Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 17/2016. (VI.28.) önkormányzati rendelete

a Budapest XXII. kerületi egészségügyi alapellátás biztosításának elősegítéséről

Hatályos: 2023. 05. 04

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata képviselő-testületének 17/2016. (VI.28.) önkormányzati rendelete

a Budapest XXII. kerületi egészségügyi alapellátás biztosításának elősegítéséről

2023.05.04.

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület közigazgatási területén a felnőtt háziorvosi és a házi gyermekorvosi alapellátás keretében önálló orvosi tevékenységet nyújtó, illetve az e tevékenységben szándéknyilatkozat alapján közreműködni kívánó orvosokra terjed ki.

1/A. §1 E rendelet vonatkozásában

1. pályakezdő szakorvos: az a szakorvos, aki az önkormányzati hozzájárulás/eszköz és műszerfejlesztési támogatás iránti igényét az érintett körzet ellátásához szükséges háziorvostan, illetve csecsemő-gyermekgyógyász szakvizsgája megszerzését követő 1 naptári éven belül nyújtja be az önkormányzat részére;

2. rezidens: a szakorvos képzésben az érintett körzet ellátásához szükséges háziorvostan, illetve csecsemő-gyermekgyógyász szakvizsgáját megszerző, a szakképesítés megszerzését követő foglalkoztatására irányuló előszerződéssel, illetve szerződéssel rendelkező szakorvos jelölt.

2. A hozzájárulás

2. § Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete az egészségügyi alapellátás biztosítására az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény (a továbbiakban: Öotv.) 1. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott praxisjog vásárlására, továbbá rezidens vagy pályakezdő szakorvos részére ösztöndíjszerűen igénybe vehető hozzájárulást (továbbiakban együtt: hozzájárulás) nyújt az éves költségvetéséről szóló helyi önkormányzati rendeletben meghatározott, erre a célra elkülönített kiadási előirányzat erejéig.

3. § A hozzájárulás formáját tekintve

a) praxisvásárlás esetén egy összegű, vissza nem térítendő hozzájárulás, amelynek legmagasabb mértéke bruttó 4.000.000,- Ft,

b) rezidens vagy pályakezdő szakorvosnak nyújtott, ösztöndíjszerű, havi finanszírozású, vissza nem térítendő, maximum 24 hónap időtartamú hozzájárulás, amelynek mértéke havi bruttó 150.000,- Ft.

4. § A praxisvásárlási hozzájárulás és az ösztöndíjszerű hozzájárulás együttesen nem állapítható meg.

5. § Amennyiben kérelmező a praxisvásárlásához költségvetési támogatásban részesült, akkor a jelen rendelet alapján adható hozzájárulás maximális összege a praxisjog vételára és a költségvetési támogatás különbözete lehet.

6. § (1) A hozzájárulás összegének nagyságától függően a kedvezményezett kötelezettsége

a) bruttó 2 millió forint összegig terjedő hozzájárulás esetén 3 éven keresztüli,

b) bruttó 2 és bruttó 4 millió forint összeg közötti hozzájárulás esetén 5 éven keresztüli önálló orvosi tevékenység végzése Budapest XXII. kerületének valamely háziorvosi vagy házi gyermekorvosi praxisában, minden esetben a kedvezményezett személyes közreműködésével.

(2) Az (1) bekezdés a) vagy b) pontja szerinti kötelezettség teljesítésének időtartama a kedvezményezett legalább 1 naptári hónapot elérő keresőképtelensége, vagy gyermekvállalás miatti távolléte esetén ezen időtartammal meghosszabbodik.

(3) Amennyiben az (1) bekezdésben részletezett támogatási időszak alatt a kedvezményezett egyoldalú jognyilatkozatával a feladat-ellátási szerződést megszünteti, a kedvezményezett köteles a részére kifizetett hozzájárulást időarányosan visszafizetni az önkormányzat részére.

