Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2015. (IX.24.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségen, illetve hivatali időn kívüli engedélyezéséről, és az anyakönyvi eljárásban fizetendő díjakról

Hatályos: 2015. 09. 24- 2024. 02. 14

Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2015. (IX.24.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségen, illetve hivatali időn kívüli engedélyezéséről, és az anyakönyvi eljárásban fizetendő díjakról1

2015.09.24.

Akasztó Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Akasztó Község illetékességi területén hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályaira terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

(1) hivatali helyiség: az Akasztói Polgármesteri Hivatal (Akasztó, Fő utca 40.) hivatali helyisége;

(2) hivatali munkaidő: Akasztó Község Önkormányzata Képviselőtestületének az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló hatályos önkormányzati rendeletében a képviselőtestület hivatalára meghatározott általános munkarend.

3. § Házasság hivatali helyiségen, illetve munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötés létesítése iránti szándék bejelentésével egyidejűleg kell az anyakönyvvezetőnél benyújtani. A kérelem e rendelet mellékletét képezi.

4. § (1) A hivatali munkaidőn kívül és a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként díjat kell fizetni.

(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás igénybevevője 10.000,- forint díjat köteles megfizetni.

(3) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás igénybevevője 20.000,- forint díjat köteles megfizetni.

(4) A (2) és (3) bekezdésben meghatározott díjat a házasságkötés előtt, a Polgármesteri Hivatal költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni és ezt igazolni kell.

(5) Nem kell a (2) és (3) bekezdésben meghatározott díjat megfizetni, ha a házasságkötésre – a házasuló egészségi állapota miatt – csak annak tartózkodási helyén kerülhet sor.

(6) A közszolgálatban dolgozók a (2) és (3) bekezdésben meghatározott díj megfizetése alól mentesülnek.

5. § (1) A hivatali munkaidőn kívül, a hivatali helyiségben történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvezetőt bruttó 6.000,- forint díjazás illeti meg. Ha az anyakönyvvezető azonos napon több esetben működik közre, eseményenként bruttó 4.000,- forint díjazás illeti meg.

(2) A nem hivatali helyiségben történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvezetőt bruttó 10.000,- forint díjazás illeti meg. Ha az anyakönyvvezető azonos napon több esetben működik közre, eseményenként bruttó 6.000,- forint díjazás illeti meg.

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének a házasságkötés hivatali helyiségen, valamint hivatali időn kívüli engedélyezéséről, és az anyakönyvi eljárásban fizetendő térítési díjakról szóló 4/2011. (II. 7.) önkormányzati rendelete

1

Az önkormányzati rendeletet az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte 2024. február 15. napjával.