Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2005. (III.29.) önkormányzati rendelete

A szövetkezeti és társasház-közösségeknek, valamint magánszemélyeknek nyújtható felújítási támogatásokról

Hatályos: 2005. 03. 29


Gyöngyös Város Képviselő-testülete

12/2005. (III.29.) önkormányzati rendelete

a szövetkezeti és társasház-közösségeknek, valamint magánszemélyeknek

nyújtható felújítási támogatásokról



Gyöngyös Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet célja, hatálya

1. §


E rendelet célja, hogy Gyöngyös város közigazgatási területén, a


-           szövetkezeti és társasház-közösségek (továbbiakban társasházak) részére a közös tulajdonú részek, valamint a lapos tetős épületek felújításához, továbbá

-           magánszemélyek részére a tulajdonukat képező családi házas ingatlanuk felújításhoz, korszerűsítéséhez támogatást nyújtson e rendeletben foglalt feltételek szerint.   


2. §


(1)       E rendelet hatálya kiterjed Gyöngyös város közigazgatási területén lévő lakóépületekre.

                 (2)       E rendelet személyi hatálya a felújítással érintett ingatlanok tulajdonosaira (tulajdonközösségeire)

                           terjed ki.  


I. fejezet


Általános rendelkezések


3.  §


(1) Az Önkormányzat jelen rendeletben meghatározott támogatásokat a társasházak által a közös tulajdonú részek felújításához pénzintézettől igényelhető állami kamattámogatású hitelhez kapcsolódó, a pénzintézet által biztosítékként elfogadott óvadéki betét formájában, valamint vissza nem térítendő támogatás formájában (a továbbiakban: támogatás) nyújtja.


(2) Az Önkormányzat az 1. § szerinti felújítások támogatása érdekében Alapot hoz létre.

- 2 -


(3) Az Alap bevételei:


a)        az Önkormányzat éves költségvetési rendeletében az Alapra elkülönített költségvetési forrás;

b)        a lejáró és a pénzintézetnek visszafizetett hitelekhez kapcsolódóan elhelyezett óvadéki betétek pénzintézet által visszafizetett tőke- és kamatösszege;

                        c)        az Alap céljára felajánlott egyéb hozzájárulások.


4. §


Az Önkormányzat jelen rendelet szerinti támogatást az Alapból, az Alap rendelkezésére az adott évi költségvetési rendelet jóváhagyásakor rendelkezésre álló pénzeszközök terhére nyújtja akként, hogy a keretösszeg egyes támogatási formákra történő felhasználásáról Gyöngyös Város Képviselő-testülete Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága (továbbiakban Bizottság) dönt.


II. fejezet


Óvadéki betételhelyezés, valamint vissza nem térítendő támogatás formájában társasházak részére nyújtott támogatás


A támogatás nyújtásának feltételei


5. §


Támogatás annak a társasháznak nyújtható, amely


  1. ) az ingatlan-nyilvántartásban társasházként bejegyzésre került, (ennek hiányában a társasház létesítő okiratát a földhivatalhoz benyújtották) és
  2. ) nem rendelkezik lejárt közüzemi díjtartozással, köztartozással, és
  3. ) építési engedélyköteles munkálatok esetében rendelkezik a hatóság legalább elvi építési engedélyével, és
  4. ) döntött – a pénzintézettől igényelt kölcsön visszafizetéséhez megfelelő mértékű fedezetet nyújtó  – a felújítási alap javára történő befizetési kötelezettségről.


6. §


(1) Az óvadéki betételhelyezés formájában nyújtott támogatást az Önkormányzat a társasházak közös tulajdonú részeinek felújításához a lakáscélú állami támogatásról szóló 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet alapján igénybe vehető kamattámogatásos hitelekhez kapcsolódóan nyújtja.


(2) Vissza nem térítendő támogatás az alábbi felújítási és korszerűsítési munkálatokhoz vehető igénybe:


a)  az épület fő tartószerkezeti elemeinek felújítása, alap-megerősítés;

b)  tető, tetőszerkezet, födémek, kémények teljes vagy részleges felújítása;

c)  homlokzat teljes vagy részleges felújítása, nyílászárók cseréje;

d)  lépcsőház, egyéb közös használatra szolgáló helyiségek teljes vagy részleges felújítása;

e)  függőfolyosók, erkélyek tartószerkezeteinek felújítása;

f)   lift felújítása;

g)  az alapító okirat szerint közös tulajdonban lévő épületgépészeti berendezések és vezetékhálózatok teljes vagy részleges felújítása, korszerűsítése (a központi antenna, a kaputelefon és a kábel tv berendezéseinek és vezetékhálózatának kivételével).


