Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015. (III.27.) önkormányzati rendelete

a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőit, közszolgálati ügykezelőit és az önkormányzati közalkalmazottakat megillető szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokról, szociális és kegyeleti támogatásokról

Hatályos: 2020. 11. 01- 2022. 01. 28

Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015. (III.27.) önkormányzati rendelete

a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőit, közszolgálati ügykezelőit és az önkormányzati közalkalmazottakat megillető szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokról, szociális és kegyeleti támogatásokról1

2020.11.01.

Gyöngyös Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján, és a 152. § (1)-(5) bekezdésében foglaltak figyelembe vételével a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. Az önkormányzati rendelet hatálya

1. § (1)2 A rendelet hatálya

a) a Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőkre,

b) a közszolgálati ügykezelőkre,

c) az önkormányzati fenntartású intézményekben foglalkoztatott közalkalmazottakra, a közvetlen önkormányzati foglalkoztatású közalkalmazottakra, valamint a Vachott Sándor Városi Könyvtár Kiállítóhely és Muzeális Gyűjtemény munkavállalóira (a továbbiakban együtt: közalkalmazottak) terjed ki.

(2) A rendelet 2. és 3 §-ában foglaltakat Gyöngyös Város Önkormányzatának közszolgálati jogviszonyban álló polgármestere és alpolgármesterei vonatkozásában is alkalmazni kell.

(3) A rendelet 5. §-ában meghatározott támogatások azokat a nyugállományú köztisztviselőket és ügykezelőket illeti meg, akik a Polgármesteri Hivataltól - illetve jogelőd szervezetétől - kerültek nyugállományba.

II. Fejezet

KÖZTISZTVISELŐKET, KÖZSZOLGÁLATI ÜGYKEZELŐKET MEGILLETŐ JUTTATÁSOK, TÁMOGATÁSOK

2. Szociális, jóléti, egészségügyi, kulturális juttatások, támogatások

2. § (1) A Képviselő-testület a köztisztviselők és közszolgálati ügykezelők részére az alábbi juttatásokat, támogatásokat biztosítja:

a) lakásépítési, -vásárlási támogatás:

aa) lakásépítési kamatmentes kölcsön,

ab) lakásvásárlási kamatmentes kölcsön,

ac) lakásbővítési költségekhez kamatmentes kölcsön,

ad) lakásfelújítási költségekhez kamatmentes kölcsön.

b) illetményelőleg,

c) üdülési célra térítésmentesen az Önkormányzat tulajdonát képező mátrafüredi és sástói vendégházak használata,

d) szakorvosi javaslat alapján ingyenes uszodahasználat,

e) egészségügyi szolgáltatások (szűrővizsgálatok) igénybevételének támogatása.

(2) A Képviselő-testület a Jegyző mérlegelése alapján a köztisztviselők szakmai fejlődésének elősegítése érdekében az alábbi támogatásokat biztosítja:

a) tanulmányi támogatás szakirányú képzés esetén,

b) képzési, továbbképzési támogatás,

c) nyelvtanulási támogatás.

3. Kegyeleti támogatás

3. § (1) Az elhunyt köztisztviselő vagy közszolgálati ügykezelő eltemettetéséről gondoskodó közeli hozzátartozót – amennyiben a köztisztviselőt nem nyilvánították a közszolgálat halottjává -, kérelmére temetési segély illeti meg.

(2) A temetési segély a halálakor - a Polgármesteri Hivatalban - legalább nyolcévi közszolgálati jogviszonnyal rendelkező köztisztviselő és közszolgálati ügykezelő közeli hozzátartozóját illeti meg.

(3) A legalább nyolcévi - a Hivatalban töltött - közszolgálati jogviszonnyal rendelkező köztisztviselőt és közszolgálati ügykezelőt közeli hozzátartozójának halála esetén - amennyiben annak eltemettetéséről gondoskodik - kérelmére temetési segély illeti meg.

(4) A temetési segély összege temetésenként 50 000,- Ft, amelynek kifizetését a Jegyző engedélyezi.