(4) Amennyiben az (1) bekezdésben részletezett támogatási időszak alatt a kedvezményezett neki felróható okból a tevékenységre jogosítottsága megszűnik, a kedvezményezett köteles a részére kifizetett hozzájárulás teljes összegét visszafizetni az önkormányzat részére.

(5) A 3. § b) pontja szerinti hozzájárulás folyósításának időbeli ütemezése oly módon történhet, hogy az önkormányzattal kötendő feladat-ellátási szerződésnek a praxisátadás-átvétel idejével megegyező hatálybalépését megelőzően legfeljebb 12 havi, a hatálybalépése után pedig további, 12 havi időtartamban állapítható meg.

(6)2 Amennyiben az (1) bekezdésben részletezett támogatási időszak alatt a kedvezményezett eladja praxisát, a praxisvásárlási hozzájárulási jogviszonyban, egybehangzó akaratnyilatkozatuk alapján, a Szociális, Egészségügyi, Esélyegyenlőségi és Sportbizottság hozzájárulásával az új praxisszerző a kedvezményezett helyébe léphet azzal, hogy az (1) bekezdésben meghatározott támogatási időszak az új praxisszerző tekintetében újra indul.

(7)3 Az új praxisszerző vonatkozásában az e rendeletben a kérelemre, a hozzájárulásra, annak odaítélésére és elszámolására, továbbá a kedvezményezettre előírt valamennyi rendelkezést megfelelően alkalmazni kell.

3. A kérelem formai követelményei

7. § A hozzájárulás iránti – e rendelet 1. melléklet szerinti - kérelem Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Polgármesteri Hivatalnál nyújtható be.

8. § (1) Praxisjog átruházás esetén a kérelemben, az Öotv. 2/A. § (1) bekezdése és az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény végrehajtásáról szóló 313/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet 13. § és 13/A. § rendelkezéseinek megfeleltetve, fel kell tüntetni az alábbi tartalmi elemeket:

a) a praxisjog átruházással érintett felek megnevezése, a praxisjogot megvásárolni kívánó személyes ellátásra kötelezett jelölt megnevezése, adatai,

b) a praxisjoggal érintett körzet meghatározása,

c) a praxisjog birtokbaadásának tervezett időpontja,

d) a praxisjog vételára és

e) az igényelt önkormányzati hozzájárulás összege.

(2) A kérelemhez az alábbi dokumentumokat kell mellékelni:

a) az eladó praxistulajdonos nyilatkozata, hogy a jelölt részére a praxisjogát értékesíteni kívánja,

b) a praxis átruházásról szóló előszerződés vagy adásvételi szerződés eredeti példánya,

c)4

d) a munkakör betöltésére vonatkozó alkalmasságáról a foglalkozás-egészségügyi orvosi igazolás,

e)5 a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendeletben előírt szakképzettség igazolására: orvosi diploma

f) önéletrajz,

g) 30 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány,

h) érvényes működési nyilvántartás igazolása,

i)6

j) nyilatkozata arról, hogy praxisjoggal nem rendelkezik,

k) cégkivonat/hatósági igazolás a feladat-ellátáshoz szükséges gazdasági formáról.

9. § (1) A rezidens vagy pályakezdő szakorvosnak nyújtott ösztöndíjszerű hozzájárulás esetén a kérelemben fel kell tüntetni az alábbi tartalmi elemeket:

a) a praxisban közreműködő, tervezett praxisjog átruházással érintett felek megnevezése, a praxisjogot megvásárolni kívánó személyes ellátásra kötelezett jelölt megnevezése, adatai,

b) a praxisjoggal érintett körzet meghatározása és

c) a praxisjog birtokbaadásának tervezett időpontja.