(3) Vissza nem térítendő támogatás kizárólag a (2) bekezdésben meghatározott munkálatok szükséges mértékét meg nem haladó kivitelezési és bonyolítási közvetlen költségeinek (tervezési díj, engedélyeztetési költségek, banki költségek stb.) fedezésére nyújtható.


A támogatás mértéke és feltételei


7. §


(1) Az óvadéki betételhelyezés formájában nyújtott támogatás mértéke a pénzintézettől igényelt hitelösszeg legfeljebb 20 %-a lehet.


(2) Az egy társasház részére nyújtott óvadéki betét összege nem haladhatja meg az adott évben a támogatásnyújtás céljára az Alap rendelkezésére álló pénzösszeg     10 %-át.


(3) Az (1) bekezdés szerinti támogatás legfeljebb 10 éves futamidejű hitelszerződéshez nyújtható.


(4) A vissza nem térítendő támogatás mértéke – társasházanként - a kivitelezési munkák Önkormányzat által kollaudált költségeinek legfeljebb 20 %-a, de maximum 500 ezer forint lehet.


(5) Egy pályázó egy alkalommal csak egy támogatási formában részesíthető.  



A támogatás odaítélése

8. §


(1) A 6. § - 7. § szerinti támogatás pályázati úton igényelhető.


(2) A pályázati felhívást – évente legalább egy alkalommal - a Bizottság írja ki. A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell a pályázaton való részvétel feltételeit és módját, valamint a pályázatok elbírálásának szabályait, továbbá azt, hogy a pályázati eljárás során felmerülő műszaki ellenőri költségek a nyertes pályázót terhelik.


(3) A pályázati felhívást legalább egy helyi hirdetési lapban, valamint a helyi televízió képújságján meg kell jelentetni, egyben az Önkormányzat székhelyén lévő hirdetőtáblára ki kell függeszteni.


(4) A pályázatot a Bizottsághoz címezve a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Igazgatóságához kell benyújtani. A pályázathoz mellékelni, illetve a pályázatnak tartalmaznia kell:


  1. ) az igényelt támogatás formáját;
  2. ) a felújítás elvégzéséről, illetve a pályázaton való részvételről szóló társasházi közgyűlési határozatot, amely a kért összeget, továbbá óvadéki betételhelyezés iránti kérelem esetén a futamidőt, valamint a felújítási alapba történő befizetési kötelezettség mértékét is tartalmazza;
  3. ) a tervezett felújítási munkák részletes műszaki leírását (szükség szerint műszaki rajzokkal együtt), tervezett ütemezését és indokoltságának okait;
  4. ) részletes költségvetést;
  5. ) nyilatkozatot a pénzügyi fedezet forrásairól;
  6. ) igazolásokat arról, hogy a társasháznak nincs lejárt közüzemi és egyéb köztartozása, továbbá nyilatkozatot arról, hogy a társasháznak nincs hiteltartozása;
  7. ) a társasház alapító okiratát, illetve a lakásszövetkezet alapszabályát;
  8. ) a társasház, illetve lakásszövetkezet tulajdoni törzslapját (ennek hiányában  földhivatali igazolást arról, hogy az alapító okirat (alapszabály) az ingatlan-nyilvántartás részére benyújtásra került);
  9. ) az 5. § c) pontja esetében az elvi, vagy végleges építési engedély másolatát.


(5) Vissza nem térítendő támogatásra irányuló pályázat esetében a (4) bekezdés e) pontjában foglaltak, valamint az f) pont szerinti nyilatkozat, óvadéki betételhelyezés iránti pályázat esetén a (4) bekezdés d) pontjában foglaltak mellőzhetők.


(6) A hiányosan benyújtott pályázatok elutasításra kerülnek.


(7) A Bizottság a vissza nem térítendő támogatásra irányuló pályázat esetében két fordulóban bírálja el. Az első fordulóban történik az eredményes pályázatok kiválasztása, a második fordulóban a Bizottság a támogatás - a 7. § (4) bekezdésében foglaltakra figyelemmel - mértékéről dönt.*[1]


(8) A támogatás odaítéléséről a Bizottság – a rendelkezésre álló forrás erejéig - az összes körülmény gondos mérlegelésével dönt.


(9) A pályázatok elbírálása során előnyben részesül – ebben a sorrendben - az a társasház, mely


  1. ) műemlék épületben alakult,
  2. ) a rendelet mellékletében felsorolt utcajegyzék szerinti területen találhatók, továbbá
  3. ) vissza nem térítendő támogatás esetén városképi jelentőségű felújítást végez.


9. §


(1) Az Önkormányzat a támogatásban részesülő társasházzal - a támogatás nyújtásáról és annak feltételeiről – támogatási szerződést köt. Óvadéki betételhelyezés formájában nyújtott támogatás esetén a szerződésben rendelkezni kell a betét felhasználása esetén a társasházat terhelő – Bizottság által egységesen meghatározott -  jogkövetkezményekről, vissza nem térítendő támogatás nyújtása esetén a pályázati eljárás során felmerülő műszaki ellenőri költségek pályázó általi megfizetéséről.


