Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 14/2018. (V.29.) önkormányzati rendelete

Önkormányzat jelképeiről, továbbá a jelképek és a „Pesterzsébet” elnevezés használatáról

Hatályos: 2023. 02. 15

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 14/2018. (V.29.) önkormányzati rendelete

Önkormányzat jelképeiről, továbbá a jelképek és a „Pesterzsébet” elnevezés használatáról

2023.02.15.

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendeletben szabályozott ügyek, önkormányzati hatósági ügyek, amelyekre a mindenkor hatályban lévő, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr.) rendelkezéseit megfelelően kell alkalmazni.

(2) E rendelet alkalmazásában, a személy kifejezés alatt a természetes személyt, a jogi személyt, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezeteket is érteni kell.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a természetes és jogi személyekre, a jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre.

(2) Az önkormányzati jelképek használata nem sértheti Magyarország és az Európai Unió jelképeinek használatát, illetve azok használatát nem helyettesítheti.

I. Fejezet

PESTERZSÉBET JELKÉPEI

3. § (1) Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 37/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: önkormányzati SZMSZ) 2. § (4) bekezdése alapján az Önkormányzat jelképei, mint a település történelmi múltjára utaló díszítő szimbólumok: a címer, a zászló, és a díszpecsét.

(2) Az Önkormányzat jelképeinek grafikáit az önkormányzati SZMSZ 1. melléklete tartalmazza.

(3) A logó önálló önkormányzati jelképként nem jelenik meg, annak szerepét betölti a címer, amely alatt, amennyiben szükséges, a „Pesterzsébet” feliratú szalagot, annak definiálása nélkül is meg lehet jelentetni.

1. Pesterzsébet címere

4. § (1) Pesterzsébet címerének (továbbiakban: Címer) leírása: kék csücskös talpú pajzs, középen ezüst hullámpólyával. A pajzs felső mezejében négyágú ezüst horgony lebeg. A horgony szárára arany kötélvég tekeredik. A pajzs alsó mezejében négykarú, huszonnégy fogú ezüst fogaskerék lebeg. A fogaskerékből arany Hermész Pálca emelkedik ki. A pajzs tetején vörössel bélelt, vörös, ezüst, zöld kövekkel díszített kétgyöngyös, három lombos aranykorona nyugszik. A Címer két oldalán kék-ezüst lombdíszes címerpalást található.

(2) A hullámos ezüst pólya a Dunát, a horgony a hajózást, a fogaskerék és a Hermész Pálca az ipart és a kereskedelmet jelképezi. A korona a település névadójára, Erzsébet királynéra utal.

(3) A Címer színösszetételét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

2. Pesterzsébet zászlója

5. § (1) Pesterzsébet zászlójának (továbbiakban: Zászló) leírása: a zászlólap – arányában a zászlórúd felől nézve – 1:2 arányú téglalap, a hosszabbik oldallal párhuzamosan 3 egyenlő mezőre osztott, két oldalt középkék, közepén fehér. A fehér mezőben, mint egy tengely foglal helyet az Önkormányzat címere. A zászlólap vége arannyal rojtozott, a címer kontúrjai arany fonallal ki vannak emelve.

(2) A Zászló esetében az arányt meghatározó téglalap rövidebb oldala 1 méter.

(3) A zászlórúd aranyozott zászlócsúcsban végződik.

3. Pesterzsébet díszpecsétje

6. § Pesterzsébet díszpecsétjének leírása: a körbélyegző közepén Pesterzsébet címere, körülötte „Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata” szöveg található.

II. Fejezet

PESTERZSÉBET JELKÉPEINEK, VALAMINT A „PESTERZSÉBET” ELNEVEZÉS HASZNÁLATA

4. Általános használat

7. § Az Önkormányzat és jelképeinek tekintélyéhez méltatlan tárgyakon, célból, illetve ilyen jellegű tevékenységével kapcsolatban a jelképeket, illetve a „Pesterzsébet” elnevezést használni tilos.

5. Címerhasználat

8. § (1) A Címer csak, mint Pesterzsébetre utaló díszítő jelkép használható, az ábrázolás hűsége és a méretarányok megtartása mellett.

(2) A Címer kicsinyítése csak olyan mértékű lehet, hogy az ne sértse a hiteles ábrázolást.

(3) Amennyiben nincs lehetőség a Címer eredeti színben való ábrázolására, akkor azt csak a hordozó tárgy anyagának színében, de a heraldika általános szabályainak megtartásával lehet ábrázolni.