4. § (1) A Jegyző az elhunyt köztisztviselőt a közszolgálat halottjává nyilváníthatja.

(2) A közszolgálat halottjának nyilvánítható, aki halála időpontjában vezetői megbízással, vagy címzetes címmel, vagy halálát megelőző nyolc éven át kiváló minősítéssel rendelkezett.

(3) Nem nyilvánítható a közszolgálat halottjává az, akinek jogviszonyát büntető eljárásban hozott bírói ítélet alapján vagy méltatlanság jogcímén történő felmentéssel, vagy fegyelmi eljárás eredményeként szüntették meg.

(4) A Polgármesteri Hivatal a közszolgálat halottjává nyilvánított személy temetési költségét átvállalhatja.

4. Nyugállományú köztisztviselők, ügykezelők támogatása

5. §3 (1) A nyugállományú köztisztviselő és ügykezelő az Önkormányzat éves költségvetési rendeletében meghatározott szociális keret terhére az alábbi pénzbeli és természetbeni támogatásban részesülhet:

a) eseti szociális segély,

b) kegyeleti ellátás,

c) üdülési támogatás (a szakszervezet koordinálásában megvalósuló „csereüdülés” lehetőségének biztosítása, amennyiben az adott üdülési lehetőségre az aktív dolgozók részéről nincs igény).

(2) Az eseti szociális segély évente legfeljebb két alkalommal adható, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát. Az érintett köteles jövedelmi helyzetének megfelelő igazolására.

(3) Az eseti szociális segély összege alkalmanként legfeljebb 30 000,- Ft.

(4) Kegyeleti ellátás illeti meg a közeli hozzátartozója eltemettetéséről gondoskodó nyugdíjas köztisztviselőt, ügykezelőt.

(5) Kegyeleti ellátás illeti meg a nyugdíjas köztisztviselő, ügykezelő eltemettetéséről gondoskodó közeli hozzátartozót.

(6) A kegyeleti ellátás összege temetésenként 50 000,- Ft.

(7) Az eltemettetésről gondoskodó (4)-(5) bekezdésben meghatározott személy a temetési költségekről az Önkormányzat nevére kiállított számlát köteles benyújtani.

(8) Az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott támogatás megállapítására kérelemre és hivatalból, a Polgármesteri Hivatal Személyzeti vezetőjének javaslata alapján is sor kerülhet.

(9) A kérelmekről a Személyzeti vezető előterjesztése alapján a Jegyző dönt.

III. Fejezet

KÖZALKALMAZOTTAKAT MEGILLETŐ JUTTATÁSOK, TÁMOGATÁSOK

5. Szociális, jóléti juttatások, támogatások

6. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzati közalkalmazottak részére a következő szociális juttatásokat biztosítja:

a) lakásépítési, -vásárlási támogatás:

aa) lakásépítési kamatmentes kölcsön,

ab) lakásvásárlási kamatmentes kölcsön,

ac) lakásbővítési költségekhez kamatmentes kölcsön,

ad) lakásfelújítási költségekhez kamatmentes kölcsön.

b) illetményelőleg.

(2) A Képviselő-testület a közalkalmazottak részére szakirányú képzés esetén tanulmányi támogatást (tanulmányi szerződés) biztosít.

6. Kegyeleti támogatás

7. § (1) Az elhunyt közalkalmazottat a Polgármester a közszolgálat halottjává nyilváníthatja.

(2) A közszolgálat halottjának nyilvánítható, aki halála időpontjában intézményvezetői, vagy intézményvezető-helyettesi megbízatással rendelkezett, vagy halálát megelőzően legalább 8 évig önkormányzati fenntartású intézmény dolgozója volt.

(3) Nem nyilvánítható a közszolgálat halottjává az, akinek jogviszonyát büntető eljárásban hozott bírói ítélet alapján vagy rendkívüli felmentéssel, vagy fegyelmi eljárás eredményeként szüntették meg.

