Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének 34/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelete

a kerület közterületein a járművel történő várakozás rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 28

Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének 34/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelete

a kerület közterületein a járművel történő várakozás rendjéről

2023.04.28.

Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1)1 A rendelet hatálya kiterjed – a taxiállomások kivételével – Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén található,

a) a 4. melléklet 2.1. pontja szerinti területi lehatárolású "B" várakozási övezet,

b) a 4. melléklet 2.2. pontja szerinti területi lehatárolású "C" várakozási övezet 4. zóna,

c) a 4. melléklet 2.3. pontja szerinti területi lehatárolású "C" várakozási övezet 5. zóna,

d) a Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, és a várakozási díjakról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) Főv. Fgy. rendelet (a továbbiakban: Főv. Kgy. rendelet) 3. melléklete szerinti G)-I) védett övezet

területére.

(2)2

(3) A rendelet hatálya kiterjed valamennyi rendszámmal rendelkező gépjárműre és azok tulajdonosára, üzemben tartójára, valamint használójára (a továbbiakban együtt: üzemben tartó).

(4) A rendelet alkalmazásában:

1. gépjármű – a városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulás kivételével –

a) személygépkocsi vagy

b) három- vagy négykerekű motorkerékpár vagy

c) három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpár, vagy

d) 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsi.

2. lakóhely: lakcímet igazoló hatósági igazolványban (lakcímkártyán) szereplő állandó, bejelentett lakóhely.

3. tartózkodási hely: lakcímet igazoló hatósági igazolványban (lakcímkártyán) szereplő bejelentett tartózkodási hely.

4.3 Óbuda Kártya: olyan sorszámozott (RFID) plasztikkártya, amely kérelemre, az Óbudai Parkolási Nonprofit Kft. által kerül kiállításra – a kedvezményre vonatkozó előírások teljesülése esetén –, és amelynek használatával

a) a III. kerület közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező természetes személy számára az övezeten kívüli kedvezmény, vagy

b) a gazdálkodó szervezet számára az 50%-os kedvezményes várakozási díj

vehető igénybe.

5.4 Parkolási Kft.: az Óbudai Parkolási Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Parkolási Kft.) az Önkormányzat 100%-os tulajdonában lévő gazdasági társaság, amely e rendelet, valamint a Főv. Kgy. rendelet szerint az Önkormányzatot érintő, a közterületen gépjárművel történő várakozáshoz kapcsolódó feladatokra az Önkormányzattal közszolgáltatás ellátására vonatkozó szerződést kötött.

6. Bérlő: az a természetes személy, aki bérleti vagy szívességi lakáshasználati szerződést kötött egy – a III. kerület díjfizetős várakozási övezeteinek területén található – lakásra, amely lakás a bérlőnek tartózkodási helye a mindenkori hivatalos nyilvántartások szerint (lakcímkártyán feltüntetve), és amely lakás természetes személy tulajdonosának lakóhelye a III. kerület közigazgatási területén van, vagy a nem természetes személy tulajdonos cégjegyzékbe bejegyzett székhelye, telephelye, fióktelepe a III. kerület közigazgatási területén található, vagy haszonélvezeti joggal terhelt lakás esetén az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezőnek lakóhelye vagy székhelye a III. kerület közigazgatási területén található. Amennyiben a lakásnak több természetes személy tulajdonosa van, elegendő, ha az egyik tulajdonostárs vagy haszonélvező lakcímkártya szerinti lakóhelye a III. kerület közigazgatási területén van. E rendeletben bérlő alatt a szívességi lakáshasználót, tulajdonos alatt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezőt is érteni kell.

7.5 Alkalmazott: az a természetes személy, aki olyan munkáltatóval áll a mindenkori munka törvénykönyve, a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény, az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyáról szóló törvény, vagy a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény hatálya alá tartozó munkaviszonyban, amely munkáltató cégjegyzékbe bejegyzett székhelye vagy telephelye vagy fióktelepe a III. kerület "B" vagy "C" díjtételű várakozási övezetének területén található, amennyiben az alkalmazott munkavégzésének helye a "B" vagy "C" díjtételű várakozási övezet területén van.

8. Adatlap: az a dokumentum, amelyet a Parkolási Kft. állít ki a kérelmező által megadott okmányokkal, iratokkal igazolt adatok alapján, amely igazolja a kérelem alapján kiadott kedvezmény vagy hozzájárulás adatait (különösen: rendszám, kérelmező, érvényességi idő, kiadás dátuma, területi hatály).

2. § (1) Az egyes várakozási övezetekre vonatkozó díjtételeket, valamint a várakozási díjak megfizetésének módját a Főv. Kgy. rendelet tartalmazza.

(2) A várakozási övezet vagy a védett övezet területére vonatkozó, kerületi önkormányzat hatáskörébe tartozó hozzájárulásoknak e rendeletben nem szabályozott kérdéseire a Főv. Kgy. rendelkezései az irányadók.

2. Várakozási hozzájárulások

3. § (1) A lakossági várakozási hozzájárulás kiadásának együttes feltételei:

a) a költségtérítés megfizetése,

b) a 4. §-ban meghatározott kedvezménnyel csökkentett mértékű díj megfizetése,

c) a kérelmező büntetőjogi és polgári jogi felelőssége tudatában tett nyilatkozata a Főv. Kgy. rendelet szerinti helyi adó tartozásmentességről,

d) a kérelem beadásának időpontjában és azt követően, a hozzájárulás megadásáig – valamennyi parkolás-üzemeltető nyilvántartása szerint – a kérelmezett gépjárműre nincs 30 napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíj tartozás.

(2) Lakásonként összesen két lakossági várakozási hozzájárulás adható.

(3) A lakossági várakozási hozzájárulás területi érvényessége a lakóhely szerinti várakozási övezet területe.

4. § (1)6 A lakossági várakozási hozzájárulás díjkedvezménye az 5. mellékletben megállapított összeg.

(2) Lakásonként összesen két gépjármű után vehető igénybe a lakossági várakozási hozzájárulás díjkedvezménye.

(3) Év közben kiadott hozzájárulás esetén időarányos várakozási díjat kell fizetni. Az érvényességi idő lejárta előtt visszaadott hozzájárulások esetén az időarányos várakozási díjat a hozzájárulást kiadó köteles visszafizetni. Az időarányos várakozási díj kiszámítása 365 napos bázison történik. Az egyszeri költségtérítés díja ebben az esetben sem kerül visszafizetésre.

5. § (1) A gazdálkodói várakozási hozzájárulás díjkedvezménye 50%. A díjkedvezmény Óbuda Kártyával vagy mobiltelefonos fizetéssel vehető igénybe.

(2) A gazdálkodói várakozási hozzájárulás területi érvényessége a székhely, telephely vagy fióktelep szerinti várakozási övezet területe.

(3) A gazdálkodói várakozási hozzájárulás kiadásának feltételei:

a) a költségtérítés megfizetése,

b) a kérelmező büntetőjogi és polgári jogi felelőssége tudatában tett nyilatkozata a Főv. Kgy. rendelet szerinti helyi adó tartozásmentességről.

3. Kedvezmények

6. § A kerületi várakozási övezetekben igénybe vehető kedvezmények:

a) övezeten kívüli kedvezmény,

b) gyermekszállítási kedvezmény,

c) alkalmazotti kedvezmény, kedvezményes alkalmazotti kedvezmény,

d) lakossági várakozási kedvezmény,

e) háziorvosi kedvezmény,

f) bérlői kedvezmény,

g) egyedi kedvezmény.

7. § A 15. §-ban meghatározottak szerint kedvezményes egyedi kedvezmény is biztosítható.