(2) A kérelemhez az alábbi dokumentumokat kell mellékelni:

a) az eladó praxistulajdonos nyilatkozata, hogy a jelölt részére a praxisjogát értékesíteni kívánja,

b) a jelölt praxisban végzett közreműködéséről és praxisjog átruházásról szóló előzetes megállapodás eredeti példánya,

c)7

d) a munkakör betöltésére vonatkozó alkalmasságáról a foglalkozás-egészségügyi orvosi igazolás,

e) a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendeletben előírt szakképzettség igazolására: orvosi diploma, licence oklevél, szakvizsga oklevél,

f) önéletrajz,

g) 30 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány,

h) érvényes működési nyilvántartás igazolása,

i)8

j) nyilatkozat arról, hogy praxisjoggal nem rendelkezik és

k) cégkivonat/hatósági igazolás a feladat-ellátáshoz szükséges gazdasági formáról.

4. A hozzájárulás odaítélése, elszámolás a hozzájárulás felhasználásáról

10. § A hozzájárulásról és annak összegéről a Szociális, Egészségügyi, Esélyegyenlőségi és Sportbizottság dönt.

11. § (1) A hozzájárulás megadása esetén az önkormányzat támogatási szerződést köt a kedvezményezettel.

(2) A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a szerződő felek megnevezését, címét, azonosítóit, képviselőjét,

b) a támogató döntést,

c) a hozzájárulás célját és összegét,

d) a hozzájárulás feltételeit,

e) a hozzájárulás pénzügyi teljesítésének idejét, és ütemezését,

f) visszatérítési kötelezettség eseteit, feltételeit, időtartamát,

g) szakmai, pénzügyi elszámolások módját,

h) kötelezettségek nem teljesítésének következményeit és

i) a hozzájárulás felhasználásának határidejét.

j)9 a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendeletben előírt szakképzettség igazolására szóló szakvizsga oklevél benyújtásának határidejét, nem teljesítése esetén következményeit.

12. § A praxisvásárlási hozzájárulás esetén a kedvezményezett a hozzájárulás felhasználásáról a támogatási szerződés megkötését követő 120 napon belül írásban köteles elszámolni.

13. § A kedvezményezettnek a hozzájáruláshoz kapcsolódó iratokat az odaítélést követő 10 évig meg kell őriznie és a hozzájárulást nyújtó ilyen irányú felhívása esetén a kedvezményezett köteles azokat bemutatni.

4/A.10 Eszköz és műszerfejlesztési támogatás iránti pályázat

13/A. §11 Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete pályázati úton elnyerhető támogatást nyújt a háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenység végzéséhez szükséges, a jogszabályban előírt szakmai minimum feltételeken túlmenő, de kizárólag az egészségügyi alapellátási tevékenységhez köthető eszköz, műszer és készülék fejlesztésre, kivéve az egészségügyi igazgatási adminisztrációhoz kapcsolódó információs technológiai fejlesztés (hardver, szoftver).

13/B. §12 A támogatás formáját tekintve egy összegű, vissza nem térítendő, utólagos elszámolási kötelezettségű, maximum bruttó 400.000,- Ft/körzet összegű, mely a felnőtt háziorvosi és a házi gyermekorvosi körzeteket érintően vehető igénybe.

13/C. § A pályázat formai követelményei:

a) A pályázati támogatás iránti – e rendelet 2. melléklete szerinti - kérelem Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Polgármesteri Hivatalnál nyújtható be.

b) A kérelemben fel kell tüntetni az alábbi tartalmi elemeket:

ba) a praxisjogosult személyes ellátásra kötelezett jelölt megnevezése, adatai,

bb) a fejlesztéssel érintett körzet meghatározása,

bc) a fejlesztés szakmai és műszaki tartalma, a beszerzést/fejlesztést leíró részletes írásbeli szakmai indoklás,

bd) a fejlesztés tervezett időpontja,

be) a fejlesztés költségvetése, és

bf) az igényelt önkormányzati támogatás összege.

13/D. § (1) A kérelemhez az alábbi dokumentumokat kell mellékelni:

a) a területileg illetékes Népegészségügyi Intézet határozata a kérelmező érvényes működési engedélyéről,

b) érvényes működési nyilvántartás igazolása,

c)13

d) cégkivonat/hatósági igazolás a feladat-ellátáshoz szükséges gazdasági formáról.