(4) A közszolgálat halottjává nyilvánított személy temetési költségét az Önkormányzat átvállalhatja.

8. § (1) Az elhunyt közalkalmazott eltemettetéséről gondoskodó közeli hozzátartozót – amennyiben a közalkalmazottat nem nyilvánították a közszolgálat halottjává -, kérelmére temetési segély illeti meg.

(2) A temetési segély a halálakor legalább nyolcévi - önkormányzati fenntartású intézményben töltött - közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazott közeli hozzátartozóját illeti meg.

(3) A legalább nyolcévi - önkormányzati fenntartású intézményben töltött - jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottat közeli hozzátartozójának halála esetén - amennyiben annak eltemettetéséről gondoskodik - kérelmére temetési segély illeti meg.

(4) A temetési segély összege temetésenként 50 000,- Ft, melynek kifizetését a Polgármester engedélyezi.

6/A. Nyugállományú közalkalmazottak támogatása4

8/A. § (1) Kegyeleti ellátás illeti meg a közeli hozzátartozója eltemettetéséről gondoskodó nyugdíjas közalkalmazottat.

(2) Kegyeleti ellátás illeti meg a nyugdíjas közalkalmazott eltemettetéséről gondoskodó közeli hozzátartozót.

(3) A kegyeleti ellátás összege temetésenként 50 000,- Ft.

(4) Az eltemettetésről gondoskodó (1)-(2) bekezdésben meghatározott személy a temetési költségekről az Önkormányzat nevére kiállított számlát köteles benyújtani.

(5) A támogatás megállapítására kérelemre és hivatalból, a Polgármesteri Hivatal Személyzeti vezetőjének javaslata alapján is sor kerülhet.

(6) A kérelmekről a Személyzeti vezető előterjesztése alapján a Polgármester dönt.

7. Vegyes és záró rendelkezések

9. § (1) A köztisztviselők, közszolgálati ügykezelők és közalkalmazottak részére nyújtható lakásépítési-és vásárlási munkáltatói támogatás részletes szabályait a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) E rendeletben meghatározott juttatások és támogatások pénzügyi fedezetét a Képviselő-testület a mindenkori költségvetési rendeletében állapítja meg.

(3) E rendelet alkalmazásában:

a) eltemettetésről gondoskodó: az a személy, akinek nevére a temetési költségekről szóló számlát kiállították.

b) közeli hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8.1. § 1) bekezdés 1. pontjában meghatározott személyek.

(4) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(5) Hatályát veszti: az önkormányzati intézményekben foglalkoztatott köztisztviselők és közalkalmazottak szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, szociális és kegyeleti támogatásairól szóló 32/2005. (VI. 22.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 14/2015.(III.27.) önkormányzati rendelethez

A lakásépítés-és vásárlás munkáltatói támogatásának (a továbbiakban: támogatás) részletes szabályai

I. A támogatás pénzügyi forrásai

A támogatásra felhasználható pénzügyi források:
a) az Önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletében erre a célra elkülönített keret, valamint az előző évi költségvetési pénzmaradvány Képviselő-testület által erre a célra meghatározásra kerülő része;
b) a lejáró és a támogatásban részesült foglalkoztatottak által visszafizetett törlesztés, esetleges késedelmi kamat;
c) részleges vagy teljes előtörlesztés összege;
d) a támogatásban részesült foglalkoztatási jogviszonyának megszűnése esetén új munkáltatója által megtérített támogatás.