(2) Az (1) bekezdés szerinti szerződést a pályázat eredményéről való értesítés kézbesítésétől számított 30 napon belül kell megkötni. Amennyiben a szerződés megkötésére ezen határidőn belül a társasház hibájából nem kerül sor, a társasház elveszti a támogatás igénybe vételére való jogosultságát.


(3) A vissza nem térítendő támogatás folyósítására a társasház felújításra vonatkozó készre-jelentését és annak műszaki ellenőrzését követően, építési engedélyhez kötött felújítás esetén a jogerős használatba vételi engedély kiadását követően kerülhet sor.


(4) Az Önkormányzat az óvadéki betételhelyezés formájában nyújtott támogatást a pénzintézettel kötött szerződés szerint nyújtja. A támogatás további feltétele, hogy a társasház és a pénzintézet között a hitelszerződés létrejöjjön.


III. fejezet


Társasházak lapos tetős részeinek felújítási támogatása


10. §


(1) Támogatás annak a társasháznak nyújtható, amely a 5. §. a)-d) pontjában meghatározott feltételeknek megfelel, amennyiben a felújítás eredményeként épületenként legalább 4 új lakás jön létre.


(2) A támogatás összege létrehozott lakásonként 100.000,-Ft.


(3) A támogatás iránti kérelmet a Bizottsághoz címezve a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Igazgatóságához kell benyújtani.


(4) A kérelemhez mellékelni, illetve a kérelemnek tartalmaznia kell a 8. §. b)-c) valamint az f)-i) pontjában meghatározottakat.


(5) ………………*[2]


(6) A támogatás folyósítására - támogatási szerződés alapján - a jogerős használatba vételi engedély kiadását követően kerülhet sor.                 


IV. fejezet


Magánszemélyek felújítási támogatása


11.§


(1) E rendelet 5. §-9. §-ának rendelkezéseit magánszemély részére nyújtandó támogatás esetén a (2) –(9) bekezdésben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.


(2) Magánszemély a tulajdonát képező családi házas ingatlana felújításához, korszerűsítéséhez igényelhet vissza nem térítendő támogatást. Több tulajdonos esetén a pályázatot valamennyi tulajdonostárs együttesen nyújthatja be.


(3) Magánszemély pályázat útján támogatást akkor igényelhet, ha


  1. ) a kivitelezést műemléki épületen végzik vagy
  2. ) az ingatlan a rendelet mellékletében felsorolt utcajegyzék szerinti területen található és
  3. ) a felújítás városképi jelentőségű.


(4) Magánszemély részére támogatás akkor nyújtható, ha nem rendelkezik közüzemi díjtartozással, köztartozással, valamint építési engedélyköteles munkálatok esetében rendelkezik a hatóság legalább elvi építési engedélyével.


(5) Vissza nem térítendő támogatás e rendelet 6. § (2) bekezdés a)-c), valamint e) pontjában meghatározott felújítási és korszerűsítési munkálatokhoz vehető igénybe.


(6) A pályázathoz e rendelet 8. § (4) bekezdés c)-d) és i) pontjában meghatározottakat, valamint az f) pont szerinti nemleges közüzemi-és köztartozásra vonatkozó nyilatkozatokat mellékelni kell,………….*[3]


(7) A pályázat elbírálása a rendelet 8. § (7) bekezdésében meghatározottak szerint két fordulóban történik.


(8) A vissza nem térítendő támogatás folyósítására a felújításra vonatkozó készre-jelentés és annak műszaki ellenőrzését követően, építési engedélyhez kötött felújítás esetén a jogerős használatba vételi engedély kiadását követően kerülhet sor.


(9) A támogatási szerződésben rendelkezni kell a pályázati eljárás során felmerülő műszaki ellenőri költségek pályázó általi megfizetéséről.


Záró rendelkezések


  1.  §

(1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba. A hatálybalépéssel egyidejűleg a szövetkezeti és társasház-közösségek helyi támogatásáról szóló 11/2003. (III.3.) KT. rendelet, valamint az ezt módosító 2/2005. (I.24.) KT. rendelet hatályát veszti.  


(2) A rendelet kihirdetéséről Gyöngyös Város Jegyzője gondoskodik.


Gyöngyös, 2005. március 29.


                     Hiesz György sk.                                            Dr. Kozma Katalin sk.

                       polgármester                                                          jegyző







[1]

Módosította a 44/2005.(X.24.)KT. számú rendelet

[2]

Törölte a 44/2005.(X.24.)KT. számú rendelet

[3]

Törölte a 44/2005.(X.24.)KT. számú rendelet


Mellékletek