Mórahalom Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/1999. (XII. 3.) önkormányzati rendelete

A települési szilárd és folyékony hulladékkal összefüggő tevékenységről

Hatályos: 2013. 04. 01- 2013. 06. 30

Mórahalom város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdése, a köztisztasággal és a települési szilárd és folyékony hulladékkal összefüggő tevékenysége helyi végrehajtását a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. Tv. 23.§.-ában kapott felhatalmazás birtokában, valamint rendelkezései végrehajtására megjelent a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 64/2008. (III. 28.) Korm. rendeletben, továbbá a települési hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 213/2001. (XI. 14.)  Korm. rendeletben foglaltak alapján következő önkormányzati rendelettel szabályozza.

Általános rendelkezések


1. §


(1) A köztisztaság megőrzése érdekében minden állampolgár köteles a települési környezet, különösen a közterületek szennyeződését, fertőzését eredményező tevékenységtől, illetőleg magatartástól tartózkodni.


(2) A szilárd és folyékony hulladékokkal összefüggő tevékenységet úgy kell megszervezni és végezni, hogy az a hulladék mennyiségének, illetve térfogatának csökkenését eredményezze, újrahasznosítását minél nagyobb arányban tegye lehetővé, a környezeti kockázatot a környezetkárosító hatású anyagok bekerülésének akadályozásával minimálisra csökkentse, illetve keletkezésének ellenőrzését és mennyiségének mérését biztosítsa. A termelő a különböző hulladékfajták lehetőség szerint elkülönített (szelektív) gyűjtésével megteremti a gazdaságos hulladék-hasznosítás egyik legfontosabb előfeltételét.


(3) A szilárd és folyékony hulladékok és azok bomlástermékei gyűjtése, tárolása, szállítása, ártalmatlanítása, hasznosítása (továbbiakban együttesen: kezelés) során meg kell akadályozni annak talajba, felszíni, vagy felszín alatti vízbe, levegőbe jutását.

2. §


(1) A képviselő-testületi rendelet hatálya Mórahalom város közigazgatási területén a gazdálkodó szervezetekre, társasházi közösségekre és a magánszemélyekre egyaránt kiterjed.

3. §


(1)   Szemetet, hulladékot közterületen lerakni, tárolni tilos.  Ez alól kivétel a rendeltetésszerűen közterületen elhelyezett szeméttárolóba történő – háztartási hulladéknak nem minősülő -  hulladék elhelyezése, valamint a lomtalanítási akció meghirdetett időpontjaiban a lomtalanításba bevont hulladék.

(2)   Közterületen történő anyagszállítás, rakodás és egyéb tevékenység során a tevékenységet végző köteles gondoskodni  arról, hogy a közterület e közben ne szennyeződjön.

(3)   Építési-bontási munkák végzése során a kikerülő, illetve felhasználandó anyagokat úgy kell tárolni, hogy azok a közterületet ne szennyezzék.

(4)   A közterületen folytatott szennyeződést okozó tevékenység esetén a tevékenység folytatója köteles a terület folyamatos tisztántartásáról, hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról gondoskodni.

4. §


(1)   Állati hullát, valamint olyan anyagot amely a környék levegőjét szennyezheti az egészséget veszélyeztetheti, vagy  élősdiek számára tápot nyújthat sem közterületen sem magánterületen elhelyezni vagy elhagyni nem szabad. Köz- vagy magánterületet fekáliával (emberi széklettel, vizelettel) szennyezni tilos.

(2)   Közterületen elgázolt állati hulla elszállításáról a közterület kezelője köteles gondoskodni.

(3)   Az elhullott állatokat a tulajdonos a dögtérre (081/17 hrsz Átrakó állomás) köteles kiszállítani és az ott, erre a célra rendszeresített konténerben, illetve az erre a célra kialakított betonfelületen azt elhelyezni.

(4) A dögtérre kiszállítandó és ott elhelyezendő állati hullákról a tulajdonos köteles bejelentést tenni a szolgáltatónál. Amennyiben az átrakó állomáson a beszállításkor a nyilvántartásba vétel megtörtént, azt külön a Szolgáltatónál nem kell bejelenteni.


A települési szilárd hulladék –lerakóhely, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz fogadására kijelölt hely



5. §


(1)   Mórahalom város területén a települési szilárd és folyékony hulladék elhelyezésére szolgáló területet Mórahalom város rendezési terve és jelen rendelet jelöli ki. A kijelölt szilárd hulladék elhelyezésre szolgáló hely a  081/17 hrsz-ú átrakó állomás, a 081/1 hrsz-ú területen szilárd hulladék elhelyezése tilos. A folyékony hulladék elhelyezése szolgáló terület az erre a célra kialakított szippantott szennyvíz fogadására rendszeresített ürítő hely a 0242/28  hrsz.

