Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2016. (III.31.) önkormányzati rendelete

a távhőszolgáltatás díjáról és a díjalkalmazás feltételeiről

Hatályos: 2016. 04. 01

Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2016. (III.31.) önkormányzati rendelete

a távhőszolgáltatás díjáról és a díjalkalmazás feltételeiről

2016.04.01.

Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. tv. 7. § /5/ bekezdésében és a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. tv. 60. § /3/ bekezdésében kapott felhatalmazása alapján és a 6. §. (2) bekezdés a)-g) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Kazincbarcika Város Közigazgatási területén a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által kibocsátott Távhőszolgáltatási Engedélyben meghatározott engedélyesre (a továbbiakban: Távhőszolgáltató), valamint a távhőszolgáltatást igénybe vevő felhasználókra és díjfizetőkre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § A jelen rendelet alkalmazása szempontjából

a) Ellátó épület: az a lakossági-vagy egyéb felhasználó tulajdonában, vagyonkezelésében lévő épület, amelyben elhelyezett szolgáltatói hőközpont üzemeltetése útján a távhőszolgáltató más épület felhasználóját is ellátja a távhőszolgáltatási közüzemi szerződésben meghatározott mennyiségű távhővel.

b) Ellátott épület: az az épület, amelynek felhasználóit a távhőszolgáltató az a) pont szerinti épületben elhelyezett szolgáltatói hőközpont üzemeltetése útján látja el a Távhőszolgáltatói Közüzemi Szerződésben meghatározott mennyiségű távhővel.

c) A távhő szolgáltatója: a Barcika Szolg Kft.

d) Egyéb üzemi felhasználó: az az egyéb felhasználó, akinek felhasználói hőközpontja a saját tulajdonában van, azt maga üzemelteti és a távhőszolgáltatóval hőteljesítmény lekötésére szerződik.

e) Egyéb nem üzemi felhasználó: az az egyéb felhasználó, akinek hőellátása a szolgáltató tulajdonában lévő hőközpontról történik.

f) Mérőhely: a felhasználói vagy szolgáltatói hőközpontnak, a hőfogadó állomásnak, illetve a felhasználói vezetékhálózatnak szolgáltató üzletszabályzatában előírtak szerint létesített azon része, ahol a vételezett távhő mérése és fogyasztónak való átadása történik.

g) Elszámoló mérő: a mérőhelyen elhelyezett hitelesített

ga) a hőközponti, vagy hőfogadó állomási mérőhelyen elhelyezett hőmennyiségmérő,

gb)az épületrész hőfelhasználását mérő hőmennyiségmérő,
gc) az épületrészekben (lakások, nem lakás céljára szolgáló helyiségek) a vételezett vízfelmelegítés mérésére szolgáló melegvíz mellékmérő(k).
h) A távhőszolgáltatással azonos komfortértékű hőellátás: olyan központi fűtés, amely a távhőellátásból kivált épület, vagy épületrész fűtöttségét – az időjárási viszonyokhoz igazodva – automatikusan a mindenkori előírásoknak (jelenleg az MSZ 04-140/2. szabvány) megfelelő értéken képes tartani, és az adott hely környezetében szennyezőanyag kibocsátása a távhőellátásnál nem okoz nagyobb környezeti terhelést.
i) Átlagos léghőmérséklet: az egyes fűtött helyiségek léghőmérsékletének a fűtött légtérfogattal súlyozott közepes értéke.
j) Méretlen időszak: az az időszak, amikor az elszámoló mérő bármely okból alkalmatlan a vételezett mennyiség mérésére.
k) Engedély nélküli vételezés: ha a felhasználó előzetes bejelentés és/vagy a szolgáltató hozzájárulása nélkül méretlenül távhőt vételez.
l) Csatlakozási díj: az új vagy növekvő távhőigénnyel jelentkező felhasználási hely tulajdonosa által a távhőszolgáltatás díjával nem fedezett fejlesztési költségekre a szolgáltató részére fizetendő díj.
II. Fejezet

DÍJALKALMAZÁS, DÍJFIZETÉS

3. Elszámolás, teljesítés helye

3. § /1/ A szolgáltatás elszámolása:

a) hőmennyiségmérés,

b) hőmennyiségmérés és vízmennyiség mérés alapján történhet.

/2/ A szolgáltatás teljesítésének helye: Az elszámoló mérő, illetve a csatlakozási pont kivéve, ha a szolgáltató és a felhasználó ettől eltérő módon állapodik meg.

4. A díjalkalmazás általános szabályai

4. § /1/ A távhőszolgáltató köteles a tulajdonát képező hőközpontban és hőfogadó állomáson a fűtési, hőközpontban a vízfelmelegítési célú hőt mérni és a szerint elszámolni.

