Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 31/1999. (XI.1.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat jelképei, valamint a Rákospalota, Pestújhely, Újpalota név használatáról

Hatályos: 2020. 12. 11

Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 31/1999. (XI.1.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat jelképei, valamint a Rákospalota, Pestújhely, Újpalota név használatáról

2020.12.11.

Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota - Pestújhely - Újpalota Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/1998. (XII.31.) ök. rendelet 2. § (3) bekezdésében foglaltak szerint az Önkormányzat jelképei, valamint a „Rákospalota” „Pestújhely” „Újpalota” név használatáról az alábbi rendeletet alkotja.

Az Önkormányzat jelképei

1. §1 Az Önkormányzat jelképei a címer, a zászló, a bélyegző, továbbá a polgármesterség jelképe a polgármesteri lánc.

1/A. §2 (1) Az Önkormányzat címere: csúcsos zöld pajzstalpon, középen aranymázas búzakalásszal kettéosztott pajzsmezőben egy-egy szimmetrikusan elhelyezkedő, kifelé fordított ezüst mázas ekevas. A címerpajzsot jobbról olajfaág, balról cserfaág övezi.

(2)3 Az Önkormányzat zászlaja: 2 m x 1 m-s méretű fekvő téglalap alapon, a zászlórúdtól kezdődően egyenlő szélességű fehér-világoskék-fehér- világoskék színnel függőlegesen csíkozott sávokból áll, amelyet a középső világoskék-fehér sávban az Önkormányzat csúcsos pajzstalpon álló címere díszíti.

(3)4 Az önkormányzat címere és zászlajának méretarányos szín és formamintája az Önkormányzat hivatalos WEB lapján található.

(4)5 Az Önkormányzat bélyegzője 30mm-es körben elhelyezkedő az Önkormányzat álló címerét a heraldika szabályai szerint méretarányosan megjelenítő kék színű lenyomattal rendelkezik, a címer körül a „Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat” felirat látható.

(5)6 Az Önkormányzat bélyegzője e rendeletben meghatározott esetekben szárazbélyegzőként is használható.

2. § Az Önkormányzat jelképeinek használata során azok tekintélyét meg kell őrizni.

A címer használatának köre és szabályai

3. § (1)7 Az Önkormányzat címere a kerület történelmi múltjára és mai jellegzetességére utaló jelkép, a Magyarország címerét nem helyettesítheti.

(2)8 Az Önkormányzat méretarányos címerét – engedély nélkül – mint díszítő és utaló jelképet használni lehet:

a)9 az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatala, valamint a kerületi nemzetiségi önkormányzatok és a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat által használt körpecséten a hatósági eljárás kivételével,

b)10 az Önkormányzat szervei, intézményei, gazdasági társaságai, a kerületi nemzetiségi önkormányzatok és a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat, a polgármester, alpolgármesterek, képviselők, jegyző, aljegyző részére rendszeresített levélpapírok fejlécén, illetve borítékán, továbbá névkártyáin és arcképes igazolványain,

c)11 a Polgármesteri Hivatal erre külön intézkedéssel feljogosított köztisztviselője hivatali névjegykártyáján,

d) az Önkormányzat intézményei és gazdasági társaságai bejáratánál és helyiségeiben,

e) az Önkormányzat és szervei által megjelentetett, a kerület életével foglalkozó kiadványokon, meghívókon, emléktárgyakon,

f) az Önkormányzat gépkocsijain,

g) az Önkormányzat és intézményei által kiadott sajtótermékek címfeliratán,

h) az Önkormányzat és intézményei által kiadott írott és elektronikus média bármely egyéb formájában,

i) az Önkormányzat ünnepi rendezvényein úgy, hogy az állami címer és a fővárosi címer jelentőségét ne kisebbítse,

j)12 az Önkormányzat közterület-felügyelői és segédfelügyelői egyenruházatán.

(3)13 A 2. § (2) bekezdésének a) – h) pontjaiban meghatározottakon kívül magánszemély jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezetek számára az általuk készített kiadványokon vagy jellegzetes termékeken az Önkormányzat címerének használatát – kérelemre - a polgármester javaslata alapján az Önkormányzat jelképeinek védelmével összefüggő feladatokat ellátó bizottság (a továbbiakban: Bizottság) engedélyezi.