(2) Nem szükséges mellékelni a kérelemhez az (1) bekezdés szerinti dokumentumot, amennyiben a kérelem benyújtását megelőző 1 naptári éven belül már benyújtotta Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Polgármesteri Hivatalához.

13/E. § A pályázati támogatásról a területért felelős alpolgármester, a polgármester által felkért, az egészségügyi alapellátásban szakmai tapasztalattal rendelkező személy és a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Irodájának vezetője által alkotott bíráló bizottság előzetes véleménye és javaslata alapján a Szociális, Egészségügyi, Esélyegyenlőségi és Sportbizottság dönt.

13/F. § A pályázati támogatás megadása esetén az önkormányzat támogatási szerződést köt a kedvezményezettel.

13/G. § A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell a 11. § (2) bekezdésében foglaltakat.

13/H. § Az eszköz és műszerfejlesztési támogatás esetén a kedvezményezett a támogatás felhasználásáról a támogatási szerződés megkötését követő 60 napon belül írásban köteles elszámolni.

13/I. § A 13/A. § szerinti támogatás kedvezményezettje köteles a 13. §-ban foglalt kötelezettségeknek eleget tenni.

4/B.14 Járvány elleni védekezéshez történő hozzájárulás

13/J. §15 Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete támogatást nyújt az egészségügyi alapellátási tevékenység körében ellátott, SARS-Covid 19 járvány elleni védőoltási feladatok időpontszervezési teendőinek ellátásához, az egészségügyi igazgatási adminisztrációs többletterhek mérsékléséhez.

13/K. §16 A támogatás formáját tekintve vissza nem térítendő, bruttó 150.000,- Ft/körzet/hó összegű, havi utalással nyújtott, mely az oltási feladatokban részt vevő kerületi felnőtt háziorvosi körzeteket érintően, kérelemre vehető igénybe.

13/L. §17 A támogatásra való jogosultság további feltételek nélkül, az oltási feladatokban történő részvétel alapján állapítandó meg, amelyről támogatási szerződést kell kötni a felnőtt háziorvosi egészségügyi szolgáltatóval.

5. Záró rendelkezések

14. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet a hatálybalépését megelőzően beadott és folyamatban lévő kérelmekre is alkalmazandó.

(3) E rendelet az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 24-i 1407/2013/EU bizottsági rendelet (HL L 352, 2013. 12.24. 1.o) hatálya alá tartozó támogatást tartalmaz.

1

Beillesztette a 21/2016.(IX.20.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2016. szeptember 21-től.

2

Beillesztette a 25/2017.(X.16.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2017. október 17-től.

3

Beillesztette a 25/2017.(X.16.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2017. október 17-től.

4

A 8. § (2) bekezdés c) pontját a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelete 33. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

Módosította a 24/2018.(XII.11.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2018. december 12-től.

6

A 8. § (2) bekezdés i) pontját a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (V. 3.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 9. § (2) bekezdés c) pontját a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelete 33. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 9. § (2) bekezdés i) pontját a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (V. 3.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

9

Beillesztette a 24/2018.(XII.11.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2018. december 12-től.

10

Az alcímet beillesztette a 21/2016.(IX.20.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2016. szeptember 21-től.

11

Módosította a 7/2018.(II.23.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2018. február 24-től.

12

Módosította a 7/2018.(II.23.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2018. február 24-től. A 13/B. § a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg.

13

A 13/D. § (1) bekezdés c) pontját a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (V. 3.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

14

Az alcímet beillesztette a 10/2021.(03.05.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2021. március 6-tól.

15

Beillesztette a 10/2021.(03.05.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2021. március 6-tól.

16

Beillesztette a 10/2021.(03.05.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2021. március 6-tól.

17

Beillesztette a 10/2021.(03.05.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2021. március 6-tól.

18

Az 1. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelete 32. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (V. 3.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 2. melléklet a Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (V. 3.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.