Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2008. (VIII. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi szintű környezetvédelmi szabályokról

Hatályos: 2008. 08. 01

Monorierdő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2008. (VIII. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi szintű környezetvédelmi szabályokról

2008.08.01.

Monorierdő község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a környezet védelmének általános szabályairól szóló, többször módosított 1995. évi LIII. tv. 46. §. (1) bekezdés c) pontjában, valamint 58. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi környezetvédelmi szabályokról és az elkülönített helyi környezetvédelmi alap létrehozásáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. § [Általános rendelkezések]

(1) A rendelet célja a település lakossága és környezete harmonikus kapcsolatának kialakítása, a környezet elemeinek védelme, a község közigazgatási területén a köztisztaság és az egészséges környezet fenntartása, az ezzel kapcsolatos feladatok, kötelezettségek és tilalmak helyi sajátosságoknak megfelelő meghatározása.

(2) A települési környezet védelme, a köztisztaság fenntartása elsőrendű közegészségügyi érdek, ezért ennek előmozdításában mindenki köteles hathatósan közreműködni, a szennyeződést, fertőzést eredményező tevékenységtől, illetőleg magatartástól tartózkodni.

2. § [A rendelet területi hatálya]

(1) A rendelet területi hatálya Monorierdő község közigazgatási területére, személyi hatálya a község közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki a veszélyes és a termelési hulladékra, melyek elhelyezéséről magasabb szintű jogszabály rendelkezik.

3. § [Az egészséges környezet fenntartására vonatkozó rendelkezések]

*1

4. § [A gyomnövények elleni védekezés]

*2

5. § [ Az egészségre káros rovarok és rágcsálók irtása]

(1) Az egészségre ártalmas rovarok/ízeltlábúak (pl.: bolha, házi poloska, légy, svábbogár, csótány, atka, tetű) és rágcsálók (patkány, egér) irtása, elszaporodásuk megakadályozása mindenkinek kötelező.

(2) A szúnyogok szaporodására alkalmas vizek (belvizek, tócsák, vízpangások) levezetése, megszüntetése közterületen az Önkormányzat, egyéb ingatlan területén a használó kötelessége.

(3) A rágcsálók nagymértékű elszaporodását vagy tömeges elhullását az ingatlan használója köteles a Polgármesteri Hivatalban bejelenteni.

(4) Szükség esetén az általános és kötelező rágcsálóirtást – magántulajdon esetén az ingatlan tulajdonosának költségére, közterületen az Önkormányzat költségére – a Polgármester rendeli el.

6. § [A települési épített és természeti környezet védelme ]

(1) Az Önkormányzat az építészeti örökségnek azon elemeit, amelyek értékük alapján nem részesülnek országos védelemben, de sajátos megjelenésüknél, jellegzetességüknél, településképi vagy településszerkezeti értéküknél fogva a település szempontjából kiemelkedők, hagyományt őriznek, az ott élt emberek közösségek munkáját és kultúráját híven tükrözik, helyi védettség alá helyezi, azok a helyi építészeti örökség részét képezik.

(2) Az építészeti örökséghez tartoznak a műemlékek, műemlék jellegű épületek, a hozzájuk tartozó ültetett fák, facsoportok, fasorok, terek, parkok, amelyek megóvása közérdek.

(3) A helyi építészeti értékvédelemről, a védett és védő területekről a Helyi Építési Szabályzat rendelkezik.

7. § [ Az élővilág védelme]

Az élővilág (flóra, fauna, stb.) igénybevétele csak olyan módon történhet, amely az életközösségek természetes folyamatait és viszonyait, a biológiai sokféleséget nem károsítja, illetőleg funkcióit nem veszélyezteti.

8. § [ Zöldfelületek védelme]

(1) A településkép, a zöldfelületek növényállományának megóvása érdekében a szabályozási tervek készítése során szükséges a meglévő fás növényzet lehető legnagyobb mértékű megtartása.

(2) A település faállományának védelme és fejlesztése érdekében az Önkormányzat – a Környezetvédelmi Alap terhére - 2009. végéig faállomány-fejlesztési tervet készít, mely az Önkormányzat Környezetvédelmi Programja részeként folyamatosan karbantartandó. A fákat érintő út- és közműépítés csak a faállomány-fejlesztési tervvel összhangban végezhető.

(3) Utcai fasorok telepítésénél az utca egyéb műszaki kialakítását figyelembe kell venni (légvezeték, közvilágítás, föld alatti közművek), és a területen őshonosan élő fákat kell ültetni.