/2/ Hőközponti hőmennyiségmérés esetén primer hőmennyiség alapján kell elszámolni.
Hőfogadó állomásonkénti elszámolás esetén – az egy hőközponthoz tartozó összes felhasználó egybehangzó döntése alapján – elszámoló mérő az egy primer mérőhöz tartozó összes hőfogadó állomáson elhelyezett hiteles szekunder hőmennyiségmérő. Ez esetben a szekunder mérőkkel megmért hőmennyiség és az erre kialakított ár alapján kell elszámolni.
Egyedi hőmennyiségmérés esetén a beépített egyedi hőmennyiségmérők az elszámoló mérő költségmegosztói.
/3/ Az elszámolási alapot adó, szolgáltató tulajdonában lévő hőmennyiségmérő javítása, hitelesítése, a távhőszolgáltató feladata.
/4/ Az elszámoló mérő meghibásodása, vagy hitelesítésre történő kiszerelés időtartamára az adott fogyasztási időszakra eső műszaki számítással meghatározott fogyasztást kell elszámolni a rendelet 1. melléklete szerint.
/5/ A hőfogadó állomáson elhelyezett szekunder hőmennyiségmérő meghibásodása, vagy hitelesítésre történő kiszerelése esetén a rendelet 1. melléklet 2.1. vagy 2.2. pontja szerint kell elszámolni.
/6/ A felhasználó köteles a tulajdonát képező elszámoló mérő üzemeltetéséről, javításáról, hitelesítéséről saját költségén gondoskodni.
/7/ Két hitelesítési időszak között felhasználó és szolgáltató egyaránt kezdeményezheti az elszámoló mérő(k) ellenőrzését, illetve újrahitelesítését. Amennyiben felhasználó kezdeményezi a mérő felülvizsgálatát, annak költségét a felhasználó köteles előre megfizetni. Ha az ellenőrzés, újrahitelesítés során megállapítást nyer, hogy a mérő a felhasználónak fel nem róható ok miatt alkalmatlan a hiteles mérésre, jelen rendelet 1. melléklete szerint kell a felhasználóval elszámolni.
/8/ A /7/ bekezdés szerinti ellenőrzés, szabálytalan vételezésre utaló körülmény kivizsgálása, illetve távhő, vízfelmelegítési szolgáltatás indokolt felfüggesztése érdekében a felhasználó, díjfizető köteles a szolgáltató alkalmazottja számára a felhasználói helyre való bejutást lehetővé tenni. Amennyiben a díjfizető szolgáltató alkalmazottját a felhasználói helyre való bejutásban megakadályozza, a felhasználó köteles a felhasználói helyen kívül a szükséges beavatkozást lehetővé tenni a szolgáltató számára úgy, hogy az a vétlen díjfizetőket nem sújthatja. Ebben az esetben a beavatkozás folytán felmerülő költség és kár az ellenőrzést megakadályozó díjfizetőt terheli.

5. §

a) Az alapdíj a távhőszolgáltatás folyamatos igénybevételének lehetőségéért és a távhőszolgáltatás igénybevételéért fizetendő, 1 MW-ra (megawattra) megállapított éves díj.
b) A hődíj a felhasználó által vételezett (felhasznált) hőmennyiség után fizetendő, 1 GJ-ra (gigajoule-ra) megállapított díj.
c) Lakossági távhőszolgáltatási díjat kell alkalmazni lakossági felhasználók, - épületrészenkénti számlázást kérő közösségek esetén díjfizetők – részére.
d) Egyéb felhasználói távhőszolgáltatási díjakat kell alkalmazni egyéb felhasználók részére.
e) Külön Kezelt Intézményi díjat kell alkalmazni a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Tszt) 3. § w) pontjában meghatározott felhasználók esetében.

5. Távhőszolgáltatási díj

6. § /1/ Ha több személy tulajdonában lévő, hőközponti mérés szerinti távhőszolgáltatásban részesülő épület távhőszolgáltatási díjait egy összegben egyenlítik ki, a felhasználó képviselője a távhőszolgáltató részére köteles írásban nyilatkozni, a nem lakossági célú távhőellátásként igénybe vett távhőszolgáltatás arányáról. A nyilatkozatot a bejelentésben szereplő adatok változása esetén is meg kell tenni. A nyilatkozat tartalmáért a nyilatkozattevő felelősséggel tartozik. A nyilatkozat elmulasztása esetén – a nyilatkozat megtételét követő mérőleolvasás időpontjáig – a távhőszolgáltató jogosult az egyéb felhasználókra vonatkozó távhőszolgáltatási díjakat alkalmazni.

/2/ A díjakat a távhőszolgáltató által kiállított számlán feltüntetett, a számla kézhezvételétől számított 15 naptári napnál nem rövidebb fizetési határidő lejártáig kell megfizetni.
/3/ A távhőszolgáltatási díjfizetési kötelezettség szempontjából az ellátott épületrészen (lakáson, az egy önálló rendeltetési egységet képező, nem lakás céljára szolgáló helyiségeken), valamint a közös használatra szolgáló helyiségeken belül az egyes helyiségek ellátottsági különbsége nem vehető figyelembe.
/4/ Ha a felhasználó év közben köt általános közüzemi szerződést, a szerződéskötés, évében a naptári évre számított alapdíjnak csak az arányos részét kell megfizetnie.
/5/ A felhasználó a közüzemi szerződésben lekötött hőteljesítménynek, vagy a felhasználási hely légtérfogatának megfelelő éves alapdíját akkor is köteles a távhőszolgáltató részére megfizetni, ha távhőt nem vételezett. Meg kell fizetni az alapdíjat akkor is, ha a távhőszolgáltató a Tszt. 51. § /3/ bekezdésének a) és b) pontjaiban szabályozott jogaival élve a távhőszolgáltatást felfüggesztette, továbbá a szerződés megszűnéséig abban az esetben is, ha a távhőszolgáltató a közüzemi szerződést a Tszt. 38. § /7/ bekezdése alapján felmondta.
/6/ Az /1/ bekezdés szerinti díjszétosztás esetén az épületrészre vonatkozóan a felhasználó képviselője által megadott, ennek hiányában a megállapított díjszétosztási arányt, illetőleg arányokat a távhőszolgáltató köteles a számlán feltüntetni.
/7/ A közüzemi szerződésről, annak a díjszétosztás módjára, arányaira vonatkozó rendelkezéseiről és ezek változásáról a felhasználó képviselője köteles a díjfizetőket tájékoztatni. A díjfizető kérésére a távhőszolgáltató ügyfélszolgálata köteles a közüzemi szerződésről, a díjszétosztás módjáról és az adott díjfizetőre vonatkozó díjszétosztási arányról a díjfizetőnek tájékoztatást adni.
/8/ Amennyiben a felhasználó, illetőleg a díjfizető tulajdonában vagy kezelésében lévő felhasználói berendezések hibája vagy alkalmatlansága miatt nem teljesíthető a szolgáltatás, a felhasználónak az adott szolgáltatásra vonatkozó alapdíjat akkor is meg kell fizetnie.