8. § (1) Az övezeten kívüli kedvezményre

a) bármely várakozási övezet területén lakóhellyel rendelkező,

b) a várakozási övezeteken kívül, de a III. kerület közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező

természetes személy jogosult.

(2) Az övezeten kívüli kedvezmény lakásonként összesen két darab gépjárműre igényelhető, ha a gépjárműnek a lakos az üzemben tartója vagy azt a lakos a munkáltatótól kizárólagos használatba kapta, és az a munkáltató üzemben tartásában, lízingelésében vagy tartós bérletében van.

(3) Az övezeten kívüli kedvezmény kiadásának feltétele a kérelem beadásának időpontjában és azt követően, a kedvezmény megadásáig a7 Parkolási Kft. nyilvántartása szerint a kérelmezett gépjárműre nincs jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott várakozási díj és pótdíj tartozás.

(4) Az övezeten kívüli kedvezmény a III. kerület várakozási övezeteinek teljes területén napi 90 perc várakozásra jogosít. A napi 90 perc 15 perces egységekben és az övezetek között felosztható.

(5) Az övezeten kívüli kedvezmény kizárólag Óbuda Kártyával vehető igénybe.

9. § (1) Gyermekszállítási kedvezményre, bármely várakozási övezet területén bölcsődébe járó, közoktatási-nevelési intézményben tanuló kiskorú személy szülői felügyeletét gyakorló, a III. kerület közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező szülője vagy más törvényes képviselője jogosult az általa megjelölt egy darab gépjárműre. A gyermekszállítási kedvezményt valamennyi szülő valamennyi gyermek után igényelheti, azonban a kérelmekben gyermekenként legfeljebb egy-egy intézmény jelölhető meg.

(2) A gyermekszállítási kedvezmény kiadásának feltétele a kérelem beadásának időpontjában és azt követően, a kedvezmény megadásáig a8 Parkolási Kft. nyilvántartása szerint a kérelmezett gépjárműre nincs jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott várakozási díj és pótdíj tartozás.

(3) A gyermekszállítási kedvezmény a III. kerületi várakozási övezetben lévő bölcsőde, közoktatási-nevelési intézmény épületének az 1. melléklet 1. pontjában meghatározott környezetében 8.00 és 9.30 óra, valamint 12.30 és 18.00 óra közötti időtartamon belül, legfeljebb 60-60 perc időtartamban jogosít várakozásra, a tanítási vagy nevelési év kezdetétől, de legkorábban a kiadás időpontjától a tanítási vagy nevelési év végéig.

(4) A 60 perces időtartamok nem szakíthatók meg és nem oszthatók fel intézmények között.

(5) A várakozás megkezdésének időpontját a gépjármű első szélvédője mögött – kívülről teljes egészében jól látható módon – elhelyezett tárcsán jelezni kell. A tárcsa jelzését a gépjármű eltávozása nélkül megváltoztatni tilos.

(6) A kedvezmény valamennyi megjelölt intézmény után külön-külön jár.

(7) Az (1) bekezdésben meghatározott gyermekszállítási kedvezményre, az (1)–(5) bekezdésben meghatározott feltételek szerint jogosult az a nem III. kerületi lakos is, akinek gyermeke a várakozási övezet területén közoktatási-nevelési intézménybe jár, amennyiben a lakóhely szerinti önkormányzat és a III. kerületi önkormányzat a III. kerületi önkormányzat által működtetett közoktatási-nevelési intézmények működtetéséhez való hozzájárulásról megállapodást kötött. A megállapodás meglétét a jegyző igazolja.

10. § (1) Az alkalmazotti kedvezményre az alkalmazott jogosult. A kérelemhez mellékelni kell a munkaviszony, valamint a munkáltató székhelyének, telephelyének, fióktelepének és képviselőjének igazolására szolgáló alábbi dokumentumokat:

a)9 a kérelem benyújtásakor 30 napnál nem régebbi cégkivonat, alapító okirat vagy igazolás a vonatkozó jogszabály által előírt nyilvántartásba vételről, valamint a székhelyről, telephelyről, fióktelepről,

b) a munkáltató képviselőjének a kérelem benyújtásakor hatályos aláírási címpéldánya vagy aláírás-mintája,

c) a kérelem benyújtásakor 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás.

(2) Az alkalmazotti kedvezmény kiadásának feltétele a kérelem beadásának időpontjában és azt követően, a kedvezmény megadásáig a10 Parkolási Kft. nyilvántartása szerint a kérelmezett gépjárműre nincs jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott várakozási díj és pótdíj tartozás.

(3) Kedvezményes alkalmazotti kedvezményre jogosult az az alkalmazott, akinek munkáltatója állami vagy önkormányzati vagy egyházi vagy alapítványi fenntartású, működtetésű közoktatási-nevelési, szociális, egészségügyi, kulturális, igazgatási, igazságszolgáltatási intézmény. A kérelemhez mellékelni kell a munkaviszony, valamint a munkáltató székhelyének, telephelyének, fióktelepének és képviselőjének igazolására szolgáló alábbi dokumentumokat:

a) a kérelem benyújtásakor 30 napnál nem régebbi cégkivonat, alapító okirat vagy igazolás a vonatkozó jogszabály által előírt nyilvántartásba vételről, valamint a székhelyről, telephelyről, fióktelepről

b) a munkáltató képviselőjének a kérelem benyújtásakor hatályos aláírási címpéldánya vagy aláírás-mintája

c) a kérelem benyújtásakor 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás.

(4) A kedvezményes alkalmazotti kedvezmény kiadásának feltétele a kérelem beadásának időpontjában és azt követően, a kedvezmény megadásáig a11 Parkolási Kft. nyilvántartása szerint a kérelmezett gépjárműre nincs jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott várakozási díj és pótdíj tartozás.

(5) A rendelet alkalmazása szempontjából

a) a Klebelsberg Központ állami fenntartású, működtetésű közoktatási-nevelési

b) a III. kerületi önkormányzattal feladat-ellátási szerződést kötött háziorvos, házi gyermekorvos, alapellátást végző fogorvos önkormányzati fenntartású, működtetésű egészségügyi

intézménynek minősül.

(6)12 Az alkalmazotti kedvezmény díját az 5. melléklet állapítja meg.

(7)13 A kedvezményes alkalmazotti kedvezmény díját az 5. melléklet állapítja meg.

(8) A kedvezményes alkalmazotti kedvezményt a III. kerületi lakóhellyel rendelkező alkalmazott, továbbá az 1. melléklet 2. pontjában meghatározott intézmények alkalmazottja – lakóhelye címétől függetlenül – a kedvezmény díjának megfizetése nélkül veheti igénybe.

(9) Az alkalmazotti és a kedvezményes alkalmazotti kedvezmény díja év közbeni kiváltás, visszaadás vagy visszavonás esetén nem csökkenthető, nem idő-arányosítható.

(10) Az alkalmazotti kedvezmény, továbbá a kedvezményes alkalmazotti kedvezmény alkalmazottanként egy gépjármű után jogosít kedvezményre, amennyiben a gépjárműnek az alkalmazott vagy a vele közös lakóhelyen élő házastársa az üzembentartója vagy az alkalmazott a munkáltató által üzemben tartott vagy lízingelt vagy tartósan bérlet gépjárművet a munkáltatótól kizárólagos használatba kapta.

(11)14 Az alkalmazotti kedvezmény – a "B" díjtételű várakozási övezet kivételével – a munkáltató székhelye vagy telephelye vagy fióktelepe szerinti övezet területén jogosít időkorlátozás nélküli várakozásra. A "B" díjtételű várakozási övezet területén székhellyel vagy telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező munkáltató esetén az alkalmazotti kedvezmény kizárólag a "C" díjtételű várakozási övezet 4. zónájának területén jogosít időkorlátozás nélküli várakozásra.