(4)3 Építmények megvalósítása során a természetes terepfelületet és az értékes növényállományt csak a szükséges mértékben (fakivágási és favédelmi terv, vagy növényvédelmi terv alapján) szabad megváltoztatni. Az előírás betartásáról – az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet, és a 253/1997.(XII.20.) Korm. rendelet 45. § (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel – az építésügyi hatóság gondoskodik.

(5) A helyi védelem alá helyezett fa és növényfajták felsorolását az l. sz. melléklet tartalmazza.

(6)4 Minden egyes kivágott fa helyett két éven belül telepítsen, ültessen fát a magánszemély vagy jogi személy az önkormányzat által kijelölt közterületen, amennyiben a saját területén nem megvalósítható.

9. § [ A Környezetvédelmi Alap]

(1) Monorierdő község Önkormányzatának Képviselő-testülete helyi környezetvédelmi feladatai megoldására az Önkormányzat költségvetésén belül Környezetvédelmi Alapot tart fenn.

(2)5 Az önkormányzat éves költségvetésében a Környezetvédelmi Alap részére elkülönített összeg az önkormányzat eredeti bevételi előirányzata bruttó összegének 0,1%-a.

(3) Az alap megnevezése: Monorierdő község Önkormányzatának Környezetvédelmi Alapja.

(4) Az alap bevételi forrásai a következők:

a) Az önkormányzat által jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírság teljes összege;

b) A Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által Monorierdő község közigazgatási területén jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírságok összegének 30%-a;

c) A környezetterhelési díjak és az igénybevételi járulékok törvényben meghatározott része;

d) Az önkormányzat költségvetésében a környezetvédelemre elkülönített összeg;

e) Az Alap lekötéséből származó kamatbevételek;

f) Az állampolgárok, a jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek által az alap részére történt befizetések, illetve bármely, az alapot illető bevétel;

g) A talajterhelési díjból származó bevétel.

(5) Az Alap bevételeit környezetvédelmi célokra kell felhasználni, más célra azok még ideiglenesen sem vonhatók el.

(6) Az Alap felhasználási céljairól, és a célokhoz rendelt keretösszegekről a Képviselő-testület a Környezetvédelmi Programból lebontott éves intézkedési tervben dönt. Az Alap – Intézkedési Tervben meghatározott – elemi előirányzatainak felhasználását a polgármester felügyeli. Az elemi előirányzatok közötti évközi átcsoportosításokat kizárólag a Képviselő-testület engedélyezheti.

(7) Az Alapot Monorierdő község közigazgatási területén a következő célokra lehet felhasználni:

a) a környezetvédelmi szempontból károsodott környezet javítása, helyreállítása;

b) az emberi egészség védelmére, az életminőség javítására;

c) a helyi védettségű természeti értékek fenntartására, fejlesztésére, állaguk megóvására;

d) felszíni és felszín alatti vizek minőségi és mennyiségi megőrzésére;

e) környezetvédelemmel kapcsolatos találmányok megvételére;

f) környezetvédelmi felmérések, tanulmányok elkészíttetésére, elkészítésére;

g) pályázati pénzalapok képzésére;

h) a környezetvédelemről szóló tájékoztatások, előadások költségeinek fedezésére, környezetvédelmi ismeretek terjesztésére, környezeti nevelés támogatására;

i) a lakosság környezetvédelmi szerveződéseinek támogatására;

j) a települési környezetvédelem népszerűsítésére;

k) parkok, fák, fasorok és egyéb községi zöldterület létesítésére, állapotának javítására;

l) veszélyes hulladékok évenkénti egy-két alkalommal történő gyűjtésére és elszállítására;

m) A Tiszta Udvar Rendes Ház Szép Környezet, Jó Közérzet mozgalom támogatására.

(8) Az alapba befolyt összeget, amely az (6) és (7) bekezdésekben foglaltak szerint nem kerül felhasználásra, lekötött betétként kell kezelni.

(9) A Környezetvédelmi Alap kezelésének számviteli szabályait, ezen belül a kötelezettségvállalással, utalványozással, ellenjegyzéssel, továbbá ellenőrzéssel kapcsolatos jog- és hatásköröket a Polgármester külön utasításban szabályozza.

10. § [ A környezetvédelem népszerűsítésének és a környezetvédelmi információk terjesztésének módjai]

(1) Monorierdő község Önkormányzata a települési környezet védelmével kapcsolatos intézkedéseit, terveit, programjait a település honlapján is közzé teszi, ezzel is elősegítve a polgárok környezetvédelmi kultúrája növelését.