II. A támogatás formája, igénylésének feltételei

1) A támogatás kizárólag kamatmentes kölcsön formájában nyújtható.
2) A támogatás az alábbi tevékenységekhez nyújtható:
a) lakásépítés,
b) lakásvásárlás, lakáscsere,
c) lakás-átalakítás (bővítés, emeletráépítés, tetőtér-beépítés, stb.),
d) lakásfelújítás, korszerűsítés.
3) Támogatásban az a dolgozó részesíthető, aki vállalja, hogy a kölcsön visszafizetésének határidejéig jogviszonyát saját kezdeményezésre nem szünteti meg, illetve jogviszonya megszüntetésére nem a munkáltató általi rendkívüli felmentéssel kerül sor.
4) A kamatmentes kölcsön iránti kérelmet – az erre rendszeresített nyomtatványon – a munkáltatóhoz kell benyújtani.
5) A kérelemhez csatolni kell:
- a II/2. pont a) és c) alpontja esetében – amennyiben engedélyköteles tevékenység - a jogerős elvi építési, vagy építési engedélyt;
- a II/2. pont b) alpontja esetében az adásvételi vagy csereszerződést, illetve előszerződést;
- a II/2. pont d) pontja esetében a tervezett munkák szakember által kidolgozott költségbecslését.
- valamennyi esetben az ingatlannal való rendelkezési jog meglétét (tulajdoni lap, bérleti szerződés, stb.), és az igénylő nyilatkozatát, hogy a támogatással érintett ingatlan biztosítja a lakhatását.

III. A támogatásról szóló döntés előkészítése

1) A munkáltató a hozzá benyújtott kérelmeken feltünteti benyújtásuk pontos időpontját, igazolja a kérelmező foglalkoztatási jogviszonyának fennállását, a kérelemben foglaltak alapján véleményezi, és javaslatával látja el (záradékolja) a beadványt. Javaslatának kialakítása során figyelembe veszi a kérelmező jövedelmi, vagyoni viszonyait, életkörülményeit, szociális körülményeit, valamint az általa betöltött munkakört. Szükség esetén kikérheti, a kérelmező kifejezett ezirányú igénye esetén kikéri a munkahelyi érdekképviseleti szerv véleményét.
2) A javaslat megfogalmazása során előnyben kell részesíteni
- az első lakást megszerzőket,
- az alapvető lakhatási igény kielégítése érdekében kérelmet benyújtókat,
- közös háztartásukban 3 vagy annál több gyermeket nevelő kérelmezőket.
3) A munkáltató a véleményezett kérelmeket folyamatosan, benyújtásukat követő legkésőbb 7 munkanapon belül megküldi a Jegyző részére (a Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatottak, valamint a közvetlen önkormányzati foglalkoztatású közalkalmazottak kérelmeit a Jegyző fogadja), aki az igényeket összesített táblázatba foglalja.

IV. A támogatási kérelmek elbírálása

1) A támogatás iránti kérelmeket a Polgármester bírálja el. Az elbírálás során az intézményvezetők javaslatát figyelembe kell venni, szükség esetén egyeztetés kezdeményezhető.
2) Amennyiben a kérelmező korábban már részesült támogatásban, és a tartozás összege még nem került kiegyenlítésre, csak abban az esetben részesülhet támogatásban, ha annak igénylésére előre nem látott, elháríthatatlan ok miatt kerül sor.
3) A támogatás odaítéléséről szóló döntést követően a Jegyző írásban tájékoztatja a kérelmezőket és az érintett munkáltatókat a döntésről, gondoskodik a támogatási szerződések előkészítéséről és megkötéséről.