(12) Kedvezményes alkalmazotti kedvezmény a (2) bekezdésben meghatározott intézmény épületének 1. melléklet 1. pontjában meghatározott környezetében jogosít időtartam korlátozás nélküli várakozásra.

(13)15 Amennyiben a (2) bekezdésben meghatározott intézmény főbejárata a "B" és "C" díjtételű várakozási övezet 4. zónájának közvetlen határán van és a kedvezmény A "C" díjtételű várakozási övezet területén található utcákban vehető igénybe, úgy a kedvezményes alkalmazotti kedvezmény díját "C" díjtételű várakozási övezetben meghatározott óradíj alapulvételével kell megállapítani.

(14)16 Az alkalmazotti kedvezményre vonatkozó rendelkezéseket a "B" vagy "C" díjtételű várakozási övezet területén székhellyel vagy telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező egyéni vállalkozóra is alkalmazni kell azzal az eltéréssel, hogy a kedvezmény kizárólag akkor biztosítható, ha a gépjárműnek az egyéni vállalkozó az üzemben tartója. A kérelemhez csatolni kell az egyéni vállalkozói igazolvány másolatát vagy igazolást a vonatkozó jogszabály által előírt nyilvántartásba vételről, valamint a székhelyről, telephelyről, fióktelepről.

(15)17 Az alkalmazotti kedvezményre vonatkozó rendelkezéseket a "B" vagy "C" díjtételű várakozási övezet területén lévő piacon vagy vásárcsarnokban árusítási tevékenységet folytató őstermelőre is alkalmazni kell azzal az eltéréssel, hogy a kedvezmény kizárólag akkor biztosítható, ha a gépjárműnek az őstermelő az üzemben tartója. A kérelemhez csatolni kell a mezőgazdasági őstermelői igazolvány másolatát és a piac vagy vásárcsarnok üzemeltetője által kiadott igazolást az övezeten belül folytatott árusítási tevékenységről.

(16)18 Az alkalmazotti kedvezményre vonatkozó rendelkezéseket a "B" vagy "C" díjtételű várakozási övezet területén székhellyel vagy telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező egyéni ügyvédekre, valamint ügyvédi irodákra is alkalmazni kell.

11. § (1)19 A lakossági várakozási kedvezményre – kérelem alapján, az egy lakásra kiadható lakossági várakozási hozzájárulást vagy bérlői kedvezményt meghaladó számú gépjármű után – a III. kerület közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező természetes személy jogosult, az általa megjelölt gépjárműre, ha annak a lakos az üzemben tartója vagy ha azt a lakos a munkáltatótól kizárólagos használatba kapta és az a munkáltató üzemben tartásában, lízingelésében vagy tartós bérletében van, és amennyiben a kérelem beadásának időpontjában és azt követően, a kedvezmény megadásáig a Parkolási Kft. nyilvántartása szerint a kérelmezett gépjárműre nincs jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott várakozási díj és pótdíj tartozás.

(2)20 A lakossági várakozási kedvezmény díját az 5. melléklet állapítja meg.

(3) A lakossági várakozási kedvezmény díja év közbeni kiváltás, visszaadás vagy visszavonás esetén nem csökkenthető, nem idő-arányosítható.

(4) A lakossági várakozási kedvezmény az adott várakozási övezet területén jogosít időtartam korlátozás nélküli várakozásra.

(5) Lakossági kedvezmény legfeljebb kettő gépjárműre igényelhető, amelybe beleszámítandó a bérlői kedvezmény is a (6) bekezdés szerint.

(6) Lakásonként adható kettő lakossági várakozási hozzájárulás mellett

a) legfeljebb kettő lakossági várakozási kedvezmény vagy

b) legfeljebb egy lakossági várakozási kedvezmény és – amennyiben a lakás vonatkozásában bérlői kedvezményt is igényeltek – legfeljebb egy bérlői kedvezmény

adható.

12. § (1) A háziorvosi kedvezményre jogosult az általa megjelölt egy darab gépjárműre az a háziorvos, házi gyermekorvos, alapellátást végző fogorvos, aki tevékenységét az Önkormányzattal kötött feladat-ellátási szerződés alapján végzi. A feladat-ellátási szerződés meglétét a jegyző igazolja.

(2) A háziorvosi kedvezmény a III. kerületi várakozási övezetben lévő rendelő épületének 1. melléklet 1. pontjában meghatározott környezetében jogosít időtartam korlátozás nélküli várakozásra.

(3)21 A kedvezmény kiadásának feltétele a kérelem beadásának időpontjában és azt követően, a kedvezmény megadásáig a Parkolási Kft. nyilvántartása szerint a kérelmezett gépjárműre nincs jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott várakozási díj és pótdíj tartozás.

13. § (1) Külön kérelemre, bérlői kedvezmény a bérlőnek legfeljebb egy gépjárműre adható.

(2) A postai úton benyújtott kérelemhez csatolni kell a lakás bérbeadására, használatára vonatkozó bérleti vagy szívességi lakáshasználatra vonatkozó szerződés másolatát, személyes ügyintézés esetén be kell mutatni annak eredeti példányát, valamint a postai úton benyújtott kérelem vagy személyes ügyintézés esetén csatolni kell a tulajdonos vagy a haszonélvező nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy jogosult a lakást bérbe, vagy szívességi használatra átadni, továbbá hogy a lakás bérbeadása után fennálló helyi adókötelezettségét teljesíti.

(3) A kérelem elbírálását végző jogosult a tényállás tisztázásához szükséges bizonyítási eszközként a (2) bekezdésben meghatározott, a kérelem elbírálásának alapjául szolgáló dokumentumokban szereplő harmadik személy adatainak megismerésére azzal, hogy további adatkezelésre (különösen az adatok bármilyen formában történő rögzítésére) nem jogosult.

(4)22 A bérlői kedvezmény kiadásának feltétele a kérelem beadásának időpontjában és azt követően, a kedvezmény megadásáig a Parkolási Kft. nyilvántartása szerint a kérelmezett gépjárműre nincs jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott várakozási díj és pótdíj tartozás.

(5)23 A bérlői kedvezmény díjkedvezményét az 5. melléklet állapítja meg.

(6)24 A bérlői kedvezmény területi érvényessége a tartózkodási hely szerinti díjtételű várakozási övezet meghatározott zónájának területe.

(7) A bérlői kedvezmény díja év közbeni kiváltás, visszaadás vagy visszavonás esetén nem csökkenthető, nem idő-arányosítható.

14. § (1)25 Egyedi kedvezmény iránti kérelem benyújtására – a (2) bekezdés d) pontja és a (2a) bekezdés26 kivételével – az a természetes személy jogosult, aki a Főv. Kgy. rendeletben vagy a 6. § a)–f) pontjában meghatározott hozzájárulások vagy kedvezmények egyikének igénybevételére sem jogosult, amennyiben a kérelem beadásának időpontjában és azt követően, a kedvezmény megadásáig a Parkolási Kft. nyilvántartása szerint a kérelmezett gépjárműre nincs jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott várakozási díj és pótdíj tartozás.