(4) A címer használatát csak azok kérhetik, akiknek az állandó lakóhelye vagy székhelye az Önkormányzat működési területén van.

(5) A kérelem elbírálása során meg kell vizsgálni, hogy a kérelmező tevékenységének jelentősége indokolttá teszi-e a címer használatát.

(6)14 Kereskedelmi vagy reklámcélú felhasználás esetén a címer használatáért díjat kell fizetni. A díj mértékét a polgármester javaslata alapján a Bizottság állapítja meg.

(7) A használati díj megállapítása történhet egyösszegben, vagy évi átalány formájában.

4. § (1) A címer használatára vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező megnevezését, címét, székhelyét,

b) a használat célját,

c) az előállítani kívánt mennyiséget, darabszámot,

d) az előállítás megjelenési formáját, anyagát,

e) a terjesztés, illetve forgalomba hozatal esetén annak módját,

f) a díszítendő tárgy mintapéldányát (rajzát, tervét, másolatát, makettjét)

g) a használat időtartamát.

(2) A címer használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes megnevezését és címét (székhelyét),

b) az előállítás anyagát,

c) az engedélyezett felhasználás célját,

d) az előállításra engedélyezett mennyiséget,

e) a terjesztés, a forgalomba hozatal módjára vonatkozó esetleges kikötéseket,

f) amennyiben a címer használatáért díjat kell fizetni a díj összegét, a használat időtartamát.

(3) Az engedély érvényessége szólhat:

a) egy esetre, (rendezvényre, alkalomra)

b) meghatározott mennyiségű címerrel díszített termék, emléktárgy, kiadvány előállítására.

c) visszavonásig történő felhasználásra,

d) határozatlan időre.

(4) A címer használatát, alkalmazását vagy előállítását nem szabad engedélyezni, a kiadott engedélyt pedig vissza kell vonni, ha a használat vagy a forgalomba hozatal módja az Önkormányzat illetve a kerület lakosságának jogait vagy jogos érdekeit sérti.

(5) Az engedélyt vissza lehet vonni, ha a felhasználó az e rendeletben vagy a részére kiadott engedélyben meghatározott feltételeket, előírásokat megsérti, illetve a megállapított határidőre kötelezettségeinek nem tesz eleget.

(6)15 Az engedély visszavonásáról a polgármester javaslatára a Bizottság határoz.

(7)16 Az Önkormányzat címerének védjegy elemeként történő felhasználását a jelen rendelet 3. § (4) bekezdésében foglaltak figyelembevételével a Bizottság engedélyezheti.

(8)17 Az engedélyekről az Önkormányzat nyilvántartást vezet.

5. § (1) Az Önkormányzat címerének kicsinyítése csak olyan mértékű lehet, hogy az ne sértse a hiteles ábrázolást.

(2) Amennyiben nincs lehetőség az Önkormányzat címerének eredeti színben való ábrázolására akkor az csak a hordozó tárgy anyagának (fém, fa, bőr, kerámia, stb..) színében, de a heraldika általános szabályainak megtartásával történhet.

A zászló használatának köre és szabályai18

6. § (1)19 Az Önkormányzat zászlaját kizárólag hiteles alakban szabad ábrázolni. Használata a Magyarország zászlaját nem helyettesítheti.

(2)20 Az Önkormányzat zászlaját föl kell vonni az Önkormányzat épületére:

a)21 állami, nemzeti, kerületi ünnepeken a Magyarország zászlaja mellett,

b) a képviselő-testület ünnepi ülésének, valamint a hivatalos delegációk itt tartózkodásának időtartamára a polgármester utasítására,

c) nemzeti vagy önkormányzati gyászesemény alkalmával, a fekete zászlóval együtt félárbocra eresztve.

(3) Az Önkormányzat zászlaját egy példányban el kell helyezni a képviselő-testület tanácstermében és a polgármester irodájában.

(4) Az Önkormányzat zászlaja egy-egy példányban elhelyezhető az alpolgármesterek, a jegyző irodájában, a házasságkötő teremben, az önkormányzati intézmények dísztermében, aulájában.

