részére adományozható.

(3) A Díj díszdobozban elhelyezett ezüstből készített érem19, átmérője 42,5 mm, vastagsága 3 mm. Előlapján Óbuda címere, amelyet a „Hidegkuti Nándor-díj Óbuda-Békásmegyer Sportjáért” megnevezés övez, hátoldalán körívben „Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat” felirat, középen az elismerésben részesített nevének és az adományozás évszámának gravírozására alkalmas síkfelület látható.

(4) A Díjjal a 3. § (7) bekezdése szerinti tartalmú díszoklevél, és bruttó 300 000 forint pénzjutalom jár.

(5) A Díj adományozására a 2. § (4) bekezdésében meghatározottakon túl, javaslatot tehet a kerületben működő sportegyesület döntéshozó szerve, iskola közössége.

5. Óbuda-Békásmegyer Közbiztonságáért Díj

12. § (1) Óbuda-Békásmegyer Közbiztonságáért Díj (az 5. alcím tekintetében a továbbiakban: Díj) a kerület közbiztonságának érdekében végzett tartósan kiemelkedő munkáért,

a) Budapest Főváros Rendőr-főkapitányság III. Kerületi Rendőrkapitánysága,

b) a Budapesti Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség,

c) a Fővárosi Mentőszolgálat III. Kerületi Mentőállomása,

d) Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete

állományába tartozó személy részére, továbbá
e) azon magánszemély részére
adományozható, aki a közbiztonság területén kiemelkedő, elismerésre méltó tevékenységet fejtett ki.
(2) Évente hat Díj adományozható.
(3) A Díj díszdobozban elhelyezett ezüstből készített érem20, átmérője 42,5 mm, vastagsága 3 mm. Előlapján Óbuda címere, amelyet alulról az „Óbuda-Békásmegyer Közbiztonságáért Díj” megnevezés övez, hátoldalán körívben „Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat” felirat, középen az elismerésben részesített nevének és az adományozás évszámának gravírozására alkalmas síkfelület látható.
(4) A Díjjal 3. § (7) bekezdése szerinti tartalmú díszoklevél, és bruttó 300 000 forint összegű pénzjutalom jár.
(5) A Díj adományozására az (1) bekezdésben meghatározott intézmények, szervezetek vezetői tehetnek javaslatot.

6. Lorántffy Zsuzsanna-díj

13. § (1) A Lorántffy Zsuzsanna-díj (a 6. alcím tekintetében a továbbiakban: Díj) adományozható a kerületi óvodában, általános és középiskolában, valamint egyéb oktatási intézményben dolgozó pedagógusnak, valamint a köznevelés irányításában dolgozónak a gyermekek és tanulók nevelésében-oktatásában, a korszerű pedagógiai módszerek kidolgozásában és alkalmazásában, a közoktatás irányításában kifejtett tartósan kiemelkedő tevékenységéért, elért eredményéért.

(2) Évente tíz Díj adományozható.

(3) A Díj díszdobozban elhelyezett ezüstből készített érem21, átmérője 42,5 mm, vastagsága 3 mm. Előlapján Óbuda címere, amelyet alulról a „Lorántffy Zsuzsanna-díj” megnevezés övez, hátoldalán körívben „Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat” felirat, középen az elismerésben részesített nevének és az adományozás évszámának gravírozására alkalmas síkfelület látható.

(4) A Díjjal 3. § (7) bekezdése szerinti tartalmú díszoklevél, és bruttó 300 000 forint összegű pénzjutalom jár.

(5) A Díj adományozására a 2. § (4) bekezdésében meghatározottakon túl, javaslatot tehet a kerületben működő oktatási-nevelési intézmény vezetője, szülői munkaközössége, a diákokat képviselő szervezet, valamint oktatási-nevelési szakmai szervezet.

7. Tiszavölgyi István-díj

14. § (1) A Tiszavölgyi István-díj (a 7. alcím tekintetében a továbbiakban: Díj) a kerület középiskolájában hosszú időn át, tartósan és kiemelkedő színvonalon végzett nevelő-oktató munkát végző pedagógusnak adományozható.

(2) A Díjból évente egy adományozható.

(3) A Díj díszdobozban elhelyezett ezüstből készített érem,22 átmérője 42,5 mm, vastagsága 3 mm. Előlapján Óbuda címere, amelyet alulról a „Tiszavölgyi István-díj” megnevezés övez, hátoldalán körívben „Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat” felirat, középen az elismerésben részesített nevének és az adományozás évszámának gravírozására alkalmas síkfelület látható.