(2) Egyedi kedvezmény természetes személy részére kivételesen, méltányolható okból adható, ha

a) a kérelmező vagy hozzátartozója orvos által igazolt egészségi állapota miatt otthonában rendszeres gondozásra szorul;

b) a kérelmező vagy hozzátartozója rendszeres és orvos által igazolt járóbeteg-szakellátást vesz igénybe;

c)27 a kérelmező részére okirattal igazolt jogi akadályba (különösen: folyamatban levő hagyatéki eljárás, házasság felbontása iránti per és házassági vagyonjogi per) ütközik a rendeletben szereplő más hozzájárulás vagy kedvezmény megállapítása;

d)28 lakossági kedvezményre egyébként jogosult kérelmező részére a különböző parkolási övezetek találkozása, a parkolási övezetek elhelyezkedése miatt adódó probléma esetén, amennyiben az a lakossági kedvezmény megállapításával nem oldható meg,

e)29 kérelmező különleges jogi helyzetű, diplomáciai tevékenységet hivatásszerűen végző személy.

(2a) 30Óbuda-Békásmegyer Díszpolgára – e rendeletben meghatározott egyéb hozzájárulásra vagy kedvezményre való jogosultságon túl – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által adományozható elismerésekről szóló önkormányzati rendeletben meghatározottak alapján egyedi kedvezményre is jogosult.

(3) A (2) bekezdés a)–b) pontja esetén amennyiben a gondozásra vagy a kezelésre szoruló személy 80. életévét betöltötte, orvosi igazolás benyújtása nem szükséges.

(4) A (2) bekezdés c) pontja esetén változatlan jogi akadályra hivatkozással az egyedi kedvezmény – az első kérelem benyújtását követően – legfeljebb további két alkalommal állapítható meg.

(5) Az egyedi kedvezmény

a)31 a (2) bekezdés a)–b) pontja esetén csak a (6) bekezdés szerint az övezet vagy zóna egy meghatározott részére,

b)32 a (2) bekezdés c)–d) pontja esetén a teljes övezetre vagy zónára, továbbá az övezet vagy zóna egy meghatározott részére

is megállapítható.

(6) A (2) bekezdés a) pontja esetében csak a kérelmező lakóhelyét környező utcákra, utcaszakaszokra, a (2) bekezdés b) pontja esetében csak a kezelést végző egészségügyi intézményt környező utcákra, utcaszakaszokra lehet az egyedi kedvezményt megállapítani.

(7) A (2) bekezdés d) pontja esetén az egyedi kedvezményen túl a kérelmezőt nem illeti meg a lakóhelye szerint igényelhető lakossági várakozási hozzájárulás és övezeten kívüli kedvezmény.

(8) Egyedi kedvezményként a várakozási övezetekben található összes fizető várakozóhely 3%-ának megfelelő várakozási engedély adható ki.

15. §33 Az, aki, amely szervezet az Önkormányzattal erre vonatkozóan együttműködési megállapodást kötött, kedvezményes egyedi kedvezményre jogosult, amennyiben amennyiben a kérelem beadásának időpontjában és azt követően, a kedvezmény megadásáig a Parkolási Kft. nyilvántartása szerint a kérelmezett gépjárműre nincs jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott várakozási díj és pótdíj tartozás. A kedvezményes egyedi kedvezmény a teljes övezetben vagy annak egy meghatározott részén jogosít időtartam-korlátozás nélküli várakozásra.

4. Védett övezetek

16. §34 A védett övezetek területi felsorolását és a védett övezetek díjtétel szerinti besorolását a Főv. Kgy. rendelet tartalmazza.

17. §35 (1) A lakossági behajtási hozzájárulás iránti kérelemhez csatolni kell:

1. a költségtérítés megfizetését igazoló befizetési bizonylatot,

2. a kérelem indokolását.

(2) A lakossági behajtási hozzájárulás iránti kérelem benyújtása esetén a személyes ügyintézés során a kérelmező személyét és lakóhelyét igazoló okmányok (személyazonosító igazolvány és lakcímkártya), valamint a kérelmezett gépjárművet igazoló okmány (gépjármű forgalmi engedélye) bemutatása szükséges.

17/A. § A lakossági behajtási hozzájárulás a Főv. Kgy. rendelet 16. § (3) bekezdésében meghatározottak figyelembe vételével megállásra, várakozásra nem jogosítja fel az engedéllyel rendelkezőt, az áthaladást a lehető legrövidebb időn belül kell végrehajtani, a területen hatályos sebességkorlátozási előírásoknak megfelelően.

18. §36 (1) A lakossági behajtási-várakozási hozzájárulás iránti kérelemhez csatolni kell:

1. a munkáltatótól kizárólagos használatba kapott gépjármű esetén
1.1. a munkáltató üzemben tartói jogát- vagy lízingelését- vagy tartós bérletét igazoló okmány másolatát,
1.2. a gépjármű kizárólagos használatba adására vonatkozó munkáltatói nyilatkozat másolatát,
2. a költségtérítés és a várakozási díj megfizetését igazoló befizetési bizonylatot,
3. a helyi adó tartozásmentességéről szóló büntetőjogi és polgári jogi felelősség tudatában tett nyilatkozatot (teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy közokiratban) eredetben,
4. a közterületen kívüli parkolóhelyre vonatkozó nyilatkozat alátámasztására ingatlan-nyilvántartási térkép másolatát,
5. a Parkolási Kft. igazolását arról, hogy III. kerületi várakozási övezetben a kérelem beadásának időpontjában a kérelmezett gépjárműre nincs 30 napnál régebbi jogosultan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíj tartozás,
6. a kérelem indokolását.
(2) A lakossági behajtási-várakozási hozzájárulás iránti kérelem benyújtása esetén a személyes ügyintézés során a kérelmező személyét és lakóhelyét igazoló okmányok (személyazonosító igazolvány és lakcímkártya), valamint a kérelmezett gépjárművet igazoló okmány (gépjármű forgalmi engedélye) bemutatása szükséges.

18/A. §37 A lakossági behajtási-várakozási hozzájárulás várakozási díjából biztosított kedvezmény mértéke lakásonként egy gépjárműre kiadott hozzájárulás esetén 100%.

18/B. §38 (1) A gazdálkodói behajtási-várakozási hozzájárulás iránti kérelemhez csatolni kell:

1. a kérelem benyújtásakor 30 napnál nem régebbi cégkivonatot, alapító okiratot vagy igazolást a vonatkozó jogszabály által előírt nyilvántartásba vételről, valamint a székhelyről, telephelyről, fióktelepről,

2. a költségtérítés és várakozási díj megfizetését igazoló befizetési bizonylatot,

3. a helyi adó tartozásmentességéről szóló büntetőjogi és polgári jogi felelősség tudatában tett nyilatkozatot (teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy közokiratban) eredetben,

4. a közterületen kívüli parkolóhelyre vonatkozó nyilatkozat alátámasztására ingatlan-nyilvántartási térkép másolatát,

5. a kérelem indokolását.

(2) A gazdálkodói behajtási-várakozási hozzájárulás iránti kérelem benyújtása esetén a személyes ügyintézés során a kérelmező képviselője személyét igazoló okmányok (személyazonosító igazolvány és lakcímkártya), valamint a kérelmett gépjárművet igazoló okmány (gépjármű forgalmi engedélye) bemutatása szükséges.

18/C. §39 (1) Az egészségügyi behajtási-várakozási hozzájárulás esetén a Főv. Kgy. rendelet 20. § (2) bekezdés c) pontjának cc) alpontjában foglaltakat a jegyző igazolja.

(2) Az egészségügyi behajtási-várakozási hozzájárulás iránti kérelemhez csatolni kell a költségtérítés megfizetését igazoló befizetési bizonylat másolatát.

(3) Az egészségügyi behajtási-várakozási hozzájárulás iránti kérelem benyújtása esetén a személyes ügyintézés során a kérelmező vagy a kérelmező képviselője személyét igazoló okmányok (személyazonosító igazolvány és lakcímkártya), valamint a kérelmezett gépjárművet igazoló okmány (gépjármű forgalmi engedélye) bemutatása szükséges.