6. A hődíj elszámolása és fizetése épületrészenkénti mérés szerinti távhőszolgáltatás esetén

7. § /1/ A hődíjat az egyes épületrészekben felszerelt hiteles hőmennyiségmérővel teljes körűen (a fűtési és a vízfelmelegítés szolgáltatás célú hőmennyiségre kiterjedően) mért hőmennyiség után a /2/ bekezdésben foglaltak szerint a felhasználó, a felhasználókat ellátó hőközpontban, illetve hőfogadó állomáson mért hőmennyiség és az egyes épületrészekben mért hőmennyiségek összessége közötti különbözet után a tulajdonosi közösség a /3/ bekezdésben foglaltak szerint fizeti.

/2/ A hőmennyiségmérők leolvasására és az elszámoló számla benyújtására évente egy alkalommal kerül sor. A közbenső időszakban a távhőszolgáltató részszámlázásos módszert alkalmaz.
/3/ A hőközpontban, illetve hőfogadó állomásokon mért hőmennyiség és az épületrészekben mért hőmennyiségek összessége közötti különbözet hődíját szolgáltató az épületrészekben mért hőmennyiségek arányában a díjfizetők részére felosztva számlázza, ilyen megállapodás hiányában a /2/ bekezdés szerinti elszámoló számlákkal egyidejűleg kibocsátott számla alapján, a Távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról szóló 157/2005. (VIII.15.) Korm. rendelet 3. mellékletének (Távhőszolgáltatási Közüzemi Szabályzat a továbbiakban: TKSz) 20.2. pontjában foglaltaknak megfelelően az épület tulajdonosának, illetve a tulajdonosi közösségnek kell megfizetnie.
/4/ Az elszámoló számla alapját képező időszakban történt árváltozás esetén a távhőszolgáltató a hőfelhasználást és annak díját a számlán időarányosan megosztja.
/5/ Felhasználó, illetve díjfizető változás esetén a korábbi és az új felhasználó, díjfizető a mérőállást és a változás időpontját közösen írásban rögzíti és 15 napon belül a távhőszolgáltató rendelkezésére bocsátja. Ennek alapján a távhőszolgáltató elszámoló számlát készít a korábbi felhasználó, díjfizető részére, legkésőbb a felhasználó változás és a mérőleolvasási adat bejelentését követő második hónapban.
/6/ Ha az épületrészben elhelyezett hőmennyiségmérő adatainak leolvasása a felhasználó érdekkörében felmerült okból meghiúsul, a távhőszolgáltató jogosult az elszámolás alapját képező hőmennyiséget a TKSz. 23.1. pontja szerint meghatározni.

7 A távhőszolgáltatási díjak megállapítása

8. § /1/ A lakossági, valamint Külön Kezelt Intézményi kategóriába tartozó felhasználók távhőszolgáltatási díjtételeit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslata alapján a Nemzeti Fejlesztési Miniszter határozza meg az 50/2011. (IX. 30.) NFM rendeletben és annak mindenkori módosításaiban.

Az Önkormányzat hatáskörébe tartozó egyéb felhasználó kategóriában a távhőszolgáltatási díjtételek árképzésére vonatkozó előírásokat a rendelet 3.– árképzési rendelkezések című – melléklete tartalmazza.
/2/ Az egyéb felhasználók távhőszolgáltatási díjainak megállapítására a távhőszolgáltató tesz javaslatot, a rendelet 3. mellékletében meghatározott díjképzési előírásoknak megfelelően. Módosítási igény esetén a javaslatot a Távhőszolgáltató az érvényes árképzési előírások szerint elkészíti és a Képviselő-testülethez döntés céljából beterjeszti.

8. A távhőszolgáltatás díjtételei

9. § /1/ A mérés alapján elszámolt egyéb üzemi felhasználó díjtételei:

a) a felhasználó legnagyobb lekötött hőteljesítménye után fizetendő alapdíj Ft/MW/év;

b) a hőközponti hőmennyiségmérőn (elszámoló mérőn) mért hőfelhasználás után fizetendő egyéb célú hődíj Ft/GJ.