(2)   A kijelölt hulladék elhelyezésre szolgáló hely (átrakóállomás) üzemeltetése és karbantartása a Polgármesteri Hivatal, illetve a MÓRAÉP Városüzemeltetési Szolgáltató és Kereskedelmi Nonprofit Közhasznú Kft feladata, a folyékony hulladék lerakóhely üzemeltetése és karbantartása a Polgármesteri Hivatal és a Térségi Vízmű-Üzemeltetési Intézmény (továbbiakban: üzemeltető) feladata. Üzemeltetők az üzemeltetés során kötelesek gondoskodni a környezetvédelmi és munkavédelmi előírások betartásáról.

 (3)  A kijelölt lerakóhelyre kiszállítható a szervezett szemétgyűjtés keretében összegyűjtött hulladék és a magánszemélyeknél, közületeknél keletkezett települési szilárd  és folyékony hulladék. Tilos elhelyezni a lerakóhelyen a jogszabályok szerint veszélyes hulladéknak minősülő anyagokat.

(4)   A kijelölt lerakóhelyen kívül máshol szilárd és folyékony hulladékot elhelyezni tilos.

(5)   Hulladék lerakóhely üzemeltetésére, a kiszállítás feltételeire vonatkozó előírások meghatározása, valamint annak a lerakóhely bejáratánál történő kifüggesztése az üzemeltető feladata.

(6) A folyékony hulladék szállítása, lerakása és kezelése díj-köteles. Mértékét a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.


Települési szilárd hulladék és  a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása, kezelése


6. §.


(1)   Mórahalom város teljes belterületére kiterjedő rendszeres települési szilárd hulladék begyűjtése és előkezelése, bel- és külterületére kiterjedő rendszeres folyékony hulladék begyűjtése és szállítása közszolgáltatásnak (továbbiakban helyi közszolgáltatás) minősül, melyet az önkormányzat önálló közszolgáltatás szervezésével biztosít.

 (2)  A települési szilárd hulladék begyűjtéséről és előkezeléséről, valamint a   folyékony hulladék begyűjtéséről és szállításáról – önálló szolgáltatásként - a város közigazgatási területén alaptevékenységében a MÓRAÉP Városüzemeltetési Szolgáltató és Kereskedelmi Nonprofit Közhasznú Kft (6782 Mórahalom, Röszkei út 34.) /továbbiakban: szolgáltató/ gondoskodik.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz fogadásának díját a 11/1994. (V. 1.) önkormányzati rendelet 6.§-ával összhangban kell megállapítani.

 (4)  A helyi közszolgáltatás igénybevétele az (1) bekezdésben meghatározott területen lévő ingatlan tulajdonosa, használója részére kötelező.

(5)   A szolgáltatásra vonatkozó szerződés a szolgáltatás igénybe-vételével jön létre, mely közszolgáltatást az ingatlantulajdonos köteles igénybe venni.

(6)  Az ingatlantulajdonos és a Szolgáltató által kötendő szerződés tartalmazza e rendelet közszolgáltatás rendjére, módjára és feltételeire, a szerződő felek jogaira és kötelezettségeire, a díjalkalmazásra, a díjfizetés módjára vonatkozó rendelkezéseit. E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 1957. évi IV. törvény vonatkozó rendelkezései az irányadóak.

(7) Az ingatlan tulajdonos köteles a szolgáltatónak bejelenteni az ingatlanán rendszeresen keletkező egyéb szilárd hulladék keletkezésének tényét. A tulajdonosok által megjelölt mennyiségnek megfelelően a szolgáltató és a tulajdonos külön szerződést köt a hulladék összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére.



6/A §  Közszolgáltatási szerződés


(1) Mórahalom város Önkormányzata a helyi közszolgáltatás végzésére Szolgáltatóval közszolgáltatási szerződést köt.

(2) A közszolgáltatási szerződés az aláírás napján jön létre és az aláírást követő 10. év utolsó napján szűnik meg.

(3) A szerződést mindkét fél 6 hónapos felmondási idővel írásban kártérítési kötelezettség nélkül felmondhatja. A felmondási idő alatt a szolgáltatást változatlan feltételekkel kell teljesíteni. Súlyos szerződésszegés esetén az azonnali hatályú felmondásnak is helye van.

(4) A Képviselő-testület a közszolgáltatási szerződés végrehajtásának tapasztalatait évente értékeli.