(4) A Díjjal 3. § (7) bekezdése szerinti tartalmú díszoklevél, és bruttó 300 000 forint összegű pénzjutalom jár.

(5) A Díj adományozására a 2. § (4) bekezdésében meghatározottakon túl, javaslatot tehet a kerületben működő középfokú oktatási intézmény vezetője, iskolai közössége.

8. Prof. Dr. Pintér Endre-díj

15. § (1) A Prof. Dr. Pintér Endre-díj (a 8. alcím tekintetében a továbbiakban: Díj) a kerület lakosságának egészsége érdekében gyógyító-ápoló munkával, a rehabilitáció vagy a betegség megelőzés terén kifejtett tevékenységgel, az egészségügyben kifejtett szervező munkával elért kiemelkedő teljesítményért adományozható.

(2) Évente kettő Díj adományozható.

(3) A Díj díszdobozban elhelyezett ezüstből készített érem23, átmérője 42,5 mm, vastagsága 3 mm. Előlapján Óbuda címere, amelyet alulról a „Prof. Dr. Pintér Endre-díj” megnevezés övez, hátoldalán körívben „Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat” felirat, középen az elismerésben részesített nevének és az adományozás évszámának gravírozására alkalmas síkfelület látható.

(4) A Díjjal 3. § (7) bekezdése szerinti tartalmú díszoklevél, és bruttó 300 000 forint összegű pénzjutalom jár.

9. Balázs Lajos-díj

16. § (1) A Balázs Lajos-díj (a 9. alcím tekintetében a továbbiakban: Díj) a kerület polgárai érdekében kifejtett civil tevékenységét kimagasló színvonalon végző személynek adományozható.

(2) Évente kettő Díj adományozható.

(3) A Díj díszdobozban elhelyezett ezüstből készített érem24, átmérője 42,5 mm, vastagsága 3 mm. Előlapján Óbuda címere, amelyet alulról a „Balázs Lajos-díj” megnevezés övez, hátoldalán körívben „Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat” felirat, középen az elismerésben részesített nevének és az adományozás évszámának gravírozására alkalmas síkfelület látható.

(4) A Díjjal 3. § (7) bekezdése szerinti tartalmú díszoklevél, és bruttó 300 000 forint összegű pénzjutalom jár.

10. Fischer Ágoston-díj

17. § (1) A Fischer Ágoston-díj (a 10. alcím tekintetében a továbbiakban: Díj) annak a kiemelkedő tevékenységet kifejtő természetes személynek adományozható, aki Óbuda-Békásmegyer szociális ellátásainak, szolgáltatásainak fejlődéséhez, valamint a hátrányos helyzetű lakosai életminőségének javításához kimagasló teljesítményével vagy életművével hozzájárult.

(2) Évente három Díj adományozható.

(3) A Díj díszdobozban elhelyezett ezüstből készített érem25, átmérője 42,5 mm, vastagsága 3 mm. Előlapján Óbuda címere, amelyet alulról a „Fischer Ágoston-díj” megnevezés övez, hátoldalán körívben „Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat” felirat, középen az elismerésben részesített nevének és az adományozás évszámának gravírozására alkalmas síkfelület látható.

(4) A Díjjal 3. § (7) bekezdése szerinti tartalmú díszoklevél, és bruttó 300 000 forint összegű pénzjutalom jár.

10/A. Zöld Óbudáért Díj26

17/A. §27 (1) A Zöld Óbudáért Díj (a 10/A. alcím tekintetében a továbbiakban: Díj) azon személynek és szervezetnek adományozható, aki, amely kezdeményezésével, programjaival hozzájárul a fenntartható környezet védelméhez és kialakításához, a környezettudatos magatartás népszerűsítéséhez, a környezetvédelemhez kapcsolódó aktív tevékenységével részt vállal a környezet minőségének javításában, a természeti értékek, a zöldfelületi elemek megóvásában, a környezeti nevelésben.

(2) Évente egy Díj adományozható.

(3) A Díj díszdobozban elhelyezett ezüstből készített érem, átmérője 42,5 mm, vastagsága 3 mm. Előlapján Óbuda címere, amelyet alulról a „Zöld Óbudáért Díj” megnevezés övez, hátoldalán körívben „Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat” felirat, középen az elismerésben részesített nevének és az adományozás évszámának gravírozására alkalmas síkfelület látható. (4) A Díjjal 3. § (7) bekezdése szerinti tartalmú díszoklevél, és bruttó 300 000 forint összegű pénzjutalom jár.