4/A.40 Óbudai Fő tér környéke védett övezet területén kedvezményes behajtásra-várakozásra jogosultak

18/D. §41 (1) Az Óbudai Fő tér környéke védett övezet területére egyedi behajtási-várakozási, valamint eseti behajtási-várakozási kedvezményre jogosultak körének, a jogosultság feltételeinek meghatározásáról, különös méltánylást érdemlő esetben a jogosultak körének további bővítéséről a polgármester dönt a (2)-(4) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott kedvezmény esetén az igénylő a várakozási díj megfizetése alól mentesül.

(3) Az egyedi behajtási-várakozási várakozási hozzájárulás kiadásáért költségtérítést kell fizetni a 7. alcím rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával.

(4) A védett övezet területére kiadásra kerülő (1) bekezdés szerinti kedvezmények száma nem haladhatja meg az előző évben kiadott kedvezmények számát.

5. Városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulás

19. § Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet részére, a Főv. Kgy. rendelet 39. § (1) bekezdésében meghatározott kategóriájú szolgálati gépjárművekre 10 darab városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulás adható ki, amelyek a szolgálat teljesítésének ideje alatt a Főv. Kgy. rendelet 40. §-ában meghatározott behajtásra és várakozásra jogosítanak.

6. Hatásköri szabályok

20. § (1) A jegyző – átruházott hatáskörben – dönt

a) a várakozási övezet területére vonatkozó

aa) lakossági várakozási hozzájárulásról,

ab) gazdálkodói várakozási hozzájárulásról,

ac) egészségügyi várakozási hozzájárulásról,

ad) a 6. §-ban meghatározott további kedvezményekről, valamint

b) a védett övezet területére vonatkozó

ba) lakossági behajtási hozzájárulásról,

bb) lakossági behajtási-várakozási hozzájárulásról,

bc) gazdálkodói behajtási-várakozási hozzájárulásról,

bd) egészségügyi behajtási-várakozási hozzájárulásról, továbbá

c) a városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulásról,

d) az a)–c) pontban nevesített kedvezmény vagy hozzájárulás 2–3. melléklet szerinti tartalomnak megfelelő kérelem-formanyomtatvány kötelező alkalmazásának jóváhagyásáról.

(2) A városfejlesztési területen érintett állandó bizottság dönt a kedvezményes egyedi kedvezményre jogosító együttműködési megállapodás jóváhagyásáról.

(3) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott hozzájárulások és kedvezmények iránti kérelem elbírálásához, a jogosultság ellenőrzéséhez, a hozzájárulás és kedvezmény kiadásához és nyilvántartásához kapcsolódó feladatokat a Parkolási Kft. látja el a (5) bekezdésben foglalt kivétellel.

(4)42 Az (1) bekezdés b)–c) pontjában meghatározott hozzájárulások, valamint a 18/D. § szerinti kedvezmény iránti kérelem elbírálásához, a jogosultság ellenőrzéséhez, a hozzájárulás kiadásához és nyilvántartásához kapcsolódó feladatokat Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet (a továbbiakban: Közterület-felügyelet) látja el.

(5) Az egyedi kedvezmény és a kedvezményes egyedi kedvezmény iránti kérelem elbírálásához, a jogosultság ellenőrzéséhez, a hozzájárulás kiadásához és nyilvántartásához kapcsolódó feladatokat a Polgármesteri Hivatal látja el.

7. Eljárási szabályok

21. § A 20. § (1) bekezdésében meghatározott hozzájárulások és kedvezmények kérelem alapján kerülnek kiadásra. A 20. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott díjfizetős várakozási övezet területére vonatkozó hozzájárulások és kedvezmények iránti kérelmet – az elektronikusan benyújtott kérelem kivételével – a 2. melléklet szerinti tartalmú formanyomtatványon, a 20. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott védett övezet területére vonatkozó behajtási- és behajtási-várakozási hozzájárulások iránti kérelmet a 3. melléklet szerinti tartalmú formanyomtatványon kell benyújtani.

22. § (1) A papír alapú kérelmet postán vagy személyesen lehet benyújtani. A személyesen vagy postán benyújtott kérelemhez csatolni kell – vagy amennyiben a rendelet lehetővé teszi, be kell mutatni – a hozzájárulásra vagy a kedvezményre való jogosultságot igazoló – a rendeletben vagy a formanyomtatványban meghatározott – dokumentumokat.

(2) Ha a postán vagy személyesen benyújtott kérelem hiányos, a kérelmezőt a hiányok megjelölése és 15 napos határidő biztosítása mellett azok pótlására fel kell szólítani. A 25. § (1) bekezdésében meghatározott ügyintézési határidőbe nem számít bele a hiánypótlásra, vagy a tényállás tisztázásához szükséges adatok közlésére irányuló felhívástól az annak teljesítéséig terjedő idő.

(3) Amennyiben a kérelmező a Főv. Kgy. rendeletben, valamint e rendeletben meghatározott feltételek együttes fennállását – a hiánypótlási felhívás ellenére, az abban megjelölt határidőn belül – nem tudja igazolni, kérelme elutasításra kerül, és ezt követően további hiánypótlásra nem, csak új kérelem benyújtására van lehetőség, a költségtérítés ismételt megfizetése mellett.

(4)43 A védett övezet területére érvényes hozzájárulás iránti kérelem postai úton történő benyújtása esetén is szükséges a személyes ügyintézés a kérelem elbírálásához, a hozzájárulás kiadásához a rendeletben előírt dokumentumok bemutatása érdekében.

23. § (1)44 A magyar felségjelzésű, saját üzemben tartású vagy bejegyzett üzembentartó hiányában saját tulajdonú gépjárműre vonatkozó lakossági várakozási hozzájárulás, valamint övezeten kívüli kedvezmény iránti kérelmet a III. kerület közigazgatási területen lakóhellyel rendelkező kérelmező elektronikus ügyintézési rendszer (a továbbiakban: ügyfélablak) útján terjesztheti elő az ugyfelablak.obudaiparkolas.hu oldalon.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ügyfélablakon keresztül történő igénylésre maximum három alkalommal van lehetőség ügyfélablakos regisztrációnként.

(3) Az ügyfélablakos ügyintézés során a hozzájárulásra vagy kedvezményre való jogosultságot a Parkolási Kft. a Belügyminisztérium által vezetett járműnyilvántartás adatai és a Parkolási Kft. pótdíj nyilvántartása alapján elektronikusan ellenőrzi.

(4) Amennyiben az ügyfélablakon benyújtott kérelemben megadott adatok alapján a Főv. Kgy. rendeletben, valamint e rendeletben meghatározott feltételek együttes fennállásának elektronikus nyilvántartásban való ellenőrzése során megállapításra kerül, hogy a kérelmező

a) jogosult a hozzájárulásra vagy kedvezményre, annak kiadása a költségtérítés megfizetése után történik,

b) nem jogosult a hozzájárulásra vagy kedvezményre az általa megadott adatok alapján, a kérelem elutasításra kerül, és a harmadik sikertelen igénylés utáni kérelem újbóli előterjesztése csak postai úton vagy személyesen történhet, a költségtérítés megfizetése mellett.

24. § (1)45 Személyes ügyintézés esetén az Adatlapot a Parkolási Kft., a kérelem nyomtatványt a Közterület-felügyelet a kérelmező rendelkezésére bocsátja. A kérelmező – az adatok ellenőrzését követően – az Adatlap vagy kérelem nyomtatvány átvételét aláírásával igazolja, amelyre tekintettel a kérelmező később alappal nem hivatkozhat az adatokkal kapcsolatos elütésre, téves vagy hibás rögzítésre.

