Mályi község képviselő testületének 4/2017 (IV.21.) a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezéséről és a többletszolgáltatásért fizetendő díj mértékéről

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezéséről és a többletszolgáltatásért fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2017. 04. 21- 2017. 05. 11

Mályi község képviselő testületének 4/2017 (IV.21.) a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezéséről és a többletszolgáltatásért fizetendő díj mértékéről

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezéséről és a többletszolgáltatásért fizetendő díj mértékéről

2017.04.21.

Mályi Község Önkormányzatának képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. § (1) bekezdésében, 33. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelet 5. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének Ügyrendi, Jogi és Vagyonnyilatkozat-kezelő Bizottságának és Pénzügyi Bizottságának véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Mályi Község Önkormányzata közigazgatási területén történő házasságkötési eljárás és egyéb családi események (a továbbiakban: anyakönyvi esemény) társadalmi ünneplése során az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

(1) Hivatalos helyiség: a Mályi Móra Ferenc Közösségi Ház és Könyvtár házasságkötő terme és kisterme

(2) Hivatali munkaidő: a Mályi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

A házasságkötés lebonyolítása

Alapszolgáltatás

3. § (1) Mályi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi események megrendezésével kapcsolatos alapszolgáltatásokat térítésmentesen biztosítja hivatali munkaidőn belül a Közösségi Ház házasságkötő termemében.

(2) Térítésmentes alapszolgáltatás:

a) az ünnepség céljára megfelelően berendezett helyiséget,
b) a jogszabályban rögzített hivatalos szöveget és eljárást,
c) gépi zenét
foglal magába.

Hivatalos helyiségen kívüli házasságkötés

4. § (1) Hivatali munkaidőn kívül a házasságkötés a Mályi Móra Ferenc Közösségi Ház és Könyvtár (3434 Mályi, Botond utca 3.) házasságkötő termében, illetve, szűk körű - 10 fő alatti - esküvő esetén a annak kistermében is tartható.

(2) A házasságkötő teremben, de a hivatali munkaidőn túl, anyakönyvi esemény lebonyolítása – munkaszüneti napok kivételével – Hétfőtől-csütörtökig 16.00-19.00 óráig, pénteki napokon 13.00-19.00 óráig, szombati napokon 09.00 órától 19.00 óráig engedélyezhető azzal, hogy két szertartás kezdő időpontja között legalább 30 perc különbségnek kell lennie.

(3) A házasság – a hivatalos helyiségen kívüli – külső helyszínen történő megkötését Mályi község jegyzőjétől írásban a rendelet 1. mellékletét képező formanyomtatványon, a kérelem megindokolásával kell kérni.

(4) A kérelemnek tartalmaznia kell a felek nyilatkozatát arról, hogy az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 18. § (3) bekezdésében foglalt feltételeket biztosítják. A feltételek meglétét az anyakönyvvezető az engedély megadása előtt a helyszínen ellenőrizheti.

(5) Hivatali helyiségen kívül, anyakönyvi esemény lebonyolítása – munkaszüneti napok kivételével – pénteki napokon 13.00-19.00 óráig, szombati napokon 09.00 órától 19.00 óráig engedélyezhető azzal, hogy két szertartás kezdő időpontja között legalább 30 perc különbségnek kell lennie.

(6) A külső helyszínen történő házasságkötés akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött arról, hogy a házasságkötés méltó, ünnepélyes körülmények között történik, valamint ha az anyakönyv védelme biztosított.

(7) Szabad téren tervezett esküvő esetén fedett helyiségnek is rendelkezésre kell állnia.

(8) Egyházi szertartások helyszínén házasságkötési eljárás nem tartható. Vendéglátóhelyen egyedi elbírálás alapján, a vendégtértől elkülönülő helyszínen, megfelelő bútorzat, világítás biztosítása esetén a jegyző engedélyezheti a házasság megkötését.

(9) A külső helyszínen tartandó házasságkötéshez szükséges hangosítást, zeneszolgáltatást, világítást, az anyakönyv aláírásához megfelelő asztalt, székeket, a házasulók biztosítják. Az anyakönyvvezető és az anyakönyv helyszínre történő szállításáról és a Polgármesteri Hivatalba történő visszaszállításáról is a házasulók gondoskodnak.

A házasságkötés szolgáltatási díjai

A szolgáltatási díjak mértéke

5. § (1) Rendkívüli körülmény esetén, a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés térítésmentes. Rendkívüli körülménynek minősül, ha valamelyik házasuló számára mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne a hivatali helyiségben való megjelenés.

(2) A hivatalos helyiségben munkaidőn túl megtartott anyakönyvi esemény díja eseményenként: 10.000,- Ft

(3) A hivatalos helyiségen kívüli külső helyszínen megtartott anyakönyvi esemény díja eseményenként: 20.000,- Ft

(4) Amennyiben az anyakönyvi esemény legalább egyik tagja életvitelszerűen Mályi községben lakik, a (2) bekezdésben foglalt szolgáltatást díjmentesen vehetik igénybe.

A szolgáltatási díjak megfizetésének módja

6. § (1) A szolgáltatásokért a megrendelők által fizetendő díjat a Mályi Polgármesteri Hivatal Házipénztárában kell befizetni – az erről kiállított számla alapján - legkésőbb az eseményt megelőző munkanapon.

(2) Amennyiben az esemény elmarad, és azt előtte 3 nappal korábban bejelentik, a már befizetett szolgáltatási díjat a hivatal visszafizeti.

Az anyakönyvvezető díjazása

7. § (1) Az anyakönyvi eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze vagy része helyett eseményenként

a) a hivatali munkaidőn kívül történő közreműködés esetén eseményenként 7.000,- Ft díjazás
b) a hivatalos helyiségen kívül történő közreműködés esetén eseményenként 10.000,-Ft díjazás
illeti meg.
(2) Az anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő kisegítő személyzet eseményenként 3.000,-Ft díjazásban részesül.
(4) Az anyakönyvvezető részére a díjazást a jegyző igazolása után negyedévente a munkáltató fizeti ki.

Záró rendelkezés

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Mályi Önkormányzata Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezéséről és a többletszolgáltatásért fizetendő díj mértékéről szóló 2/ 2014. (I.030.) önkormányzati rendelete.