IV. Fejezet

Az Önkormányzat által adományozható elismerő oklevélre vonatkozó rendelkezések

11. „A III. Kerületi Köznevelésért Elismerő Oklevél”

18. § (1) Az „A III. Kerületi Köznevelésért Elismerő Oklevél (a 11. alcím tekintetében a továbbiakban: Elismerő Oklevél) adományozható a kerület oktatási intézményeiben legalább 10 éve lelkiismeretes munkát végző nem pedagógus közalkalmazott részére.

(2) Az Elismerő Oklevélből évente legfeljebb három adományozható.

(3) Az Elismerő Oklevéllel a 3. § (7) bekezdése szerinti tartalmú díszoklevél és bruttó

200 000 forint összegű pénzjutalom jár.

(4) Az Elismerő Oklevélre a 2. § (4) bekezdésében meghatározottakon túl, javaslatot tehet a kerületben működő oktatási-nevelési intézmény vezetője, szülői munkaközössége, a diákokat képviselő szervezet, valamint oktatási-nevelési szakmai szervezet.

11/A.28 „Kerületi Jubileumi Díszoklevél

18/A. §29 (1) „A Kerületi Jubileumi Díszoklevél” a kerület életében meghatározó, a nevelés-oktatás területén a kerület fejlődésének elősegítésében kifejtett példamutató, közmegbecsülésre méltó életpálya és szakmai munka elismerésére adományozható annak a kerületben lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, legalább 30 éven keresztül oklevelében szereplő képesítésének megfelelő szakmai munkát folytató óvodapedagógusnak, tanítónak és tanárnak (a továbbiakban együtt: pedagógus), aki felsőfokú pedagógus diplomáját vagy azzal egyenértékű szakképesítését (a továbbiakban együtt: diploma) 40, 45, 50, 60, 65, 70 vagy 75 évvel ezelőtt szerezte és ezt kérelmezte.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feltételek megléte esetén adományozható:

a) bronz jubileumi fokozat annak, aki diplomáját 40 éve,

b) ezüst jubileumi fokozat annak, aki diplomáját 45 éve,

c) arany jubileumi fokozat annak, aki diplomáját 50 éve,

d) gyémánt jubileumi fokozat annak, aki diplomáját 60 éve,

e) vas jubileumi fokozat annak, aki diplomáját 65 éve,

f) rubin jubileumi fokozat annak, aki diplomáját 70 éve,

g) platina jubileumi fokozat annak, aki diplomáját 75 éve szerezte.

(3) A kerületi díszoklevél adományozására vonatkozó kérelmet a 3. § (2) bekezdésében meghatározott határidőig kell benyújtani a Polgármesteri Hivatalhoz.

(4) A kerületi díszoklevél adományozása iránti kérelemhez csatolandó dokumentumok:

a) az eredeti diploma egyszerű másolata,

b) a kérelmező rövid szakmai önéletrajza,

c) bronz, ezüst és arany fokozatú oklevél vagy magasabb fokozat első alkalommal történő igénylése esetén, a pedagógus pályán eltöltött legalább 30 év hitelt érdemlő igazolása,

d) a bronz és az ezüst fokozat kivételével a diplomát kibocsátó felsőoktatási intézmény vagy annak jogutódja (továbbiakban együtt: felsőoktatási intézmény) által rendszeresített, kitöltött kérelem a felsőoktatási intézmény által kiállított díszoklevél (a továbbiakban: felsőoktatási díszoklevél) igényléséhez,

e) amennyiben az igénylő már rendelkezik a felsőoktatási díszoklevél valamely fokozatával, annak egyszerű másolata,

f) lakcím hitelt érdemlő igazolása.

(5) A Polgármesteri Hivatal a benyújtott dokumentumok ellenőrzését követően a kérelmezőt hiánypótlás teljesítésére hívhatja fel.

(6) Kizárólag határidőben benyújtott a (2) bekezdésben meghatározott jubileumi díszoklevél fokozathoz szükséges időt az adott évben elérő pedagógus kérelme fogadható be. A határidő jogvesztő.

(7) A kerületi díszoklevéllel a 3. § (7) bekezdés szerinti díszoklevél és a következő mértékű színes diploma juttatás elismerés jár:

a) bronz jubileumi fokozat esetén bruttó 40 000 Ft,

b) ezüst jubileumi fokozat esetén bruttó 45 000 Ft,

c) arany jubileumi fokozat esetén bruttó 50 000 Ft,

d) gyémánt jubileumi fokozat esetén bruttó 60 000 Ft,

e) vas jubileumi fokozat esetén bruttó 65 000 Ft,

f) rubin jubileumi fokozat esetén bruttó 70 000 Ft,

g) platina jubileumi fokozat esetén bruttó 75 000 Ft.