(2)6 A Képviselő-testület meghirdeti a Tiszta Udvar Rendes Ház, Szép Környezet, Jó Közérzet mozgalmat, melynek pénzügyi fedezetét a Környezetvédelmi Alapból támogatja. A mozgalom értékelését év közben a Humán Bizottság7 végzi, mely minden év június 20-ig dönt a mozgalom nyerteseiről. A Képviselő-testület a Falunapon hirdet eredményt, mely alapján a nyertesek pénzjutalomban, oklevélben részesülnek, valamint a részükre átadott, elismerő címről szóló táblát ingatlanukon kifüggesztik.

(3) Az önkormányzat az ismeretterjesztés, oktatás és a vendégforgalom elősegítése részeként biztosítja az értékes (védett) természeti területek látogatásának lehetőségét, és bemutatásra alkalmas állapotának megőrzését.

(4)8 Minden év április 22-e a Föld Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek – a lakosság, különösen az ifjúság - a természet védelme iránti elkötelezettséget kell szolgálnia. Az április 22-i rendezvény szervezését a Humán Bizottság9 koordinálja.

(5)10 Minden év márciusában kiírásra került a környezetvédelmi pályázat irodalom és képzőművészet kategóriában. A pályázat eredményhirdetésére április 22-én a Föld Napján kerül sor.

(6)11 Az Humán Bizottság12 a Gyermeknapot minden évben a környezetvédelem jegyében rendezi meg. A környezeti ismeretek terjesztésének anyagi támogatása a Környezetvédelmi Alapból történik.

11. § [A környezetvédelmi rendelkezések betartatásának ellenőrzése 13]

(1) *14

(3) Aki jogszabályban, illetve hatósági határozatban foglalt, a környezet védelmét szolgáló előírást megszeg, vagy azokban megállapított határértéket túllép - az általa okozott környezetszennyezés, illetőleg környezetkárosítás mértékéhez, súlyához és ismétlődéséhez igazodó összegű – környezetvédelmi bírságot köteles fizetni. A környezetvédelmi bírság befolyó teljes összege a helyi Környezetvédelmi Alap bevétele.

(4) A környezetvédelmi bírságot a környezet igénybevételi járulékon és a környezetterhelési díjon felül kell megfizetni. A környezetvédelmi bírság nem mentesít a büntetőjogi, a szabálysértési, továbbá a kártérítési felelősség, valamint a tevékenység korlátozására, felfüggesztésére, tiltására, illetőleg a megfelelő védekezés kialakítására, a természetes vagy a korábbi környezet helyreállítására vonatkozó kötelezettség teljesítése alól.

(5) A környezetvédelmi bírság összegéről a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény végrehajtására vonatkozó jogszabály rendelkezik.

12. § [ Záró rendelkezések]

(1) E rendelet 2008. augusztus 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a Jegyző gondoskodik. (egységes szerkezetben a 16/2008.(X.31.) Kt. rendelettel, a 21/2011.(XII.12.) önkormányzati rendelettel és a 10/2016.(V.02.) és a 7/2022.(IV.01.) önkormányzati rendelettel)

1

Hatályon kívül helyezte a 21/2011.(XII.12.) önkormányzati rendelet, hatályos 2011. december 12. napjától

2

Hatályon kívül helyezte a 21/2011.(XII.12.) önkormányzati rendelet, hatályos 2011. december 12. napjától

3

Módosította a 10/2016.(V.02.) önkormányzati rendelet, hatályos 2016. május 1. napjától

4

Módosította a 10/2016.(V.02.) önkormányzati rendelet, hatályos 2016. május 1. napjától

5

Módosította a 16/2008.(X.31.) önkormányzati rendelet, hatályos 2008. november 1. napjától

6

Módosította a 10/2016.(V.02.) önkormányzati rendelet, hatályos 2016. május 1. napjától

7

Módosította a 7/2022.(IV.01.) önkormányzati rendelet, hatályos 2022. április 1. napjától

8

Módosította a 10/2016.(V.02.) önkormányzati rendelet, hatályos 2016. május 1. napjától

9

Módosította a 7/2022.(IV.01.) önkormányzati rendelet, hatályos 2022. április 1. napjától

10

Módosította a 10/2016.(V.02.) önkormányzati rendelet, hatályos 2016. május 1. napjától

11

Módosította a 10/2016.(V.02.) önkormányzati rendelet, hatályos 2016. május 1. napjától

12

Módosította a 7/2022.(IV.01.) önkormányzati rendelet, hatályos 2022. április 1. napjától

13

Módosította a 9/2012.(V.31.) önkormányzati rendelet, hatályos 2012. június 1. napjától

14

Hatályon kívül helyezte a 9/2012.(V.31.) önkormányzati rendelet, hatályos 2012. június 1. napjától