/2/ A mérés alapján elszámolt lakossági hőfelhasználást igénybevevő felhasználók díjtételei:
a) a hőközpontban lekötött fűtési hőteljesítmény után fizetendő lakossági célú fűtési alapdíj (Ft/MW/év)
b) a hőközpontban lekötött vízfelmelegítés hőteljesítmény után fizetendő lakossági célú vízfelmelegítés alapdíj (Ft/MW/év)
c) a mért fűtési célú hőfelhasználás után fizetendő lakossági célú hődíj (Ft/GJ)
d) a mért lakossági célú vízfelmelegítés hőfelhasználás után fizetendő lakossági célú hődíj hőközpontban mérve (Ft/GJ)
/3/ A mérés alapján elszámolt egyéb nem üzemi felhasználó díjtételei:
a) a hőközpontban lekötött fűtési hőteljesítmény után fizetendő egyéb célú fűtési alapdíj (Ft/MW/év)
b) a hőközpontban lekötött vízfelmelegítés hőteljesítmény után fizetendő egyéb célú vízfelmelegítés alapdíj (Ft/MW/év)
c) a mért egyéb célú fűtési hőfelhasználás után fizetendő egyéb célú hődíj (Ft/GJ)
d) a mért egyéb célú vízfelmelegítés hőfelhasználás után fizetendő egyéb célú hődíj hőközpontban mérve (Ft/GJ)

9. A távhőszolgáltatási díjak tartalma

10. § /1/ Alapdíj:

a) a távhőszolgáltató által a hőtermelőnél lekötött hőteljesítmény lekötési díjból,

b) a távhőszolgáltató tulajdonában lévő távhővezetékeknek és azok tartozékainak üzemeltetési és fenntartási költségeiből,

c) a távhőszolgáltató tulajdonában lévő hőközpontoknak, üzemi és egyéb épületeinek üzemeltetési, fenntartási költségeiből,

d) a távhőszolgáltató üzemeltetésében lévő tárgyi eszközök bruttó kronologikus értékének 2 %-os nyereségéből,

e) a felhasználók tulajdonában lévő elszámoló mérők leolvasásából, az adatok feldolgozásával kapcsolatos költségekből

tevődik össze.
/2/ Hődíj:
a) a távhőszolgáltató által a hőtermelőtől vásárolt hőenergia díjából,
b) primer hőmennyiségmérők alapján történő elszámolás esetén a távhőszolgáltató berendezésein számítással, illetve méréssel meghatározott hálózati hőveszteség hődíjából,
c) szekunder hőmennyiségmérők alapján történő elszámolás esetén a távhőszolgáltató berendezésein számítással, illetve méréssel meghatározott primer hálózati hőveszteség és a szekunder hálózati hőveszteség hődíjából áll.

10. Felhasználó díjfizetési kötelezettsége

11. § /1/ Egyéb és Külön Kezelt Intézményi felhasználók:

a.) az éves alapdíjat 12 egyenlő részletben a tárgy hóban benyújtott számla alapján,
b) hődíjat a szolgáltatás hónapját követő hónapban az elszámoló mérők hóvégi leolvasását követően megküldött számlán feltüntetett fizetési határidőig
kell, hogy megfizessék.
/2/ Lakossági felhasználóknak az éves alapdíjat 12 egyenlő részletben a tárgy hónapban benyújtott számla alapján kell megfizetni.
/3/ Lakossági felhasználók fűtési hődíj elszámolása:
a). Havi hőfelhasználás alapján: A fűtési hődíjat a szolgáltatás hónapját követő hónapban, az elszámoló mérők hóvégi leolvasása után megküldött részszámla alapján fizetik meg.
Az elszámolási időszakot követően elszámoló számla kerül kiállításra.
b) Átalány fizetés esetén:
ba) A nem korszerűsített épületek esetében: Az éves fűtési hődíj 1/12 részét minden tárgyhóban előlegként, az adott épület által az előző három év alatt felhasznált hőmennyiség átlagában, az elszámoló mérő leolvasása utáni különbözetet, az elszámolási időszakot követően megküldött elszámoló számla alapján fizetik meg.
bb) Az energetikai felújítással érintett épületek esetében:
Csak fűtés korszerűsítést megvalósított épületeknél:
Az éves fűtési hődíj 1/12 részét minden tárgyhóban előlegként, az adott épület által a korszerűsítés évét megelőző három év alatt felhasznált hőmennyiség átlagának 80%-ában, az elszámoló mérő leolvasása utáni különbözetet, az elszámolási időszakot követően megküldött elszámoló számla alapján fizetik meg.
Az így megállapított havi hőmennyiségeket a korszerűsítést követő második elszámolási időszak végéig kell alkalmazni. Ezt követően a tárgyévet megelőző három év alatt felhasznált hőmennyiség éves átlagának 1/12-ed részét kell alkalmazni az előleg megállapítása során.
A fűtés korszerűsítést, nyílászáró cserét és homlokzatszigetelést együttesen megvalósított épületeknél:
Az éves fűtési hődíj 1/12 részét minden tárgyhóban előlegként, az adott épület által a korszerűsítés. évét megelőző három év alatt felhasznált hőmennyiség átlagának 70%-ában, az elszámoló mérő leolvasása utáni különbözetet, az elszámolási időszakot követően megküldött számla alapján fizetik meg.
Az így megállapított havi hőmennyiségeket a korszerűsítést követő második elszámolási időszak végéig kell alkalmazni. Ezt követően a tárgyévet megelőző három év alatt felhasznált hőmennyiség éves átlagának 1/12-ed részét kell alkalmazni az előleg megállapítása során.
E paragrafus /3/ bekezdés bb) pontjában rögzített hődíj előlegek legkorábban a beruházás közös képviselő által igazolt befejezését követő hónap első napjától alkalmazhatóak.
c) A tárgyhónapban a szolgáltató jogosult a fűtési hőmennyiségről részszámlát kibocsátani, a fűtési hődíj részfizetés mértékét az adott épületrész lm3-e alapján kiszámlázni.
d) Az elszámolási és a költségosztó hőmennyiség mérőeszköz meghibásodása esetén a meghibásodás időtartamára a felhasznált hőmennyiséget számítással kell meghatározni, melynek módját a rendelet 1. melléklete tartalmazza. A távhőszolgáltató tulajdonában lévő meghibásodott mérőeszközt a meghibásodás észlelésétől számított 30 napon belül a távhőszolgáltató köteles kicserélni.
e) A díj kiegyenlítése a tulajdonosok egymással történő megállapodása szerint külön-külön épületrészenként is történhet. Külön történő díjfizetés esetén a díj épületrészenkénti megosztása és a díjfizetők részére történő számlázása – a tulajdonosok által meghatározott arányok, valamint az üzletszabályzat rendelkezései szerint – a távhőszolgáltató feladata.
f) A díj kiegyenlítése a tulajdonosok egymással történő megállapodása szerint együttesen is történhet. A felhasználó erre vonatkozó nyilatkozata alapján a távhőszolgáltató a távhőszolgáltatás díjait havonta egy számlában számlázza ki.
g) Vízfelmelegítés hődíj elszámolása az előző leolvasási időszak átlagának megfelelő havi összegben, a különbözet pedig a hőközponti hőmennyiségmérők és a melegvíz mellékmérők leolvasását követő hónapban megküldött elszámoló számlán, a vízfelhasználás arányában történik.
/4/ Egyéb, nem üzemi felhasználók:
a) Az éves alapdíjat 12 egyenlő részletben, a tárgy hónapban benyújtott számla alapján kell megfizetni.
b) Fűtés esetén a távhőszolgáltató a fűtési hődíj vonatkozásában a tárgyhó végén olvassa le az elszámoló mérőket és a leolvasást követő hónapban számol el a felhasználókkal, illetve a díjfizetőkkel
c) Az elszámolási és a költségosztó hőmennyiség mérőeszköz meghibásodása esetén a meghibásodás időtartamára a felhasznált hőmennyiség számítással kell meghatározni, melynek módját a rendelet 1. melléklete tartalmazza. A távhőszolgáltató tulajdonában lévő meghibásodott mérőeszközt a meghibásodás észlelésétől számított 30 napon belül a távhőszolgáltató köteles kicserélni.
d) A díj kiegyenlítése a tulajdonosok egymással történő megállapodása szerint külön-külön épületrészenként is történhet. Külön történő díjfizetés esetén a díj épületrészenkénti megosztása és a díjfizetők részére történő számlázása – a tulajdonosok által meghatározott arányok, valamint az üzletszabályzat rendelkezései szerint – a távhőszolgáltató feladata.
e) A díj kiegyenlítése a tulajdonosok egymással történő megállapodása szerint együttesen is történhet. A felhasználó erre vonatkozó nyilatkozata alapján a távhőszolgáltató a távhőszolgáltatás díjait egy összegben számlázza ki.
f) Vízfelmelegítés szolgáltatás hődíjának elszámolása az előző leolvasási időszak átlagának megfelelő havi összegben, a különbözet pedig a hőközponti hőmennyiségmérő és a melegvíz mellékmérők leolvasását követő hónapban megküldött számla alapján történik.
/5/ A felhasználók alapdíj elszámolása szempontjából a fűtés és melegvíz szolgáltatással ellátott épületen belül a helyiségek (lakás, lépcsőház, zárt folyosó, zárt előtér, szárító helyiség, üzlet, műhely, iroda, stb.) között ellátottsági különbség nem vehető figyelembe. A fűtéssel és melegvízzel ellátott mért felhasználók részére a fűtésre és vízfelmelegítésre jóváhagyott együttes alapdíjat kell elszámolni.
/6/ A lakossági díjfizetőknek minden év április 15. és május 15. napja között van lehetősége a fűtési hődíj havi hőfelhasználás alapján történő elszámolása és az átalányfizetés közötti váltásra.

12. § /1/ Távhőszolgáltató a hőközponti főmérőket és a hőfogadó állomásokon elhelyezett mérőket meghatározott időnként az elszámolás műszaki és számviteli követelményeit figyelembe véve olvassa le.

/2/ Felhasználó a leolvasást tevékeny közreműködésével köteles biztosítani. Az elszámoló mérőkről leolvasott adatokat az érintett felhasználó, díjfizető képviselője jogosult ellenőrizni.
/3/ Távhőszolgáltató jogosult rendkívüli, részleges vagy teljes körű leolvasást elrendelni.
/4/ A hőközponti főmérők és a hőfogadó állomásokon elhelyezett mérők ütemezett leolvasásának időpontja minden év május hó vége.
/5/ Távhőszolgáltató a melegvíz mellékmérőket a vízfelmelegítés szolgáltatás során felhasznált hőmennyiség pontos elszámolásának érdekében minden év május hó végén olvassa le, az elszámolás műszaki és számviteli követelményeit figyelembe véve.