(2) Ügyfélablakon keresztül történt igénylés esetén a kérelmezőnek az online ügyintézés keretében van lehetősége az adatok ellenőrzésére és javítására, erre tekintettel az igénylés ügyfélablakon keresztül történt benyújtását követően a kérelmező alappal nem hivatkozhat az adatokkal kapcsolatos elütésre, téves vagy hibás rögzítésre.

25. § (1) A személyes vagy a postai úton történő benyújtás esetén a hozzájárulást, a kedvezményt,– valamennyi feltétel együttes fennállása és igazolása esetén – a kérelmező részére a kérelem benyújtásától számított 30 napon belül kell kiadni.

(2) A hozzájárulás, a kedvezmény, az Adatlap a kérelem bármilyen formában történt benyújtása esetén a költségtérítés – és amennyiben a jogosultság feltétele, a meghatározott díj – befizetésének igazolását követően adható ki.

26. § (1) A hozzájárulásnak, kedvezménynek, Adatlapnak tartalmaznia kell:

a) a hozzájárulás, a kedvezmény, az Adatlap számát,

b) a gépjármű forgalmi rendszámát,

c)46 az övezet vagy zóna megnevezését, vagy a hozzájárulás, kedvezmény területi hatályát

d) az érvényességi időtartamot,

e) a jogcímet.

(2) A 20. § (1)–(2) bekezdésében meghatározott

a) hozzájárulások a kiadás napjától a tárgyévet követő év január 31. napjáig érvényesek.

b) kedvezmények az Adatlapon meghatározott érvényességi időben jogosítanak várakozásra.

(3) Az érvényességi idő hosszabbítására nincs lehetőség, a hozzájárulást és a kedvezményt minden évben igényelni szükséges a jogosultságok és a kibocsátási feltételek együttes fennállásának ellenőrzése érdekében.

27. § (1)47 Az övezeten kívüli kedvezmény, valamint a gazdálkodói várakozási hozzájárulás díjkedvezmény érvényesítésére szolgáló Óbuda Kártya a költségtérítési díj megfizetése mellett, éves kártyadíj megfizetése nélkül igényelhető.

(2) A gyermekszállítási kedvezményhez szükséges tárcsa ingyenes.

(3) A 20. § (1)–(2) bekezdésében meghatározott hozzájárulások és kedvezmények költségtérítése

a)48 hozzájárulásonként, kedvezményenként 2000 Ft + ÁFA, azaz 2540 Ft, a várakozási övezet vagy zóna területére a hozzájárulás, kedvezmény igénylése, valamint az elutasított kérelem ismételt benyújtása esetén,

b) az Óbuda Kártya bármely okból történő cseréje, pótlása esetén 2000 Ft + ÁFA, azaz 2540 Ft,

c) hozzájárulásonként 2000 Ft + ÁFA, azaz 2540 Ft, a védett övezet területére igényelt papír alapú hozzájárulások igénylése, valamint a papír alapú hozzájárulás bármely okból történő cseréje, pótlása esetén.

(4) A költségtérítés és a kedvezmény díjának teljesítése

a) személyes ügyintézés esetén, a Parkolási Kft. ügyfélszolgálatán készpénzben vagy bankkártyával,

b) ügyfélablakos igénylés esetén bankkártyával vagy átutalással

történhet.

(5) Átutalással történő teljesítés esetén legalább a hozzájárulás vagy kedvezmény díjának megfizetésekor a gépjármű forgalmi rendszáma, valamint a kérelmező teljes neve feltüntetése szükséges az átutalás közlemény részében.

(6)49 Amennyiben átutalással történő teljesítéskor a közlemény nem tartalmazza az (5) bekezdésben meghatározott adatokat, a tétel beazonosíthatatlansága miatt az összeg külön értesítés nélkül visszautalásra kerül arra a bankszámlaszámra, amelyről az utalás érkezett, az átutalást követő 15 napon belül, amennyiben a 2. melléklet 3. pontjának a) alpontjában nevesített bankszámlára történt a teljesítés.

27/A. §50 Védett övezet területére érvényes hozzájárulás, kedvezmény igénylése esetén a költségtérítés és – amennyiben a hozzájárulás kiadásának feltétele – a díj teljesítése a Közterület-felügyelet ügyfélszolgálatán készpénzben történhet.

28. §51 A várakozási övezetekben lévő közúti várakozóhelyen várakozó a parkolójegyet, az Óbuda Kártyával megváltott kedvezményes jegyet, továbbá a várakozási- vagy a védett övezetre szóló hozzájárulást, egyéb kedvezményre jogosító papír alapú engedélyt, a gyermekszállítási tárcsát, vagy a parkolási matricát a gépjármű első szélvédőjének üvege alatt, kívülről jól látható helyen és teljes egészében olvasható módon köteles kihelyezni, felragasztani.

29. §52 A hozzájárulás, kedvezmény külön értesítés nélkül visszavonásra kerül, ha

a) a helyi adó tartozásmentességi nyilatkozatban foglaltak nem felelnek meg a valóságnak,

b) ugyanarra a forgalmi rendszámú gépjárműre más személy terjeszt elő megalapozott jogalap szerinti kérelmet, az előzőleg kiadott hozzájárulás vagy kedvezmény érvényességi ideje alatt,

c) amennyiben utólag, az ellenőrzés során derül ki, hogy a kérelmező jogalap nélkül igényelte a jogosultságot vagy jogosultsága időközben megszűnt és változás-bejelentési kötelezettségének nem tett eleget.

30. §53 A költségtérítési díj nem jár vissza a 20. § szerinti hozzájárulás vagy kedvezmény iránti kérelem elutasítása, visszaadása vagy visszavonása esetén.

31. § (1) A papír alapú hozzájárulás, a kedvezmény, a parkolási matrica, továbbá az Óbuda Kártya elvesztését, ellopását, megsemmisülését vagy megrongálódását annak kiadójához 3 munkanapon belül be kell jelenteni pótlás iránti kérelem benyújtásával. Az e rendeletben meghatározott költségtérítés ellenében a kiadásra irányadó szabályok szerint pótolható a papír alapú hozzájárulás, a kedvezményt vagy az Óbuda Kártya. A megrongálódott parkolási matrica költségtérítés nélkül pótolható.

(2) Amennyiben a hozzájárulással, kedvezménnyel rendelkező gépjárművet a tulajdonos év közben elidegeníti, azt az elidegenítéstől számított 15 napon belül jelezni kell a hozzájárulás kiadója felé postai levélben vagy személyesen, továbbá a papír alapú hozzájárulást, a parkolási matricát és az Óbuda Kártyát az elidegenítéstől számított 15 napon belül vissza kell szolgáltatni a hozzájárulás, kedvezmény kiadójának.

(3) A jogosult köteles 15 napon belül bejelenteni, amennyiben a hozzájárulásra, a kedvezményre való jogosultsága megszűnik, továbbá köteles a papír alapú hozzájárulást, a kedvezményt, a parkolási matricát és az Óbuda Kártyát a fent megjelölt határidőn belül visszaszolgáltatni.

8. Ellenőrzés és szankciók

32. § (1) A várakozási övezetekben a közúti várakozóhelyeken a Parkolási Kft. jogosult a Főv. Kgy. rendeletben és a jelen rendeletben meghatározott díjfizetési feltételekkel történő várakozást ellenőrizni, a II. és III. kerületi önkormányzat közigazgatási területét határoló közterületen történő átparkolás rendezéséről szóló három oldalú együttműködési megállapodásban foglaltak figyelembe vételével.

(2) A díjfizetés nélkül várakozó gépjármű üzemben tartójával szembeni szankcióról külön jogszabály rendelkezik.