V. A támogatás mértéke, folyósításának, visszafizetésének szabályai

1) A támogatás felső határa
- a II/2. pont a) és b) alpontjai esetében 500.000,-Ft,
- a II/2. szakasz c) és d) alpontjai esetében 300.000,-Ft.
2) A támogatás folyósítására az Önkormányzat számlavezető pénzintézetén keresztül kerül sor. A támogatási szerződés egy példányát minden esetben meg kell küldeni a pénzintézet részére. A támogatás kezelésével összefüggő pénzintézeti költségeket a támogatott viseli.
3) A támogatást a törlesztés megkezdésétől számított legfeljebb tíz év alatt, havi egyenlő részletekben kell visszafizetni a támogatási szerződésben megjelölt törlesztési idő alatt, minden hó 10. napjáig. Kivételes esetben, kérelemre a polgármester engedélyezheti a fizetési kötelezettség szüneteltetését, különösen a támogatottnak fel nem róható okból (tartós betegség, stb.) beálló fizetési akadályoztatás esetén. A szüneteltetés időtartama legfeljebb 12 hónap lehet. A szüneteltetésre vonatkozó döntés meghozatala előtt a polgármester kérheti az érintett munkáltató véleményét.
4) A támogatással érintett ingatlanra a támogatás összege erejéig – a tartozás teljes visszafizetéséig – az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjogot, valamint ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat kell az Önkormányzat javára bejegyezni, amelynek lebonyolításáról a folyósításért felelős pénzintézet gondoskodik.
5) A támogatási megállapodásokról a Polgármesteri Hivatal személyzeti feladatokat ellátó köztisztviselője, a támogatások összegéről pedig a Pénzügyi és Költségvetési Igazgatóság nyilvántartást vezet. A támogatások visszafizetését negyedévente a pénzintézettel történő egyeztetés formájában ellenőrizni kell.
6) A támogatásban részesített dolgozó foglalkoztatási jogviszonyának a törlesztésre nyitva álló határidőn belül és a támogatás teljes visszafizetése előtti megszűnése esetén a törlesztés változatlan feltételekkel történhet, ha
a) a jogviszony a munkáltató részéről történő felmentéssel,
b) a jogviszonynak a Kjt. 25/A. § (1) bekezdésében szabályozott módon történő megszűnésével,
c) közös megegyezéssel,
d) nyugdíj igénybevételével szűnik meg, illetve ha
e) a dolgozó elhalálozik, örököse törlesztési kötelezettsége mellett, továbbá
f) a polgármester azt külön kérelem alapján, kivételes méltányosságból, vagy önkormányzati érdekből engedélyezi.
7) A támogatás addig meg nem fizetett része egy összegben, elrendelésétől számítva késedelmi kamattal növelt mértékben esedékessé válik, ha
a) a támogatásban részesített dolgozó foglalkoztatási jogviszonya
aa) a munkáltató részéről történő rendkívüli felmentéssel,
ab) fegyelmi büntetésként hivatalvesztéssel,
ac) a dolgozó fel- illetve lemondásával szűnik meg;
b) a támogatásban részesült törlesztési kötelezettségének felszólítás ellenére nem tesz eleget, és nem kérte a fizetési kötelezettség szüneteltetését;
c) a támogatás összegét a szerződésben rögzített céltól eltérően használta fel;
d) a II/2. pont a) és b) alpontja alapján nem gondoskodott a támogatással érintett ingatlan tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyeztetéséről a támogatási szerződésben rögzített határidőn belül,
e) a támogatással érintett lakást cserelakás biztosítása nélkül elidegenítette.
8) A 7.) pontban foglaltaktól eltérően a támogatás addig meg nem fizetett részét egy összegben, de kamatoktól mentesen lehet megfizetni akkor, ha a dolgozó foglalkoztatási jogviszonyának megszűnése esetén új munkáltatója átvállalja a még hátralévő tartozás megfizetését.
9) A támogatásban részesített dolgozó munkáltatója a foglalkoztatási jogviszony megszűnéséről, illetőleg a támogatási szerződésben foglalt kötelezettségek megszegéséről haladéktalanul köteles tájékoztatni a Jegyzőt.
10) A támogatással érintett ingatlan értékesítése esetén, másik lakás tulajdonának egyidejű megszerzése mellett a támogatás összegének biztosítására bejegyzett jogok és tények a törlesztésre még nyitva álló eredeti időpontig átjegyezhetők, feltéve, ha a támogatással kapcsolatban hátralékos tartozás nincs. Az átjegyzési kérelmet a Polgármesterhez kell benyújtani, a kérelemhez csatolni kell a másik ingatlan megszerzésére vonatkozó dokumentumot, valamint a pénzintézet igazolását a szerződésszerű törlesztésről.
Gyöngyös, 2015. március 26.
1

Az önkormányzati rendeletet a Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2022. (I. 28.) önkormányzati rendelete 19. §-a hatályon kívül helyezte 2022. január 29. napjával.