(5)22 Az Önkormányzat zászlaja használható az Önkormányzat és intézményei ünnepi rendezvényeinek helyszínén úgy, hogy a Magyarország zászlajának jelentőségét ne kisebbítse.

(6)23 A kerülethez tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély, jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli szervezet a zászlót külön engedély nélkül az e rendeletben foglalt korlátozások megtartásával használhatja.

(7)24 Kizárólag engedéllyel lehet a zászlót kereskedelmi forgalomba hozni, valamint ajándék és emléktárgyként sokszorosítani.

(8)25 A zászló kereskedelmi forgalomba hozatala, illetve ajándék és emléktárgyként történő sokszorosítása esetén használati díjat kell fizetni. A díj mértékét a polgármester javaslata alapján a Bizottság állapítja meg.

(9)26 Az Önkormányzat zászlajának védjegy elemeként történő felhasználását a jelen rendelet 3. § (4) bekezdésében foglaltak figyelembevételével a Bizottság engedélyezheti.

(10)27 Az engedélyekről az Önkormányzat nyilvántartást vezet.

7. §28 Egyebekben a zászló használatára, a címer használatára irányadó szabályokat kell értelemszerűen alkalmazni.

A bélyegző használatának köre és szabályai

7/A. §29 (1)30 Az Önkormányzat bélyegzője a Magyarország címerével ellátott önkormányzati bélyegző helyett, e rendeletben meghatározott esetekben önállóan használható.

(2) A polgármester az Önkormányzat bélyegzőlenyomatával hitelesíti:

a) az Önkormányzat rendeletének eredeti példányát és határozat kivonatát,

b) az Önkormányzat testvérvárosával kötött megállapodás eredeti példányát,

c) az állami vagy önkormányzati ünnepen adományozott önkormányzati kitüntetésekről kiállított okiratot, (kitüntetést tanúsító igazolást),

(3) E paragrafus (2) bekezdés b) és c) pontjában meghatározott okiratokat a polgármester a szárazbélyegző lenyomatával hitelesíti.

(4) Az Önkormányzat bélyegzőjét és szárazbélyegzőjét - használaton kívül – egy-egy példányban a Polgármesteri Hivatalban, a polgármester Titkárságán biztonságosan a jelképek tárolására és őrzésére előírt módon kell tárolni, illetve őrizni.

(5) Az Önkormányzat bélyegzője és szárazbélyegzője e paragrafus (2) bekezdés b) pontjában meghatározott célokra külföldön is használható. Ez esetben a bélyegzők biztonságos őrzéséről a polgármester gondoskodik.

A polgármesteri lánc és talár

7/B. §3132 (1) A mindenkori polgármesternek a polgármesteri láncot és a talárt viselni kell a Polgármesteri Hivatalban:

a) a nemzeti ünnepekről történő megemlékezéseken,

b) a kerület hivatalos ünnepein,

c) a képviselő-testület alakuló és ünnepi ülésein,

d) a testvérvárosi vezetői szintű delegációk fogadásakor,

e) a külföldi delegációk fogadásakor,

f) a hazai és nemzetközi konferenciákon.

(2) A mindenkori polgármester által a polgármesteri lánc és talár egyéb kiemelkedő ünnepeken, rendezvényeken is viselhető, a polgármester döntése alapján.

(3) A polgármesteri láncot és a talárt a Polgármesteri Hivatalban biztonságosan, a jelképhez illő módon kell tárolni és őrizni.

(4) A polgármesteri lánc méltóságának megfelelő módon esetenként közszemlére tehető.

(5)33 A (3) bekezdésben előírtakról a polgármester gondoskodik. A képviselő-testület alakuló ülésén a polgármesteri láncot és talárt, továbbá az Önkormányzat bélyegzőjét az alakuló ülés elnöke adja át az újonnan megválasztott polgármesternek.

(6) A polgármesteri lánc a polgármester nemzetközi konferencián történő részvétele esetén a polgármester döntése és felelőssége alapján külföldre szállítható. Ebben az esetben a polgármester köteles a lánc őrzéséről, biztonságáról gondoskodni.

(7) A polgármesteri lánc és a talár leírását a jelen rendelet melléklete tartalmazza.