13. § /1/ Amennyiben a díj kiegyenlítésére a tulajdonosok között nem jön létre megállapodás, annak hiányában a távhőszolgáltató ezen rendelet alapján köteles szétosztani az épületben lévő lakások, illetve nem lakás céljára szolgáló helyiségek díjfizetői között az alapdíjakat és fűtési hődíjat a fűtött légtérfogat (lm3) arányában.

Amennyiben a felhasználó a távhőszolgáltatási díj díjfizetők közötti felosztását kéri, a hőközpontban, illetve hőfogadó állomáson mért fogyasztás hődíját a felhasználó (képviselője) és a távhőszolgáltató közötti megállapodásban foglalt felosztási arányoknak megfelelően, a díjfizetők egymás közötti megállapodása alapján kell a díjfizetőknek megfizetni. Ezen megállapodást a fűtési idényt megelőző 30 nappal a távhőszolgáltató felé be kell jelenteni, melyet a távhőszolgáltató a felhasználónak visszaigazol. Megállapodás hiányában a mért fogyasztás hődíját az épületben lévő épületrészek légtérfogata arányában kell a díjfizetőknek megfizetni.
/2/ Távhőszolgáltató a hőközpontban mért, elszámolási időszakra eső vízfelmelegítés szolgáltatási hőfelhasználást a melegvíz mellékmérőkön mért mennyiségek arányában osztja fel és számlázza ki.
/3/ A vízfelmelegítés hődíja csak mérés alapján számlázható, így azon felhasználók, díjfizetők, akik vízmérővel nem rendelkeznek, illetve a vízmérő nem hiteles, a vezetékes ivóvíz szolgáltatója által megadott vízmennyiségek után kötelesek a vízfelmelegítés hődíját megfizetni.

14. § /1/ A vízfelmelegítés szolgáltatás esetében a használati melegvíz előállításához szükséges ivóvíz mennyiséget a távhőszolgáltató számára a felhasználó bocsátja rendelkezésre:

Távhőszolgáltató a rendelkezésre bocsátott ivóvíz mennyiség felmelegítésére felhasznált hőmennyiséget megállapodás hiányában a felhasználó felé (épület tulajdonos, lakóközösség) számlázza egy összegben.
/2/ Távhőszolgáltató tulajdonában lévő hőközponton belül, amennyiben az épületkezelő a használati melegvíz rendszerről igényli a tulajdonukat képező fűtési rendszer vízveszteségéből adódó fel-, illetve utántöltést, úgy az a felszerelt mellékmérőn keresztül történik. Ennek hőmennyisége a felhasználók vízfogyasztásának arányában kerül kiszámlázásra.
/3/ Felhasználó az önálló melegvíz és cirkulációs vezetékkel ellátott épület esetében, amennyiben további, a becsatlakozási pontra telepített mellékmérőket kíván létesíteni, úgy azt saját költségére, egyeztetést követően engedély alapján elvégezheti.

15. § /1/ Jelen rendelet szerinti elszámoláson kívül szolgáltató köteles – ellenszolgáltatás nélkül – elkészíteni az elszámolást a következő esetekben:

a) felhasználó, díjfizető személyében történő változás bejelentése,

b) téves leolvasás,

c) adatrögzítési hiba.

/2/ Az /1/ bekezdés a)-c) pontjaiban felsoroltaktól eltérő egyéb esetekben, és az időszakon kívüli elszámolás költségeit felhasználónak meg kell fizetnie.

16. § Mérsékelt díjat kell a felhasználónak fizetnie a távhőszolgáltatás szüneteltetése esetén. A mérsékelt díj mértéke a mindenkori fűtési hődíj 40 %-a. A szüneteltetés időtartama alatt az alapdíjat a felhasználó, díjfizető köteles megfizetni.

17. § Szolgáltató jogosult a távhőszolgáltatás díjait külön számlán, vagy egyszámlán díjtételenként részletezve érvényesíteni.

11. A díjfizetés általános szabályai

18. §

A távhőszolgáltatási díjak megfizetésére kötelezettek:
a) egyéb felhasználó és Külön Kezelt Intézményi felhasználó egyedi közüzemi szerződés alapján,
b) lakossági felhasználó általános közüzemi szerződés alapján.

19. § /1/ Szolgáltatót számlaadási, felhasználót díjfizetési kötelezettség terheli.