9. § (1) A Címert a hivatali feladataik ellátása során engedély nélkül használhatják, továbbá helyezhetik el az épületeiken és helyiségeikben:

a) az Önkormányzat Képviselő-testülete,

b) az Önkormányzat Képviselő-testületének bizottságai,

c) Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: Hivatal) szervezeti egységei,

d) a nemzetiségi önkormányzatok,

e) az önkormányzati SZMSZ 1. függelékében meghatározott költségvetési szervek, gazdasági társaságok, közalapítványok,

f) a Polgármester, Alpolgármesterek,

g) a helyi önkormányzati képviselők,

h) a Jegyző, az Aljegyző,

i) az a) – e) pontokban felsoroltak képviseletére jogosult személyek.

(2) A Címer használata kötelező:

a) az Önkormányzat jelképein,

b) Pesterzsébet közigazgatási határnál lévő táblákon,

c) a helyi média, valamint az elektronikus közösségi média hivatalos önkormányzati oldalán,

d) a közterület-felügyelő egyenruhájának karjelzésén, a hivatalos használatukban álló gépjárműveken,

e) az (1) bekezdésben meghatározott szervezetek, személyek hivatali feladataik ellátása során feladatkörükben kiadott nyomtatványain, hivatalos kiadványain, levélpapírjain, borítékjain;

f) a képviselőknek, a Hivatal, és az intézmények dolgozóinak, valamint a helyi nemzetiségi önkormányzatok tagjainak névkártyáin és arcképes igazolványain.

(3) A Címert fel lehet tüntetni az (1) bekezdésben meghatározott szervezetek, személyek által adományozott elismeréseken, az általuk készített dísz- és emléktárgyakon, kiadványokon, rendezvényeiken.

(4) A Címert használni tilos:

a) természetes személynek a foglalkozásának, hivatásának gyakorlása során, jogi személynek vagy jogi személyiség nélküli szervezetnek – az (1) bekezdésben említett szerveken és személyeken kívül – a tevékenysége során, szervezeti jelképként vagy ennek részeként;

b) az Önkormányzat és jelképeinek tekintélyéhez méltatlan tárgyakon, célból, illetve ilyen jellegű tevékenységgel kapcsolatban.

(5)1 A Címer az (1) – (3) bekezdésben meghatározottaktól eltérő, különösen gazdasági célú használata a Gazdasági és Jogi Bizottság átruházott hatáskörben, e rendeletben meghatározott eljárás során kiadott engedélyével lehetséges.

6. Zászlóhasználat

10. § (1) A Zászló lobogó formájában is használható.

(2) A Zászló csak az ábrázolás hűsége, a méretarányok és színek megtartása mellett használható.

11. § (1) A Zászló Testvérvárosnak, illetőleg kapcsolatfelvétel céljából más belföldi, illetve külföldi városnak (a szükséges engedélyek beszerzésével), a Polgármester egyedi döntése (engedélye) alapján adományozható.

(2) A Zászló adományozásához minden egyéb esetben a Képviselő-testület egyedi döntése (engedélye) szükséges.

12. § (1) A Zászlót, mint díszítő és utaló jelképet engedély nélkül használhatja minden természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet a kerülethez tartozás kinyilvánítása céljából, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvényben, továbbá az e rendeletben foglalt korlátozások megtartásával.

(2) A Zászlót el kell helyezni:

a) a Városháza Dísztermében [1201 Budapest, Kossuth Lajos tér 1. I/63. – 64.] (továbbiakban: Díszterem),

b) a Díszterem előtti folyosón,

c) a Polgármester hivatali irodájában.

(3) A Zászlót az (1) bekezdésben meghatározott tevékenységeken kívül más célra nem lehet használni.

7. A Díszpecsét használata

13. § (1) A Díszpecsét az Önkormányzat és más belföldi, illetve külföldi önkormányzatok közötti kapcsolatokban protokolláris célból, illetőleg szerződések, megállapodások, kitüntető oklevelek hitelesítésekor használható.

(2) A Díszpecsét hatósági eljárás során nem használható.

(3) A Díszpecsétet az (1) bekezdésben meghatározott tevékenységeken kívül más célra nem lehet használni.

(4) A Díszpecsétet a Polgármester őrzi.

8. A „Pesterzsébet” név használata

14. § (1) A „Pesterzsébet” elnevezést a hivatali feladataik ellátása során a 9. § (1) bekezdésben meghatározottak engedély nélkül használhatják.

(2) A természetes személyek, a jogi személyek, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek részére elnevezésükhöz, tevékenységük gyakorlásához vagy működésük folytatásához mindazon formájú megjelölések és elnevezések használata, melyek Pesterzsébetre, mint közigazgatási egységre, illetve mint településnévre utalnak, a Képviselő-testület engedélyéhez kötöttek.