(3) A pótdíj átutalással történő teljesítése esetén a pótdíj kiszabásakor a gépjárművön elhelyezett pótdíj értesítőben megadott adatok, de legalább a befizető azonosító és a forgalmi rendszám, külön értesítő levélben feltüntetett ügyiratszám feltüntetése szükséges az átutalás közlemény részében.

(4)54 Amennyiben átutalással történő teljesítéskor a közlemény nem tartalmazza a (3) bekezdésben meghatározott adatokat, a tétel beazonosíthatatlansága miatt az összeg külön értesítés nélkül visszautalásra kerül arra a bankszámlaszámra, amelyről az utalás érkezett, az átutalást követő 15 napon belül, amennyiben a 2. melléklet 3. pontjának b) alpontjában nevesített bankszámlára történt a teljesítés.

33. § (1) A kerékbilincs alkalmazása külön jogszabályban meghatározottak szerint történhet a (2)–(5) bekezdés figyelembe vételével.

(2) A közterület-felügyelő által a kerékbilincselésre e rendelet alkalmazásában akkor kerülhet sor, ha

a) várakozó gépjármű tekintetében már kiszabott, de meg nem fizetett, 1555 napnál régebbi pótdíjtartozás áll fenn, vagy

b) várakozási díjfizetés nélkül várakozik a forgalmi rendszám nélküli jármű.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott feltételek ellenőrzésére a Parkolási Kft. jogosult és köteles.

(4) A pótdíjtartozás meg nem fizetése nem akadálya a kerékbilincs eltávolításának, ha annak a külön jogszabályban meghatározott feltételei fennállnak.

(5) A (2) bekezdés szerinti kerékbilincs ismételt alkalmazására ugyanazon naptári napon belül ugyanazon a helyszínen nem kerülhet sor.

34. § (1) A lakossági várakozási hozzájárulás érvényességének ellenőrzése céljából a Parkolási Kft. parkolási matricát biztosít a jogosult részére.

(2) A jogosult köteles a rendelkezésére bocsátott parkolási matricának a 28. § szerinti felragasztásával az ellenőrzést biztosítani.

35. § A Főv. Kgy. rendelet szerinti helyi adó tartozásmentességre vonatkozó nyilatkozat évente két alkalommal ellenőrzésre kerül.

35/A. §56 A közterület-felügyelő jogosult

a) védett övezetbe behajtás jogszerűségének ellenőrzésére,

b) jogosulatlan behajtás vagy várakozás esetén a járműhasználó jelenlétében vagy távollétében közigazgatási helyszíni bírság kiszabására

a vonatkozó jogszabályok előírásai szerint.

9. A díjbevételek felhasználása

36. §57 A megfizetett várakozási díjból, pótdíjból, költségtérítésből és a rendeletben szabályozott további díjakból származó bevételek a közszolgáltatás ellátásához szükséges költséggel csökkentett része kizárólag a közterületek állapotának a javítására fordítható.

37. §58 A megfizetett várakozási díjból és pótdíjból származó bevételeket, azok felhasználását a Polgármesteri Hivatal tartja nyilván és gondoskodik a nyilvántartás önkormányzat honlapján való közzétételéről, valamint a közzétett adatok félévenkénti aktualizálásáról.

10. Adatkezelés

38. § (1) A Parkolási Kft. a várakozási és pótdíjkövetelések érvényesítésével kapcsolatban a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényben meghatározott adatokat, az ott meghatározott célból és ideig kezeli.

(2) A Parkolási Kft. a 20. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott várakozási hozzájárulások és kedvezmények kiadásával kapcsolatban a következő adatokat kezeli az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseinek figyelembe vételével:

a) valamennyi kérelem tekintetében: kérelmező neve, kérelmező lakóhelye, kérelmező anyja neve, kérelmező születési helye és ideje, gépjármű gyártmánya, gépjármű kategóriája, gépjármű megengedett legnagyobb össztömege (együttes tömeg), gépjármű forgalmi rendszáma, gépjármű felségjelzése, gépjármű használatának jogcíme (kivéve egészségügyi várakozási hozzájárulás, gyermekszállítási kedvezmény, háziorvosi kedvezmény, egyedi kedvezmény), meghatalmazott neve, lakcíme (amennyiben van);

b) bérlő kérelme esetén: az a) pontban megjelölt adatok és a kérelmező tartózkodási helye;

c) alkalmazotti és kedvezményes alkalmazotti kedvezmény esetében: az a) pontban megjelölt adatok és munkáltató neve, munkáltató székhelye, telephelye vagy fióktelepe, munkáltató nyilvántartási száma, munkáltató képviselőjének neve;

d) gyermekszállítási kedvezmény esetében: az a) pontban megjelölt adatok és gyermek neve, gyermek anyja neve, az érintett intézmény neve és címe;

e) egészségügyi várakozási hozzájárulás esetében: az a) pontban megjelölt adatok és területi kötelezettség típusa, területi kötelezettség ellátását igazoló szerv;

f) háziorvosi kedvezmény esetében: az a) pontban megjelölt adatok és a feladatellátást végző jogi személy neve, a feladatellátást végző jogi személy székhelye, a feladatellátást végző jogi személy nyilvántartási száma, a rendelő neve és címe.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott adatok kezelésére abból a célból kerül sor, hogy a Parkolási Kft. megállapítsa a kérelmező jogosultságát a várakozási hozzájárulásra vagy kedvezményre, a jogosultság fennállása esetén biztosítsa a kérelmezett várakozási hozzájárulást, kedvezményt a jogszabály által meghatározott időtartamon belül, továbbá, hogy egyértelműen azonosítsa és megkülönböztesse a kérelmezőket, a gépjárműveket, a kérelmekben megjelölt egyéb személyeket és hogy meghatározhassa a kedvezmények területi hatályát.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott adatkezelés időtartama:

a) személyes ügyintézés esetén a várakozási hozzájárulás vagy kedvezmény kiadásától a várakozási hozzájárulás vagy kedvezmény megszűnésének vagy visszavonásának időpontjától számított 1 év végéig;

b) postai ügyintézés esetében a kérelmező által beküldött nyomtatvány, iratmásolat Parkolási Kft-hez való beérkezésétől

ba) a várakozási hozzájárulás vagy kedvezmény megszűnésének vagy visszavonásának időpontjától számított 1 év végéig, amennyiben a beküldött, az esetleges hiánypótlás keretében benyújtott iratok alapján a várakozási hozzájárulás vagy a kedvezmény kiadható;

bb) a hiányok pótlására nyitva álló határidő utolsó napjától számított 5. munkanap végéig, amennyiben a kérelmező hiányos kérelmet nyújt be és a hiánypótlási felhívásban megjelölt határidő eredménytelenül telik el;

bc) a kérelem feldolgozásának a végéig, amennyiben a kérelmező által beküldött iratok alapján megállapítható, hogy a kérelmező nem jogosult a kérelmezett várakozási hozzájárulásra, kedvezményre;

c) elektronikus ügyintézés esetében a kérelmező által online kitöltött és beküldött kérelem Parkolási Kft-hez való beérkezésétől

ca) a várakozási hozzájárulás vagy kedvezmény megszűnésének vagy visszavonásának időpontjától számított 1 év végéig, amennyiben a beküldött kérelem, az esetleges hiánypótlás keretében benyújtott iratok és az online adatellenőrzések alapján a várakozási hozzájárulás vagy a kedvezmény kiadható;

cb) a hiányok pótlására nyitva álló határidő utolsó napjának végéig, amennyiben a kérelmező hiányos kérelmet nyújt be és a hiánypótlási felhívásban megjelölt határidő eredménytelenül telik el;

cc) a kérelem feldolgozásának a végéig, amennyiben a kérelmező által beküldött kérelem és az online adatellenőrzések alapján megállapítható, hogy a kérelmező nem jogosult a kérelmezett várakozási hozzájárulásra, kedvezményre.