A névhasználat szabályai

8. § (1)34 Magánszemély, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezetek elnevezésükhöz, tevékenységük gyakorlásához, vagy működésük folytatásához a „Rákospalota”, „Pestújhely” „Újpalota” név, valamint ezek ragozott formáinak (pld: rákospalotai) használatát a Bizottság engedélyezheti. A névhasználatra vonatkozó kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani.

(2) A névhasználat engedélyezésére a jelen rendelet 3. § (4) bekezdésében foglaltak irányadók.

9. § (1) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező megnevezését, címét (székhelyét)

b) a kérelmező tevékenységi körét,

c) a használat célját és módját,

d) a használat időtartamát,

(2) Amennyiben a névhasználat dísztárgy, embléma, kiadvány vagy termék megjelölését szolgálja, úgy annak tervét a kérelemhez kell csatolni.

10. § A név felvételére és használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) a jogosult megnevezését, címét,

b) székhelyét,

c) a névhasználat módját

d) az engedély érvényességének időtartamát,

e) a felvétel és a használat módjával kapcsolatos esetleges egyéb kikötéseket és előírásokat.

11. § Az engedély kiadása megtagadható, ha:

a) a használat módja és annak körülményei az Önkormányzat, illetve a kerület lakosságának jogait, jogos érdekeit sértené vagy veszélyeztetné,

b) ugyanazon vagy hasonló tevékenység gyakorlásához az Önkormányzat korábban engedélyt adott, vagy a nevet már jogszerűen használják.

12. § Az engedély érvényessége szólhat:

a) a tevékenység folytatásának időtartamára,

b) meghatározott időpontig történő felhasználásra,

c) egy alkalomra,

d) határozatlan időre,

13. § (1) Az engedélyt vissza kell vonni, ha a használat vagy annak célja, módja és körülményei az Önkormányzat, illetve a kerület lakossága jogait, jogos érdekeit sérti vagy veszélyezteti.

(2) Az engedélyt vissza lehet vonni, ha a felhasználó az engedélyben meghatározott feltételeket, előírásokat megsérti.

(3)35 Az engedély visszavonásáról a polgármester javaslatára a Bizottság határoz.

(4)36 Az engedélyekről az Önkormányzat nyilvántartást vezet.

14. § (1) Mindazon személyek és szervezetek, akik a „Rákospalota” „Pestújhely” „Újpalota” név, valamint ezek ragozott változatait e rendelet hatályba lépése előtt jogszerűen igazoltan felvették és folyamatosan használják, utólagos engedély iránti kérelem benyújtására nem kötelezhetők.

(2) E rendelet hatálybalépése előtt az (1) bekezdés szerint felvett név használata a jövőre nézve megtiltható, ha:

a) a használat vagy annak módja, célja és körülményei az Önkormányzat vagy a kerület lakosságának jogait, jogos érdekeit sérti vagy veszélyezteti,

b) a használó mások névhasználatához fűződő jogait sérti.

(3)37 A névhasználat jövőbeni megtiltásáról a polgármester javaslatára a Bizottság határoz.

Záró rendelkezések

15. § (1) Az e rendeletben foglaltak betartásáról, az önkormányzati jelképek valamint a név engedélyezett használatának ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.

(2) Önkormányzati tisztségviselő, képviselő, a Polgármesteri Hivatal köztisztviselője elhalálozása esetén a fekete zászlónak az Önkormányzat épületére történő kitűzéséről a polgármester külön intézkedik.

(3)38

(4) A jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1

Módosította a 48/2004. (XII. 22.) ök. rendelet 1.§-a, hatályos 2005. január 5-től.

2

Kiegészítette a 13/2004. (IV. 14.) ök. rendelet, 4.§-a, hatályos 2004. április 15-től.

3

Módosította 28/2020. (XII.10.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdés a) pontja, hatályos 2020. december 11-től.

4

Kiegészítette a 13/2004. (IV.14.) ök. rendelet, hatályos 2004. április 15-től.

5

Kiegészítette a 48/2004. (XII. 22.) ök. rendelet 2.§-a, hatályos 2005. január 1-től.

6

Kiegészítette a 48/2004. (XII. 22.) ök. rendelet 2.§-a, hatályos 2005. január 1-től.