(5) A rendeletnek a közszolgáltatási szerződés tartalmi elemeire vonatkozó rendelkezései - külön szerződési kikötés hiányában is – a szerződés részévé válnak.



A hulladékgazdálkodási szolgáltatás ellátásának rendje


7.§.


(1) A települési hulladékkezelési  közszolgáltatást ellátó közszolgáltató feladata a környezetvédelmi  előírások  megtartása mellett – e rendeletben előírt módon  - a települési hulladék ingatlantulajdonosoktól történő begyűjtése, elszállítása a települési  hulladékkezelő telepre, illetőleg a települési  hulladék kezelése, kezelő létesítmény üzemeltetése, a szolgáltatás folyamatosságának biztosítása.


 (2) A szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás keretében a  szolgáltató köteles:


a)  a rendszeres szemétszállításra bevont területen a hulladék gyűjtéséhez szükséges zsákot és hulladékgyűjtő edényt biztosítani

b)  a szemetet elszállítani. A szemét elszállításának menete:

- konyhai kommunális hulladék heti gyakorisággal a hét első és második napjain, az alábbiak szerint: hétfői napokon kizárólag természetes személyektől, keddi napokon természetes személyektől, illetve jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező vállalkozásoktól történik a begyűjtés

- minden nemű szelektíven - sárga zsákba - gyűjtött hulladék hetente csütörtöki napokon


(3) A folyékony hulladékkezelési közszolgáltatás keretében a  szolgáltató köteles:

  • - a megrendeléstől számított 72 órán belül  köteles a települési folyékony hulladékkezelési közszolgáltatás keretében az ingatlantulajdonos megrendelését teljesíteni.
  • - a települési folyékony hulladékkezelési közszolgáltatást az önkormányzat külön megrendelésére köteles teljesíteni.
  • - a szolgáltató a közszolgáltatást nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás (szag, szín, összetétel, stb. ) alapján feltételezhető, hogy közcsatornába a vonatkozó jogszabályi rendelkezés alapján nem engedhető. Ez esetben a Szolgáltató laboratóriumi vizsgálat készíttetésére köteles. Amennyiben a laboratóriumi vizsgálat eredményeként a folyékony hulladéknak nem tekinthető, úgy a Szolgáltató – az igazolt költség ingatlantulajdonosra történő áthárításával – a mindenkori jogszabályi előírások figyelembe vételével megfelelő intézkedések kezdeményezése mellett megtagadja az elszállítást.
  • - a szennyvíz szállítása kizárólag zárt rendszerű járművel végezhető, úgy, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor érvényes  jogszabályoknak.


(4) A szolgáltatást igénybe vevő köteles

a./ A szervezett hulladékgyűjtést- ideértve a szelektív hulladék-begyűjtési rendszereket- igénybe venni.

b./ A hulladék termelője, birtokosa a tevékenysége gyakorlása során keletkező, illetőleg más módon birtokába kerülő hulladékot köteles gyűjteni, továbbá hasznosítására vagy ártalmatlanításáról gondoskodni.

c./ A Rendelet 1. sz. mellékletének I. b) pontjában meghatározott, díjfizetésre kötelezettek köre a szolgáltatás igénybevétele során köteles a Szolgáltatónak nyilatkozni az elszállítandó hulladék mennyiségéről, összetételéről, valamint  elhelyezési módjáról.


7/a.§.


(1) A konyhai kommunális hulladék, a műanyag hulladék és a papírhulladék gyűjtését a lakosok a szolgáltató által beszerzett, egyedi jelzéssel ellátott műanyag zsákok igénybevételével kötelesek végezni. A gyűjtésre alkalmas zsákok lakosokhoz történő eljuttatásáról a szolgáltató köteles gondoskodni. Amennyiben nem a szolgáltató által egyedi jelzéssel ellátott zsákokba történik a hulladékgyűjtés, úgy a hulladék elszállítását a szolgáltató megtagadhatja.

(2) A lakosok a hulladékot kötelesek fajtánként elkülönítetten az annak megfelelő színű zsákokban gyűjteni. Konyhai kommunális hulladékot színtelen zsákban, a szelektíven gyűjtött hulladékot sárga színű zsákba kell kihelyezni a gyűjtési napon.

 (3) A lakosok részére lehetőséget kell biztosítani a hulladékgyűjtő telepre saját szállító eszközzel történő közvetlen kiszállításra.

(4) A társasházak lakói  számára a szolgáltató a szelektív  hulladékgyűjtésre alkalmas 1,1 m3-es konténereket biztosít, melynek használata csak azon lakók számára lehetséges, akik társasházi lakásbejelentővel rendelkeznek.