(5) A (2) bekezdésben meghatározott adatokat a Parkolási Kft. közjegyző, bíróság, végrehajtó vagy követeléskezeléssel üzletszerűen foglalkozó szervezet részére továbbíthatja.

(6) A 23. § szerint elektronikusan előterjesztett kérelmek esetén a Pakolási Kft. a kérelemben közölt személyes adatok ellenőrzése és az engedélyre való jogosultság feltételeinek megállapítása céljából adatot igényel a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból, továbbá a közúti közlekedési járműnyilvántartásból és az említett nyilvántartásokat és a kiadott hozzájárulások, kedvezmények nyilvántartását összekapcsolja.

39. § (1) A Közterület-felügyelet – figyelemmel a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény 19. § (1) bekezdés h) pontjára, valamint a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 21. § a) pontjára – a kerékbilincs alkalmazása és a közterület-használat ellenőrzése céljából jogosult a jogszabályban meghatározott ideig a nyilvántartásban szereplő adatok és az ellenőrzés során rögzített adatok kezelésére.

(2)59 A Közterület-felügyelet a feladatkörébe tartozó védett övezeti hozzájárulások és kedvezmények iránti kérelmekkel és kiadott hozzájárulásokkal kapcsolatban jogosult a kérelemben közölt személyes adatok kezelésére – a jogosultság fennállásának ideje alatt, de legfeljebb a tárgyévet követő év január 31. napjáig – annak érdekében, hogy megállapítsa a kérelmező jogosultságát a hozzájárulásra, kedvezményre, a jogosultság fennállása esetén biztosítsa a kérelmezett hozzájárulást, kedvezményt a jogszabály által meghatározott időtartamon belül, továbbá, hogy egyértelműen azonosítsa és megkülönböztesse a kérelmezőket, a gépjárműveket.

(3)60 A Közterület-felügyelet a feladatkörébe tartozó védett övezeti behajtási-, behajtási-várakozási hozzájárulásokkal, kedvezményekkel kapcsolatban a következő adatokat kezeli:

a) valamennyi kérelem tekintetében: kérelmező neve, kérelmező lakóhelye, kérelmező születési helye és ideje, kérelmező személyazonosító igazolványának a száma, gazdálkodó képviselőjének a neve és címe, magánszemély és gazdálkodó telefonszáma és e-mail címe, gépjármű gyártmánya, típusa, gépjármű kategóriája, gépjármű megengedett legnagyobb össztömege, gépjármű forgalmi rendszáma, forgalmi engedély száma, gépjármű felségjelzése,

b) meghatalmazott esetén az a) pont szerinti adatokon túl a meghatalmazott jogosultságát igazoló teljes bizonyítóerejű magánokirat, vagy közokirat teljes adattartama.

(4)61 A (3) bekezdésben meghatározott adatokat a Közterület-felügyelet hatósági megkeresésre vagy hatósági eljárás kezdeményezése céljából továbbíthatja az arra jogosult hatóságnak.

11. Záró rendelkezések

40. § (1) Ez a rendelet 2021. október 5. napján lép hatályba.

(2) A helyi adó tartozásmentességre vonatkozó rendelkezéseket első alkalommal a 2022. január 1-jétől érvényes hozzájárulások iránti kérelmeknél kell alkalmazni.

(3) A rendelet kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel történik.

40/A. §62 (1) A kerület közterületein a járművel történő várakozás rendjéről szóló 34/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 30/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelettel módosított 2022. december 1-jétől hatályos rendelkezéseket a 2023. évre vonatkozó védett övezeti behajtási és behajtási-várakozási hozzájárulások és kedvezmények esetén kell alkalmazni.

(2) A 2022. évre a védett övezet területére kiadott behajtási és behajtási-várakozási hozzájárulások a rajtuk feltüntetett időpontig érvényesek.

41. § (1)63

(2) Az (1) bekezdés szerinti önkormányzati rendelet alapján kiadott hozzájárulások és kedvezmények a feltüntetett feltételekkel és időpontig érvényesek.

1

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 1. § (1) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

2

hatályon kívül helyezte: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 17. §-a. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

3

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 1. § (2) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

4

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 1. § (2) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

5

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 1. § (3) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

6

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 2. §-a. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

7

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 16. § a) pontja. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

8

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 16. § b) pontja. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

9

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 3. § (1) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

10

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 16. § c) pontja. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

11

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 16. § d) pontja. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

12

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 3. § (2) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

13

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 3. § (2) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

14

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 3. § (3) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

15

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 3. § (4) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

16

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 3. § (4) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

17

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 3. § (4) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

18

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 3. § (4) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

19

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 4. §-a. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

20

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 4. §-a. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

21

beiktatta: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 5. §-a. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

22

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 6. §-a. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

23

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 6. §-a. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

24

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 6. §-a. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

25

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 7. § (1) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

26

Módosította: 2/2023. (I. 26.) Ör. 10. § (1) bekezdése. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

27

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 7. § (2) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

28

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 7. § (2) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

29

beiktatta: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 7. § (3) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

30

Beiktatta: 2/2023. (I. 26.) Ör. 10. § (2) bekezdése. Hatályos: 2023. február 1-jétől.

31

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 7. § (4) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

32

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 7. § (4) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

33

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 8. §-a. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

34

módosította: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2022. december 1-jétől.

35

módosította: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2022. december 1-jétől.

36

módosította: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2022. december 1-jétől.

37

beiktatta: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2022. december 1-jétől.

38

beiktatta: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2022. december 1-jétől.

39

beiktatta: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2022. december 1-jétől.

40

beiktatta: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 2. §-a. Hatályos: 2022. december 1-jétől.

41

beiktatta: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 2. §-a. Hatályos: 2022. december 1-jétől.

42

módosította: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 3. §-a. Hatályos: 2022. december 1-jétől.

43

beiktatta: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 4. §-a. Hatályos: 2022. december 1-jétől.

44

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 10. §-a. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

45

módosította: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 5. §-a. Hatályos: 2022. december 1-jétől.

46

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 11. §-a. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

47

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 12. § (1) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

48

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 12. § (2) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

49

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 12. § (3) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

50

beiktatta: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 6. §-a. Hatályos: 2022. december 1-jétől.

51

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 13. §-a. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

52

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 13. §-a. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

53

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 13. §-a. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

54

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 14. §-a. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

55

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 16. § e) pontja. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

56

beiktatta: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 7. §-a. Hatályos: 2022. december 1-jétől.

57

módosította: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 8. §-a. Hatályos: 2022. december 1-jétől.

58

módosította: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 9. §-a. Hatályos: 2022. december 1-jétől.

59

módosította: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 10. §. (1) bekezdése. Hatályos: 2022. december 1-jétő.

60

beiktatta: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 10. § (2) bekezdése. Hatályos: 2022. december 1-jétől.

61

beiktatta: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 10. § (2) bekezdése. Hatályos: 2022. december 1-jétől.

62

beiktatta: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 11. §-a. Hatályos: 2022. december 1-jétől.

63

Hatálytalan: 2021. október 6-ától a Jat. 12. § (2) bekezdése alapján.

64

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 15. § (1) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

65

módosította: 18/2022. (VIII. 11.) Ör. 15. § (2) bekezdése. Hatályos: 2022. szeptember 5-étől.

66

módosította: 30/2022. (XI. 24.) Ör. 12. §-a. Hatályos: 2022. december 1-jétől.