7

Módosította a 22/2016.(X.10.) önkormányzati rendelet 3. §-sa, hatályos 2016. október 11-től.

8

Módosította a 17/2005. (V.30.) ök. rendelet 1.§-a, hatályos 2005. május 30-tól.

9

Módosította a 22/2016.(X.10.) önkormányzati rendelet 4. §-sa, hatályos 2016. október 11-től.

10

Módosította a 22/2016.(X.10.) önkormányzati rendelet 4. §-sa, hatályos 2016. október 11-től.

11

Új c.) ponttal kiegészítette és a további bekezdések új megjelölését megállapította a 17/2005. (V.30.) ök. rendelet 2.§-a, hatályos 2005. május 30-tól.

12

j) ponttal kiegészítette a 22/2016.(X.10.) önkormányzati rendelet 2. §-sa, hatályos 2016. október 11-től.

13

Módosította a 28/2020. (XII.10.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése, hatályos 2020. december 11-től.

14

Módosította a 13/2004. (IV. 14.) ök. rendelet, 6.§-a, hatályos 2004. április 15-től.

15

Módosította a 13/2004. (IV. 14.) ök. rendelet, 6.§-a, hatályos 2004. április 15-től.

16

Módosította a 13/2004. (IV. 14.) ök. rendelet 6. §-a, hatályos 2004. április 15-től.

17

Módosította a 26/2011. (V.31.) önkormányzati rendelet 11. § (6) bekezdése, hatályos 2011. augusztus 1-től.

18

Módosította a 22/2016.(X.10.) önkormányzati rendelet 8. §-a, hatályos 2016. október 11-től.

19

Módosította a 28/2020. (XII.10.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdés b) pontja, hatályos 2020. december 11-től.

20

Módosította a 22/2016.(X.10.) önkormányzati rendelet 8. §-a, hatályos 2016. október 11-től.

21

Módosította a 28/2020. (XII.10.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdés c) pontja, hatályos 2020. december 11-től.

22

Módosította a 28/2020. (XII.10.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdés d) pontja, hatályos 2020. december 11-től.

23

Módosította a 22/2016.(X.10.) önkormányzati rendelet 8. §-a, hatályos 2016. október 11-től.

24

Módosította a 22/2016.(X.10.) önkormányzati rendelet 8. §-a, hatályos 2016. október 11-től.

25

Módosította a 22/2016.(X.10.) önkormányzati rendelet 8. §-a, hatályos 2016. október 11-től.

26

Módosította a 22/2016.(X.10.) önkormányzati rendelet 8. §-a, hatályos 2016. október 11-től.

27

Módosította a 26/2011. (V.31.) önkormányzati rendelet 11. § (6) bekezdése, hatályos 2011. augusztus 1-től.

28

Módosította a 22/2016.(X.10.) önkormányzati rendelet 8. §-a, hatályos 2016. október 11-től.

29

Kiegészítette a 48/2004. (XII. 22.) ök. rendelet 3.§-a, hatályos 2005. január 1-től.

30

Módosította a 22/2016.(X.10.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályos 2016. október 11-től.

31

Kiegészítette a 8/2001. (IV. 2.) ök. rendelet, hatályos 2001. április 15-től.

32

Módosította a 48/2004. (XII. 22.) ök. rendelet 3.§-a, hatályos 2005. január 1-től.

33

Módosította a 48/2004. (XII. 22.) ök. rendelet 4.§-a, hatályos 2005. január 1-től.

34

Módosította a 13/2004. (IV. 14.) ök. rendelet 6.§-a, hatályos 2004. április 15-től.

35

Módosította a 13/2004. (IV. 14. ) ök. rendelet 6.§-a, hatályos 2004. április 15-től.

36

Módosította a 26/2011. (V.31.) önkormányzati rendelet 11. § (6) bekezdése, hatályos 2011. augusztus 1-től.

37

Módosította a 13/2004. (IV: 14.) ök. rendelet 6.§-a, hatályos 2004. április 15-től.

38

Hatályon kívül helyezte a 25/2012. (VI.6.) önkormányzati rendelet 1.§ 1. pontja 2012. június 7-től.