(5) Az üveghulladék gyűjtésére a szolgáltató köteles erre a célra alkalmas üveggyűjtő konténereket kialakítani és azokon a helyeken elhelyezni, ahol az üveghulladék képződésével számolni lehet.

     A szolgáltató a konténerek  helyéről  a helyben szokásos módon köteles tájékoztatni a lakosságot.

8. §.


 (1) A közszolgáltatás igénybevételére köteles tulajdonosokról a Szolgáltató nyilvántartást vezet az azonosításához szükséges adatok feltüntetésével.


(2) A Szolgáltató a közszolgáltatási szerződéshez szükséges személyes adatokat elsődlegesen a tulajdonos adatszolgáltatása alapján ismeri meg. A személyes adatok kezelése során a Szolgáltató az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően köteles eljárni.


(3) A Szolgáltató megteremti és fenntartja az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit, gondoskodik az adatok biztonságáról, meghatározza azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.


(4) A Szolgáltató nyilvántartásában a természetes személyek esetében a Htv. alapján a természetes személyazonosító adatokat, valamint a lakcímet tarthatja nyilván, ezeket az adatokat kezeli.


(5) A Szolgáltató a természetes személy tulajdonos adatait a közszolgáltatási szerződéses jogviszony létrejöttétől annak megszűnéséig, illetve az abból származó tartozás fennállásáig kezelheti. A jogviszony megszűnését követően a Szolgáltató a kezelt adatokat megsemmisíti.


(6) Az adatkezelés célja a tulajdonos személyének megállapítása, a közszolgáltatási díj beszedéséhez szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.


9. §.



(1)   A közterületen keletkezett hulladék elszállításáról a közterület kezelője gondoskodik.


A hulladékszállítási közszolgáltatás díja



10. §.


(1)   A lakosság részére végzett hulladékgyűjtési szolgáltatásért az érintett ingatlan tulajdonosa(i), vagy használója(i) díjat kötelesek fizetni a szolgáltatás igénybevételétől függetlenül. A szolgáltatást igénybe vevő által fizetendő díjat szilárd hulladék esetében a Ht. 47. § (4) bekezdése alapján miniszteri rendelet állapítja meg, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás díját a  vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (továbbiakban: Vgtv.) 44/C § (2) bekezdésében foglaltak szerint jelen rendelet alapján a szolgáltatást végző állapítja meg.

(2)   A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási díj megállapítása a Vgtv. 44/D §-a alapján történik. A díj mértékét a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(3) Szilárd hulladék szállítására irányuló közszolgáltatás esetén a magánszemély részére a szolgáltató a díj megfizetésekor személyenként 12 db, de családonként legfeljebb 72 db hulladékgyűjtő zsákot biztosít, ennek 50 %-a kommunális, 50 %-a szelektív hulladékgyűjtő zsák. A hulladékgyűjtő zsákok a közszolgáltatási díjfizetéssel érintett év december 31. napjáig  vehetőek át.

(4)  A határidőre meg nem fizetett díj után késedelmi kamatot kell fizetni.

 (5)  A tulajdonos felszólítása az elmaradt díj, illetve kamat megfizetésére írásban történik. Az írásbeli felszólítás kézhezvételét követő 30 nap eredménytelen elteltével a követelésnek a Ht. 52. §-ában, valamint a Vgtv 44/E §-ában foglaltak szerint lehet érvényt szerezni.

 (6) A szolgáltató minden év október 30-ig a következő évre vonatkozóan kezdeményezheti a díj  felülvizsgálatát.

(7)   A közszolgáltatási díj megfizetése alól a közszolgáltatást végző felmentést adhat, ha a jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezet vagy vállalkozó az erre vonatkozó felhívásra nyilatkozik az alábbiak szerint:

a)  a tevékenysége során keletkezett szemét mennyiségéről és annak elhelyezési módjáról, az ehhez rendelkezésre álló szállítóeszközökről, a szemét saját eszközzel történő kiszállításáról,

b)  valamint, megfizeti a szeméttelepen való elhelyezés, illetve szemétkezelés díját.

(8) A közszolgáltatási díj összegéből 50%-os díjfizetési kedvezményben részesül a 70. életévét  betöltött személy azon év január 1-jétől, melyben a 70. életévét betöltötte.