(8) A kerületi díszoklevél adományozásáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(9) Amennyiben a jubiláló pedagógus a díjátadó ünnepségről az életkora, egészségi állapota, vagy egyéb ok miatt távol marad, lehetőség szerint biztosítani kell, hogy a távolmaradása esetén is méltó módon vehesse át a kerületi díszoklevelet és az azzal együtt járó anyagi elismerést.

18/B. §30 (1) A felsőoktatási díszoklevél Önkormányzaton keresztül történő igénylése esetén a 3. § (1)-(2) bekezdésének, az 5. § (2) bekezdés i) pontjának és a 18/A. § (3)-(6) bekezdésének rendelkezései az irányadók.

(2) Arany, gyémánt, vas, rubin és platina felsőoktatási díszoklevél iránti kérelmek felsőoktatási intézményhez történő továbbításáról a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

(3) Amennyiben a díjátadó ünnepség időpontjáig a felsőoktatási díszoklevél az Önkormányzathoz nem érkezik meg, a jubiláló pedagógusnak a felsőoktatási díszoklevelet a Polgármesteri Hivatal postai úton küldi meg.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

19. § (1) Ez a rendelet 2021. november 13-án lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel történik.

(3) A 2022. évben adományozandó, a 2. § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott elismerés adományozására vonatkozó javaslat benyújtási határideje 2021. november 30-a.

20. §31

21. §32

22. §33 Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által adományozható elismerésekről szóló 17/2021. (IV. 7.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 36/2023. (XII. 11.) önkormányzati rendelettel megállapított rendelkezéseket – a bronz és az ezüst jubileumi fokozat kivételével – a felsőoktatási díszoklevelet 2023-ban az Önkormányzaton keresztül igénylők esetében is alkalmazni kell.

1. melléklet a 17/2021. (IV. 7.) önkormányzati rendelethez

Javaslat elismerés adományozására

1. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által adományozható elismerésekről szóló

… /2021. (… …) önkormányzati rendelet alapján a javasolt elismerés megnevezése:

…………………………………………………………………………………..

2. Az elismerés adományozására javasolt személy

a) neve:

b) születési neve:

c) születési helye:

d) születési ideje (év, hó, nap):

e) anyja neve:

f) jelenlegi munkahelye (szervezeti egység megnevezésével, nyugdíj mellett vállalt munka esetében is):

g) munkaköre, illetve beosztása:

h) lakcíme:

i) értesítési telefonszáma:

j) e-mail-címe:

3. Az elismerés adományozására javasolt nem természetes személy

a) neve:

b) székhelye/telephelye vagy bejegyzett címe:

c) elérhetősége (telefonszám és e-mail):

d) képviselője és elérhetősége:

4. A jelölt korábban kapott elismerései és annak időpontja:

5. Az elismerés adományozásának javasolt időpontja:

6. A javaslat indokolása (legalább 3-5 mondatban):

A szakmai tevékenységet bemutató részletes indokolás külön lapon csatolandó (legfeljebb három oldal terjedelemben)!

7. A javaslattevő

Kelt: ...............................................................

javaslattevő aláírása

a) neve:

b) címe:

c) elérhetősége (mobiltelefonszám, e-mail-cím):

2. melléklet a 17/2021. (IV. 7.) önkormányzati rendelethez

Nyilatkozat (természetes személy esetén)

1. Alulírott ...................................................... kijelentem, hogy hozzájárulok természetes személyazonosító adataimnak, lakcímadatomnak, bankszámlaszámomnak, adóazonosító jelemnek, valamint a javaslatban szereplő személyes adataimnak az elismerésben részesülők nyilvántartásában való kezeléséhez.

2. Elismerésben részesítésem, illetve elismerésem visszavonása esetére hozzájárulok nevemnek Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat honlapján, valamint az Óbuda Újságban való közzétételéhez.

3. Kijelentem továbbá, hogy velem szemben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által adományozható elismerésekről szóló … /2021. (… …) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdésében meghatározott kizáró ok nem áll fenn.

4. Kijelentem, hogy a(z) .............................................................................. (elismerés megnevezése) adományozása esetén azt elfogadom.

5. E nyilatkozat Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által adományozható elismerésekről szóló … /2021. (… …) önkormányzati rendelet 3-4. §-án alapul.