(3)2 A (2) bekezdésben foglalt engedélyt átruházott hatáskörben a Gazdasági és Jogi Bizottság adja ki.

III. Fejezet

AZ ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁS

9. Az engedély iránti kérelem

15. § (1) A Címer, illetve a „Pesterzsébet” név használata iránti kérelmet (továbbiakban: kérelem) e rendelet 2. mellékletét képező kérelemnyomtatványon lehet benyújtani.

(2) A kérelemnyomtatvány az Önkormányzat hivatalos weboldaláról (www.pesterzsebet.hu) letölthető, illetve a Hivatal portájáról hivatali nyitvatartási időben elvihető.

(3) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező megnevezését, lakcímét/székhelyét, telephelyét, fióktelepét (továbbiakban: székhely);

b) a használni kívánt megnevezést;

c) a kérelmező tevékenységi körét;

d) a használat célját és módját;

e) a használat időtartamát;

f) a felhasználásért felelős személy nevét;

g) a forgalomba hozatal módját, helyét és tervezett mennyiségét.

(4) A kérelemhez csatolni kell:

a) a már bejegyzett szerv esetén a létesítő okirat másolatát;

b) dísztárgy, embléma, kiadvány vagy termék esetén annak leírását, tervét, mintáját, vagy fotóját.

(5) A kérelem benyújtásának módja:

a) személyesen, hivatali ügyfélfogadási időben [1201 Budapest XX. kerület, Kossuth Lajos tér 1. I/71.];

b) postai úton [1725 Bp. PF. 93.].

10. A használat engedélyezése

16. §3 A Címer, illetve a „Pesterzsébet” név használata iránti engedély (továbbiakban: engedély) megadásáról, elutasításáról, illetve visszavonásáról átruházott hatáskörben a Gazdasági és Jogi Bizottság alakszerű határozattal dönt.

17. § (1) Az engedély csak azon kérelmezőknek adható meg, akiknek lakcíme vagy székhelye Pesterzsébet területén van, vagy tevékenysége érinti Pesterzsébetet.

(2) Az engedély nem adható ki:

a) ha a használattal kapcsolatos tevékenység gyakorlása jogszabályba ütközik;

b) ha ugyanazon vagy hasonló tevékenység gyakorlásához már az engedélyt kiadott és a kérelemben foglalt elnevezést, már valaki jogszerűen használja.

(3) Az engedély kiadása megtagadható, ha a felhasználás

a) célja, módja, vagy körülményei Pesterzsébet közössége, az Önkormányzat vagy szervei jó hírét, méltóságát, jogait, jogos érdekeit sérti vagy veszélyezteti;

b) megtévesztő.

18. § (1) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a) a jogosult megnevezését, lakcímét vagy székhelyét;

b) a döntést;

c) az engedélyezett használatot, illetve elnevezést;

d) a használat céljának meghatározását;

e) az engedély érvényességének időtartamát;

f) a felvétel és használat módjával kapcsolatos esetleges egyéb kikötéseket és előírásokat;

g) Címer használat esetén az a) – f) pontokon kívül

– az előállítás anyagát,
– előállításra engedélyezett mennyiséget,
– amennyiben a címer használata ellenérték fejében történik annak mértékét.
h) a fellebbezés lehetőségéről szóló tájékoztatást;
i) indoklást.
(2) A kiadott engedély érvényessége szólhat:
a) a tevékenység gyakorlásának időtartamára,
b) meghatározott időre,
c) határozatlan időre,
d) meghatározott alkalomra.

11. Címer használat kereskedelmi vagy reklám célra

19. § (1)4 Kereskedelmi vagy reklám célú felhasználás esetén a címer használatáért gyártási és forgalmazási díjat kell fizetni. A díj mértékét – a Jegyző javaslatára – a Gazdasági és Jogi Bizottság állapítja meg.

(2) A díj megállapítása történhet egy összegben, évi átalány formájában, vagy az elért árbevétel arányában.

(3) A (2) bekezdésben szereplő átalány összege 10.000,- Ft-tól – 100.000,- Ft-ig terjedhet.

(4) A társadalmi és civil szervezetek részére az (1) bekezdésben meghatározott engedély alapján a használat ingyenes.

12. Az engedély visszavonása

20. § (1) Az engedély visszavonási eljárása megindulhat

a) kérelemre;

b) hivatalból.

(2) Az engedély visszavonását a Polgármesternél lehet kezdeményezni.

(3) A kezdeményezésnek az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) a jelkép, illetve a „Pesterzsébet” névhasználó megnevezését;

b) a visszavonási javaslat részletes indoklását.