(9) Azon személy, aki Mórahalom városi Önkormányzat által igazoltan komposztáló ládát vásárol, térítésmentesen 5 db szelektív gyűjtésre alkalmas zsák átvételére jogosult a szolgáltatótól a megvásárolt komposztáló láda átvételével egyidejűleg. Az 5 db térítésmentes szelektív gyűjtésre alkalmas zsákra azon személyek is jogosultak, akik igazolják, hogy  Mórahalom város Önkormányzatától komposztáló ládát 2013. január 1-jét megelőzően vásároltak.

(10)     A díj fizetésére kötelezett kérésére, szociális helyzetére tekintettel a díj mérsékelhető, vagy elengedhető rendkívül indokolt esetben, különösen, ha az együtt élő családban az egy főre eső havi jövedelem a nyugdíjminimum mértékét nem éri el.
A kérelem elbírálásáról a Szociális Bizottság dönt.

(11) Az ingatlan tulajdonosa a hulladékszállítási díjat az ingatlan használatbavételének kezdetétől számítva köteles megfizetni. A használatbavétel tényét a szolgáltató részére 15 napon belül be kell jelenteni, a szolgáltató a díjat erre figyelemmel állapítja meg, illetve helyesbíti.

(12) Az ingatlan használatában bekövetkezett változás esetén a közszolgáltatás díját a bejelentés hónapjának utolsó napjáig az ingatlan régi, ezt követően pedig az ingatlan új tulajdonosa köteles viselni. A változás bejelentését az ingatlan tulajdonosa írásban köteles a szolgáltató felé bejelenteni. A tárgyévi közszolgáltatási díj egy összegben történő megfizetése esetén az ingatlan új tulajdonosa a következő év január 1. napjától kezdődően köteles a díjfizetésre.

(13) Az ingatlan tulajdonosa mentesül a díjfizetési kötelezettség alól, ha legalább 30 nappal a kívánt időpont előtt írásban kéri a szolgáltatótól a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás szüneteltetését távolléte idejére, amennyiben legalább 90 napig megszakítás nélkül nem tartózkodik ingatlanán, és az ingatlant más sem használja.

(14) A folyamatos szüneteltetésre irányuló kérelem legalább 90 napra és legfeljebb egy naptári évre vonatkozhat.

A szolgáltatás szüneteltetésének meghosszabbítását a tárgyévet követő év január 15. napjáig az ingatlan tulajdonosa írásban köteles kérni a szolgáltatótól.

A szolgáltató a szünetelés meghosszabbítására vonatkozó kérelemnek akkor ad helyt, ha a kérelmező a bázis év szüneteltetéssel érintett időszakának teljes tartamára vonatkozólag legalább 2 általa tetszés szerint választott közüzemi (villamos energia, gáz vagy víz számla) számlával igazolja, hogy az ingatlant életvitelszerűen a kedvezményezett időszakban sem ő sem más nem használta.

(15) A szüneteltetési kérelmet a szolgáltató csak abban az esetben fogadja el, ha a kérelmezőnek díjhátraléka nincs.


11. §

Hatálytalan 2013. április 1. napjától


Vegyes és zárórendelkezések


12. §.


(1) A jelen rendeletben nem szabályozott köztisztasági feladatokra a Ht.-ben, a Vgtv-ben,  valamint a Szolgáltató hulladékgazdálkodási tevékenységéről és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 438/2012. (XII.14.) Korm. rendeletben foglaltakat kell értelemszerűen alkalmazni.”

(2) A rendelet értelmezése során a hulladékról szóló törvény fogalom-meghatározásait kell alkalmazni.

(3) A rendelet alkalmazása során folyékony hulladék fogalma alatt a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz értendő.


13. §.


(1)   Ezen rendelet 2000. január 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg korábban e tárgyban alkotott  23/1995. (X. 1.) KT. sz. rendelet hatályát veszti.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a helyi környezet és természet védelméről szóló 14/1999. (IX. 16.) Kt. sz. rendeletének 13. §-a az alábbiak szerint módosul:

„A helyi környezetvédelemmel kapcsolatos egyéb rendelkezéseket  a települési szilárd és  folyékony hulladékkal összefüggő tevékenységről szóló 19/1999. /XII. 6./ KT. sz. rendelet, valamint  Mórahalom város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 11/1999.(VII.1.) Kt. sz. rendelet szabályozza.”

(3) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a helyi környezet és természet védelméről szóló 14/1999. (IX. 16.) Kt. sz. rendeletének 16. § (3) bekezdése hatályát veszti.


14.§


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembevételével készült és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.


Mórahalom, 2013. március 28.


                  Nógrádi Zoltán  sk.                                                         Dr. Varga-Nagy Szilvia  sk.

                      polgármester                                                                                jegyző