Kelt: ...............................................................

elismerésre javasolt aláírása

Nyilatkozat (nem természetes személy esetén)

1. Alulírott, mint a(z) ......................................................... képviselője/vezetője, kijelentem, hogy hozzájárulok az általam képviselt ................................. (nem természetes személy) azonosító adatainak (név, székhely, telephely vagy bejegyzett cím, elérhetőségek, képviselő neve, elérhetősége), az adományozásra irányuló javaslat megalapozásához szükséges adatainak, továbbá a már megkapott elismerésre vonatkozó adatainak az elismerésben részesülők nyilvántartásában való kezeléséhez, továbbá az elismerés, illetve az elismerés visszavonása esetére az általam képviselt szervezet nevének Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat honlapján, valamint az Óbuda Újságban való közzétételéhez.

2. Kijelentem, hogy a(z) ........................................................................ elismerés adományozása esetén az általam képviselt szervezet azt elfogadja.

3. Kijelentem továbbá, hogy velem és az általam képviselt szervezettel szemben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által adományozható elismerésekről szóló … /2021. (… …) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott kizáró ok nem áll fenn.

4. E nyilatkozat Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által adományozható elismerésekről szóló … /2021. (… …) önkormányzati rendelet 3-4. §-án alapul.

Kelt: ...............................................................

nyilatkozatot tevő aláírása

1

módosította: 2/2023. (I. 26.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

2

Beiktatta: 2/2023. (I. 26.) Ör. 2. §-a. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

3

módosította: 36/2023. (XII. 11.) Ör. 1. § (1) bekezdése. Hatályos: 2023. december 12-étől.

4

módosította: 36/2023. (XII. 11.) Ör. 1. § (2) bekezdése. Hatályos: 2023. december 12-étől.

5

Módosította: 2/2023. (I. 26.) Ör. 3. § (1) bekezdése. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

6

módosította: 36/2023. (XII. 11.) Ör. 6. § 1. pontja. Hatályos: 2023. december 12-étől.

7

módosította: 36/2023. (XII. 11.) Ör. 2. §-a. Hatályos: 2023. december 12-étől.

8

módosította: 36/2023. (XII. 11.) Ör. 2. §-a. Hatályos: 2023. december 12-étől.

9

módosította: 36/2023. (XII. 11.) Ör. 2. §-a. Hatályos: 2023. december 12-étől.

10

módosította: 36/2023. (XII. 11.) Ör. 6. § 2. pontja. Hatályos: 2023. december 12-étől.

11

módosította: 36/2023. (XII. 11.) Ör. 3. §-a. Hatályos: 2023. december 12-étől.

12

Beiktatta: 2/2023. (I. 26.) Ör. 4. §-a. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

13

Módosította: 2/2023. (I. 26.) Ör. 8. § 1. pontja. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

14

Módosította: 2/2023. (I. 26.) Ör. 8. § 1. pontja. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

15

Beiktatta: 2/2023. (I. 26.) Ör. 5. §-a. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

16

Módosította: 2/2023. (I. 26.) Ör. 8. § 1. pontja. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

17

Módosította: 2/2023. (I. 26.) Ör. 6. §-a. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

18

Módosította: 2/2023. (I. 26.) Ör. 8. § 2. pontja. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

19

Módosította: 2/2023. (I. 26.) Ör. 8. § 2. pontja. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

20

Módosította: 2/2023. (I. 26.) Ör. 8. § 2. pontja. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

21

Módosította: 2/2023. (I. 26.) Ör. 8. § 2. pontja. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

22

Módosította: 2/2023. (I. 26.) Ör. 8. § 2. pontja. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

23

Módosította: 2/2023. (I. 26.) Ör. 8. § 2. pontja. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

24

Módosította: 2/2023. (I. 26.) Ör. 8. § 2. pontja. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

25

Módosította: 2/2023. (I. 26.) Ör. 8. § 2. pontja. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

26

Beiktatta: 2/2023. (I. 26.) Ör. 7. §-a. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

27

Beiktatta: 2/2023. (I. 26.) Ör. 7. §-a. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

28

beiktatta: 36/2023. (XII. 11.) Ör. 4. §-a. Hatályos: 2023. december 12-étől.

29

beiktatta: 36/2023. (XII. 11.) Ör. 4. §-a. Hatályos: 2023. december 12-étől.

30

beiktatta: 36/2023. (XII. 11.) Ör. 4. §-a. Hatályos: 2023. december 12-étől.

31

Hatálytalan: 2021. november 14-étől a Jat. 12. § (2) bekezdése alapján.

32

Hatálytalan: 2021. november 14-étől a Jat. 12. § (2) bekezdése alapján.

33

beiktatta: 36/2023. (XII. 11.) Ör. 5. §-a. Hatályos: 2023. december 12-étől.