/2/ Felhasználó, díjfizető köteles a távhőszolgáltatás számláit, a számlán szereplő fizetési határidőre kiegyenlíteni.
/3/ Felhasználó, díjfizető díjfizetési kötelezettségének eleget tehet:
a) a szolgáltató pénztáránál történő készpénzfizetéssel,
b) szolgáltató bankszámlájára történő átutalással,
c) postai befizetéssel,
d) lakossági folyószámláról történő kiegyenlítéssel,
e) egyéb pénzintézeti befizetéssel.
/4/ Közüzemi szerződés hiányában a tárgyhavi számlát tárgyhó utolsó munkanapjáig köteles felhasználó kiegyenlíteni.
/5/ Abban az esetben, ha a felhasználó tartozását részletekben törleszti, nem mentesül a késedelmes fizetés következményei alól kivéve, ha a szolgáltatóval másként állapodik meg.
/6/ Ha a felhasználó a távhőszolgáltatási díj díjfizetők közötti szétosztását nem kéri, a mért fogyasztás hődíját egy összegben fizeti.
/7/ Ha a felhasználó a távhőszolgáltatási díj díjfizetők közötti szétosztását kéri, a mért fogyasztás hődíját a felhasználó (képviselője) és a távhőszolgáltató közötti megállapodásban foglalt szétosztási arányoknak megfelelően, megállapodás hiányában az épületben lévő épületrészek légtérfogata (lm3) arányában kell a díjfizetőknek megfizetni.
/8/ A /7/ bekezdés esetén a felhasználó képviselője kezdeményezheti a távhőszolgáltatónál a hődíj szétosztási arányainak megváltoztatását, a távhőszolgáltató a módosított (új) arányok szerinti szétosztást legkésőbb a bejelentés hónapját követő elszámolási időszaktól kezdődően teljesíti.
/9/ A felhasználó, illetve díjfizető a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül kifogással élhet a szolgáltatónál, amelynek a számla kiegyenlítésére vonatkozó kötelezettségre nincsen halasztó hatálya.
/10/ A felhasználó, illetőleg a díjfizető személyében beállott változást a régi és új felhasználó, illetőleg díjfizető együttesen köteles a mérőállások megjelölésével a változástól számított 15 napon belül a szolgáltatónak bejelenteni. A bejelentés elmulasztása esetén az abból eredő károkért az elköltöző felhasználó/díjfizető és az új felhasználó/díjfizető egyetemlegesen felel.

12. A szerződésszegés következményei,

díjvisszafizetés, pótdíj

20. § A szerződésszegésre és annak következményeire a Tszt. 49., 50. és 51. §-aiban foglaltakat kell alkalmazni.

21. § Felhasználó a saját tulajdonát képező berendezések üzemkész állapotát folyamatosan köteles biztosítani, rendellenesség vagy műszaki ok miatti szolgáltatás csökkenés esetén díjcsökkentésre nem tarthat igényt.

22. § /1/ Abban az esetben, ha a felhasználó, díjfizető a távhőszolgáltatás díját a számlán szereplő határidőn belül nem egyenlíti ki, valamint azt ismételt felszólítás ellenére sem fizeti meg, a távhőszolgáltató jogosult az alábbiak szerint eljárni:

-üzemi felhasználót távhőszolgáltatásból – minden jogkövetkezményének felhasználóra történő hárításával – kikapcsolni,
-lakossági felhasználó és egyéb felhasználó esetén a szolgáltatást a teljesítés helyétől függetlenül korlátozni, vagy szüneteltetni a teljes díjhátralék és járulékos költségeinek megfizetéséig.
/2/ A korlátozás fokozatai a következők:
a) lakóépületeknél:
aa) vízfelmelegítés szolgáltatás szüneteltetése
ab) fűtéscsökkentés + 16°C belső hőmérsékletig
b) nem lakóépületeknél:
ba) a távhőszolgáltatás szüneteltetése
bb) a vízfelmelegítés szüneteltetése.
/3/ Felhasználó a távhőszolgáltató /1/ bekezdésben foglalt eljárását tűrni köteles.
/4/ A távhőszolgáltató jogosult olyan műszaki megoldásokat alkalmazni, amelyek lehetővé teszik a /2/ bekezdés szerinti csökkentett szolgáltatást akkor, ha a szerződésszegést az egyes épületrészek használói követik el.
/5/ Szolgáltató szolgáltatási kötelezettségének csökkentése nem sújthatja azokat a felhasználókat, díjfizetőket, akik kötelezettségüknek eleget tesznek.

23. § /1/ Ha a felhasználó illetőleg a díjfizető a Tszt. 49. § (2) bekezdésének c) d) f) és g) pontjaiban rögzített szerződésszegést vagy egyéb módon szabálytalan vételezést valósít meg, a szolgáltatás díján felül pótdíjat köteles fizetni.

/2/ A pótdíj mértéke:
a) Fűtési célú távhőszolgáltatás esetén a mérés szerinti elszámolás feltételeinek helyreállításáig az elszámolási időszak teljes időtartamára a felhasználóra, díjfizetőre vonatkozó szerződésszegést megelőző 12 hónap legmagasabb havi hőfelhasználás kétszerese és a közüzemi szerződés szerinti fűtési alapdíj kétszerese,
b) Vízfelmelegítés-szolgáltatási célú távhőszolgáltatás esetén a mérés szerinti elszámolás feltételeinek helyreállításáig az elszámolási időszak teljes időtartamára a rendelet 1. melléklet 3. pontjában meghatározott átalány vízmennyiséghez tartozó hőmennyiség kétszerese, valamint a közüzemi szerződés szerinti vízfelmelegítés alapdíj kétszerese.

24. § Szolgáltató jogosult felhasználási helyen a szerződés felmondása esetén vételezési lehetőséget megszűntetni, melynek érdekében a felhasználó, díjfizető köteles a felhasználói helyre való bejutást lehetővé tenni.

25. § Ha az elszámoló mérő leolvasása a felhasználó, díjfizető hibájából egymást követő két elszámolási időszak során meghiúsult, szolgáltató a második elszámolási időszakot követő hónaptól a rendelet 1. melléklete szerint számláz, a mérés feltételeinek helyreállításáig.