(4) Az engedély visszavonható, ha a felhasználás

a) célja, módja, vagy körülményei Pesterzsébet közössége, az Önkormányzat vagy szervei jó hírét, méltóságát, jogait, jogos érdekeit sérti vagy veszélyezteti;

b) megtévesztő;

c) a már megadott engedélyben foglaltaktól eltér, vagy

d) egyéb módon jogszabályba ütközik.

(5) Az engedélyt vissza kell vonni:

a) ha az engedélyező tudomására jut olyan tény, mely alapján az engedély kiadása megtagadható lenne,

b) ha a felhasználó az engedélyben meghatározott feltételeket, előírásokat megsérti, vagy nem az engedélyben meghatározottak szerint használja és azokat felszólítás ellenére sem tartja be,

c) az engedély jogosultja a rendeletben foglaltakat nem tartja be,

d) az Önkormányzat és jelképeinek tekintélyéhez méltatlan tárgyakon, célból, illetve ilyen jellegű tevékenységgel kapcsolatos használat esetén,

e) ha az engedély jogosultja a címer használatáért megállapított díjat nem fizeti.

13. A kiadott engedélyek nyilvántartása

21. § (1) A kiadott engedélyekről a Jegyző nyilvántartást vezet.

(2) A nyilvántartásnak tartalmaznia kell:

a) a kiadott engedély számát, dátumát;

b) az engedély kérelmezőjének megnevezését, lakcímét vagy székhelyét;

c) az engedélyezett használatot, illetve elnevezést;

d) a használat céljának és módjának meghatározását;

e) a jogszerű használatért felelős személyt;

f) a használat érvényességének időtartamát;

g) a felvétel és használat módjával kapcsolatos esetleges egyéb kikötéseket és előírásokat.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

22. § (1) E rendelet 2018. június 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Pesterzsébet nevének felvételéről, jelképeiről és azok használatáról szóló 40/2004. (VII. 07.) Ök. számú rendelet.

1. melléklet

PESTERZSÉBET CÍMERÉNEK SZÍNÖSSZETÉTELE
Színek:
Panton színhasználat esetén – PANTONE Color Formula Guide 1000:
kék: 2995 C
ezüst: COOL Gray 1 C metál
arany: 871 C
vörös: Rubine Red C 2 x
zöld: 354 C
4 C color használat esetén – nyomdai kivitelezés:
kék: C-95, M-15, Y-0, B-5
ezüst: C-0, M-0, Y-0, B-15
arany: C-15, M-35, Y-80, B-30
vörös: C-15, M-100, Y-40, B-0
zöld: C-90, M-5, Y-100, B-0

2. melléklet

KÉRELEMNYOMTATVÁNY
Címer/”Pesterzsébet” névhasználathoz

1.

A kérelmező megnevezése:

2.

A kérelmező lakcíme, székhelye 5:

3. 6

Bejegyzett szervezet esetén létesítő okirat száma: 7

4.

A kérelmező tevékenységi köre:

5.

A használat célja és módja:

6.

A használni kívánt megnevezés:

7.

A felhasználásért felelős személy:

8.

A használat időtartama:

9.

Kiadvány vagy termék esetén annak leírása, terve, mintája vagy fotója 8:

10.

A forgalomba hozatal módja:

11.

A forgalomba hozatal helye:

12.

A forgalomba hozatal tervezett mennyisége:

Kelt: Budapest, …..……… (év) ……………. (hó) ….. (nap)


…….………………………..…
kérelmező aláírása

Alulírott nyilatkozom, hogy a „KÉRELEMNYOMTATVÁNY” kitöltésével és aláírásával hozzájárulok a közölt személyes adataim kezeléséhez. 9

Kelt: Budapest, …..……… (év) ……………. (hó) ….. (nap)


…….………………………..…
kérelmező aláírása

1

A 9. § (5) bekezdése a Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 14. § (3) bekezdése a Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja szerint módosított szöveg.

3

Módosította a 31/2020. (XI. 5.) önkormányzati rende15. § (19 bekezdése A 16. § a Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja szerint módosított szöveg.

4

Módosította a 31/2020. (XI. 5.) önkormányzati rendelet 15. § (2) bekezdése A 19. § (1) bekezdése a Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. § d) pontja szerint módosított szöveg.

5

Székhely, telephely, fióktelep

6

A 3. és 4. rovatokat a természetes személyeknek nem kell kitölteni!

7

Nem természetes személy esetén a létesítő okirat másolatát mellékelni kell.

8

Amennyiben kiadvány vagy termék megjelölését szolgálja a használat, úgy annak tervét a kérelemhez csatolni kell.

9

Magánszemélyek részére. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. § (1) bekezdésének a) pontja alapján a személyes adatok akkor kezelhetők, ha ahhoz az érintett hozzájárul.