26. § /1/ Felhasználó hibájából történő szerződésszegés esetén a felhasználót terhelik:

a) a mérés szerinti elszámolás és/vagy szolgáltatási feltételek helyreállításának költségei,

b) a felfüggesztés kivitelezésének költségei.

/2/ A pótdíj és a helyreállítás költségeinek megfizetése, továbbá a távhőszolgáltatás felfüggesztése nem mentesíti a felhasználót, díjfizetőt a szerződésszegés egyéb következményei alól, és köteles megtéríteni az általa okozott kárt is.

27. § Szolgáltató a felhasználónak a – primer vízminőségének a közüzemi szerződésben foglaltakhoz képest bekövetkező romlás miatti vízcsere – víz- és hőköltségeit

100 %-kal növelt díj értékével számlázza ki.

13. Csatlakozási díj

28. § /1/ A csatlakozási díj nem foglalja magában a Tszt. 33. § /2/ bekezdése szerinti, a távhőtermelőnek fizetett fejlesztési költségeket.

/2/ A csatlakozási díjon felül a távhőszolgáltató kérheti a /1/ bekezdés szerinti távhőigénylőtől annak a fejlesztési költségnek a távhőteljesítmény-igénnyel arányos részét is, amelyet a Tszt. 33. § /2/ bekezdése szerinti megállapodás alapján a távhőtermelőnek fizetett.
/3/ A távhőszolgáltató üzletpolitikai okból eltekinthet a csatlakozási díj megfizetésétől, illetőleg annak összegét mérsékelheti.
/4/ A bejelentett új vagy növekvő távhőteljesítmény-igény kielégítésére, a fizetendő csatlakozási díj és a /2/ bekezdés szerinti fejlesztési költség megfizetésére az igénybejelentőnek és a távhőszolgáltatónak egymással külön szerződést kell kötnie.
/5/ A csatlakozási díj mértékét e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza. A csatlakozási díj megváltoztatását Szolgáltató a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál kezdeményezheti.
/6/ Bejelentett új vagy növekvő távhőigény kielégítésére és a fizetendő csatlakozási díj összegére az igénybejelentőnek és a távhőszolgáltatónak egymással külön szerződést kell kötnie. A szerződésben meg kell határozni a csatlakozási díj fizetésének és a távhőszolgáltatói rendszer létesítése, bővítése, átalakítása (a továbbiakban együtt: fejlesztés) befejezésének határidejét.

29. § /1/ Ha a csatlakozási díjjal fedezett igény szerinti távhőteljesítményre az igény bejelentőnek vagy a felhasználónak a fejlesztés befejezéskor, nincs teljes mértékben szüksége, a számára feleslegesnek mutatkozó távhőteljesítményt, illetőleg távhő mennyiséget a távhőszolgáltató más felhasználó (igénylő) részére szolgáltathatja, feltéve, ha az új felhasználó (új igénylő) a csatlakozási díj arányos részét a távhőszolgáltató útján az eredeti igénybejelentő részére megfizeti. Ellenkező esetben a befizetett csatlakozási díj nem követelhető vissza.

/2/ Az /1/ bekezdés szerinti kedvezményezett felhasználó a csatlakozási díj megfizetése alól abban az esetben mentesülhet, ha új szolgáltatói berendezés létesítésére, vagy meglévő bővítésére nincs szükség a kedvezményezett felhasználó többlet, vagy új teljesítmény igényének kielégítéséhez.

30. § /1/ Ha a felhasználó a közüzemi szerződést felmondja, vagy ha az általa fenntartott teljesítményről lemond, és a szerződés felmondási, valamint a fenntartott teljesítmény lemondási időpontjában arra más felhasználó nem tart igényt, felhasználót a csatlakozási díj visszatérítése nem illeti meg.

/2/ Az /1/ bekezdés szerinti felhasználónak a távhőellátás ismételt igénybevétele, illetve a lemondott teljesítmény mértékéig való teljesítménynövelés után csak akkor nem kell ismételten csatlakozási díjat fizetnie, ha az ismételt igénybevételre, valamint a bővítésre a lemondást követő 5 éven belül kerül sor, és a lemondott teljesítményre más felhasználó nem tart igényt és a csatlakozásnak műszakilag nincs akadálya.

31. § A felhasználó távhőrendszerre való csatlakozására, vagy többlet hőigényének biztosítására csak a csatlakozási díj megfizetése után kerülhet sor.

III. Fejezet

14. Egyéb Rendelkezések

32. § /1/A közüzemi szerződés megkötésekor, valamint a távhőszolgáltató kérésére a díjfizetők személyét a felhasználó közli a távhőszolgáltatóval.

/2/ A távhőszolgáltató jogosult e rendeletben meghatározott áralkalmazási feltételeket és a 9. §. /1/ bekezdése szerinti díjakat a rendelet hatályba lépésekor fennálló közüzemi szerződések végrehajtása során is alkalmazni.
IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

15. Hatályba léptető rendelkezések

33. § Ez a rendelet 2016. április 1. napján lép hatályba. A rendeletet hatálybalépésekor fennálló távhőszolgáltatási jogviszonyokra is alkalmazni kell.

16. Hatályon kívül helyező rendelkezések

34. § A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kazincbarcika Város Önkormányzatának a távhőszolgáltatás legmagasabb hatósági díjáról és a díjalkalmazás feltételeiről szóló 49/2005. (XII. 22.) rendelete.